Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

U mnie za każdym razem (czyli 3 razy :D ) Kamińscy. A w piątek przeprowadzili moich rodziców z 4 piętra bez windy na Piątkowie do Lubonia. Jak zawsze bardzo sprawnie.

No jakiś fonik abo cóś mogę prosic?

No i ile hmmm takie fachowce kosztują?

kontakt:

http://www.kaminscy.com.pl/?k=strony_p&m=6&ns=8&PHPSESSID=08a708594fda04a51e1370f4d58b78f5

co do kosztu to była kombinacja stawki godzinowej i kilometrowej, bo to za Poznaniem. Wyszło za około 4h i odległość Piątkowo-Luboń 450 PLN :)

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzisiaj założyli mi przyłącze gazowe do posesji :o :lol: 8)

muszę zrobić tzw. instalację wew. od skrzynki do domu

macie kogoś - najlepiej rejon zach poznania

jakie są stawki za m ?

jeden gostek zaśpiewał mi za 1m 100 zł z wykopanie z materiałem

wydaję sie troszkę sporo a u mnie wyjdzie gdzieś jakieś 25-30 m :(

macie jakieś ciekawe namiary na hurtownie z nidą i profilami - najlepiej region zach poznania ??

Witam wszystkich!

nr tel do gościa od instalacji wewn 0601-73-21-96 Józef Kaczmarek. Wykonuje od a-z łacznie z wypełnieniem dziennika budowy

Ojej, nie wiem komu najpierw odpowiadać..l.. :)

schody - cena materiału z montażem oczywiście :) obkładam betonowe.

ROBSON68 też ma od PANA Piątkowskiego,więc sądzę, że będzie OK :)

próba szczelności wod-kan - przeprowadzali instalatorzy; to bardziej pytanie do mojego męża niestety, bo to jego brocha - istalacje, ale wiem, że zalali na 2 dni rury wodą (wypełnili czy coś); w dniu wejścia posadzkarzy najpierw przyjechali instalatorzy i sprawdzali czy jest ok. Co z tym robili nie mam bladego pojęcia...

Podobno jest ok...

przyczepa 0 już sobie poszła;

różnice poziomów na posadzkach a schody - przypadek Misiaka - no niestety, to jeden z momentów, w których potrzebny jest kierbud i to nie papierowy. U mnie pojawił się casus podobny, ale wcześniej wychwycony - konstruktor przewidział za cienkie posadzki na poddaszu i podłogówka się "nie chowała". Trzeba było podnieść posadzkę i "przeliczyć" na nowo schody. Błędem jest podwyższanie schodów ponad normę lub robienie nierównych - niewygodne i nieergonomiczne, już nie mówiąc o tym, że taki błąd czka się na wykończeniówce... W naszym przypadku dodaliśmy jeden stopień, przeliczając na nowo wysokość pozostałych. Trzeba o tym myśleć przed ich wylaniem!

Kierbud się na prawdę przydaje jak faktycznie pełni swoją rolę. Panowie od posadzek przyszli z elektronicznym sprzętem i odziwo stwierdzili, że podbeton oraz strop mam równo wykonane. Wszystkie różnice między pomieszczeniami gdzie będą deski a pomieszczeniami z płytkami oraz styki posadzki ze schodami przygotowano w odchyleniu do milimetra! Cała tajemnica tkwi w tym też, że PAN ROBIąCY PODBETON I STROP MIAł ZAMIAR ROBIC MI POSADZKI, WIęc ROBIł "SOBIE" DOBRZE :)

ważne - przed posadzkami ustalcie wysokości okładziny podłogowej i miejsce styku drzwi, żeby potem płytki z łazienki nie były widoczne w pokoju i na odwrót - wykładzina czy panel pokojowy w łazience po zamknięciu drzwi... nie mówię już o bardziej reprezentacyjnych pomieszczeniach; lepiej zrobić głębiej niż płyciej, w myśl zasady, że kleju pod płytki zawsze warstwę na pasku można dołożyć i to lepsze niż skuwać pod deskę mającą 22 mm! Ważne jest też w jakim systemie drzwi montujecie - są domykane do ościeży i montowane pośrodku.... a drzwi wstawiamy na końcu i tego nie widać...

A u mnie posadzki schną!!!!!!!!!!!! Jeju jak fajnie!!!!!!!!!!

Tynki - zainteresowanych z dylematami podobnymi do moich informuję, że robię gipsowe- maszynowe za wyjątkiem łazienek i pralni. Tam zupełnie się nie nadają o czym napisali w gazecie "buduj dom". Taki kompromis mi wyszedł.

Podobno pod płytki dobrze jest folią w płynie przemalować.[/b]

Odnośnie schodów. Najlepiej nie robić ich wylewanych.

- oszczędzamy kilka tysięcy, bo te wylewane i tak większość obkłada drewnem

- nie ma błędów w wysokościach posadzek.

Mój stolarz przyjechał mierzyć schody dopiero po posadzkach. Robił mi całe schody. Bukowe, klejonka, koszt 7 tyś złotych.

Odnośnie schodów. Najlepiej nie robić ich wylewanych.

- oszczędzamy kilka tysięcy, bo te wylewane i tak większość obkłada drewnem

- nie ma błędów w wysokościach posadzek.

Mój stolarz przyjechał mierzyć schody dopiero po posadzkach. Robił mi całe schody. Bukowe, klejonka, koszt 7 tyś złotych.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z kol. Marzinem, bowiem pod uwagę wziął jedynie aspekt finansowy. Osobiście nie mam błędów w wylewaniu posadzek :) a schody wykonałam betonowe, bowiem są one najstabilniejsze i tłumią krok.

Wiem co mówię, bowiem w rodzinnym domu miałam drewnianą konstrukcję - makabra - po 15 latach do remontu. W kolejnym domu na Podolanach mieliśmy betonowe, które obłożyłam płytkami (polecam osobom, które lubią takie wykończenie wnętrza, bo dobrze się je czyści) i nie było słychać tak makabrycznie, że ktoś wchodzi czy zbiega (np. dziecko :) ) Nie zgadzam się, że trzeba obkładać je drewnem. Teraz chwilowo na Woli, gdzie mieszkam mam schody drewniane na metalowej konstrukcji - straszne - kurz spada między schodami na parter.... Do tego niestety konstrukcje zawsze pracują, co się czuje....

W moim wymarzonym "własnoręcznie wykonanym" domu schody mam wylane, a drewnem obkładam, ponieważ na parterze mam dąb bielony i nijak teraz płytka nie pasuje. Do tego nie ma ażurku......... który, nie przeczę - pięknie wygląda, ale jak ktoś już takie ma, to może opowiadać jak paprochy lecą w dół między szczebelkami...

Kolejny punkt dla wylewanych schodów - można pod nimi zrobić schowek czy spiżarnię - taką jak u mnie albo u Misiaka. :)

ZAWSZE JEST COś ZA COś :o

I JESZCZE JEDNO: Nie trzeba obkładać dębiną. W buku byłyby z 1000 zł tańsze, więc wyjdzie na to samo.

witam

poszukuje piecyka "KOZY", ktorym chce podgrzac troche moje mury. Jezeli ktos ma cos takiego na zbyciu chetnie kupie, ewentualnie prosze o info gdzie i w jakiej cenie moge kupic takie cudo.

Witolo

kozy widziałem w m1 w realu

z wkładem z cegieł szamotowych ok 200 zł

w lidlu tez mieli w promocji za 140 zl bez szamotek

Pozwolę sobie nie zgodzić się z kol. Marzinem, bowiem pod uwagę wziął jedynie aspekt finansowy. Osobiście nie mam błędów w wylewaniu posadzek :) a schody wykonałam betonowe, bowiem są one najstabilniejsze i tłumią krok.

Wiem co mówię, bowiem w rodzinnym domu miałam drewnianą konstrukcję - makabra - po 15 latach do remontu. W kolejnym domu na Podolanach mieliśmy betonowe, które obłożyłam płytkami (polecam osobom, które lubią takie wykończenie wnętrza, bo dobrze się je czyści) i nie było słychać tak makabrycznie, że ktoś wchodzi czy zbiega (np. dziecko :) ) Nie zgadzam się, że trzeba obkładać je drewnem. Teraz chwilowo na Woli, gdzie mieszkam mam schody drewniane na metalowej konstrukcji - straszne - kurz spada między schodami na parter.... Do tego niestety konstrukcje zawsze pracują, co się czuje....

W moim wymarzonym "własnoręcznie wykonanym" domu schody mam wylane, a drewnem obkładam, ponieważ na parterze mam dąb bielony i nijak teraz płytka nie pasuje. Do tego nie ma ażurku......... który, nie przeczę - pięknie wygląda, ale jak ktoś już takie ma, to może opowiadać jak paprochy lecą w dół między szczebelkami...

Kolejny punkt dla wylewanych schodów - można pod nimi zrobić schowek czy spiżarnię - taką jak u mnie albo u Misiaka. :)

co do halasu to sie zgodze jak komus przeszkadza to nic si enie poradzi na to ale co do azuru to przeciez mozna schody drewniane tez zabudowac i nie beda azurowe i mozna schowek sobie pod nimi wykonac