Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

Najwyraźniej to mój słaby punkt :) A tak dokładnie, to wzięłam na siebie budowę domu - stan surowy, okna + wykończeniówka. Mało chyba nie jest? Instalacje zostawiłam mężowi... Tak przynajmniej miało być Przyjaciele ;) No, a w życiu to wygląda tak:

Mąż zamawia instalatorów od centralnego odkurzacza, żeby rozłożyli "rurki", bo za raz wjeżdża posadzka. Oczywiście "okazuje się", że w tym dniu własnie nie będzie go w Poznaniu :evil: Mówię, że instalacji nie "prowadzę", ale słyszę :

" Misia, Panowie będą wiedzieli co robić! Tylko ich wpuścisz!" No to wpuściłam. Panowie przyjechali i o dziwo nie mieli przesłanego przez męża rzutu domu :evil: z oznaczonymi punktami. No to im mówię, co gdzie ma być i jakie dane pomieszczenie pełni funkcję, ale trochę mnie to zdziwiło. Dzwonię do męża, że faceci bez rzutów .... Mąz wraca i chodzi po chałupie z instalatorem od wod-kan i pyta: "Kochanie, a dlaczego rury odkurzacza idą przez łazienki, gdzie ma być podłogówka? Tak nie można!"

Tak się przyzwyczaił, że wszystko wiem, a ja tak się wyluzowałam, że już wiedzieć nie muszę!!!!!!!!!! No to krzyczę, że Ci Panowie podobno "wiedzą co robić"!

Poprawiali, ale myślę, że to bardzo zdrowo tak się wyłączyć :) Bo jakby było dobrze, to bym teraz musiała nad grzejnikami siedziec :) Na bank! A tak wiadomo - tylko sobie kolorki i wzorki oglądam, bo niczego odpowiedzialnego juz mi mąż w tym zakresie nie powierzy 8)

Wobec tego bardzo Ci dziękuję Joaz za uznanie, ale w zakresie instalacji i technologii pozostanę szczęśliwą "blondynką" :)

Saunę infrared wyczaiłam już jakiś czas temu jako temat do wyposażenia wnętrza - bo temperatura niższa, serce się nie męczy, więc starsze osoby i dzieci mogą korzystać. Jest jednak przeciwskazanie - wady wzroku, więc mąż ma obiekcje i woli tradycyjną fińską. Poza tym chyba nie dowierza, że się "spoci" w infraredzie... :wink: W TEMACIE RACZKUJĘ! NIE KORZYSTAŁAM NIGDY DOTĄD Z INFRAREDU....

A ja mam pytanie jeszcze z innej bajki - jestem przed tynkami. Mają być gipsowe maszynowe - bo szybciej, ale po tekście Marzina mam znów obiekcje... Temat wrócił. Chciałabym szybkie, ale może cementowo-wapienne podawane maszynowo też idą szybko? KTO WIE????????????

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odnosnie sauny to jest gdzies watek na forum chyba bo sam jestem zainteresowany. Bylem juz zdecydowany nawet ale teraz z powrotem zainteresowany bo troche mi szkoda miejsca w pokoju. Generalnie jestem wielkim zwolennikiem sauny :) Poznanskie firmy wydaja sie moze nie byc najtansze ale przy tego typu rzeczach niekoniecznie trzeba oszczedzac. Na rynku sa dosc dlugo z tego co sprawdzalem

w Poznaniu mamy przynajmniej dwóch producentów:

http://www.centrum-sauny.com.pl/firma.htm

http://www.saunap.com.pl/sauny_parowe.php

jeszcze u nich nie była, narazie telefonicznie, ale ceny chyba mają bardzo zbliżone. Ja chcę fińską, w infared nie wierzę zupełnie.

Może uda mi się za jakiś czas do nich dojechać, narazie czekam na Twoje, Martuszku, wrażenia.

Co do tynków, u nas stanęło na tym, że cementowo-wapienne, maszynowe. Startujemy w ostatni tydzień lutego, dam znać jak poszło :wink:

Muriel ja też "napalam się" na saunę. Mam 2 wstępne wyceny, zrobione na podstawie mojego rzutu (bo zabudowa pomieszczenia na poddaszu, więc standardowa nie bardzo wchodzi) i w sobotę przyjeżdża do mnie na budowę Pan z Kotowa.

Czesc, mam male pytanko. Czy w miejscu gdzie bedzie sauna masz skosy? Jaka powierzchnie bedzie miala twoja sauna i czy mozesz mi na priv wyslac na ile wstepnie ci ja wycenili? Pomoze mi to w przymiarce kosztowej do tej inwestycji

widzę, że rozkręca się temat sauny - bardzo się cieszę :)

jeszcze jedno pytanie mam - z innej beczki. Czy macie jakieś namiary na renowację mebli? Mam orientacyjną wycenę z Gniezna, za renowację mojego kochanego po-babcinego stołu chcą 1200 zł :o :evil:

a mam jeszcze potężne po-babcine biurko.... aż sie boję

a, i sprostowanie do mojego postu o drzwiach - to mój Miś je wybierał, a nie ja - co nie zmienia faktu że są świetne i wybór będzie powtórzony :wink:

A ja mam pytanie jeszcze z innej bajki - jestem przed tynkami. Mają być gipsowe maszynowe - bo szybciej, ale po tekście Marzina mam znów obiekcje... Temat wrócił. Chciałabym szybkie, ale może cementowo-wapienne podawane maszynowo też idą szybko? KTO WIE????????????

Marta, a nawet jak położenie tradycyjnych tynków będzie trwało tydzień dłużej? To co to zmienia. Budowa to nie wyścigi.

Ludzie tynków cem-wap nie robią, bo są droższe. Tutaj chyba należy szukać przyczyny popularności gipsowych.

Masz rację, chodzi o kasę - dopłacać 7 zł/ m2 czy nie...?

Ale mam pewne podejrzenia - po rozmowie z budowlańcami w mojej rodzinie w temacie tynków gipsowych i Twoich wniosków z ich użytkowania pojawiło się pytanie: czy połozyłeś gładź gipsową przed pomalowaniem tynku? Państwo inżynierowie stanęli na stanowisku, że tynk gipsowy nie może być miękki, chyba że nie położono na nim gładzi i uznając za wystarczająco gładki - pomalowano. No i właśnie wtedy może być gładko, ale nie koniecznie "twardo". Marzin - czy połozyłeś gładź czy też malowałeś goły tynk od razu? Może mają rację i to jest sedno tematu? Muszę to wiedzieć, nim zrobię tynki :o [/b]

Wy jesteście na etapie dalszym więc może ktoś robił podłogi szklane?

Strasznie mi się spodobały chciałem korytarz na górze taki zrobić, więc nie wyleję tam płyty żel-bet tylko zrobię otwór i potem zastawię szklanymi panelami, ktoś coś takiego robił???

Widzialem to u kumpla ale jak to byl orobione-pojecia nie mam. Jemu arch. wnetrz to zasugerowal zeby doswietlic gore

Muriel u mnie tynk - sprawa pilna: ile płacisz za tynk maszynowy cementowo-wapienny - koszt materiał+ robocizna??????????? Od 2 dni nie mogę się dowiedziec ile to kosztuje! I czy ekipę możesz polecić? Kiedy robisz?

Ja poważnie zastanawiam się nad przerzuceniem z gipsowych na cementowe z uwagi na długość schnięcia tynków gipsowych. Nie wiem tylko jakie są ceny!!!!!!!!!!!!!!!!

Celt i Muriel : wczoraj był u mnie Pan z "www.saunap.com.pl" Ma mi zrobić wycenę. Przywiózł mi próbki drewna, ale po informacji, że nawet świerk skandynawski wystarczy mi do końca życia, postanowiłam, że nie będę dopłącać do niczego "lepszego". Oczywiście osoby z nadmiarem gotówki mogą skusić się na Cedr - warto bo ładnie pachnie po rozgrzaniu - no ale u mnie na budowie inwestycji nie brakuje :) Jedynie - jak pisałam - postanowiliśmy łączyć infrared z sauną fińską, bo koszt już względnie niewielki, a mam 2 w 1. Pomieszczenie pod saunę ma skosy! Dlatego ta zabudowa indywidualna. W podłogach mam 3,25 x 2, 85 i musi wejsc prysznic (np prostokąt 80x70). Można wysłac rzut do wstępnej wyceny. Różnice robi wielkość sauny oraz rodzaj drewna (tu od kilku tysięcy w górę).

W Gymnasionie dziś zmierzyłam saunę - ma 2 m x 1,5 m - i jest w budynku uzyteczności publicznej, więc uważam, że moja jest ok. 2 osoby do niej wejdą, a jedna nawet się położy.

Jak dostanę wycene to mogę podesłać.

Witam

Mam pytanko, wiem że już były podawane namiary na gścia od kuchni, ale nie mam zdrowia szukać tej strony. Proszę ponownie o namiary.

Pozdrawiam

ps. A propos wykuszu to za żadne skarby świata nie zrezygnowałabym. To jest super miejsce na postawienie stołu, a nad nim piękny balkonik....

atka

Witam

Mam pytanko, wiem że już były podawane namiary na gścia od kuchni, ale nie mam zdrowia szukać tej strony. Proszę ponownie o namiary.

Pozdrawiam

ps. A propos wykuszu to za żadne skarby świata nie zrezygnowałabym. To jest super miejsce na postawienie stołu, a nad nim piękny balkonik....

atka

gostek od kuchni (i nie tylko:) ) to p. Mikołajczak 603082461

myślę że mogę go śmiało polecić i parę osób z forum też :)

powołaj sie na forum niech wie że jest na widelcu :)

a odnośnie drzwi gerdy to myślę że przesada z tą słabą jakością

niestety w dzisiejszych czasach większość negatywnych opinii robi konkurencja

nie ma rzeczy idealnych wszystko sie psuję i ma prawo sie zepsuć a to że drzwi sie psują to głównie przez słońce i deszcz, najbardziej narażone na uszkodzenia sa drzwi z południa i zachodu do tego jeszcze kolor ciemny i żywotność sie skraca w porównaniu do drzwi zamontowanych na wschodnio północnej stronie

brak zadaszenia też ma wpływ zresztą gerda dodaje taka informacje na swojej stronie i katalogu

"W celu długotrwałego i bezawaryjnego funkcjonowania drzwi zalecane jest zastosowanie zadaszenia."

w podawanych linkach pojawia sie komentarz paru osób które miały jakieś tam problemy i grono osób promujących głownie jedną firmę która raz że daje krótszą gwarancję a dwa że podaje podobne informację jak gerda

na porte też już "jadą" ze jest be

moim skromnym zdaniem lepiej mimo wszystko kupić coś w miare markowego w dużej firmie(sprawdzonej juz przez wiele lat) bo przynajmniej jest komu reklamować produk niż w małej firmie która dzisiaj jest jutro już jej nie będzie i gwarancja nic tu nie da ;)

więc scooby jak cena pasuje wizualnie podoba się -to brać myślę ze g... nie kupisz :wink: