ORTY 07.04.2008 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Mam jeszcze jeden pomysł: może zatrudnić inwestora zastępczego? coś takiego oferują np. na działeczka.pl, może warto ich zapytać, co wg nich ten "inwestor zastępczy" oznacza? i jeszcze raz ja - syndrom początkującego - czy ktoś z Was moze mi podac kwoty - z jakimi sie trzeba liczyc - 1- za projekt - adaptacje 2- przyłącza 3- mapki u geodety 4- stan surowy 5- zamkniety inne ? Albo od czego zacząć ? kupiłem działkę póki co - i czytam forum od 2 dni. głowa peka. jeszcze jedno - czy inwestor zastepczy daje gwarancje na jakosc swoich uslug - bo rozumiem ze on za mnie wszystko załątwia - tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 07.04.2008 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Mam jeszcze jeden pomysł: może zatrudnić inwestora zastępczego? coś takiego oferują np. na działeczka.pl, może warto ich zapytać, co wg nich ten "inwestor zastępczy" oznacza? i jeszcze raz ja - syndrom początkującego - czy ktoś z Was moze mi podac kwoty - z jakimi sie trzeba liczyc - 1- za projekt - adaptacje 2- przyłącza 3- mapki u geodety 4- stan surowy 5- zamkniety inne ? Albo od czego zacząć ? kupiłem działkę póki co - i czytam forum od 2 dni. głowa peka. jeszcze jedno - czy inwestor zastepczy daje gwarancje na jakosc swoich uslug - bo rozumiem ze on za mnie wszystko załątwia - tak ? No cóz nie pozostaje nic innego jak życzyc przyjemnej lektury A serio to czytaj i pytaj az do znudzenia wałkuj każdy temat. Mapka do celów projektowych to koszt w tej chwili jakieś 600-800 zł, adaptacja projektu - różnie zazwyczaj ok 1500 zł w górę, przyłacza - trzeba sie liczyc z kosztem 10 000 do 20 000 zależnie od warumków i bywa różnie różniście. Musisz zanac szczegóły typu ile m, jakie media, komu i ile (jeśli wogóle) zapłacic opłate przyłaczeniową itp. A reszta zależy od wyboru projektu, wielkosci domu, ewentualnie technologii.... Ta wiec przyjemnej lektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ORTY 07.04.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 [ No cóz nie pozostaje nic innego jak życzyc przyjemnej lektury A serio to czytaj i pytaj az do znudzenia wałkuj każdy temat. Mapka do celów projektowych to koszt w tej chwili jakieś 600-800 zł, adaptacja projektu - różnie zazwyczaj ok 1500 zł w górę, przyłacza - trzeba sie liczyc z kosztem 10 000 do 20 000 zależnie od warumków i bywa różnie różniście. Musisz zanac szczegóły typu ile m, jakie media, komu i ile (jeśli wogóle) zapłacic opłate przyłaczeniową itp. A reszta zależy od wyboru projektu, wielkosci domu, ewentualnie technologii.... Ta wiec przyjemnej lektury A MASZ MOZE KOGOS DO ADAPTACJI PROJEKTU? BO NA FORUM NIC NIE WYCZYTAłEM - TYLKO NEGATYWY BO ROZUMIEM ZE OD TEGO TRZEBA ZACZAC - TAK ? PS. PRZYLACZA 20 000 ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaz 07.04.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 witam poszukuje ekipe do wykonania podbitki ok 60 m2. Gdyby ktos mial kogos godnego polecenia to prosze o informacje. Witolo Witaj. U mnie będą robić dopiero w październiku ( zbieranie kasy) , ale z tego co słyszałam mają dobrą opinie. Jest to ekipa z Pobiedzisk. Jutro postaram się przesłać na priva ich numer telefonu.( okazuje się,że muszę poszukać karteczki na której go zapisałam ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PEP 07.04.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Witam - poszukujemy ekipy do fundamentów oraz stanu surowego. oraz kogoś do adaptacji projektu - SZYBKIEGO w WYKONANIU ! macie kogoś ?DOBREGO ? MYSLąCEGO ? DZIEKI Z GóRY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 07.04.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 [ No cóz nie pozostaje nic innego jak życzyc przyjemnej lektury A serio to czytaj i pytaj az do znudzenia wałkuj każdy temat. Mapka do celów projektowych to koszt w tej chwili jakieś 600-800 zł, adaptacja projektu - różnie zazwyczaj ok 1500 zł w górę, przyłacza - trzeba sie liczyc z kosztem 10 000 do 20 000 zależnie od warumków i bywa różnie różniście. Musisz zanac szczegóły typu ile m, jakie media, komu i ile (jeśli wogóle) zapłacic opłate przyłaczeniową itp. A reszta zależy od wyboru projektu, wielkosci domu, ewentualnie technologii.... Ta wiec przyjemnej lektury A MASZ MOZE KOGOS DO ADAPTACJI PROJEKTU? BO NA FORUM NIC NIE WYCZYTAłEM - TYLKO NEGATYWY BO ROZUMIEM ZE OD TEGO TRZEBA ZACZAC - TAK ? PS. PRZYLACZA 20 000 ? ? ? Z architektami u nas bieda. Bo to artyści. U mnie był projekt indywidualny więc adaptacją sie nie zajmowałam. A zaczynasz od mapki do celów projektowych i uzyskania odpisu z Planu zagospodarowania w Twojej gminie (jeśli jest) lub od warunków zabudowy. Dopiero wtedy kupujesz projekt i zajmujesz sie jego adaptacją. W tym czasie występuijesz do stosownych dostawców mediów o warunki techniczne przyłączy. Bieżesz tez mapki ewidencyjne gruntu abu dowiedziec sie czy nie trzeba przpadkiem zmienic urzytkowania z rolnego na budowlane. Poniżej dwa linki do poczytania http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=25317&highlight= http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=47119&highlight= Co do cen przyłaczy to u mnie prąd woda i kanalizacja wyszło coś ok. 10 tys mimo ze woda i kanaliza przed działką a słup z prądem na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Postihal 07.04.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Witam Mam pytanie,może wiecie,gdzie można kupić gotowe strzemiona zbrojeniowe do ławy fundamentowej ? Potrzebuję 24o sztuk o wymiarach 30x30 cm. Będę wdzięczny za podanie namiarów na producenta. mozna np tutaj dawna zbrojarnia polnoc Dzięki brachol za namiary w sprawie strzemion.Zadzwoniłem i zamówiłem,jutro odbieram.Zrobiłem dobry interes. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 07.04.2008 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 ORTY Przyłacza różnie z cenami, ale licz te 10000 jako standard, ja za prąd płaciłem dwa razy raz normalnie i raz za przyłacze tymczasowe i wyszło mnie to kolo 5000 sam prąd... Gaz bedzie drugie tyle, woda trochę własnymi siłami około 2000. W 10 k się nie zmieszczę, jeszcze dojdzie oczyszczalnia za 6000 i bedzie prawie 20 k. Zależy gdzie się budujesz. Podawaj zawsze jak zadajesz pytania bo czasem gmina zbiera haracz za przyłacze (np. 1000, albo 80 pln albo i 2000). Adapatacja projektu - najtaniej 800 pln. Projekt przyłącza wodnego - najtaniej 250 pln. Pamiętaj że przyłącze to 4 rzeczy: - projekt - materiały - wykonawstwo - opłaty administracyjne (haracz) dlatego różnie ludzie piszą, różne są ceny. Stal brałem j.w. i wszystko OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 07.04.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 i Mam dylemat z tynkami wrrtynkarz ma wejsc w czwartek ale chce obrazu zaliczkę i sam nie wiem czy nie poszukać sobie kogoś innego? Tynkarz p. Jacek jest ze smochowic i poleca go pan król z moraska(ktory mial u mnie robic tynki ale nie ma ekipy bo siedzi na blokach) czy ktoś z was tez płacił zaliczkę za tynki?A cena za m to 27zł plus ewentualnie dodatki jak wyjdzie więcej gipsu ehhMiałem fajnego tynkarza z forum ale zgubiłęm numer i na forum tez juz nie moge go znaleźć wiem tylko ze mieszka w poznaniu na młyńskiej, może u kogoś z was robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
POLO81 07.04.2008 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Witam. Mam pytanie odnośnie położenia działek budowlanych w Szczytnikach.A mianowicie czy hałas samolotów z Krzesin jest bardzo uciążliwy?Zastanawiam się nad kupnem działki w tej okolicy i bardzo mnie to zagadnienie nurtuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 07.04.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Witam. Mam pytanie odnośnie położenia działek budowlanych w Szczytnikach.A mianowicie czy hałas samolotów z Krzesin jest bardzo uciążliwy?Zastanawiam się nad kupnem działki w tej okolicy i bardzo mnie to zagadnienie nurtuje Pozdrawiam był osobny wątek na ten temat, ale nie mogę znaleźć...... generalny wniosek z wątku - jest uciążliwy Witam - poszukujemy ekipy do fundamentów oraz stanu surowego. oraz kogoś do adaptacji projektu - SZYBKIEGO w WYKONANIU ! macie kogoś ?DOBREGO ? MYSLąCEGO ? DZIEKI Z GóRY. na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 07.04.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 i Mam dylemat z tynkami wrr tynkarz ma wejsc w czwartek ale chce obrazu zaliczkę i sam nie wiem czy nie poszukać sobie kogoś innego? Tynkarz p. Jacek jest ze smochowic i poleca go pan król z moraska(ktory mial u mnie robic tynki ale nie ma ekipy bo siedzi na blokach) czy ktoś z was tez płacił zaliczkę za tynki? A cena za m to 27zł plus ewentualnie dodatki jak wyjdzie więcej gipsu ehh Miałem fajnego tynkarza z forum ale zgubiłęm numer i na forum tez juz nie moge go znaleźć wiem tylko ze mieszka w poznaniu na młyńskiej, może u kogoś z was robił? scoob pamiętasz generalną zasadę na budowie? : żadnych zaliczek płatność po wykonanym etapie i odbiorze tegoż etapu bez zastrzeżeń jak chcesz moich tynkarzy to na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 08.04.2008 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Witam. Mam pytanie odnośnie położenia działek budowlanych w Szczytnikach.A mianowicie czy hałas samolotów z Krzesin jest bardzo uciążliwy?Zastanawiam się nad kupnem działki w tej okolicy i bardzo mnie to zagadnienie nurtuje Pozdrawiam jak na razie samoloty lataja w godzinach od 9-14 czasami wieczorem i w sobote ale nei za czesto najlepiej pojechac w tych godzinach na dzialke albo chociaz w interesujaca Cie okolice i zobaczyc bo halas jes troznie odbierany przez ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 08.04.2008 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Dzięki brachol za namiary w sprawie strzemion.Zadzwoniłem i zamówiłem,jutro odbieram.Zrobiłem dobry interes. Pozdrawiam. a nei ma sprawy ale oczywiscie jakias prowizja sie nalezy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
segars 08.04.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Witam,Czy ktos może mi polecić fachowców od instalacji deszczowej? Chodzi o wykonanie odprowadzenia wody z rynien do studni (łacznie z wykopaniem).Na co trzeba zwrócić uwagę? Ile to kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidka87 08.04.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 i Mam dylemat z tynkami wrr tynkarz ma wejsc w czwartek ale chce obrazu zaliczkę i sam nie wiem czy nie poszukać sobie kogoś innego? Tynkarz p. Jacek jest ze smochowic i poleca go pan król z moraska(ktory mial u mnie robic tynki ale nie ma ekipy bo siedzi na blokach) czy ktoś z was tez płacił zaliczkę za tynki? A cena za m to 27zł plus ewentualnie dodatki jak wyjdzie więcej gipsu ehh Miałem fajnego tynkarza z forum ale zgubiłęm numer i na forum tez juz nie moge go znaleźć wiem tylko ze mieszka w poznaniu na młyńskiej, może u kogoś z was robił?Witam .jeśli to ten co ma mieszalnie tynków ifarb na trasie swarzędz a kobylnica to odradzam on podnajmuje ekipy i zależy jaka mu się trafi to tak ci zrobią tynkii alkomat na czas tynkarzy na budowie !!!!!!!.bardzo cwany gościu : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 08.04.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Witam. Mam pytanie odnośnie położenia działek budowlanych w Szczytnikach.A mianowicie czy hałas samolotów z Krzesin jest bardzo uciążliwy?Zastanawiam się nad kupnem działki w tej okolicy i bardzo mnie to zagadnienie nurtuje Pozdrawiam W momencie występowania hałasu (start, lądowanie i grzanie silników) hałas jest spory (momentami nawet b. spory) ale trwa to najwyżej kilkanaście minut po 2-3x dziennie w ciągu dnia i bez weekendów. Ale nie jest to na tyle uciążliwe, żebym miał się tutaj nie wprowadzić za kilka miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 08.04.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Witam. Mam pytanie odnośnie położenia działek budowlanych w Szczytnikach.A mianowicie czy hałas samolotów z Krzesin jest bardzo uciążliwy?Zastanawiam się nad kupnem działki w tej okolicy i bardzo mnie to zagadnienie nurtuje Pozdrawiam W momencie występowania hałasu (start, lądowanie i grzanie silników) hałas jest spory (momentami nawet b. spory) ale trwa to najwyżej kilkanaście minut po 2-3x dziennie w ciągu dnia i bez weekendów. Ale nie jest to na tyle uciążliwe, żebym miał się tutaj nie wprowadzić za kilka miesięcy oby tylko dzialka nie lezala w korytarzu bo od tamtej strony laduja no i zeby sie mozna bylo na niej budowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 08.04.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Hałas z lotniska jest uciążliwy.Największy jest kłopot z małymi dziecmi - jak akurat trzeba usypiac itp.Najgorzej jest ze startami na dopalaczu - huk przeogromny.Im wyzej tym lepiej, choć w Komornikach, przy autostradzie, jak przelatuje "jaszczomb" to przez telefon sie nie da rozmawiać (w biurze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 08.04.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 tak jak wczesniej pisalem halas jest bardzo uzalezniony od polozenia dzialki na pewno w korytarzu startowym jest duzo glosniej niz na dzialkach ktore leza gdzies obok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts