lidka87 29.11.2007 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 jeżeli chodzi o papę, to kładliśmy ją ze względu na to, że w tym roku nie zakładamy dachówki. Okna mnie osłabiają, tzn. ceny. 12 okien o różnych rozmiarach 1 drzwi tarasowe 1 drzwi balkonowe 3 okna dachowe do tego rolety zewnętrzne i wszystko z zenątrz w kolorze orzech, a środek tylko dół w orzechu, a góra biała i ceny około 15-18 tys. zł. Mam też wyceny dachówek. Brałam pod uwagę: Euronit profil S, ceglany Braas, profil S, ceglany Roben średzka falista, miedziany ceny kształtują się tak, że pomiędzy Euronitem a Robenem (sama dachówka) to różnica około 2 tys zł. Także Ron=ben drożyszy, ale wiadomo, że to ceramika. Mamy trudny orzech do zgryzienia. Braas odpada, bo wychodzi po środku pomiędzy Robenem a Euronitem. Także albo tanio i betonowo, albo drożej, ale ceramicznie. Mamy dach około 200m2 i wycena z Robena to około 11 tys. zł. Myślę, że to dobra cena Ma ktoś może założoną z Robena średzką falistą plus, kolor miedziany? Proszę zaprezentować. witamy po b.długiej przerwie.Pochłania nas wykączeniówka my mamy własnie Robena miedzianą i bardzo ładnie prezentuje się na dachu.Droższy napewno,ale na dachówce to nie oszczędzaj.Ja wychodzę z założenia,że jestem za biedny by kupować BUBLE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 30.11.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 mam pytanie takie, czy ma ktoś wentylację nawiewno-wywiewną z odzyskiem ciepła a jednocześnie ogrzewa dom kotłem na gaz i/lub używa gazu do gotowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 30.11.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 mam pytanie takie, czy ma ktoś wentylację nawiewno-wywiewną z odzyskiem ciepła a jednocześnie ogrzewa dom kotłem na gaz i/lub używa gazu do gotowania? jeśli dobrze się domyślam chodzi o wentylację graw pomieszczeń z urządzeniem gazowym niestety przepisy nie nadążają i muszą być kanały went grawitacyjnej w tych pomieszczeniach - i po odbiorze należy je zatkać (ale ja tego nie napisałam... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 30.11.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 mam pytanie takie, czy ma ktoś wentylację nawiewno-wywiewną z odzyskiem ciepła a jednocześnie ogrzewa dom kotłem na gaz i/lub używa gazu do gotowania? jeśli dobrze się domyślam chodzi o wentylację graw pomieszczeń z urządzeniem gazowym niestety przepisy nie nadążają i muszą być kanały went grawitacyjnej w tych pomieszczeniach Asia, a któryż to przepis ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 30.11.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Bo dostałem od firmy która będzie instalować mi reku przesłała mi link do następującej strony: http://www.wentylacja.com.pl/technologie/technologie.asp?ID=1269 na której znalazłem m.in: W obowiązującej normie PN-83/B-03430 „Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej”, zaktualizowanej w 2000 r., jednoznacznie wyeliminowano możliwość jednoczesnego stosowania w pomieszczeniach wentylacji mechanicznej i grawitacyjnej. Wyraźne potwierdzenie tego znajduje się w projekcie zmian do rozporządzenia. i co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 30.11.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 jeszcze coś takiego znalazłem i to w ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Dz. U. Nr 75 z 15 czerwca 2002 r., poz. 690, § 150: 9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione. 10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową. Ja będę miał kocioł turbo czyli z zamkniętą komorą spalania, to raz, a dwa to wentylacja z rekuperatorem to chyba jest właśnie wentylacją nawiewno-wywiewną zrównoważoną". Chyba że się mylę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 30.11.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Asia, a któryż to przepis ? Polska Norma "Kotłownie wbudowane na paliwa gazowe o gęstości względnej mniejszej niż 1" włóczykij - wentylacja zrównoważona lub nadciśnieniowa powinna być w takim przypadku - więc dlatego stosowanie takowej przy urządzeniach gazowych nie jest zabronione... faktycznie, tam gdzie normalnie musiałbyś mieć grawitacyjną - np we wszystkich pom poddasza - już jej nie musi (i nie może być) ale głównie w tej normie o wentylacji to jest o wentylacji wywiewnej (typu na jednym kanale ktoś montuje sobie wentylatorek a obok ma drugi kanał niezaślepiony "działający" grawitacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 30.11.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 wentylacja zrównoważona lub nadciśnieniowa powinna być w takim przypadku - więc dlatego stosowanie takowej przy urządzeniach gazowych nie jest zabronione... czy można w takim razie powiedzieć, że skoro 1. stosowanie wentylacji zrówn. lub nadciśn. w pomieszczeniach z urządzeniami gazowymi NIE JEST ZABRONIONE 2. mieszanie typów wentylacji w pomieszczeniu JEST NIEDOPUSZCZALNE to kominiarz nie ma podstaw do odmowy odbioru z powodu braku kratek wywiewnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 30.11.2007 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Altariela - OGROMNE dzieki za namiar. okazalo s ze jeden z konstruktorow mieszka po sasiedzku na glownej, a drugi po drugim sasiedzku /:)/ w kozieglowach, a trzeci w kicinie. zaczynaja od poniedzialku. jestem Ci bardzo wdzieczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 30.11.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 180 zł/mc Inla Podaj namiar, bo chyba wygrałaś No nie było łatwo bo licytacja była ostra przedstawiciel p. Piotr Piszczała 602 454 050 Dzięki serdeczne! Następna licytacja w styczniu Proszę się przygotować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 01.12.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 Ciesze się że mogłam pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 01.12.2007 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 witamSzukam osób które zdecydowały sie na rekuperator + GWCChciałbym zadac kilka pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 01.12.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 poszukuje solidnego brukarza, najlepiej dostępnego od zaraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 02.12.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 witam Szukam osób które zdecydowały sie na rekuperator + GWC Chciałbym zadac kilka pytań Jest tu kilka takich osób ale od takiej tematyki są specjalne wątki na "wymianie doświadczeń". Przed pytaniami proponuję choć przejrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alpino 02.12.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 poszukuje solidnego brukarza, najlepiej dostępnego od zaraz nie wiem czy od zaraz ale solidny to pewne Sibert Przemo 603 124 419 Możesz powołać się na Adama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 03.12.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 witam planuje wybudowac na poddaszu uzytkowym jedna scianke dzialowa z płyty karton gips. czy aby ja zmontowac musze juz miec ocieplone poddasze wraz z płyta? jaki system proponujecie do takiej scianki? Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 03.12.2007 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 mam dylemat jakie wybrać grzejniki a decyzje muszę podjąc do wtorku wieczorem panele stalowe purmo czy zeberka aluminiowe ??? niby jak chodzi o estetykę to panele ładniejsze (tak piszą w necie) jak dla mnie i jedne i drugie sa brzydkie ale jak chodzi o właściwości cieplne to które lepsze? niby żeberka zajmują mniej miejsca ponoć panel o takiej samej mocy jest większy - dłuższy ale wszyscy biorą widzę panele dlaczego ?? bede miał piec jednoF kondensat a tu trochę ciekawostek poszukanych przez przypadek w necie grzejniki artykuł pdf piec dwufunkcyjny video recenzja piec jednofunkcyjny video recenzja wiecej TU Dlaczego warto wybrać kocioł kondensacyjny Videoporadnik - grzejniki Purmo i zawory Danfoss Kominki z płaszczem wodnym - z cyklu "pogromcy mitów" artykuł i wyliczenia i do pobrania artykuł ze świata kominków pdf z tych wyliczeń wynika ze inwestycja w kominek z płaszczem wodnym zwraca sie po 25-30 latach Systemy solarne, oszczędności czy ozdoba na dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frodo-pl 04.12.2007 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 No jestem zaskoczony tym artykułem na temat kominków z płaszczem. Miałem zamiar ogrzewać dom gazem płynnym i wspomagać kominkiem z płaszczem wodnym. Czy w świetle tego artykułu to ma sens? Może zainwestować w nadmuch ciepłego powietrza do pomieszczeń ( zapomniałem skrótu tego systemu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryz 04.12.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 ja równiez myslałem o zestawie piec gazowy plus kominek z płaszczem wodnym ale ten artykuł nie jest dla mnie zaskoczeniem gdyz wczesniej czytałem tego rodzaju artykuły.Z tego co wynika na dzien dzfsiejszt to naprawde wysokiej klasy piec gazowy i kominek bez płaszcza wodnego to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie.Ewentualnie piec z podajnikiem na eko groszek ale jak czytam artykuły ze eko groszek to mieszanka wapnia i jakis resztem a przy tym wszystko się zatyka i mówię dzieki bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzoo 04.12.2007 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Mam szybkie pytanie - gdzie najtaniej po zach. stronie Poznania zaopatrzyć się w łaty/murłaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts