Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ps. Ktoś chce za darmochę drewniane drzwi które mogą służyć jako tymczasowe. Do tego ościeżnica (z włąsnej roboty :o + nówka funkiel zamek Gerda własnoręcznie wstawiany!)

Ja chcę - aktualne?

Potrzebuję płyty chodnikowe do posadowienia garażu blaszanego - nie ma ktoś na zbyciu?

Szkoda, że przegapiłem, bo własnie poszukuje drzwi budowlanych...

Może ktoś jeszcze ma i chce sie pozbyć.. ??

[quote name='Marzin

Powiedzcie mi, które tynki są lepsze.... :) gipsowe czy cementowo - wapiennne.

Powoli zastanawiam sie nad wyborem tynków i każdy ma swoje "+" "-"

Chodzi mi o to, które się lepiej kładzie, które są trwalsze, tańsze itd...

Osobiście myślałem nad cementowo - wapiennymi, jednak ich cena ze względu na koniecznosć dodatkowego szpachlowania jest wyższa.

Jednak potencjalny wykonawca zaproponował mi tynki cem-wap "filcowane", co podobno sprawia, że nie wymagają poźniej szpchlowania i są gładkie jak gipsowe. Czy ktoś słyszał o takiej metodzie i jej skuteczności ??

Czy tynki ręcznie kładzione mogą dorównać jakością tynkom maszynowym ??

Pozdrawiam

Już mieszkam, więc mogę dołożyć swoje dwa grosze.

Drugi raz tynków gipsowych bym nie zrobił !!!

Wiem, że cementowo-wapienne w połączeniu z gładzią są droższe, ale dużo, dużo bardziej twarde. Ci co robią gipsowe, zobaczycie, że Wasze ściany zaraz po wprowadzeniu się, będą do ponownego gipsowania. Dosłownie paznokciem można zrobić w nich otwór. Myślałem, że może u mnie był dziadowski materiał, ale np Misiaka tynki też są tak samo miękkie, a jego materiał widziałem, był przyzwoitej marki.

Dla porównania, moim rodzice mają cementowo-wapienne, i do tego gładź. Są twarde, ładne, a zrobić w nich wgniota, naprawdę trzeba się postarać!

To tyle. To mówiłem ja: Marcin :wink:

Ja dorzucę swoje 3 grosze, bo jestem przed wyborem tynków. Może rozpocznie się jakaś dyskusja.

To co jest wadą tynków gipsowych, czyli ich miękkość może być ich zaletą.

Łatwo zepsuć, ale i łatwo naprawić.

Łatwiej wyżłobić rowek, jeśli trzeba przesunąć gniazdko lub dołożyć kabelek.

Za tymi tynkami przemawia też ich koszt.

Co do tynków cementowo-wapiennych, trudno mi oceniać ich koszt jeśli nie znam wszystkich składowych potrzebnych do uzyskania końcowego efektu.

Może ktoś się wypowie, kto ma już zrobione takie tynki, ile go kosztowal m2 materiał+robocizna?

Wiem, że do kosztu tynkowania dochodzi materiał, ale ile ten materiał kosztuje? Po tynkowaniu trzeba je gipsować, ile tu kosztuje robocizna i materiał?

Ja dorzucę swoje 3 grosze, bo jestem przed wyborem tynków. Może rozpocznie się jakaś dyskusja.

Co do tynków cementowo-wapiennych, trudno mi oceniać ich koszt jeśli nie znam wszystkich składowych potrzebnych do uzyskania końcowego efektu.

Może ktoś się wypowie, kto ma już zrobione takie tynki, ile go kosztowal m2 materiał+robocizna?

Wiem, że do kosztu tynkowania dochodzi materiał, ale ile ten materiał kosztuje? Po tynkowaniu trzeba je gipsować, ile tu kosztuje robocizna i materiał?

U mnie cementowo-wapienne i gładź. Cena za materiał + robocizna wyszło cos ok 30 zł za m kw. Co w tym było: piasek płukany, wapno, cement, narożniki, gładż do tego gruntowanie pojedyncze farbą.

Co do przekłuwania ewentualnego to nie ma problemu. Wszelkie wyprawki spokojnie można zrobić akrylem.

Teraz wystarczy jednokrotne malowanie na gotowo kolorkiem i cacy.

Czytam wasze zalety i wady i sam nie wiem, tynki cementowo wapienne nibyc lepsze i nawet nie az takie drogie.

gipsowe ponoc maja to do siebie ze nie oddychaja:| Ja bylem za gipsowymi bo trzeba isc z postepem, kierownik mi je odradza....

ale chyba gipsowe jednak ....

A robil ktos z was Centralny odkurzacz saemmu? trudne duzo pracy?

Potrzebuję płyty chodnikowe do posadowienia garażu blaszanego - nie ma ktoś na zbyciu?

Ny blaszak stawialiśmy na trochę wkopanych bloczkach betonowych i też jest dobrze.

a ja tak sie chcialem pochwalic w innej branzy - urodzila mi sie corka Gabriela jak na razie zdrowa tak samo zreszta jak jej mama

wszystkiego dobrego córci i jej mamiehttp://www.cosgan.de/images/midi/haushalt/g030.gif

U mnie cementowo-wapienne i gładź. Cena za materiał + robocizna wyszło cos ok 30 zł za m kw. Co w tym było: piasek płukany, wapno, cement, narożniki, gładż do tego gruntowanie pojedyncze farbą.

Co do przekłuwania ewentualnego to nie ma problemu. Wszelkie wyprawki spokojnie można zrobić akrylem.

Teraz wystarczy jednokrotne malowanie na gotowo kolorkiem i cacy.

a czy mógłbyś polecić tą ekipę, chodzi mi też o ich namiary. nie wiesz przypadkiem czy dysponują wolnymi terminami?