Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

Gość Gosc_gość
Ja mam pytanko odnośnie okien. Koniecznie chcę okna PCV w kolorze (orzech) i do tego rolety nadokienne.

Dopiero powysyłałam emaile do wyceny i zobaczymy kto odeśle.

Na pewno będą to okna PCV ze względu na kasę :wink: , a raczej jej brak :evil:

Czy ktoś ma jakieś konkretne zestawienia i przemyślania co do okien (firma, cena, etc.)?

Wiem, że kiedyś chyba misiak rozpisywał się na ten temat, ale nie mogę znaleźć gdzie to jest. MISIAK odezwij się :)

Pozdrawiam budujących

Sylwia

Ja mam takie okna PCV orzech - nawet dwustronny na profilu LB -POZNANSKA FABRYKA OKIEN MIROX ul. Harcerska

i podobaja mi sie bardzo :wink:

Już Ci raz misiak odpowiedział

cofnij się w tym wątku do daty: Wysłany: Nie, 18 Listopad 2007 22:43

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej. ktos ostatnio z was pisal ze kupil tanio stal, a gdzie ejszcze mozna takowa kupic?

a co dachóki to tez w temacie jestem... ale sam nie wiem czy bet czy ceramika... wycen juz trszke mam i ciegle malo... jeszcez robena musze wycenic cos bo jesli chodzi o ceramike to ejst troszke tansza niz coramic ...

Hej,

Ja w kwestii bardziej murarskiej. Potrzebuję ekipy na ok. 3 dni pracy - do dokończenia tarasu+werandy (domurowanie schodów z kanoldów, dosypanie, zagęszczenie, chudziaka położenie + ewent. papa i posadzka). Poprzednia ekipa uciekła z placu boju :evil:

Czas: ok. 5-7 grudnia (oczywiście jak pogoda pozwoli). Miejsce akcji: Golęczewo czyli na pn. wsch. od Rokietnicy. Może słyszeliście o kimś kto nie ma teraz pracy?

Ja mam takie okna PCV orzech - nawet dwustronny na profilu LB -POZNANSKA FABRYKA OKIEN MIROX ul. Harcerska

i podobaja mi sie bardzo :wink:

No ja tez mam wycenę z Miroxa i cena w miarę ok. Szybko wycenili - dobra obsługa.

A same okna całkiem ładne...tylko nic o tych profilach LB nie mozna znalesc.

My dostalismy w biurze na Harcerskiej ulotki informacyjne o tym profilu a ponadto wczesniej tez mielismy okna z Mirox i wszystko z nimi w porzadku juz od 4 lat

Ja kupiłem dachówki Prodach. W styczniu 2007. Potem musiałem dokupić trochę w sierpniu, i te późniejsze, pochodzące pewnie z czasów wielkiego boomy była naprawdę do kitu. Wcześniejsze, ze stycznia były OK. Wiem, bo sam kładłem. Takie same leżą na chałupie mojego ojca. Od 10 lat nic z nimi się nie dzieje.

Marzin, jaki zakres prac sam wykonywałeś?

Bo ja też się zastanawiam nad samodzielnym kładzeniem dachówki, ale pozostaje jeszcze kwestia obróbek blacharskich komina i pasa nadrynnowego.

Łaty sam rozmierzałeś? Chętnie dowiedziałbym się więcej o tym co jak i w jakiej kolejności. Tak żeby niczego nie przeoczyć i nie pominąć.

No i mam pytanie - czy ktoś wie czy można gdzieś wypożyczyć palnik do zgrzewania papy? - wtedy też bym się chyba podjął samodzielnego kładzenia

papy. Bo na same papiaki nie bardzo mi się to widzi.

Pozdr.

Ja kupiłem dachówki Prodach. W styczniu 2007. Potem musiałem dokupić trochę w sierpniu, i te późniejsze, pochodzące pewnie z czasów wielkiego boomy była naprawdę do kitu. Wcześniejsze, ze stycznia były OK. Wiem, bo sam kładłem. Takie same leżą na chałupie mojego ojca. Od 10 lat nic z nimi się nie dzieje.

Te papierowe tuby do filarów są też w Leroy.

Marcin, tak mi się spodobała Twoja dachówka, że zamówiłem sobie identyczną - PRODACH w tym samym kształcie i kolorze. Co to znaczy , że jest do kitu :cry: ? Moja wjechała do mnie na poczatku października czyli jest do kitu :-? ?

Mam jeszcze pytanie w kwestii papy lub folii na deskowanie. Muszę w przyszłym tygodniu się zdecydować, a nie potrafię znaleźć zdecydowanych argumentów za jednym czy drugim. Co Wy kładliście na deskowanie folię czy papę?

T.

Te 800zł to rzeczywiście mała różnica (biorąc pod uwagę wszystkie dachówki kształtowe itd.)

Od nośnie moich krokwii - mam 18cm, ale wełne do ocieplenia dachu między nimi wzięłam 15cm (na razie jeszcze żaden fachowiec nie marudził, zięc chyba dadzą radę ją dobrze zamontować) i do tego 10cm na ocieplenie pod krokwiami.

Rockwool zaleca łączną grubość ocieplenia dachu na 25cm, a z tego co wiem to każdy producent lubi zalecać "trochę więcej", więc jak Horbatka bedzie miała łącznie 30cm to bedzie miała "megaciepły" dach :D

Pytałem o rozmiar krokwi, bo jeżeli 20 cm ociplenia ma byż pomiędzy to same krokwie muszą mieć 22 - 23 cm :o

Nawet o takich nie słyszałem...

18 to standart.

witam, mam jedno pytanie:

przeczytałem gdzieś , że bardzo ważną sprawą jest pozostawienie strzeliny powietrznej między deskowaniem a podbitką około 2 do 3cm (deska wtedy nie gnije bo ma wentylacje). Radzą zrobić pajęczyne ze sznurka na tych 2 cm od deskowania i dopiero wtedy dwie warstwy wełny, folia i płyty KG. Czy wy tak robicie?

Te papierowe tuby do filarów są też w Leroy.

Marcin, tak mi się spodobała Twoja dachówka, że zamówiłem sobie identyczną - PRODACH w tym samym kształcie i kolorze. Co to znaczy , że jest do kitu :cry: ? Moja wjechała do mnie na poczatku października czyli jest do kitu :-? ?

Mam jeszcze pytanie w kwestii papy lub folii na deskowanie. Muszę w przyszłym tygodniu się zdecydować, a nie potrafię znaleźć zdecydowanych argumentów za jednym czy drugim. Co Wy kładliście na deskowanie folię czy papę?

T.

witam, pisałem już kiedyś na ten temat: deskowanie o wiele lepsze bo wzmacnia konstrukcję dachu a przy tym ociepla dom w porównaniu z folią. Koszt większy bo desek potrzeba tyle ile jest m2 dachu. Z jednego kubika desek wychodi około 35 m2. Czyli na dach np.200m2 potrzeba około 6 m3. Dolitrzyć trzeba około 1000 zł jeszcze na papę. No ale wtedy nie kupuję się membramy za którą trzeba dać około 1600zł

witam, pisałem już kiedyś na ten temat: deskowanie o wiele lepsze bo wzmacnia konstrukcję dachu a przy tym ociepla dom w porównaniu z folią.

W stosunku do folii to może ale bez jaj, ile wg ciebie % stanowi opór cieplny deski w stosunku do całej przegrody (dachu) ? Mi wychodzi w granicach błędu obliczeniowego :lol:

Jest ktoś na etapie kupowania płytek? Kupiłam palete kleju Webera :roll: doradzono mi ,że lepszy od Atlasu no zobaczymy .Fugi to doczytałam tu na forum ,ze dobre są Glazurnik Mapei chyba w Budom Markecie dostanę.Ogólnie to wykończeniówka nas wykończy :-? finansowo Jedno Wam powiem drugi raz byśmy się nie budowali :roll:

tomzoo i tomcus

polecam ten wątek:

http://forum.muratordom.pl/samemu-polozyc-dachowki,t90715.htm

tomzoo

Konstrukcję, deskowanie i papowanie zrobili mi cieśle. Ja nabijałem kontrłaty, łaty, robiłem opierzenia, rynny no i kładłem dachówki.

tomcus

To że te 100 szt które kupiłem były do kitu, nie oznacza że tak jest ze wszystkimi. Ja dobierałem to w Sawrzędzu, z różnych partii produkcyjnych. A do kitu były to, że te dokupione miały dużo różnych "farfocli" Troszkę mniej precyzyjnie są wykonane.

maciejowy

Ja zrobiłem odstęp od deskowania ok 2 cm. Nie robiłem na sznurki, tylko przy pomocy membrany. Kupiłem jakąś najtańszą. Została przybita do boku krokwi i naciągnięta. Dzięki temu między wełną a deskami powstał ładny tunel.

Mice

Ja proponuję inny system obliczeniowy. Zbuduj dwie jednakowej wielkości szopki. Jedną obij deskami, drugą folią. Spędź zimą w każdej z szopek po jednej nocy, a potem podziel się wrażeniami. he he :lol:

komar

Ja kleiłem wszystko na kleje Sopro. Fugi mapei. Mają duży wybór i do tego w tych samych kolorach są silikony.

Ja tam mogę budować drugi raz. Tylko dajcie mi kasę! :p