Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

U siebie jeszcze nie zainstalowałem, ale u znajomych i owszem, właśnie kończymy ... no co przecież nie będę eksperymentował na sobie 8)

To co było dobrego - to było o Żubrze (taka ładna swojska nazwa nota bene ;) ) ale serio - rzeczywiście montujesz ten reku Nikol? Robisz to sam, czy firma/fachowiec? Czy robiłeś projekt wentylacji? Myślałem też o Bartoszu, macie jakieś opinie?

Pozdr.

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Schody - (ktoś pytał) skorzystałam z polecenia Igi i zawarłam umowę z Panem Piątkowskim polecanym na białej liście wlkp - 17 schodów + podest - na stopnie dąb 4 cm, podstopnica z forniru dębowego; cena 6 000 całość; po mojej stronie dokupienie oleju i barwnika, bo kolor musi być taki jak na deskach na parterze; uważam, że oferta cenowo przyzwoita.

Oczywiście mam schody betonowe i będę je obkładać drewnem. Balustrada będzie z innego materiału, więc nie wchodzi w cenę.

Schody - (ktoś pytał) skorzystałam z polecenia Igi i zawarłam umowę z Panem Piątkowskim polecanym na białej liście wlkp - 17 schodów + podest - na stopnie dąb 4 cm, podstopnica z forniru dębowego; cena 6 000 całość; po mojej stronie dokupienie oleju i barwnika, bo kolor musi być taki jak na deskach na parterze; uważam, że oferta cenowo przyzwoita.

Oczywiście mam schody betonowe i będę je obkładać drewnem. Balustrada będzie z innego materiału, więc nie wchodzi w cenę.

A chętnie skorzystałbym z namiarów. Przeglądałem białą listę pod tym kątem i jakoś nie trafiłem (może była zbyt późna godzina i nie widziałem :oops: ). Dąb i 6000 - cena wydaje się niewiarygodnie okazyjna, wręcz aż podejrzana.

Witam,

poszukuję dobrego i niedrogiego :lol: fachowca od wylewania posadzek.

Słyszałam coś o talerzowych, a ja chcę (jak wszyscy:lol: )żeby były równe.

Czy ktoś coś o takich słyszał?

Nie wiem,czy juz był ten temat tutaj poruszany - ale nie udało mi się przebrnąć przez te wszystkie strony :oops: a czas nagli :o

Będę wdzięczna za odpowiedź.

ps.mamy stan surowy otwarty.Póki co,mogę polecić b.dobrych i niedrogich murarzy - solidna ekipa: ojciec + 3 synów i 1 pomocnik.Teraz robią nam tynki ręczne cementowo-wapienne=12/m.Narazie na temat tynków nie mogę się wypowiedziec,bo nie skonczyli,ale robota idzie im,ze aż furczy :p

atrakcyjni cenowo,konkretni,niepijący-przynajmniej na budowie i terminowi.

czyli,jakby małe zjawisko w budowniczym świecie :lol:

U siebie jeszcze nie zainstalowałem, ale u znajomych i owszem, właśnie kończymy ... no co przecież nie będę eksperymentował na sobie 8)

To co było dobrego - to było o Żubrze (taka ładna swojska nazwa nota bene ;) ) ale serio - rzeczywiście montujesz ten reku Nikol? Robisz to sam, czy firma/fachowiec? Czy robiłeś projekt wentylacji? Myślałem też o Bartoszu, macie jakieś opinie?

Pozdr.

Nic nie pisałem o Nikol :roll:

Robię sam, u znajomego wg projektu firmy zewnętrznej, u siebie wg własnego łącznie z centralą. Opinie o reku masz w wymianie doświadczeń, nie ma sensu dublowania wypowiedzi.

ODDAM ZIEMIĘ

30 kubików ziemi klasy III/IV z mojej działki rolnej, przyda się do zrobienia ogródka.

Ziemia ta jest to humus który muszę zgarnąć spod mojego domu a nie będzie mi potrzebny, sprzęt i transport trzeba załatwić samemu.

Dojazd utwardzony, wieś Jagodno 2 km nad Kostrzynem.

Witam,

U mnie zacierali ręcznie (nie maszyną). Wyglądają na równe (zobaczymy co powie kafelkarz). 662 032 303. Jakby coś to można na nie rzucić okiem osobiście w Poznaniu na Smochowicach.

Sam za to poszukuję dekarza (opierzenia i położenie papy na deskowaniu) - jakby ktoś miał nie za drogiego...

Kafelkarz też by się przydał :)

Witam,

U mnie zacierali ręcznie (nie maszyną). Wyglądają na równe (zobaczymy co powie kafelkarz). 662 032 303. Jakby coś to można na nie rzucić okiem osobiście w Poznaniu na Smochowicach.

Sam za to poszukuję dekarza (opierzenia i położenie papy na deskowaniu) - jakby ktoś miał nie za drogiego...

Kafelkarz też by się przydał :)

dzięki za namiary na posadzki.

My jestesmy z dekarza zadowoleni -jak wrócę do domu to prześlę Ci namiary.Tylko,że tutaj cena zależy od wielkości dachu.

Witam!

Mam do Was pytanie. W przyszłym tygodniu mam mieć wylewane podłogi betonowe. W tym tygodniu prace kończy instalator wod-kan + CO. Czy mieliście u siebie próbę szczelności tych instalacji??

I pytanie z zupełnie innej dziedziny. Czy ktoś może polecić dobrą i tanią ekipę do wykonania podbitki??

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Schody - cena normalna :) Pan Piątkowski SPRAWDZONY PRZEZ Igę, a że miałam od niej dekarzy i byli cool, to wierzę, że robi dobrze, skoro go rekomenduje. Stolarz, który, robi mi kuchnię w przyzwoitej cenie (polecany przez kol. MISIAKA NA FORUM) WYCENIł je na 2000 więcej w tym samym materiale, ale jak sprawdziłam, firmy specjalizujące się w danej działce zawsze wychodzą taniej.

Tak juz jest.

Co do ceny materiału - no to nie jest mało. kupiłam 70 m2 dębowej deski szczotkowanej i frezowanej, więc mam jakieś odniesienie. Nie dajmy się wykonawcom zwariować !

Kupowałam też granit i marmur sama, bo kamieniarze wymyślali jakieś dziwne kwoty. Zleciłam im jedynie obróbkę i teraz wiem ile faktycznie materiał jest warty.

A cenę każdy ma taką jaką wynegocjuje...

Posadzki - mam ekipę - dziś wylali mi poddasze, jutro robią parter. Jak robią to się okaże, jak w środę przyjdzie kierbud odebrać. Dziś sprawdzał, ale nie ma co wyrokować. Jak będą ok to dam znać i dam chętnym namiary.

Po tynkach zamierzam się upić .... Cholernie się cieszę, że DOJECHAłAM DO TEGO ETAPU!

Posadzki - mam ekipę - dziś wylali mi poddasze, jutro robią parter. Jak robią to się okaże, jak w środę przyjdzie kierbud odebrać. Dziś sprawdzał, ale nie ma co wyrokować. Jak będą ok to dam znać i dam chętnym namiary.

Po tynkach zamierzam się upić .... Cholernie się cieszę, że DOJECHAłAM DO TEGO ETAPU!

to czekam na ocenę i na namiary:)

Martuszek

Czy wykonywałaś próbę szczelności instalacji wod-kan i CO przed wylaniem podłóg?? Na czym to polega i kto to przeprowadza??

Co prawda pytanie nie do mnie ale CO robiłem siłami rodziny (Wuja i ja) - próbę szczelności zrobiłem sprężonym powietrzem 0,6MPa (normalnie powinno się sprawdzać czy spada ciśnienie ale nie miałem na to czasu). Ponieważ instalacja jest w miedzi to przeleciałem tylko wszystkie złączki które będą w posadzce pędzelkiem i wodą z ludwikiem. Jak się nie robi piana to jest ok.

Wody nie mam w posadzkach a kanalizację robiłem sam (pilnowałem aby miała odpowiedni spad i żeby przy składaniu rur się żadna uszczelka nie podwinęła).

Aha, protokół z próby szczelności powinien wystawić instalator - będzie potrzebny do odbioru budynku!

Schody - cena normalna :) Pan Piątkowski SPRAWDZONY PRZEZ Igę, a że miałam od niej dekarzy i byli cool, to wierzę, że robi dobrze, skoro go rekomenduje. Stolarz, który, robi mi kuchnię w przyzwoitej cenie (polecany przez kol. MISIAKA NA FORUM) WYCENIł je na 2000 więcej w tym samym materiale, ale jak sprawdziłam, firmy specjalizujące się w danej działce zawsze wychodzą taniej.

Tak juz jest.

Co do ceny materiału - no to nie jest mało. kupiłam 70 m2 dębowej deski szczotkowanej i frezowanej, więc mam jakieś odniesienie. Nie dajmy się wykonawcom zwariować !

Kupowałam też granit i marmur sama, bo kamieniarze wymyślali jakieś dziwne kwoty. Zleciłam im jedynie obróbkę i teraz wiem ile faktycznie materiał jest warty.

A cenę każdy ma taką jaką wynegocjuje...

Martuszek, teraz się pogubiłem - to 6000 to było razem z materiałem czy sama robocizna?

Witam

Mam pytanie do posiadaczy oraz przyszłych posiadaczy instalacji rekuperatora.

Czy długość przewodów instalacji reku ma wpływ na jej wydajność ??

Czy lepeij bedzie prowadzic przwewody instalacji za sciankami kolankowymi, jeżeli mam taką możliwośc, czy może jednak lepiej będzie skrócić drogę przewodów w kilku miejscach poprzez przepuszczenie ich w warstwach izolacji dachowej??

W jaki sposób rozprowadzana jest instalacja w ociepleniu dachu, aby nie zmniejszyć znacząco jej parametrów izolacyjnych??

Pozdrawiam