Pyrgon 06.12.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Cześć!Zaczynamy się wykańczać. Mam pierwszą bardzo wstępną wycenę na prace wyk., pomóżcie zweryfikować. To są ceny wyjściowe (dla małych metraży, dla całej chaty na pewno będzie mniej).Co sądzicie o tych cenach:- szpachlowanie ścian 18 zł / m- szpachlowanie sufitów 22 zł / m- malowanie na gotowo - 16 zł / m- układanie płytek od 45 zł / m- układanie paneli 22 zł / m- układanie cokolików / listew - 9 zł / mb- montaż kabiny - 280-360 zł / szt- biały montaż, montaż baterii - 70 zł / szt pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 06.12.2007 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 co myślicie o podłogówce pod panelami ??? Tomzoo tartak jest w Rokietnicy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 06.12.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 co myślicie o podłogówce pod panelami ??? Ja słyszałem/czytałem o panelach, które można kłaść na podłogówce ale do tej chwili nie trafiłem, i sprawdziłem kronopol i od razu strzał w 10-tke http://www.kronopol.com.pl/index1.php?lang=1&akcja_dane=dane&id=3&idd=2&iddd=36 na samym dole: "nadaje się do stosowania przy ogrzewaniu podłogowym" Jak widać producenci (niektórzy) piszą o tej właściwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 06.12.2007 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 co myślicie o podłogówce pod panelami ??? Misiak, Ty już wiesz Tia, zamierzam tak własnie mieć Są panele przeznaczone do takich celów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 06.12.2007 23:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 co myślicie o podłogówce pod panelami ??? Misiak, Ty już wiesz Tia, zamierzam tak własnie mieć Są panele przeznaczone do takich celów. Mice purmo wybrałem- dzięki teraz mam dylemat tylko czy w salonie pod panele dawać podłogówkę i czy wystarczą 3 sekcje każdy kolor to jedna sekcja! oczywiście tak chaotycznie nie będzie porozkładana ale w paincie ciężko sie myszką maluje a ja tylko chciałem pokazać zakres tej podłogówki http://s2.directupload.net/images/071207/temp/ro6isocn.gif w wtorek wchodzą posadzki robić dodam dla zainteresowanych ze od 2 tyg jestem szczęśliwym posiadaczem tynków wew. Kristofurosdzieki pare cytatów "Deska barlinecka na ogrzewanie podłogowe Jakie panele drewniane nadają się do integracji z ogrzewaniem podłogowym? Jaka jest ich wydolność w oddawaniu ciepła? Najlepiej Deska barlinecka, przyklejona do podłoża klejem UZIN MK 92 S. Różnica temperatur między dołem deski a górą to 2,5 stopnia C." Montaż paneli na posadzkach ogrzewanych Panele podłogowe Podłogi drewniane, a ogrzewanie podłogowe PANELE PODŁOGOWE / drewnopochodne/ porady Podłogi laminowane firmy Kronopol Podłoga z paneli Krok po kroku do ciepłej podłogi - pdf Ogrzewanie podłogowe - błędy wykonawcze Bezpieczne ogrzewanie podłogowe pod parkietem Ogrzewanie podłogowe- pdf SYSTEMY INSTALACJI OGRZEWANIA PŁASZCZYZNOWEGO UPONOR Poradnik projektanta - pdf Hepworth PORADNIK INSTALATORA - pdf KAN-therm ogrzewanie podłogowe pordnik pdf TECE SYSTEM WODNEGO OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO TC 2000 OGRZEWANIE PODŁOGOWE Z RUR WIELOWARSTWOWYCH (PE-AL-PE) SYSTEMU KISAN WEWNĘTRZNA INSTALACJA WODNA Wybieramy materiał na rury -doc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 07.12.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 teraz mam dylemat tylko czy w salonie pod panele dawać podłogówkę i czy wystarczą 3 sekcje każdy kolor to jedna sekcja! oczywiście tak chaotycznie nie będzie porozkładana ale w paincie ciężko sie myszką maluje a ja tylko chciałem pokazać zakres tej podłogówki http://s2.directupload.net/images/071207/temp/ro6isocn.gif To co narysowałeś będzie kiepsko działać, na takiej powierzchni to minimum 5 sekcji ale lepiej nawet 6 czy 7. Salon z jadalnią to min. 3 sekcje, osobno kuchnia, hol i przedsionek oraz łazienka. Tutaj chodzi o równomierne rozłożenie temp. podłogi. Jak dasz za długi obwód to pomijając opory, woda będzie chłodna na końcu i ciężko będzie tym sterować. No qrde, zresztą co ja jestem, instalator czy co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 07.12.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 cześć potrzebuję wykonać: instalację CO, c.w.u, odkurzacz + przepusty i ułożenie instalacji (rur) do rekuperatora dom: 190 m2 pow użytkowej - podłogówka tylko w łazienkachpiec na pellety możecie polecić kogoś dobrego ale niedrogiego? będę wdzięczny za odp. lub info na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 07.12.2007 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 No qrde, zresztą co ja jestem, instalator czy co a nie masz to w genach qrde myslalem ze jak w kuchni szerokość odkryta bedzie miała 130 to za wiela tego nie wejdzie jeszcze jedno czy można zrobić tak ze w np. (rys.)górnym lewym rogu podobnie jak jest narysowane nie robić podłogówki czy jak juz robie to musi być wszędzie? a i jeszcze jedno w do góry bedzię tylko w łazience i czy można zrównoleglić to z grzejnikiem drabinkowym zakładając tylko zawór rtl czy jak tam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 07.12.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 qrde myslalem ze jak w kuchni szerokość odkryta bedzie miała 130 to za wiela tego nie wejdzie jeszcze jedno czy można zrobić tak ze w np. (rys.)górnym lewym rogu podobnie jak jest narysowane nie robić podłogówki czy jak juz robie to musi być wszędzie? Misiak nie świruj, kilka mb rurki Cię nie uratuje finansowo a przynajmniej będzie wszędzie ciepło i miło i nie będziesz musiał pętlami mocno grzać, żeby utrzymać jako taki komfort Aha co do ilości pętli, to nie chodzi o to, że absolutnie nie może być razem ale o sens takiego rozwiązania (również zdrowie, finanse itp) a i jeszcze jedno w do góry bedzię tylko w łazience i czy można zrównoleglić to z grzejnikiem drabinkowym zakładając tylko zawór rtl czy jak tam ? Wszystko można tylko pytanie co chcesz uzyskać ? Tak się ostatnio zastanawiam, co wszyscy uparli się na podłogówkę w łazience jako konieczność dla stóp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 07.12.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Tak się ostatnio zastanawiam, co wszyscy uparli się na podłogówkę w łazience jako konieczność dla stóp ? No a po co innego? W stópki musi być ciepło i basta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 07.12.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 dodam dla zainteresowanych ze od 2 tyg jestem szczęśliwym posiadaczem tynków wew. A jakich? cem-wap??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 07.12.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Misiak, ja będę kłaść podłogówkę w salonie i kuchni - w miejscu gdzie będzie drewno też. Znajomi też mają takie rozwiązanie - wierz mi bardzo przyjemnie gdy cała podłoga jest ciepła (kapcie same schodzą z nóg ) Zmieniając temat - jakie macie opinie o osuszaczach i nagrzewnicach? Na krokwiach pojawiła się u nas pleśń (za mokre drewno ) dlatego zastanawiamy się nad inwestycją w osuszacz - nie możemy być na budowie non stop, a od poniedziałku zaczynają tynkować..... Co sądzicie? warto kupić osuszacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 07.12.2007 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 A jakich? cem-wap??? gipsowych ! nawet sa ładne i jak chodzi o twardość mimo ze jeszcze schną wydają sie być ok cena 26 zl m2 (sprawdzałem w miejscu gdzie jest juz białe) posadzki za 11 zl m2 bez ukladania styropianu z styropianem 12 zl m2 Misiak, ja będę kłaść podłogówkę w salonie i kuchni - w miejscu gdzie będzie drewno też. Znajomi też mają takie rozwiązanie - wierz mi bardzo przyjemnie gdy cała podłoga jest ciepła (kapcie same schodzą z nóg ) Zmieniając temat - jakie macie opinie o osuszaczach i nagrzewnicach? Na krokwiach pojawiła się u nas pleśń (za mokre drewno ) dlatego zastanawiamy się nad inwestycją w osuszacz - nie możemy być na budowie non stop, a od poniedziałku zaczynają tynkować..... Co sądzicie? warto kupić osuszacz? wiem dlatego chce mieć też w pokoju u mnie na budowie z tego co widzę decyzje zapadają w trakcie a odnośnie osuszacza to chyba taniej wynająć niż kupować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzoo 08.12.2007 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Zmieniając temat - jakie macie opinie o osuszaczach i nagrzewnicach? Na krokwiach pojawiła się u nas pleśń (za mokre drewno ) dlatego zastanawiamy się nad inwestycją w osuszacz - nie możemy być na budowie non stop, a od poniedziałku zaczynają tynkować..... Co sądzicie? warto kupić osuszacz? Nie wiem czy nie za wcześnie zamknęłaś budynek - bo już masz wstawione okna drzwi itp? Mi poradzono, że jak będę kupował niesuszone drewno to po wykonaniu pokrycia dachowego przynajmniej przez pół roku dać więźbie porzadną wentylację - a już pod żadnym pozorem nie ocieplać dachu przez min. pół roku - wtedy drewno ma szansę dojść do wilgotności powietrznie suchej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 08.12.2007 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Tomzoo, mam zamknięty budynek (ze szczelinami oczywiście bo pod oknami nie ma jeszcze parapetów i posadzek, więc na razie "się wietrzy"). Więźba była niby zamówiona od czerwca (niby bo tak twierdził wykonawca). Okna, brami i drzwi zamówiłam w sierpniu, a z miliona różnych powodów niezależnych ode mnie, więźbę zamontowano mi w październiku, a pokrycie dachowe kładziono przez 3 tygodnie listopada (okna, drzwi i bramy garażowe już dawno czekały u dostawców!!!) Mój wykonawca dał plamę bo termin zakończenia stanu surowego otwartego to 31 lipca!!!! Teraz muszę sobie poradzić - stąd pytam o radę na forum - może ktoś ma lub miał podobny problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 08.12.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 HEJdawno mnie tu nie bylo i tak przejzalem na szybko moze z 10ostatnih postow natrafilem na miska. i kolektorow juz nie zakladam a naprawde chcialem ..zaoszczedzilem miejsce w kotlowni i okolo 12k w kieszeni:p dzieki za info. wsumie ja slyszalem(od osób kopenetnych nawet) ze zima nawet kolektory podgrzewaja wode do letniej temp.:| ale i tak w dalszym ciagu jest to ejszcze nie oplacalne...a teraz małe ogłoszeniepotrzebuje kogos kto obłozy mi 5m2 imitacja piaskowaca.. prakycznie od zaraz w jakis niedeszczowy dzien...moj wykonawca juz raczj nie ebdzie miał czasu w tym roku ehh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzoo 09.12.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Więźba była niby zamówiona od czerwca (niby bo tak twierdził wykonawca). Okna, brami i drzwi zamówiłam w sierpniu, a z miliona różnych powodów niezależnych ode mnie, więźbę zamontowano mi w październiku, a pokrycie dachowe kładziono przez 3 tygodnie listopada (okna, drzwi i bramy garażowe już dawno czekały u dostawców!!!) Mój wykonawca dał plamę bo termin zakończenia stanu surowego otwartego to 31 lipca!!!! No skąd ja to znam??? Ja miałem mieć gotowe pokrycie na koniec października... Jest prawie połowa grudnia - a mam dopiero dach wydeskowany. Takie czasy przyszły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 09.12.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 i to samo u mnie...pod koniec grudnia mial byc skonczony dach, narazie mam murlaty i jeszcze male dokonczenie stanu "murowanego" zostalo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 09.12.2007 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 wiem ze juz co niektórzy wypowiadali sie ale teraz wstawiam jeszcze inny rys. w podanymi wielkościami pomieszczeń(w wcześniejszym rys. brakowało wielkości co mogło mylić) i moimi przybliżonymi wyliczeniami metrów podłogówki na 1 sekcje prod. KAN dopuszcza max dl na sekcje 120 m jak nadal moje myślenie jest błędne proszę śmiało pisać i ew. jak wy widzicie podział pomieszczeń na sekcje bo jakbym miał dać osobno na kuchnie (2,6m2 grzewcze) osobno na jadalnie (jakies 11-12 m2 grzewcze) to nie wiem czy to znowu nie zamało w obliczeniach przyjąłem 1 m2 =6m rurki w wiarołapie, holu, toalecie, kuchni będą plytki , jadalnia i salon panele górną łazienke chyba jednak podłącze pod grzejnik drabinkowy zeby nie robić dodatkowej sekcji i dodatkowych m ciagniecia z drugiego konca domu z rozdzielacza http://s5.directupload.net/images/071209/temp/f6z446pb.jpg liczę na odpowiedz komentarze osob które już zabrały głos mile widziane a dodałem trochę więcej wyszukanych w necie informacji na temat ogrzewania podłogowego przyklejam jeszcze raz wszystko Montaż paneli na posadzkach ogrzewanych Panele podłogowe Podłogi drewniane, a ogrzewanie podłogowe PANELE PODŁOGOWE / drewnopochodne/ porady Podłogi laminowane firmy Kronopol Podłoga z paneli Krok po kroku do ciepłej podłogi - pdf Ogrzewanie podłogowe - błędy wykonawcze Bezpieczne ogrzewanie podłogowe pod parkietem Ogrzewanie podłogowe- pdf SYSTEMY INSTALACJI OGRZEWANIA PŁASZCZYZNOWEGO UPONOR Poradnik projektanta - pdf Hepworth PORADNIK INSTALATORA - pdf KAN-therm ogrzewanie podłogowe pordnik pdf TECE SYSTEM WODNEGO OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO TC 2000 OGRZEWANIE PODŁOGOWE Z RUR WIELOWARSTWOWYCH (PE-AL-PE) SYSTEMU KISAN WEWNĘTRZNA INSTALACJA WODNA Wybieramy materiał na rury -doc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 10.12.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Cześć! Zaczynamy się wykańczać. Mam pierwszą bardzo wstępną wycenę na prace wyk., pomóżcie zweryfikować. To są ceny wyjściowe (dla małych metraży, dla całej chaty na pewno będzie mniej). Co sądzicie o tych cenach: - szpachlowanie ścian 18 zł / m - szpachlowanie sufitów 22 zł / m - malowanie na gotowo - 16 zł / m - układanie płytek od 45 zł / m - układanie paneli 22 zł / m - układanie cokolików / listew - 9 zł / mb - montaż kabiny - 280-360 zł / szt - biały montaż, montaż baterii - 70 zł / szt pozdrawiam Szpachtlowanie ścian i sufitów wydaje mi się, że coś koło tego sugerowal nam kierbud ale wyhadlowaliiśmy na 12 zł i jak leci, a i w gladzeniu ścian było gruntowanie plus jednokrotne malowanie. Malowanie na gotowo drogo. Płytki i cokoły ok cena, ale lepiej z kafelkarzem umawiac się nie od metra tylko na całość roboty bo może okazac sie niemiła niespodzianka jak doliczy osobno półeczki, gzymsy bajery, murkii do blatów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts