Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

Na gruncie gliniastym bym nie robiła.

Grunt musi być przepuszczalny, żeby to czego chcecie się pozbyć spływało w głąb gruntu.

Ciężko mi sobie wyobrazić taką oczyszczalnię w gruncie gliniastym - może się to skończyć tym, że zawartość rur w nich utknie albo, że ogród zacznie przyciągać muchy "zapachem" :wink: bo ścieki nie będą spływać w głąb tylko zostaną w górnej warstwie gruntu.

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

firma bud-wod oczyszczalnia firmy HABA, z pompownią scieków i jakas studzienka potem

(fochow nazwana "z filtrem zwirowym, rozsaczaniem cisnieniowym i recyrkulacja)

Marta, uderz bezpośrednio do HABA, ja biorę od nich cały system i bede kładł na glinie, jeszcze nie uzgodniłem szczegółów, może jutro coś więcej bo będę w Grodzisku ale nie wiem czy starczy czasu aby podjechać do firmy. Ogólnie firma OK, byłem, widziałem i robi wrażenie caly ten system (na stronie piszą że najlepszy w 2004 roku w europie).

Porównywałem same zbiorniki i HABA ma jakiś taki porządniejszy.

Jak dobrze zawieje to gdzieś za 2 tygodnie montaż. Się okaże co i jak.

firma bud-wod oczyszczalnia firmy HABA, z pompownią scieków i jakas studzienka potem

Marta, uderz bezpośrednio do HABA, ja biorę od nich cały system i bede kładł na glinie, jeszcze nie uzgodniłem szczegółów, może jutro coś więcej bo będę w Grodzisku ale nie wiem czy starczy czasu aby podjechać do firmy. Ogólnie firma OK, byłem, widziałem i robi wrażenie caly ten system (na stronie piszą że najlepszy w 2004 roku w europie).

a po jakim czasie porzeban jest wymiana gruntu pod rozsaczaniem?

Witam wszystkich forumowiczów!

Kilka dni temu ruszyłem z moją małą budową - chętnie skorzystam z porad działających już tutaj od kilku miesięcy bobów budowniczych.

Fundamenty zalane, szukam towaru na podciągnięcie ich do góry - generalnie mam już wszystko poza papą, styropianem, klejami, kołkami i siatką - gdzie w Poznaniu lub okolicach można takie rzeczy w dobrej cenie wyłapać na dzień dzisiejszy?

pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc,

a po jakim czasie porzeban jest wymiana gruntu pod rozsaczaniem?

potrzebna jest wymiana gruntu? hmm, to tym bardziej ta cala zabawa z oczyszczalnia jest chyba nie taka oplacalna, zrobie sobie ladny ogrodek i za jakis czas beda potrzebne inwestycje i rozkopywanie?

osoba majaca to wykonac mowila, ze sie nic nei dzieje z tymi oczyszczalniami, bedzie studnia i bedzie git, wiec juz sama nie wiem

mam jeszcze jedno pytanie, mozecie polecic jakiegos kowala, co zrobi brame i frutke (brama 5 metrow, furtka w swietle 1m) brama z napedem-docelowo

narazie wyceniono nam to na 10 tysiecy- u wisniowskiego i u kowala jakiegos

wydaje mi sie, ze to troche drogo (tak wlasciwie, to uwazam ze to mega drogo :o ), moze oswieccie mnei ze nie, albo macie do polecenia kogos tanszego?

aniazpoznania

jesli chodzi o to co jest w cenie robót płytkarza,to jest to bardzo indywidualna sprawa,tzn.to co ustalisz na początku jest wiążące.Najlepiej starać się wszytsko ujmowac na samym poczatku-chocby w takiej pseudo umowie podpisanej przez płytkarza,gdzie są wyszczegolnione poszczególne prace i ich koszt.

W naszym przypadku -jelsi chodzi o np.szlifowane kanty,to były one w cenie,tak samo mielismy wycenioną łączną ilośc wypłytkowanych półek w łazienkach (5szt=100zł).Natomiast o cokolikach zapomnielismy:( mam nadzieje,że nie zedrze z nas skóry..

Ale mielismy również wycenę innego płytkarza,który dosłownie za wszytsko liczył sobie osobno-za mb wypłytkowanej półki 100zł,za szlifowane kanty-tak samo,za położenie płytek na blacie z wbudowaną umywalką-również itp-także samych dodatkowych rzeczy w 2 łazienkach tylko wyszło ok.4000!

także to jest bardzo różnie.

Witam wszystkich forumowiczów!

Witaj :D

Kilka dni temu ruszyłem z moją małą budową - chętnie skorzystam z porad działających już tutaj od kilku miesięcy bobów budowniczych.

Dobrze trafiłeś! Generalnie ludzie się tu starają i pomagają sobie jak mogą :D

Fundamenty zalane, szukam towaru na podciągnięcie ich do góry - generalnie mam już wszystko poza papą, styropianem, klejami, kołkami i siatką - gdzie w Poznaniu lub okolicach można takie rzeczy w dobrej cenie wyłapać na dzień dzisiejszy?

pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc,

Ja byłam zadowolon z cen tu: "Begier" ul. Obornicka 8A Suchy Las

tel. 0-61 81 25 399

Witam Was serdecznie,

Czy ktos z Was ma moze do sprzedania jakies steple budowlane. Potrzebowalbym tego troche, a nie chce kupowac nowych bo i po co?

Pozdrawiam

Przemek

Hej,

mam stemple w Szreniawie k.Komornik. Długości 2,8 i kilkanaście 3,3 na balkony.

Zainteresowany?

stemple bede miala wolne za jakies 5-6 tygodni...120szt=500zł

Potrzebuję namiary na więźbę dachową, tanio i zaimpregnowaną porządnie...mogę prosić o namiary?

Ewentualnie http://www.wiezba-dachowa.pl

cena netto 800 pln/m3 transport za darmo, cena moze byc netto.

Maja oddzial we wronkach. Dobra jakosc

Witam Was serdecznie,

Czy ktos z Was ma moze do sprzedania jakies steple budowlane. Potrzebowalbym tego troche, a nie chce kupowac nowych bo i po co?

Pozdrawiam

Przemek

Hej,

mam stemple w Szreniawie k.Komornik. Długości 2,8 i kilkanaście 3,3 na balkony.

Zainteresowany?

Jasne,

Przelij wiadomosc ile i za ile na pw.

Dzieki