Bety_T 07.11.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Witoldo znalazłeś dekarzy???pozdrawiamBeata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 07.11.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 jedni parcowali 4 dni - nie polecamjutro wchodza kolejni - mam nadzieje ze beda lepsi Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 07.11.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Ale co ja bede gadal sa tu projektanci na forum wiec moze cos skrobna ? a już myślałam że mi się upiecze jak (wydaje mi się) zwykle zgadzam się z Michałem jedno co stanowczo odradzam - jako projektant i z doświadczenia to rozwiązanie z kotłem dwufunkcyjnym "bez niczego" aktualnie w mieszkaniu mam tzw "junkers" i chociaż znajduje się nad wanną, obok umywalki - to jednak osiągnięcie pożądanej temperatury trwa - a to denerwuje, nie można za małego strumienia bo się nie załączy w ogóle itp i teraz z pozostałych rozwiązań to jak pisał Mice - zależnie od wymagań, projektu, potrzeb i spodziewanego stosunku komfortu do oszczędności krótko - im większa pojemność zasobnika tym większy komfort - jeśli pkt poboru położone daleko to dla utrzymania komfortu konieczna cyrkulacja, wszelkie inne rozwiązania możliwe, kosztem zmniejszającego się komfortu z własnych doświadczeń - architekci rzadko niestety zwracają na takie sprawy uwagę ale w związku z tym że sami projektowaliśmy układ funkcjonalny naszego domu to mam zgrupowane łazienki: jedna obok pom gosp, druga nad Planuję system zasobnikowy (u mnie pojemnościowy gazowy podgrzewacz wody - ze względu na sposób ogrzewania) bez cyrkulacji (pobór ciepłej wody blisko zasobnika) jedynie kuchnia jest dalej ale aktualnie ciepłą wodę w zlewie puszcza się tylko do zmywania - jeśli to przejmie zmywarka to w sumie ciepła woda potrzebna tam "pro forma" - planujemy podłączyć przepływowy elektryczny który pewnie włączać będzie się i tak SUPER rzadko Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzoo 07.11.2007 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 A ja planuję kocioł gazowy jednofunkcyjny z dość dużym zasobnikiem ciepłej wody i do tego podłączony kominek z płaszczem wodnym. Zasobnik będzie spełniał zadanie bufora w przypadku gdyby rzadziej paliło się w kominku (a tak pewnie będzie się zdarzać ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 07.11.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 W SPRAWIE KOTŁA - mąż zaplanował kondensacyjny z zasobnikiem, stojący, żeliwny... mielismy 2-funkcyjny i mąż juz nie chce, ale dlaczego - nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 08.11.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 No i to jest Misiak rozwiązanie dla Ciebie. Mice, nie masz większej tej foty? Mam, proszę bardzo Misiak może jutro do mnie podjedzie to namaca pomacalnie http://img57.imageshack.us/img57/9380/kominwt7.png Witam Czy możecie mi pomóc określić ilość cegieł klinkierowych potrzebnych do wymurowania komina systemowego. Mam komin PLEWA o wymiarze 38 x 52 cm, po wstępnych wyliczeniach komin w dłuższym boku wystaje nad dach około 160-170 cm, czyli przyąłem 23 warstwy cegieł...... Tylko ile jest w tej warstwie....?? Mam do wyboru opcję wykonaną przez Mica i Misiaka, czyli zastosowanie cegieł połówkowych, murowaych na kształtce keramzytowej komina lub zastosowanie cegieł pełnych, bo drugi rodzaj cegieł, który mi pasuje niestety nie posiada wersji połówki. Ile przyjać cegieł na warstwę dla tych 2 opcji ?? Czy są problemy z cięciem cegieł, a co za tym idzie możliwośc wykorzystania odciętych kawałków?? Muszę prawdopodobnie dzisiaj zamówić, więc proszę o info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 08.11.2007 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Witam Czy możecie mi pomóc określić ilość cegieł klinkierowych potrzebnych do wymurowania komina systemowego. Mam komin PLEWA o wymiarze 38 x 52 cm, po wstępnych wyliczeniach komin w dłuższym boku wystaje nad dach około 160-170 cm, czyli przyąłem 23 warstwy cegieł...... Tylko ile jest w tej warstwie....?? Mam do wyboru opcję wykonaną przez Mica i Misiaka, czyli zastosowanie cegieł połówkowych, murowaych na kształtce keramzytowej komina lub zastosowanie cegieł pełnych, bo drugi rodzaj cegieł, który mi pasuje niestety nie posiada wersji połówki. Ile przyjać cegieł na warstwę dla tych 2 opcji ?? Czy są problemy z cięciem cegieł, a co za tym idzie możliwośc wykorzystania odciętych kawałków?? Muszę prawdopodobnie dzisiaj zamówić, więc proszę o info tez chciałem kupić całą i ciąć ale wszyscy wybijali mi z głowy ! 1) musiałbym więcej zapłacić majstrowi za ciecie, robotę no i tarcze zmarnowane 2) myślę ze wyjdzie więcej odpadów a co za tym idzie całkowity koszt będzie większy co do szt to nie liczyłem pani w budmar Baranowo zrobiła to za mnie a zostało mi tylko dlatego ze zmniejszyłem wysokość komina podczas murowania zapraszam do mnie na budowę to zobaczysz końcowy efekt komina ( będę dzisiaj w godzinach 15-17) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredblasz 08.11.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Witam, odnosnie tynkow gipsowych-maszynowych to korzystalem z uslug na forum p. Radka. Cena 26zl\m2. Jak do tej pory zadnych zastrzezen. Doradza gdzie robic tynki a gdzie moze popekac. Poprawki wykonane szybko. Polecam jeszcze raz p. Radka tel. 603 530 357. pozdr. fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 08.11.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Scooby, 26zł to normalna i dobra cena. Ja też za tyle zrobię. A co do instalatorów to pytałam dwóch (i po przepytaniu uważam, ze obaj są dobrzy - ładnie mi wytłumaczyli sposób działania piecy i zasobników ) A odnośnie zasobnika i podgrzewania potem - zgadza się - czeka się 10-15 minut po wylaniu całej wody z zasobnika jezli robisz to jednym ciągiem czyli np. do wanny. Ja obecnie mam dwufunkcyjny w mieszkaniu i czekam ok 3-4 minut aż doleci ciepła woda z pieca do łazienki, a potem nie wyłączam wody przez całe branie prysznica bo zawsze trochę wody wystygnie w rurach i po ponownym włączeniu mam przez minutę zimna wode - dla mnie męczarnia. Wolę zasobnik i komfort. Jeśli będziesz mieć kanalizę to możesz robić dwufunkcyjny, jeśli szambo to odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 08.11.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Hey, hey....my sprawę instalacji mamy za sobą (na szczęście). Kocioł Vitodens 200 (jednofunkcyjny, kondensacyjny) 19kW + zasobnik 120l. Do tego kominek z płaszczem wodnym. Wszystkie grzejniki firmy Regulus...bo ładne Dziewczyny (chłopaki wybaczcie ...dość było o cegłach, kotłowniach itp ) ... jaki sprzęt AGD ??!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 09.11.2007 01:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 ........Ja obecnie mam dwufunkcyjny w mieszkaniu i czekam ok 3-4 minut aż doleci ciepła woda z pieca do łazienki, a potem nie wyłączam wody przez całe branie prysznica bo zawsze trochę wody wystygnie w rurach i po ponownym włączeniu mam przez minutę zimna wode - dla mnie męczarnia. Wolę zasobnik i komfort. Jeśli będziesz mieć kanalizę to możesz robić dwufunkcyjny, jeśli szambo to odradzam. zgadza sie tak to jest z dwu funkcyjnym bez cyrkulacji ale wystarczy dodać cyrkulację tak jak to sie robi przy jednofunkcyjnym i odrazu masz ciepłą wodę w kranach !!! bo jak wyłączysz cyrkulacje w jednofunkcyjnym to będziesz miała efekt taki sam jak przy "gołym" dwufunkcyjnym będę miał kanalizę ale w przypadku opisanym wyżej nie będzie różnicy ! a co w przypadku opróżnienia zbiornika 100l do połowy np. jedna porządna kąpiel pod prysznicem to ok 30-50l (jakieś 8l na min) ?? dopuszczana jest zimna wiec piec musi grzać prawie jak w "locie" żeby przywrócić temp. właściwą jaka została ustawiona (podobnie jak to robi piec dwufunkcyjny czy opisany junkers) następnie idzie kolejny domownik do kąpieli ale teraz do wanny spuszcza 100-150 l woda nie zdążyła sie podgrzać i zamiast mieć temp. np. 45 stopni ma o 10 lub jeszcze mniej bo dopuszczona była zimna (efekt nierównomiernej temp. w piecu dwufunkcyjnym) na dodatek nie masz zmywarki domownik kąpie się w wanie a ty chcesz umyć naczynia (to jakieś 10-20l) i zasobniku pustki piec "nawala" cały czas żeby nadgonić podgrzewanie a temp. w kaloryferach spada bo w większości piecach jedofunkcyjnych z zasobnikiem priorytet ma podgrzewanie wody a wiec piec kończąc podgrzewać wodę zabiera sie za wyrównanie temp. w pomieszczeniach która spadła np. o 1 stopień więc zastanawiam sie gdzie ten niby komfort chyba dla pierwszej osoby która pójdzie się kąpać niestety w jednym i drugim przypadku jest porównywalny wiec szukam różnic w poborze gazu qrde chyba będe musiał rzucać monetą jak sprawdzic jakosc tynkow gipsowych? czy moga wystepowac drobne zadrapania w niektorych miejscach? na suficie wydaje mi sie, ze jest lekkie zalamanie, ale tynkarze twierdza, ze to zludzenie poniewaz tynk jest jeszcze mokry. Czy to mozliwe? jak wy sprawdzaliscie jakosc tynkow gipsowych? pozdr. fred jak to mój kolega powiada który kładzie tynki gipsowe (będzie u mnie robił)jak sama nazwa wskazuje to jest "tynk" gipsowy który czasami będzie wymagał drobnych poprawek albo w przypadku kładzenia lepszych farby akrylowych czy lateksowych dodatkowego szpachlowania bo każdy "babok" bedzie widoczny w przypadku stosowania zwykłych farb i 2 krotnego nimi malowania większość drobnych dziurek zostanie przykryta myślę ze ściany najlepiej sprawdzić przykładając prawie prostopadle halogen zobaczysz wszystkie niedokładności które przy świetle dziennym i braku farb są niewidoczne (nie wiem czy będzie to widoczne przy mokrych tynkach sprawdzę pewnie u siebie ) a jeszcze jedno musisz pamiętać ze od tynków do farb jest długa droga i mogę założyć sie ze i tak będziesz musiał robić wyprawki bo nie jeden majster jeszcze go mocniej lub mniej uszkodzi Witam, jestem na duzo wczesniejszym etapie niz ta grupa, ale mysle ze moze tutaj szybciej znajdzie sie ktos kto doradzi cos z doswiadczenia. Mam dosc trudna dzialke i wolalbym przed adaptacja projektu wykonac badania gruntu, dokladnie nazywa sie to chyba warunki posadowienia domu jednorodzinnego. Znalazlem firme geologiczna z Poznania, koszt trzech odwiertow to minimum 1500pln plus przymus wczesniejszego wytyczenia dzialki, co podrozy mi koszt a na niewiele sie przyda. Czy ktos moze mi polecic firme czy tez geodete z odpowiednimi umiejetnosciami i znajomosciami, przy czym bardzo zalezy mi na tych badaniach gruntu (niektorzy geodeci robia badania gruntu "na oko" ). Moze znacie kogos kto podejmie sie kompleksowego zadania, czyli od badan, przez adaptacje projektu do wytyczenia? Dzialka znajduje sie w okolicy Obornik Wlkp. Prosze o kontakt na maila i dzieki za wszelkie informacje myślę ze musisz te trzy zawody oddzielić jak chcesz mieć to porządnie zrobione jak geodeta to nie geolog a żaden z nich nie jest projektantem po co im wytyczona działka to nie wiem ? zlecasz porządnej firmie badania oni określają warunki i dostajesz dok. idziesz do adaptatora on dopasowuję do do war. glebowych składasz pozwolenie jak dostaniesz zatrudniasz geodetę i wytycza tobie dom ! taka jak dla mnie jest prawidłowa kolejność !!! polecam firmę Geoprojekt z poznania naprawdę porządna firma profesjonalne podejście z własnym laboratorium, życiowym podejściem do sprawy i finansów ostrzegam przed b. tanimi fachowcami bo robią w większości na "oko" badanie przez co dok. jest bardzo mizerna i mało rzeczowa mi robili 5 odwiertów wpuszczali sondy na 4 m dokumentacje dostałem bardzo szczegółową łącznie z zaproponowanymi rozwiązaniami mojego problemu za przestępną cenę !!! Poszukuje elektryka, ktory doradzi, robi zgodnie z duchem czasu i nie jest najdroższy. Obdzwonilem juz wiekszosc namairow podanych na tym watku. Witolo dzwoniłeś do p. Marcina 509165059 ? widzę ze nie ja jeden mam (miałem) problemy z dachem ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 09.11.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Misiak, Mice a co myślicie w takim razie o takim rozwiązaniu:piec dwufunkcyjny + cyrkulacja, do tego jeszcze elektryczne podgrzewacze - do umywalki w WC oraz w kuchni? Czy warto w takim wypadku instalować te podgrzewacze? Zakładam, że cyrkulacja będzie wlączana czasowo (np. 6:30 - 10 i 15 - 23) A co się będzie działo, gdy jednocześnie napuszczam wody do wanny i np. ktoś bierze prysznic? Czy taki piec "da radę"? Dodam jeszcze, że kotłownię mam niestety najdalej jak tylko można od łazienek. Byłabym wdzięczna za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 09.11.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 piec dwufunkcyjny z cyrkulacją to nie najlepszy pomysł - żeby działało - tzn żeby ilość wody "cyrkulującej" była wystarczająca do załączenia pieca trzeba by to dokładnie obliczyć - tzn dowiedzieć się jakie jest to min dla danego pieca, obliczyć straty ciśnienia na obiegu cyrkulacji i na to dokładnie dobrać pompę (tzn nie mniejszą) - a poza tym piec dwufunkcyjny bez zasobnika działa tak: jeśli podgrzewa wodę użytkową to nie działa ogrzewanie - więc w momencie działania cyrkulacji dom jest wychładzany - jak idziesz brać prysznic to w zimnej łazience co do hasła misiaka że "jak wyłączysz cyrkulacje w jednofunkcyjnym to będziesz miała efekt taki sam jak przy "gołym" dwufunkcyjnym" to niezupełnie - jak masz ciepłą wodę w zasobniku to włączając wypływ leci ci od razu ciepła a w dwufunkcyjnym - kocioł musi najpierw "zauważyć" że ma przepływ wody i albo przełączyć się z ogrzewania na cwu albo załączyć w ogóle - a to troche trwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 09.11.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Witam Czy orientuje się ktoś, gdzie mozna najtaniej nabyć rynny firmy Wavin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 09.11.2007 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 piec dwufunkcyjny z cyrkulacją to nie najlepszy pomysł - żeby działało - tzn żeby ilość wody "cyrkulującej" była wystarczająca do załączenia pieca trzeba by to dokładnie obliczyć - tzn dowiedzieć się jakie jest to min dla danego pieca, obliczyć straty ciśnienia na obiegu cyrkulacji i na to dokładnie dobrać pompę (tzn nie mniejszą) - a poza tym piec dwufunkcyjny bez zasobnika działa tak: jeśli podgrzewa wodę użytkową to nie działa ogrzewanie - więc w momencie działania cyrkulacji dom jest wychładzany - jak idziesz brać prysznic to w zimnej łazience co do hasła misiaka że "jak wyłączysz cyrkulacje w jednofunkcyjnym to będziesz miała efekt taki sam jak przy "gołym" dwufunkcyjnym" to niezupełnie - jak masz ciepłą wodę w zasobniku to włączając wypływ leci ci od razu ciepła a w dwufunkcyjnym - kocioł musi najpierw "zauważyć" że ma przepływ wody i albo przełączyć się z ogrzewania na cwu albo załączyć w ogóle - a to troche trwa bardziej chodziło mi o piec dwufunkcyjny z malym zasobnikiem 20-40 + cyrkulacja bo bez tego faktycznie nie ma sensu dokładać cyrkulacji bo i tak będzie cyrkulować zimną na początku a odnośnie wyłączenia cyrkulacji testowane online u kolegi gdzie ma dość blisko łazienkę i kuchniel - nie jest tak odrazu !!!! może troszkę szybciej niż w przypadku dwufunkcyjnego ale żaden miodas ! cyrkulacja musi być dla wygody i komfortu! w moim przypadku gdzie mam kotłownie na drugim końcu domu (podobnie jak zakrzewianka) obieg bez cyrkulacji to totalna porażka na 1000 % mycie rąk w zimnej wodzie ! Podobnie miałem u rodziców maja zasobnik 80 l bez cyrkulacji obok lazienki i nie ma cieplej wody odrazu najpierw zlatuje ta z rur później dopiero ciepła ! Misiak, Mice a co myślicie w takim razie o takim rozwiązaniu: piec dwufunkcyjny + cyrkulacja, do tego jeszcze elektryczne podgrzewacze - do umywalki w WC oraz w kuchni? Czy warto w takim wypadku instalować te podgrzewacze? Zakładam, że cyrkulacja będzie wlączana czasowo (np. 6:30 - 10 i 15 - 23) A co się będzie działo, gdy jednocześnie napuszczam wody do wanny i np. ktoś bierze prysznic? Czy taki piec "da radę"? Dodam jeszcze, że kotłownię mam niestety najdalej jak tylko można od łazienek. Byłabym wdzięczna za pomoc jak piec dwufunkcyjny to tylko z zasobnikiem wbudowanym + cyrkulacja opcja dwufunkcyjny + cyrkulacja odpada opisane wyżej ! odnośnie przepływowego to nie wiem czy to sie opłaca jak będziesz miała zmywarkę to mozesz sobie w kuchni taki przepływowiec zamontować ale jak nie to na moje się nie opłaca - obliczeń nie robiłem myślę o zrobieniu załączania cyrkulacji przez czujkę np. ruchu wchodząc do łazienki lub ubikacji uruchamia się pompka tylko jeszcze nie wiem czy czasu wystarczy do wymieszania wody - muszę temat przeanalizować bo czasówka jest trochę męcząca bo jak w nocy wiadomo nie działa to wracając z jakiejś imprezki będzie zimna woda na starcie podobnie jest w ciągu dnia Mice co ty na to ? czy czuja załatwi sprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 09.11.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Hey, hey....my sprawę instalacji mamy za sobą (na szczęście). Kocioł Vitodens 200 (jednofunkcyjny, kondensacyjny) 19kW + zasobnik 120l. Do tego kominek z płaszczem wodnym. Wszystkie grzejniki firmy Regulus...bo ładne Dziewczyny (chłopaki wybaczcie ...dość było o cegłach, kotłowniach itp ) ... jaki sprzęt AGD ??!! Majania, ja na razie moge tylko powiedzieć o sprzęcie, który mam w mieszkaniu (ale w miarę nowy - 2-5lat) Mam pralko-suszarkę Ariston Margherita - strasznie głośna!!! - Aristony mają ponoć bardzo głośne silniki (tak mówili w Euroagd jak kupowałam). Kuchenka Amica - dobra, ale bez fajerwerków. Wypasione czarne pałąki pod garnki w kuchence gazowej wyglądają jak ośrupane albo podtopione (to raczej nie możliwe)... ale generalnie jak garnek nie stoi na pałąku to słabo to wygląda. Lodówka Ariston - kupię sobie nowa do zabudowy bo jest super. mam nastawioną cały czas na 1 bo bardzo mocno chłodzi Zmywarka Ariston - dosyć głośna jak najcichszą na rynku Znajomi mają AEG podstawowy model i jest duzo cichsza, więc do domu kupię sobie pewnie AEG do zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszcom 09.11.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Witam, Mam prośbę do osób, które etap instalacji C.O. mają już za sobą - poszukuję solidnego instalatora. Planuję instalację miedzianą, kocioł na opał stały, a w dalszej przyszłości kocioł gazowy, kominek z płaszczem wodnym. Mój fachowiec ciągle przesuwa termin rozpoczęcia prac. Proszę podzielcie się namiarem na P.W. Pozdrawiam, Ewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 09.11.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 myślę o zrobieniu załączania cyrkulacji przez czujkę np. ruchu wchodząc do łazienki lub ubikacji uruchamia się pompka tylko jeszcze nie wiem czy czasu wystarczy do wymieszania wody - muszę temat przeanalizować bo czasówka jest trochę męcząca bo jak w nocy wiadomo nie działa to wracając z jakiejś imprezki będzie zimna woda na starcie podobnie jest w ciągu dnia Mice co ty na to ? czy czuja załatwi sprawę? Zależy gdzie będzie czujka to raz, jak w samej łazience to i tak poczekasz, aż ciepła woda dopłynie oddając po drodze ciepło rurze, więc to nie taki myk. Musiałbyś mieć czujkę tak z 10m od miejsca poboru A po drugie czujka + sterowanie kosztuje więc sens oszczędnościowy maleje. Misiak z tą cyrkulacją i kotłem 1f to też nie tak bo zasobnik 120-140l to będą minimum 2 średnie wanny wody po domieszaniu zimnej do pobrania więc trochę tego jest. Jedna mała uwaga do tego co napisała Asia. Piec 2f bez zasobnika będzie podgrzewał c.w.u. ale c.o. nie będzie od razu zimne. Spora bezwładność jednak będzie, zwłaszcza w łazience gdzie zazwyczaj planujemy podłogówkę także tego bym się nie obawiał ... chyba, że w przypadku długiej (szczególnie wspólnej ) kąpieli grzejniki mogą lekko wystygnąć ale podłogówka nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 09.11.2007 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Witam Czy orientuje się ktoś, gdzie mozna najtaniej nabyć rynny firmy Wavin. polecam sklep w buku (niedaleko samej fabryki) system plast ul. Dobieżyńska 41 tel, 618140495 zrobili niezłe cenki i jako jedyni mieli czarną rynnę ;( w całym poznaniu na zamówienie jak tam temat kominów ? bedziesz na spotkaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 09.11.2007 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Zależy gdzie będzie czujka to raz, jak w samej łazience to i tak poczekasz, aż ciepła woda dopłynie oddając po drodze ciepło rurze, więc to nie taki myk. Musiałbyś mieć czujkę tak z 10m od miejsca poboru A po drugie czujka + sterowanie kosztuje więc sens oszczędnościowy maleje. Jedna mała uwaga do tego co napisała Asia. Piec 2f bez zasobnika będzie podgrzewał c.w.u. ale c.o. nie będzie od razu zimne. Spora bezwładność jednak będzie, zwłaszcza w łazience gdzie zazwyczaj planujemy podłogówkę także tego bym się nie obawiał ... chyba, że w przypadku długiej (szczególnie wspólnej ) kąpieli grzejniki mogą lekko wystygnąć ale podłogówka nie. no tak każdy bajer kosztuje chyba nie ma co kombinować za dużo, chciało sie dom wiec trzeba będzie płacić za luksus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts