tole 10.03.2008 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Witam, Mam pytanko - umowilem sie z architektem na adaptacje gotowego domu Dom w Aksamitkach 2 z pracowni Archon... ops, to mi się nie w tej grupie wkleilo co trzeba. Wy już chyba takich problemów nie macie? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 10.03.2008 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 ... ale zaciekawiła mnie właśnie wystawka promocyjna w LM z tymi kombajnami za tą samą kwotę tyle bajerów Misiak, pogięło Cię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 10.03.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 witam - poszukuje ekipy do ułożenia kostki brukowej i płyt betonowych ozdobnych, tak przy okazji gdzie tanio mozna kupic materiał (kostka betonowa ozdobna)? - czy znacie moze sensowna ekipe ktora wykonczylaby mi podłoże na 2 balkonikach (blacha, izolacja itd)? z gory dziekuje Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 10.03.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Witam, Mam pytanko - umowilem sie z architektem na adaptacje gotowego domu Dom w Aksamitkach 2 z pracowni Archon... I za to wszystko zawolal mi teraz 5000 PLN .... powiedzial mi ze za samo posadowienie budynku na dzialce ludzie licza sobie 3000 PLN. Prawda to? Moglibyscie se ze mna podzielic informacja ile zaplaciliscie wy? adaptacja 1,3k pln + 0,2k za 6 zmian w projekcie. Łącznie z pnb. Adaptacja i zalatwianie pozwolenia bez zastrzeżeń, zmiany- jaka cena taka jakość. Jeśli chodzi konkretnie o Archon to najlepiej IMO iść do przedstawiciela biura (Dom Projekt ul.Kwiatowa2) na Poznań. Wtedy wychodzi najkorzystniej. Powodzenia Tylko nie Dom Projekt!!!!!!!!!!!!!!!!! Aż mnie otrząsa na samo wpomnienie. Pełno kuch i niedoróbek. Na działkę nie szło ich zawlec wołami, mimo że była potrzeba (działka ze stokiem) Stanowczo nie polecam pozdrawiam atka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak_ 10.03.2008 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Tylko nie Dom Projekt!!!!!!!!!!!!!!!!! Aż mnie otrząsa na samo wpomnienie. Pełno kuch i niedoróbek. Na działkę nie szło ich zawlec wołami, mimo że była potrzeba (działka ze stokiem) Stanowczo nie polecam pozdrawiam atka popieram kupiłem u nich projekt i zrezygnowałem z usług tej firmy ! oczywiście skargę napisałem do archonu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 11.03.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Ja u nich nie robilem ale fakt, faktem, ze slyszalem same negatywne opinie. A teraz z innej beczki. Temat pewnie juz walkowany ale nie moge sie przekopac przez posty. Chce miec studnie na dzialce i nie moge sie zdecydowac- kopana czy wiercona. Generalnie wolalbym wiercona i chetnie poznam opinie ludzi, ktorzy taka juz maja (kto wam robil, jak sie sprawuje itp). Zadaniem studni bedzie dostarczanie wody do podlewania ogrodu.Czy polecacie jakis wykonawcow, na co zwrocic uwage? Nie wiem co tam jeszcze powinienem wiedziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 11.03.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Ja mam wierconą, wszystko jest ok. Tylko wodę mam dosyć płytko (7m), więc szybko się dokopali. Polecam Pana Tadeusza Dobaka, tel 501 455 124, 61 868 96 56. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 11.03.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Generalnie wolalbym wiercona i chetnie poznam opinie ludzi, ktorzy taka juz maja (kto wam robil, jak sie sprawuje itp). Zadaniem studni bedzie dostarczanie wody do podlewania ogrodu. Wszystko zalezy na jakiej glebokosci jest woda U mnie po badaniach wyszło, że woda jest ponizej 30 m - koszt studni wierconej z pompa głębinową wychodził od 11 do 16 tys zł (w zaleznosci od wykonawcy) Tak więc jak do podlewania ogrodu inwestycja nieopłacalna... No ale okazało sie, ze jest dosc duzo wody podskórnej na małej głębokości (ale za mało dla studni wierconej) Zdecydowałem sie na klasyczna kopaną z kregami - wyszło mnie całość ok. 1800 zł (robocizna, kregi, pokrywa, zwir)- woda nachodzi w ilości ok. 2 kregów na 12 godzin - do podlewania ogrodu w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredblasz 11.03.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 u mnie na dzialce zostala zrobiona wiercona na glebokosc 6.5 m. Wody starczylo na cala budowe i zamierzam rowniez podlaczyc do budynku. Przy czym chce wstawic hydrofor\pompe przy studni aby nie bylo halasu w budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 11.03.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Dzieki za odpowiedz. A kto wam robil badania, kogo polecacie i ile takie cudo kosztuje? Na ile te badania sa wiarygodne, tzn. chodzi mi o to czy jak oni powiedza, ze woda jest. np na 10 m to daja gwarancje ze ona tam bedzie? Zeby sie nie okazalo, ze goscie zaczna wiercic i sie nie dowierca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elisee 11.03.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Witam Czy możecie polecić jakiegoś projektanta wnętrz? Mamy dopiero fundament ale ja lubię rozpoczynać z wizją końca. Gdyby ktoś wysyłał na priva to przyłączam się do prośby. Posłałem Czy mogę tez poprosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 11.03.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 . A kto wam robil badania, kogo polecacie i ile takie cudo kosztuje? Na ile te badania sa wiarygodne, tzn. chodzi mi o to czy jak oni powiedza, ze woda jest. np na 10 m to daja gwarancje ze ona tam bedzie? Zeby sie nie okazalo, ze goscie zaczna wiercic i sie nie dowierca? Facet od badan geologicznych twierdził, ze na 100% woda jest na tych 30-40 metrach - nawet mi jakies opracowanie dał na 10 stron A4 (z wykresami, głębokościami, rodzajami ziemi itp) Za badania dałem 1 tys zł. (wyszło po 500 zł, bo dla 2 działek robilismy) A co do studni kopanej, to Pan Franciszek z Golęczewa dał mi do ręki kawałek witki (chyba leszczyna) i pochodzilismy sobie po działce - w kilku miejscach witka mi sie zginała do ziemi Wybrałem jedno z nich. On jeszcze raz sie przeszedł i sprawdził, no i tym sposobem wybraliśmy miejsce na studnię Woda jest więc sposób skuteczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apoloniaam 11.03.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Witam Czy możecie polecić jakiegoś projektanta wnętrz? Mamy dopiero fundament ale ja lubię rozpoczynać z wizją końca. Gdyby ktoś wysyłał na priva to przyłączam się do prośby. Posłałem Czy mogę tez poprosić? Ja również... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 11.03.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 u mnie na dzialce zostala zrobiona wiercona na glebokosc 6.5 m. Wody starczylo na cala budowe i zamierzam rowniez podlaczyc do budynku. Przy czym chce wstawic hydrofor\pompe przy studni aby nie bylo halasu w budynku. Mozesz mi podeslac info ile to kosztowalo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 11.03.2008 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 koszt wiercenia studni w zeszłym roku to 100 zł/ metr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 11.03.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Tylko nie Dom Projekt!!!!!!!!!!!!!!!!! Aż mnie otrząsa na samo wpomnienie. Pełno kuch i niedoróbek. Ja za Dom Projekt umierać nie zamierzam, o jakości napisałem od razu (i kiedyś tam wcześniej). Ale myśl była taka, że najkorzystniej finansowo wychodzi u przedstawiciela regionalnego reprezentującego sprzedającego projekt. A więc: jeśli Archon i zdecydowanie nie Dom Projekt to u kogo robić adaptację i zmiany żeby było w pakiecie czytaj bez przepłacania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 11.03.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Ja 1400 placilem za wszystkie zmiany w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzoo 11.03.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 A więc: jeśli Archon i zdecydowanie nie Dom Projekt to u kogo robić adaptację i zmiany żeby było w pakiecie czytaj bez przepłacania? Ja robiłem u Litwinowiczowej, było kilka zmian (m.in. wydłużenie budynku po kalenicy) i w sumie było spoko. Dopłaty raczej standardowe jak w pozostałych biurach, natomiast rozmawiało się dużo lepiej niż z gościem z Kwiatowej. Dlatego się na nich nie zdecydowałem, mimo, że jeszcze o forum i opiniach o Kwiatowej nie wiedziałem. No i jak kupuje się gotowy projekt przez nich, to ma się jakiś upust przy adaptacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plootto 11.03.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 u mnie na dzialce zostala zrobiona wiercona na glebokosc 6.5 m. Wody starczylo na cala budowe i zamierzam rowniez podlaczyc do budynku. Przy czym chce wstawic hydrofor\pompe przy studni aby nie bylo halasu w budynku. Ja też tak chciałem zrobić - aby nie mieć hałąsu w domu (garażu), ale uprzedzono mnie, że studni nie da się dobrze zaizolować i zimą ten hydrofor może po prostu zamarznąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 11.03.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Pytanie dotyczące organizacji prac. Jestem gdzieś w okolicach stropów nad parterem. W ciągu jednego miesiąca powinno być pod dachem (odpukać!). Mam już zaplanowane kolejno zamknięcie i elektrykę. Chciałbym budować możliwie sprawnie (chociaż nie za wszelką cenę). Jakich specjalistów powinno zamawiać się z największym wyprzedzeniem, a jakich można stosunkowo późno? Późno to wg mnie 1 miesiąc, normalnie to 2m-ce, od 3m-cy przed pracami to szybko. Czy te kryteria mają sens? Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts