misiak_ 25.01.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Czy ktoś kupował drzwi GERDA ?? Gdzie w Poznaniu wystawiona jest lub dostepna duża ilość drzwi GERDA ?? Interesują mnie ewentualnie inne dobre drzwi zewnętrzne, w podobnej cenie jak GERDA. Możecie coś polecić. jak biorę gerdę daj znać jak poszukasz i ile dadzą tobie rabatu ja jestem na -7 % od ceny kat + 400 zł montaż brachol- gratulację a z tynkami to róznie każde mają wady i zalety mimo wszystko taniej wychodzę gipsowe, przy dzisiejszym braku majstrów co potrafią tynkować tradycyjnie nie liczyłbym że będą lepsze i tanie cem-wap zawsze może dać zła proporcje piasku i cementu (parę worków zniknie) i juz nie będą tak trwałe w gipsowych tego nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 26.01.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 jak biorę gerdę daj znać jak poszukasz i ile dadzą tobie rabatu ja jestem na -7 % od ceny kat + 400 zł montaż Misiak A gdzie zamawiałeś lub sie rozglądałes ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 26.01.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Gipsowe rzeczywiście są bardziej miekkie, ale mimo to zrobiłam je w domu, a w garażu i kotłowni cementowo-wapienne żeby ograniczyć odbicia od rowerów itd. - taki kompromis.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak_ 26.01.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Misiak A gdzie zamawiałeś lub sie rozglądałes ?? tylko w necie nie mam czasu żeby biegać i tak w większości salonów nie mają tylu modeli wiec wybrałem w necie teraz kwestia podjęcia ostatecznej decyzji i zamówienie czas oczekiwania ponoć ok 4 tyg ! na tą chwile najlepszą ofertę przedstawił mi gostek od okien ale to nie jest jeszcze ostateczna decyzja nadal szukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 27.01.2008 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Witam Ponawiam pytanie. Czy ktoś posiada drzwi budowlane i chce się ich tanio pozbyć ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 27.01.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 dzieki za gratulacjepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 27.01.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Odnośnie drzwi - też zaryzykowałam i wybrałam z sieci - drzwi z firmy Przybyłek.I nie żałuję, polecam tą firmę! Czas oczekiwania ok. 4-6 tygodni.Niektóre z produktów tej firmy można zobaczyć na św. Michała w Portes (wszystko też tam trzeba zamówić - w każdym razie tak było we wrześniu 2007). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 28.01.2008 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 witam poszukuje ekipy do elewacji (ocieplenie + tynk) oraz do zrobienia podbitki. Jakie sa obecnie stawki za robocizne w tym zakresie? Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 28.01.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Witolo, stawka zależy od tego czym ocieplasz. Ocieplenie wełną jest trochę droższe niż styropianem.W październiku jak się informowałam stawka była ok. 35zł za metr kwadratowy ocieplenia styropianem i 40-45zł za metr kwadratowy ocieplenia wełną - oczywiście samam robocizna.Podbitka to inna historia - tutaj tez zależy z czego ta podbitka ma być...Ja robię z płyty OSB + styropian + tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 28.01.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 BRACHOL! GRATULACJE Będziemy córki zabierać na żużel ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eilian 29.01.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Witam ponownie! Chciałabym Was podpytać czy robiliście jakieś kosztorysy zanim zaczęliście budowę a jeśli tak to czy samodzielnie (wydaje mi się to baardzo trudne albo raczej niewykonalne dla laika), czy specjalnie zamawialiście coś takiego? Wydaje mi się to ważną sprawą, no chyba, że ktoś jest w takiej szczęśliwej sytuacji, że o kasę nie musi się martwić, dla reszty ludzi z ograniczonymi możliwościami finansowymi to jednak istotne, żeby wiedzieć za ile dany dom można realnie wybudować. Wiem już, że kosztorysy podawane przez biura projektowe są oderwane od rzeczywistości, więc nie ma się co na nich opierać. Ale na jakiejś podstawie musimy podjąć decyzję o tym jak duży ostatecznie ma być ten dom, z jakich materiałów, jakie elementy możemy zachować a na jakie nas już nie stać (np. czy ma być garaż czy nie), itp. Jak to u Was było, kupiliście projekt na zasadzie taki dom nam się podoba, taki budujemy i jakoś to będzie, czy mieliście wszystko przemyślane.? Poradźcie proszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 29.01.2008 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Witam ponownie! Chciałabym Was podpytać czy robiliście jakieś kosztorysy zanim zaczęliście budowę a jeśli tak to czy samodzielnie (wydaje mi się to baardzo trudne albo raczej niewykonalne dla laika), czy specjalnie zamawialiście coś takiego? Wydaje mi się to ważną sprawą, no chyba, że ktoś jest w takiej szczęśliwej sytuacji, że o kasę nie musi się martwić, dla reszty ludzi z ograniczonymi możliwościami finansowymi to jednak istotne, żeby wiedzieć za ile dany dom można realnie wybudować. Wiem już, że kosztorysy podawane przez biura projektowe są oderwane od rzeczywistości, więc nie ma się co na nich opierać. Ale na jakiejś podstawie musimy podjąć decyzję o tym jak duży ostatecznie ma być ten dom, z jakich materiałów, jakie elementy możemy zachować a na jakie nas już nie stać (np. czy ma być garaż czy nie), itp. Jak to u Was było, kupiliście projekt na zasadzie taki dom nam się podoba, taki budujemy i jakoś to będzie, czy mieliście wszystko przemyślane.? Poradźcie proszę... Wszystko było przemyślane, wielkość domu w miarę, technologie itp. Co do kosztorysu to miałem 3 pozycje : 1. Stan surowy otwarty max. 150 tyś 2. Stan deweloperski (bez płytek, paneli itp) max. 150 tyś 3. o resztę będę się martwił jak mi zabraknie Co do kosztów i dobierania domu wg tego. Jak sobie policzysz +/- 2000 za stan deweloperski za m2 to jest to minimum przy dzisiejszych cenach (jeśli ma się w miarę tanie i dobre ekipy). Oczywiście może zdarzyć się 1600 a może 3000 ale to już są odchyłki od normy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 29.01.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 super solidny fachowiec płytkarz p.Wojtek tel.507-116-875 wraca 22 marca gorąco polecam pozdrawiam lidka. Lidka rozmawiałam z nim w grudniu i powiedział, że prosi dzwonić w marcu, ale wtedy wraca z zagranicy i bedzie wiedział, czy dalej wyjeżdża.... Trochę bez sensu się tak umawiać w tej sytuacji, bo na poważnie to nie ma jak.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 29.01.2008 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Ale na jakiejś podstawie musimy podjąć decyzję o tym jak duży ostatecznie ma być ten dom, z jakich materiałów, jakie elementy możemy zachować a na jakie nas już nie stać (np. czy ma być garaż czy nie), itp. Jak to u Was było, Najpierw sporo czytałem o kosztach budowy - tak ogólnie. Nastepnie wyliczyłem mniej więcej powierzchnie jaka będzie mi potrzebna. Wybrałem 2 różne projekty, które wydawały się względnie tanie w budowie. Oba dałem do wyceny (robocizna+materiały) do duzej firmy budowlanej. Dostałem bardzo dokładne kosztorysy. Odrzuciłem projekt droższy - przy tym samym metrażu ok. 25% różnicy w cenie. Wybrałem sprawdzonego, średniego cenowo wykonawcę. Dostałem od niego także kosztorys materiałów budowlanych - mniej dokładny ale pokrywający się cenowo z tym pierwszym. Z materiałami jest ten problem, że ostatnio są dość duze wahania cen i trudno przewidzieć dokładny koszt budowy w momencie gdy trwa ona ok. roku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 29.01.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Witam ponownie! Chciałabym Was podpytać czy robiliście jakieś kosztorysy zanim zaczęliście budowę a jeśli tak to czy samodzielnie (wydaje mi się to baardzo trudne albo raczej niewykonalne dla laika), czy specjalnie zamawialiście coś takiego? Wydaje mi się to ważną sprawą, no chyba, że ktoś jest w takiej szczęśliwej sytuacji, że o kasę nie musi się martwić, dla reszty ludzi z ograniczonymi możliwościami finansowymi to jednak istotne, żeby wiedzieć za ile dany dom można realnie wybudować. Wiem już, że kosztorysy podawane przez biura projektowe są oderwane od rzeczywistości, więc nie ma się co na nich opierać. Ale na jakiejś podstawie musimy podjąć decyzję o tym jak duży ostatecznie ma być ten dom, z jakich materiałów, jakie elementy możemy zachować a na jakie nas już nie stać (np. czy ma być garaż czy nie), itp. Jak to u Was było, kupiliście projekt na zasadzie taki dom nam się podoba, taki budujemy i jakoś to będzie, czy mieliście wszystko przemyślane... Na początku dobrze jest określić swoje potrzeby, potem czytać, czytać, szukać, pytać innych. Potem swoje potrzeby i oczekiwania weryfikujemy z tym co się dowiemy i tyle. Sami musicie zdecydować czy wasz dom nie będzie za duży i za bardzo wymyślny i mimo, że piękny może być koszmarnie drogi. My po wybraniu projektu daliśmy go rzeczoznawcy do wyceny i szczerze mówiąc jak narazie nasze wydatki i jego założenia są prawie identyczne. Zapłaciliśmy 500 zł. + VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 29.01.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 A ja byłem laikiem, ale jak się zabrałem za liczenie szukanie i pytanie to w zasadzie stwierdziłem że sam sobie policzę, a raczej zweryfikuje i uzupełnię to co dostałem do projektu.Nie liczyłem wszystkiego, ale krok po kroku wyliczam.Wczoraj z części wyliczeń zakupiłem materiały bo ceny "uciekają".Za robociznę uzgodniłem z latu ptaka za całość. Moim zdaniem nie na wiele się zda płacenie firmie za przygotowanie kosztorysu, potem się okaże że kupimy inną dachówkę w innym terminie a jej ceny mogą być 3 krotnie wyższe. No chyba żeby się trzymać planu, z tym że na początku nie wiadomo co się chce mieć... Moim zdaniem do oszacowania kosztów dobrze jest pobrać przykładowy kosztorys podobnego domu, zobaczyć jakie technologie tam zastosowano i decydować.TU NASZ KOSZTORYS, który uzupełniam, na 160 jakie tam widnieje przewiduję 200, bo np dachówkę kupiłem z angobą, ścianę zamiast 1 warstwowej robie 2 warstwową... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidka87 29.01.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 super solidny fachowiec płytkarz p.Wojtek tel.507-116-875 wraca 22 marca gorąco polecam pozdrawiam lidka. Lidka rozmawiałam z nim w grudniu i powiedział, że prosi dzwonić w marcu, ale wtedy wraca z zagranicy i bedzie wiedział, czy dalej wyjeżdża.... Trochę bez sensu się tak umawiać w tej sytuacji, bo na poważnie to nie ma jak.[/b]witam serdecznie płytkarz wraca 22 marca i zostaje w kraju to sprawdzona inf.rozmawialiśmy 4 dni temu.pozdrawiam lidka, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 29.01.2008 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Witam Zaawansowanych Pewno już sporo pytało o to i to może już Was męczyć i Tych co te pytania już męczą przepraszam Szukam Kierbuda solidnego, nie na papierze. Macie pewno spore doświadczenie ze swoimi kierownikami, jeżeli uważacie że możecie go polecić to proszę o namiary na P.W. lub mail. Z budową chcę wystartować w czerwcu - miejsce P-ń Szczepankowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 30.01.2008 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Witam Czy warto stosować "listwe startową" przy ociepleniu ścian styropianem?? Widziałem wiele budynków z listwą i równie dużo bez. Czy są jakies zasady jej stosowania, czy jej zastosowanie zależy tylko od układającego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 30.01.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Witam Czy warto stosować "listwe startową" przy ociepleniu ścian styropianem?? Widziałem wiele budynków z listwą i równie dużo bez. Czy są jakies zasady jej stosowania, czy jej zastosowanie zależy tylko od układającego ?? Ja zastosowałem. Ma okapnik, (taki nosek, ale dzięki temu woda nie spływa pod cokół), utwardza chyba najbardziej wrażliwy element elewacji na uszkodzenia, no i jak sama nazwa mówi, pozwala kochanym majstrom w miarę prosto wystartować! Koszty nie są jakieś wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts