Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

Misiak dziękuję

Po przeczytaniu lekturki drutex odpada.

Nad resztą się zastanawiam. Chcę zamówić w jednej firmie i okna i rolety.

A teraz znowu trochę forumowiczów pomęczę pod hasłem dachówka cementowa

Zastanawiam się nad braasem, euronitem, prodachem.

Po przeczytaniu wielu wątków o dachówkach prodach odpada.

Na placu boju zostaje braas i euronit, z większym nakierowaniem na euronit.

Czy ktoś ma dachówkę cementową Euronit Profil S w kolorze czerwieni klasycznej? (bądź inny kolor)

Bardzo bym prosiła o opinie w tym temacie.

Pozdrawiam

Sylwia

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Horbatka, ja sobie w zeszłym tygodniu oglądałam z mojego piątego pietra (w pracy) dach takiego budynku, gdzie wełna jest tylko pomiędzy krokwaimi.

Wyglądało to tak, że na dachu naprzemiennie leżały szersze pasy śniegu lub szronu i cienkie pasy gdzie śnieg był stopiony w miejscach krokwii.

Konkluzja: Poza ociepleniem między krokwaimi trzeba równiez położyć warstwe wełny pod krokwie (w poprzek krokwii - wełnę wtykasz w stelaż aluminiowy).

Dopiero na to folia, płyty k/g.

Ja daję między krokwie 15cm + 10cm pod krokwiami.

Pzdr

Ania

Czy ktoś ma dachówkę cementową Euronit Profil S w kolorze czerwieni klasycznej? (bądź inny kolor)

Ja jestem właśnie na etapie wyboru dachówki i z tego co oglądałem w hurtowniach to z betonowych najlepiej sie prezentuje Braas Cisar.

Jest dość gładki jak na cementówkę.

Ja sie zastanawiam ewentualnie na ceramicznym Robenem Średzka Falista Plus - nie jest duzo drozsza, za to zdecydowanie ładniejsza.

No i dekarze twierdzą ze duzo lepsza od podstawowego modelu Robena.

Ja jestem właśnie na etapie wyboru dachówki i z tego co oglądałem w hurtowniach to z betonowych najlepiej sie prezentuje Braas Cisar.

Ja sie zastanawiam ewentualnie na ceramicznym Robenem Średzka Falista Plus - nie jest duzo drozsza, za to zdecydowanie ładniejsza.

No i dekarze twierdzą ze duzo lepsza od podstawowego modelu Robena.

Zgadzam się.

Faktycznie pomiędzy braasem z powłoką Cisar a Robenem może być niewielka różnica.

Natomiast pomiędzy Euronitem a Robenem (kolor miedziany) na 200m2 dachu jest około 4000 zł różnicy, tyle droższy Roben. Dużo, czy nie dużo? Oto jest pytanie :roll: :roll: :roll: :roll:

Bikerus, pisząc że ta dachówka ceramiczna jest niewiele droższa od betonowej masz już wycenę dla całego dachu?

Mam juz pierwsze wyceny. Kolory generalnie czerwono-kasztanowe.

Sytuacja cenowo wygląda mniej więcej tak :

IBF - 95%

Brass Cisar - 100%

Roben Plus - 130%

Creaton Pfanne - 160%

Meyer-Holsen - 190% (no ale ta w kolorze "czerwień kenijska" jest po prostu the best !)

Pod koniec tygodnia dostanę wycenę z preferowanej przeze mnie hurtowni i wtedy zdecyduje co brać.

Horbatka, będziesz miała megaciepły dach ;)

Bikerus, dachówki sprawdź też (jeśli jeszcze nie sprawdzałeś) w hurtowni Nadstaga - tel. (61) 2961303 - ludzie do dogadania i dają spore rabaty równiez dla odbiorców detalicznych (czyli nas)!!!

Transport i rozładunek gratis.

Pzdr

Ania

Aniazpoznania dziękuję za odpowiedź, między krokwiami mam juz welnę 20-tkę i włożymy jeszcze wpoprzek 10-tke. Myśle że będzie oki.

Pozdrawiam

To jakie Ty masz krokwie? :o :o :o

aniazpoznania napisał:

Bikerus, pisząc że ta dachówka ceramiczna jest niewiele droższa od betonowej masz już wycenę dla całego dachu?

Na 130 metrowym dachu różnica 800 zł...(roben i bras)

Te 800zł to rzeczywiście mała różnica (biorąc pod uwagę wszystkie dachówki kształtowe itd.)

Od nośnie moich krokwii - mam 18cm, ale wełne do ocieplenia dachu między nimi wzięłam 15cm (na razie jeszcze żaden fachowiec nie marudził, zięc chyba dadzą radę ją dobrze zamontować) i do tego 10cm na ocieplenie pod krokwiami.

Rockwool zaleca łączną grubość ocieplenia dachu na 25cm, a z tego co wiem to każdy producent lubi zalecać "trochę więcej", więc jak Horbatka bedzie miała łącznie 30cm to bedzie miała "megaciepły" dach :D

Te 800zł to rzeczywiście mała różnica (biorąc pod uwagę wszystkie dachówki kształtowe itd.)

Od nośnie moich krokwii - mam 18cm, ale wełne do ocieplenia dachu między nimi wzięłam 15cm (na razie jeszcze żaden fachowiec nie marudził, zięc chyba dadzą radę ją dobrze zamontować) i do tego 10cm na ocieplenie pod krokwiami.

Rockwool zaleca łączną grubość ocieplenia dachu na 25cm, a z tego co wiem to każdy producent lubi zalecać "trochę więcej", więc jak Horbatka bedzie miała łącznie 30cm to bedzie miała "megaciepły" dach :D

Pytałem o rozmiar krokwi, bo jeżeli 20 cm ociplenia ma byż pomiędzy to same krokwie muszą mieć 22 - 23 cm :o

Nawet o takich nie słyszałem...

18 to standart.

Bikerus, dachówki sprawdź też (jeśli jeszcze nie sprawdzałeś) w hurtowni Nadstaga - tel. (61) 2961303 - ludzie do dogadania i dają spore rabaty równiez dla odbiorców detalicznych (czyli nas)!!!

Transport i rozładunek gratis.

Ania

Na pewno zadzwonie i do nich podjadę - choć Oborniki to daleko od mojej budowy czyli Komornik ;)

Dzis dostałem kolejne wyceny i w zasadzie cenowo pasują mi tylko :

Braas Romańska Cisar i ten 30% drozszy Roben Średzka Falista Plus.

U mnie na 230m^2 dachu troche forsy wychodzi za te dachówki :evil:

Sąsiad pokrył Braasem, czerwonym. Ładnie wygląda.

Też w temacie dachówka, ale ceramiczna:

muszę wybrać pomiędzy dachówkami, ktore kupi i położy generalny wykonawca, ale chcę wiedziec jak one się mają do siebie cenowo, bo od niego się nie dowiem :wink:

1. Koramic Renesansowa L15 w kolorze antracyt

2. Rupp Sirius L15 antracyt

3. Jungmeier Cosmo - antracyt

gdzie najlepiej pytać:

-Nadstaga

-Wasz dach

gdzie jeszcze?

Ja kupiłem dachówki Prodach. W styczniu 2007. Potem musiałem dokupić trochę w sierpniu, i te późniejsze, pochodzące pewnie z czasów wielkiego boomy była naprawdę do kitu. Wcześniejsze, ze stycznia były OK. Wiem, bo sam kładłem. Takie same leżą na chałupie mojego ojca. Od 10 lat nic z nimi się nie dzieje.

Te papierowe tuby do filarów są też w Leroy.

Ja mam pytanko odnośnie okien. Koniecznie chcę okna PCV w kolorze (orzech) i do tego rolety nadokienne.

Dopiero powysyłałam emaile do wyceny i zobaczymy kto odeśle.

Na pewno będą to okna PCV ze względu na kasę :wink: , a raczej jej brak :evil:

Czy ktoś ma jakieś konkretne zestawienia i przemyślania co do okien (firma, cena, etc.)?

Wiem, że kiedyś chyba misiak rozpisywał się na ten temat, ale nie mogę znaleźć gdzie to jest. MISIAK odezwij się :)

Pozdrawiam budujących

Sylwia

Ja mam takie okna PCV orzech - nawet dwustronny na profilu LB -POZNANSKA FABRYKA OKIEN MIROX ul. Harcerska

i podobaja mi sie bardzo :wink: