Mice 22.11.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Mice Ja proponuję inny system obliczeniowy. Zbuduj dwie jednakowej wielkości szopki. Jedną obij deskami, drugą folią. Spędź zimą w każdej z szopek po jednej nocy, a potem podziel się wrażeniami. he he Zbuduj je w tych samych warunkach, niech postoją kilka godzin w tej samej temp. i wtedy spędź tam spędź nockę. Przy -30 zamarzniesz o 10 minut później, to jedyna różnica Niedawno spędziłem nockę w domu z bk24 bez ogrzewania, temp była wyższa w środku o 1st nic poza tym. Żadna przegroda nie jest w stanie zatrzymać temp. na zewnątrz (nawet wełna czy styropian) jeśli w środku nie ma źródła ciepła to raz. A dwa, to przykład dotyczył izolacyjności całego dachu i tutaj tak jak napisałem wcześniej, 2cm deski to poniżej 3% oporu całego dachu więc nie ma sensu w ogóle brać tego pod uwagę jako wytyczną do deskowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 22.11.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Jest ktoś na etapie kupowania płytek? Ja jestem... Budowanie jest fajne ... pod warunkiem, że Mąż mnie nie informuje o kosztach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 22.11.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 A ja mam przeciwny problem: wychodzi na to że jak na razie wydałam mniej kasy niż zaplanowałam, bo ledwo ledwo mogę uzbierać wystarczająco faktur na udokumentowanie wykorzystania kredytu (a w zasadzie wszystko brałam na faktury, jedynie robocizna murarza i dekarza była bez faktur) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomcus 22.11.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Deskowanie robię na 100%. Moje pytanie dotyczyło tego czy na deski dawać papę czy też folię (specjalną na deskowanie)?T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 22.11.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Żadna przegroda nie jest w stanie zatrzymać temp. na zewnątrz (nawet wełna czy styropian) jeśli w środku nie ma źródła ciepła to raz. A dwa, to przykład dotyczył izolacyjności całego dachu i tutaj tak jak napisałem wcześniej, 2cm deski to poniżej 3% oporu całego dachu więc nie ma sensu w ogóle brać tego pod uwagę jako wytyczną do deskowania. ma chłopak rację... usztywnienie - racja, jak się nie chce od razu kłaść dachówki - też jak najbardziej, ale zysków na lepszej izolacyjności bym w to nie mieszała jak napisał Michał - to tylko ułamek jeśli chodzi o izolacyjność przegrody może wsadzę kij w mrowisko - dla 200m2 dachu różnica w stratach ciepła dla dachu z i bez desek i papy wyniesie ok 55W czyli ok 20zł na sezon grzewczy przy ogrzewaniu gazem (nie kondensacyjnie) - to przez ile lat się będzie zwracać? ale to tylko akademickie rozważania - i tak każdy swój wybór chwali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 23.11.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Zbuduj je w tych samych warunkach, niech postoją kilka godzin w tej samej temp. i wtedy spędź tam spędź nockę. Przy -30 zamarzniesz o 10 minut później, to jedyna różnica Niedawno spędziłem nockę w domu z bk24 bez ogrzewania, temp była wyższa w środku o 1st nic poza tym. Żadna przegroda nie jest w stanie zatrzymać temp. na zewnątrz (nawet wełna czy styropian) jeśli w środku nie ma źródła ciepła to raz. A dwa, to przykład dotyczył izolacyjności całego dachu i tutaj tak jak napisałem wcześniej, 2cm deski to poniżej 3% oporu całego dachu więc nie ma sensu w ogóle brać tego pod uwagę jako wytyczną do deskowania. W sumie masz rację. Potrzebne jest żródło ciepła. Tak się mimo wszystko zastanawiam, gdzie będzie lepiej, mając już źródło ciepła. Uparty jestem, co? Ale racja, racja. Dla całej przegrody nie jest to wielka wartość. Trzeba też dodać jakieś tam plusy związane z akustyką no i wspomniane już wzmocnienie konstrukcji. Wiem, że i tak może to nie być warte poniesionych kosztów, ale takich dyskusyjnych spraw może być wiele. GWC, reku., pompy ciepła. Każdy z nas wybiera jakieś rozwiązanie i jest święcie przekonany że jest to najlepsze na świecie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 23.11.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Ja jestem... Budowanie jest fajne ... pod warunkiem, że Mąż mnie nie informuje o kosztach Ja wczoraj swoją małżonkę poinformowałem. Była smutna. Tomcus - ja kładłem papę. Ale nie mam żadnych konkretów z jakiego powodu. No chyba, tylko to, że łażąc po tym dachu prawie 4 miesiące, folie zniszczyłbym na amen. Papa dała radę. I jeszcze jedno przychodzi mi do głowy. Jak wbijesz w papę gwoździa, to możesz go wyciągnąć, a pozostała dziurka po podgrzaniu może być zaklejona. Z folią będzie pod tym względem gorzej. Altariela - nieźle, nieźle. W 99 % przypadków jest odwrotnie. Kasy brakuje w połowie roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 23.11.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 A ja mam przeciwny problem: wychodzi na to że jak na razie wydałam mniej kasy niż zaplanowałam, bo ledwo ledwo mogę uzbierać wystarczająco faktur na udokumentowanie wykorzystania kredytu (a w zasadzie wszystko brałam na faktury, jedynie robocizna murarza i dekarza była bez faktur) Napisz poradnik jak to zrobiłaś. Ja należę do tych 99%. Ostatnio z radością korygowałem mojego magicznego Excela z prognozą kosztów (na jednej rzeczy zaoszczędziłem 500 zł) i przy okazji odkryłem błąd w formule - jedna komóreczka nie zliczała kilku innych które powinna - błąd wynosił jakieś 25k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 23.11.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Ja jestem... Budowanie jest fajne ... pod warunkiem, że Mąż mnie nie informuje o kosztach Ja wczoraj swoją małżonkę poinformowałem. Była smutna. Ty sumienia nie masz..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 23.11.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Usztywnianie dachu deskowaniem to jeden pomysł. Ja usztywniłam więźbę - wymogłam to na etapie projektu - mam metalowe HEA i to wystarczy. Koszt chyba niższy, jak ktoś nie ma drewna w okazyjnej cenie - choc metal tez nie tani, ale juz robocizna znów taniej wyszła. Jak Marzin robił sam, to cenę trudno porównywać.Widzę, że metalowe HEA są coraz popularniejsze.PozdrawiamM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 23.11.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 jeżeli chodzi o papę, to kładliśmy ją ze względu na to, że w tym roku nie zakładamy dachówki. Okna mnie osłabiają, tzn. ceny. 12 okien o różnych rozmiarach 1 drzwi tarasowe 1 drzwi balkonowe 3 okna dachowe do tego rolety zewnętrzne i wszystko z zenątrz w kolorze orzech, a środek tylko dół w orzechu, a góra biała i ceny około 15-18 tys. zł. Mam też wyceny dachówek. Brałam pod uwagę: Euronit profil S, ceglany Braas, profil S, ceglany Roben średzka falista, miedziany ceny kształtują się tak, że pomiędzy Euronitem a Robenem (sama dachówka) to różnica około 2 tys zł. Także Ron=ben drożyszy, ale wiadomo, że to ceramika. Mamy trudny orzech do zgryzienia. Braas odpada, bo wychodzi po środku pomiędzy Robenem a Euronitem. Także albo tanio i betonowo, albo drożej, ale ceramicznie. Mamy dach około 200m2 i wycena z Robena to około 11 tys. zł. Myślę, że to dobra cena Ma ktoś może założoną z Robena średzką falistą plus, kolor miedziany? Proszę zaprezentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 23.11.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 S&M Jeżeli to cena okien z roletami to tanio. Nie wiem tylko jaki system rolet masz. Ja na 10 okien - w tym 2 balkonowe 320x240 - za rolety razem z RKS-ami z montażem (bez silników) płacę 11 000, na profilu Schweikera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 23.11.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 S&M - Roben falista miedziana tu jest, na dachu JanuszaC i KBijan: http://forum.muratordom.pl/pokazcie-swoje-dachy,t81343-360.htm ale nie wiem czy plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_grażka 23.11.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Przepraszam, że tak w środku dyskusji ale będę wdzięczna za relacje z kontaktów ze Starostwem na Jackowskiego w Poznaniu w kwestii przydomowej oczyszczalni ścieków. Oczywiście mogą być na priv.Wybieram oferty a nie wiem czy nie czeka mnie niespodzianka w urzędzie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 23.11.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 W moim wypadku gmina(?) nie wydaje zgody na POS. W kilkuletniej perspektywie (uwierzę jak zobaczę) mają kanalizować moją wieś i pewnie przez to te problemy. W tej chwili każą stawiać szambo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_grażka 23.11.2007 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Na szczęście w urzędzie w gminie Dopiewo są rozsądni ludzie i nie ma oporów - mimo, że też będą kanalizować - ale moja działka jest na uboczu "starej "miejscowości a oni muszą skupić się na coraz rozleglejszych i gęściej zabudowanych nowych osiedlach.Ale szukam informacji z konkretnego starostwa na Jackowskiego dla powiatu poznańskiego bo tam będę zgłaszać budowę i nie wiem jakie "schody" mnie czekają. Na szczęście jestem po ochronie środ więc w razie czego -mam nadzieję - będę umiała się wybronić zarówno ze strony prawnej jak i efektywości ekologicznej (o czym jestem przekonana) takiej inwestycji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sancio 23.11.2007 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Witam Jestem na etapie zakupu dachówki firmy Jungmeier Karthago Sahara (bądź Toskakańska). Hurtownia za oferowała mi chyba dość wygórowaną cenę, bo 6 zł brutto za szt. (ok. 84 zł brutto/m2) razem z transportem i rozładowaniem. Może ktoś może mi podać jakiś aktualny konfrontujący cennik tej dachówki, z góry dziękuję!!! Ps. Jeśli macie fotki z dachem o takiej dachówce to bardzo proszę o demonstracje ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 24.11.2007 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Witam Dzisiaj cieśle poinformowali mnie, że potrzebny będzie dźwig, żeby wciągnąć kilka potężnych krokwi na strop. Korzystał ktoś może z takiego sprzętu po zachodniej stronie Poznania ?? Proszę o namiary Ile taka przyjemność średnio kosztuje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 24.11.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Witam Dzisiaj cieśle poinformowali mnie, że potrzebny będzie dźwig, żeby wciągnąć kilka potężnych krokwi na strop. Korzystał ktoś może z takiego sprzętu po zachodniej stronie Poznania ?? Proszę o namiary Ile taka przyjemność średnio kosztuje ?? Po wschodniej stronie biorą 90 zł za godzinę plus dojazd, 6 zł za km!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 24.11.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Mam WIELKĄ prosbe CZy mozecie polecic kogos z Poznania lub okolic do wykonania schodow betonowych? Osobnik, ktory mial je zrobic nie dotarl i nie mamy schodow, a za 1,5 tyg mielismy s przeprowadzic z góry dzieki za wszelka pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts