Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jaka jest Wasza opinia odnośnie - kiedy ocieplać elewację.

Ściany domu - zakończone w sierpniu.

Tynki wewn. - położone w II poł. października

Wylewki - pocz. grudnia

Grzane (na pół albo i na ćwierć gwizdka) od końca grudnia

Tynki za wyj. 2 miejsc są suche. Problem w tym że po Emmie w kilku miejscach jakimś cudem weszła w mur / ujawniła się wilgoć (lało i wiało z tej strony ostro) i w paru miejscach pojawiły się mokre plamki na tynku.

Planowaliśmy ocieplanie elewacji w maju. Problem w tym że za ok. 3 tyg. wejdą do środka szpachlarze/malarze i boję się że przyjdzie druga Emma i znów wejdzie woda, i na ścianie będziemy zbierać grzybki...

Przyspieszylibyście ocieplanie np. na przełom marca i kwietnia czy poczekalibyście ze szpachlowaniem (co niemożliwe bo w pocz. czerwca musimy się wprowadzić)?

Czy to nie jest tak że od sierpnia i tak co miało wyschnąć to wyschło (jeśli chodzi o ściany)?

Słyszałem, że tynki wewnętrzne (maszynowe) schną około 2 miesiące, tak że na Twoim miejscu spokojnie robiłbym elewację już w marcu/kwietniu, tym bardziej, że wydaje się, że wiosnenna pogoda szybko u nas zagości.

Witam, w jaki sposób rozwiązać kwestię dostarczenia wody do ogrodu?? Czy montowac zwykły kranik ogrodowy na elewacji (nie wiem czy będzie to wyglądało estetycznie) czy może są jakies ciekawsze rozwiazania wprowadzenia wody do ogrodu ?? Pozdrawiam

Wystający z elewacji chyba będzie bardziej chlapać; nie wiem czy nie lepiej zrobić wolnostojący. Słyszałem, że można kupić ładne okładziny do kranów ogrodowych, takie a la studzienki, w różnych stylach, ale nie widziałem. Podobno robi takie Pozbruk, ale nie mają na stronie www.

Oczywiście warto zainwestować w wyciągnięcie węża z wodą pod ziemią np. na drugi koniec ogrodu; wolnostojący kran za krzakami nie będzie raził a jaki praktyczny. I nie drogo. Za wszystko (3 miejsca poboru wody, wąż 40-50 m, zaworki, robocizna instalatora, wykop i zasypanie) zapłaciłem w sumie kilka stów.

Witajcie,

Czy ktos sie orientuje gdzie mozna najtaniej kupic plyty K-G i stelaze do nich?przy okazji ile obecnie placi sie za polozenie plyt K-G tj. ocieplenie, stelaz, plyta i szpachlowanie? z tymi co rozmawialem to od 45 zl do 50zl za m2. Jesli macie kogos tanszego i dobrego, prosze o namiary.

Z gory dzieki za info.

Fred

TomcioB napisał:

Witam, w jaki sposób rozwiązać kwestię dostarczenia wody do ogrodu?? Czy montowac zwykły kranik ogrodowy na elewacji (nie wiem czy będzie to wyglądało estetycznie) czy może są jakies ciekawsze rozwiazania wprowadzenia wody do ogrodu ?? Pozdrawiam

ja zrobiłem wyjście przy kotłowni od ogrodu (na murze/elewacji) woda zimna + ciepła z możliwością zamknięcia zimą aby nie zamarzła :)

estetycznie ? ma być praktycznie ! :)

TomcioB napisał:

ja zrobiłem wyjście przy kotłowni od ogrodu (na murze/elewacji) woda zimna + ciepła z możliwością zamknięcia zimą aby nie zamarzła :)

estetycznie ? ma być praktycznie ! :)

Miałam na elewacji domu w starej chałupie i uważam, że średnio praktyczne (chlapie się przy chacie, również na tynk) i nieestetyczne (moim zdaniem).

Zamierzam "wpisać" kranik ogrodowy w małą architekturę (niekoniecznie lew, któremu z paaszczy leje się woda, choć też może być, jak ktoś lubi :)), a nawet szczególnie zagospodarować taki wodny kącik. Planuję zrobić sobie równiez prysznic ogrodowy - fajna sprawa na ciepłe dni ;)

Montujesz sobie wylewkę prysznicową oraz stawiasz sobie drewnianą "kratownicę" (w Niemczech można nawet całe zestawy takiego prysznica do ogródka kupić) i to wszystko. Reszta zagospodarowania kącika prysznicowego zależy od fantazji inwestora. Na plażach takie prysznice też są (przynajmniej w cieplejszych krajach), z tym, że tam nie ma drewna pod stopami tylko beton ;) No ale to miejsca publiczne.

Jak już jesteśmy przy temacie ogródka - wygląda mi na to, że dla Podolan charakterystyczne jest posiadanie w ogródku wędzarni. W co drugim (dosłownie!) ogródku taka wędzarnia jest. Ludzie wędezą rybki i mięcho. Co o tym myślicie i czy ktoś z Was takie plany "inwestycyjne" dla ogródka ma?

Ja osobiście w dalekiej przyszłości zamierzam wybudować ziemiankę - piwniczkę, na winka. W dalekiej, bo czekam na wykup kawałka gruntu tyt. maski budowmlanej od miasta.

Witam,

Mam pytanko - umowilem sie z architektem na adaptacje gotowego domu Dom w Aksamitkach 2 z pracowni Archon. Chodzile mi o dokonanie dwoch zmian w projekcie - zamiana porothermu na BK Solbet oraz zmiana ogrzewania z gazowego na paliwo stale. Mial on jeszcze wrysowac budynek na mapie i zalatwic reszte rzeczy potrzebnych do PnB takich jak wniosek o odrolnienie. I za to wszystko zawolal mi teraz 5000 PLN :roll: :roll: :roll:

Jestem w lekkim szkoku, jak mu powiedzialem, ze to bardzo duzo to powiedzial mi ze za samo posadowienie budynku na dzialce ludzie licza sobie 3000 PLN. Prawda to? Moglibyscie se ze mna podzielic informacja ile zaplaciliscie wy?

Dzieki za info, jestem zalamany :cry: :cry: :cry:

Witam,

Mam pytanko - umowilem sie z architektem na adaptacje gotowego domu Dom w Aksamitkach 2 z pracowni Archon. Chodzile mi o dokonanie dwoch zmian w projekcie - zamiana porothermu na BK Solbet oraz zmiana ogrzewania z gazowego na paliwo stale. Mial on jeszcze wrysowac budynek na mapie i zalatwic reszte rzeczy potrzebnych do PnB takich jak wniosek o odrolnienie. I za to wszystko zawolal mi teraz 5000 PLN :roll: :roll: :roll:

Jestem w lekkim szkoku, jak mu powiedzialem, ze to bardzo duzo to powiedzial mi ze za samo posadowienie budynku na dzialce ludzie licza sobie 3000 PLN. Prawda to? Moglibyscie se ze mna podzielic informacja ile zaplaciliscie wy?

Dzieki za info, jestem zalamany :cry: :cry: :cry:

goscia pojeb........alo !!!!!!! po tyle to chodzą projekty indywidualne a nie gotowce z drobnymi zmianami i wrysowaniem

cena za wrysowanie chyba zlotem

wrysowanie to wydatek nie wiecej niz 1000 zł ja jak robiłem adaptacje + dosc sporo zmian konstrukcyjnych i zapłaciłem 1000 zł chyba (jakies 1,5 roku temu)gostek na siebie nawet wziął pnb i uzgodnienie z gmina wjazd na drogę

nie sądzę że tak na rynku podskoczyły ceny za wrysowanie(adaptacje)projektu