Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

jeżeli chodzi o papę, to kładliśmy ją ze względu na to, że w tym roku nie zakładamy dachówki.

Okna mnie osłabiają, tzn. ceny.

12 okien o różnych rozmiarach

1 drzwi tarasowe

1 drzwi balkonowe

3 okna dachowe

do tego rolety zewnętrzne i wszystko z zenątrz w kolorze orzech, a środek tylko dół w orzechu, a góra biała i ceny około 15-18 tys. zł.

Mam też wyceny dachówek.

Brałam pod uwagę:

Euronit profil S, ceglany

Braas, profil S, ceglany

Roben średzka falista, miedziany

ceny kształtują się tak, że pomiędzy Euronitem a Robenem (sama dachówka) to różnica około 2 tys zł. Także Ron=ben drożyszy, ale wiadomo, że to ceramika. Mamy trudny orzech do zgryzienia.

Braas odpada, bo wychodzi po środku pomiędzy Robenem a Euronitem. Także albo tanio i betonowo, albo drożej, ale ceramicznie.

Mamy dach około 200m2 i wycena z Robena to około 11 tys. zł. Myślę, że to dobra cena :-?

Ma ktoś może założoną z Robena średzką falistą plus, kolor miedziany? Proszę zaprezentować. :wink: :wink:

witamy po b.długiej przerwie.Pochłania nas wykączeniówka my mamy własnie Robena miedzianą i bardzo ładnie prezentuje się na dachu.Droższy napewno,ale na dachówce to nie oszczędzaj.Ja wychodzę z założenia,że jestem za biedny by kupować BUBLE. :D

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam pytanie takie, czy ma ktoś wentylację nawiewno-wywiewną z odzyskiem ciepła a jednocześnie ogrzewa dom kotłem na gaz i/lub używa gazu do gotowania?

jeśli dobrze się domyślam chodzi o wentylację graw pomieszczeń z urządzeniem gazowym

niestety przepisy nie nadążają i muszą być kanały went grawitacyjnej w tych pomieszczeniach - i po odbiorze należy je zatkać :) (ale ja tego nie napisałam... ;) )

mam pytanie takie, czy ma ktoś wentylację nawiewno-wywiewną z odzyskiem ciepła a jednocześnie ogrzewa dom kotłem na gaz i/lub używa gazu do gotowania?

jeśli dobrze się domyślam chodzi o wentylację graw pomieszczeń z urządzeniem gazowym

niestety przepisy nie nadążają i muszą być kanały went grawitacyjnej w tych pomieszczeniach

Asia, a któryż to przepis ?

Bo dostałem od firmy która będzie instalować mi reku przesłała mi link do następującej strony:

http://www.wentylacja.com.pl/technologie/technologie.asp?ID=1269

na której znalazłem m.in:

W obowiązującej normie PN-83/B-03430 „Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej”, zaktualizowanej w 2000 r., jednoznacznie wyeliminowano możliwość jednoczesnego stosowania w pomieszczeniach wentylacji mechanicznej i grawitacyjnej. Wyraźne potwierdzenie tego znajduje się w projekcie zmian do rozporządzenia.

i co Ty na to?

jeszcze coś takiego znalazłem i to w ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Dz. U. Nr 75 z 15 czerwca 2002 r., poz. 690, § 150:

9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.

10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową.

Ja będę miał kocioł turbo czyli z zamkniętą komorą spalania, to raz, a dwa to wentylacja z rekuperatorem to chyba jest właśnie wentylacją nawiewno-wywiewną zrównoważoną". Chyba że się mylę...

Asia, a któryż to przepis ?

Polska Norma "Kotłownie wbudowane na paliwa gazowe o gęstości względnej mniejszej niż 1"

włóczykij - wentylacja zrównoważona lub nadciśnieniowa powinna być w takim przypadku - więc dlatego stosowanie takowej przy urządzeniach gazowych nie jest zabronione... :)

faktycznie, tam gdzie normalnie musiałbyś mieć grawitacyjną - np we wszystkich pom poddasza - już jej nie musi (i nie może być) ale głównie w tej normie o wentylacji to jest o wentylacji wywiewnej (typu na jednym kanale ktoś montuje sobie wentylatorek a obok ma drugi kanał niezaślepiony "działający" grawitacyjnie

wentylacja zrównoważona lub nadciśnieniowa powinna być w takim przypadku - więc dlatego stosowanie takowej przy urządzeniach gazowych nie jest zabronione... :)

czy można w takim razie powiedzieć, że skoro

1. stosowanie wentylacji zrówn. lub nadciśn. w pomieszczeniach z urządzeniami gazowymi NIE JEST ZABRONIONE

2. mieszanie typów wentylacji w pomieszczeniu JEST NIEDOPUSZCZALNE

to kominiarz nie ma podstaw do odmowy odbioru z powodu braku kratek wywiewnych...

mam dylemat jakie wybrać grzejniki :(

a decyzje muszę podjąc do wtorku wieczorem :(

panele stalowe purmo czy zeberka aluminiowe ???

niby jak chodzi o estetykę to panele ładniejsze (tak piszą w necie)

jak dla mnie i jedne i drugie sa brzydkie ;)

ale jak chodzi o właściwości cieplne to które lepsze?

niby żeberka zajmują mniej miejsca ponoć panel o takiej samej mocy jest większy - dłuższy

ale wszyscy biorą widzę panele dlaczego ??

bede miał piec jednoF kondensat ;)

a tu trochę ciekawostek poszukanych przez przypadek w necie

grzejniki artykuł pdf

piec dwufunkcyjny video recenzja

piec jednofunkcyjny video recenzja

wiecej TU

Dlaczego warto wybrać kocioł kondensacyjny

Videoporadnik - grzejniki Purmo i zawory Danfoss

Kominki z płaszczem wodnym - z cyklu "pogromcy mitów"

artykuł i wyliczenia

i do pobrania artykuł ze świata kominków pdf

z tych wyliczeń wynika ze inwestycja w kominek z płaszczem wodnym zwraca sie po 25-30 latach :o

Systemy solarne, oszczędności czy ozdoba na dachu?

No jestem zaskoczony tym artykułem na temat kominków z płaszczem. Miałem zamiar ogrzewać dom gazem płynnym i wspomagać kominkiem z płaszczem wodnym. Czy w świetle tego artykułu to ma sens? Może zainwestować w nadmuch ciepłego powietrza do pomieszczeń ( zapomniałem skrótu tego systemu :oops: )

ja równiez myslałem o zestawie piec gazowy plus kominek z płaszczem wodnym ale ten artykuł nie jest dla mnie zaskoczeniem gdyz wczesniej czytałem tego rodzaju artykuły.Z tego co wynika na dzien dzfsiejszt to naprawde wysokiej klasy piec gazowy i kominek bez płaszcza wodnego to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie.Ewentualnie piec z podajnikiem na eko groszek ale jak czytam artykuły ze eko groszek to mieszanka wapnia i jakis resztem a przy tym wszystko się zatyka i mówię dzieki bardzo.