Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

Komin może i jest mały, tez już to rozważałem(50cm krótszy niż w projekcie, poniewaz podniosłem dach a tego komina już nie)

Ale przy otwartych drzwiczkach od kominka pali sie ostro!

A pale właśnie drewnem impregnowanym,lekko wilgotnym wiec stąd ten smród?

Po ostatnim paleniu po 5 dniach sie wywietrzyło...

Chciałem dziś kupić brzozę, kupie jutro i zobaczymy....

dzięki za odpowiedz.[/quote

I to był Twój błąd. Komin od kominka powinien być powyżej kalenicy. w przeciwnym wypadku tworzy się tzw poduszka powietrzna która dusi powietrze wydobywające się z komina.

Po drugie komin trzeba wygrzać paląc w kominku jak najczęściej najlepiej suchym drewnem.

a smród może brać się z przepalania, wygrzewania przewodów kominowych.

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poratujcie mnie bo jestem w kropce czy warto wybrać okna z Pozbud-u w Luboniu?

Zaproponowali mi stolarkę Rehau Brilant , okucia Roto z klamkami i osłonkami.

Miał ktoś jakieś doświadczenia z tą firmą i ich produktami ?

Desmo, Zakrzewianka miała z nimi przejścia - więcej u niej: http://forum.muratordom.pl/zukowka-romantyczna-nazwa-wb-3467,t121798-120.htm

jeśli chodzi o wszelkie szybry oraz dloty powietrza to mam pootwierane, az tak zle ze mną nie jest;p

ostatnio zauważyłem ze jak rozpalam 15min na otwartych drzwiczkach(wy tez tak robicie? mi inaczej zgaśnie) po czym zamykam jest to jak naprawdę ostro sie nie pali to dym sie zbiera ze prawie ognia nie widać, tz dusi sie . Opada przy szybie na dół zamiast wchodząc w komin.

Ale jak sie ostro rozpali to jest lepiej.

Wniosek jest jeden komin musi byc większy.

A jak kominek i komin sie wypali to mam nadzieje ze zapachy tez znikną...

A ten Dąbex gdzie jest dokładnie? które leroy? Po ile te drewno?

A ten Dąbex gdzie jest dokładnie? które leroy? Po ile te drewno?

Jjua go kupuje w Komornikach.

Kosztuje ok 8 zł za paczkę 12 sztuk : http://www.dabex.ig.pl/oferta/eko_brykiet.html

Spala sie bardzo szybko (ok 1 -1,5 h), z ładnym płomieniem.

Idealny na rozpałkę.

Co do palenia , to ja od razu zamykam szybę i jeśli drewno jest suche to bez problemu sie pali.

Dostałem wycenę robocizny za sufity podwieszane. Drewniany "stelaż" + płyta gipsowa +folia + wełna = 45zł /m2

Do tego wykonanie podłogi na poddaszu: nabicie łat na belki + poziomowanie + płyta OSB = 30zł/m2.

Co sądzicie o tych cenach?

plyta KG cena z tego co sie orientuje normalna natomiast plyta na strychu chyba troche drogo ale moze ja sie nie znam

Witam, mam pytanie odnosnie komina: czy jesli komin dotyka wiezby (nasz dotyka) to moga byc z tego problemy? Dekarz nam powiedzial, ze jesli bedziemy ogrzewac sie prądem :) to nie ma problemu ale jesli np zdecydujemy sie na ekogroszek to z czasem moze sie komin rozsypac:( Prawda to czy fałsz?:) I pytanie drugie z innej beczki: czy mieliscie tez doczynienia z przypadkiem takim ze ekipa z innej budowy wytyka bledy Waszej ekipy bydowanej??? Cholera my juz mieismy dwa starcia i teraz jako laicy nie wiemy ktora ma racje( dodam, ze ekipa podwazajaca prace naszej jest z budowy obok) Jak chcialam zeby Panowie spotkai sie z naszymi budowancami i powiedzieli co wedlug nich jest zle to odwracaja sie na piecie i twierdza ze oficjalnie to oni nic podwazac nie beda:) Juz mnie wykancza ta budowa!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Iwett...ja podejrzewam, że tam, gdzie jest więcej budów w sąsiedztwie, to większośc ludzi ma taki problem. Ja też to juz przerobiłam, a to dekarze obok przyszli i skrytykowali rynny, a to elektryk ściął się z murarzem, więc skrytykował jakość tynków, a murarz w odwecie nagadał na elektryka. Nie masz się co przejmować, ja wychodzę z założenia, że i tak sie na tym nie znam i komuś muszę zaufac i przestałam wypytywac i wdawać sie w dyskusje.

Hej, mam wycenę wykonania schodów (pokrycie drewnem schodów betonowych) 500 zł za stopień z drewna jesionowego bezsęcznego. Czy to jest dużo? Za dąb wyszłoby ok. 150 zł więcej.

Natomiast drzwi wewnętrzne sosnowe (z litego drewna) 2 warstwowe ok. 1300 zł za parę. Czy warto brać z litego drewna? Czy może lepiej zainwestować w tańsze oparte na płycie z okleiną?

Pozdrawiam

Pytania do starszaków :-) :

1)Czy ktos moze polecic dac namairy na jakas ekipe elektryków wykonujących instalacje z bruzdowaniem? Wszyscy poleceii i napotkanii chca robic bez bruzdowania bo to tynk przykryje...Jakie macie doswiadczenia z tymi kablami tylko zatynkowanymi?

2) Z doswiaczen - czy warto kupowac kolejne materiały np stroipian na posadzki i ocieplenie zewnetrzne, wełne zimą czy ceny są niższe w stosunku do cen wiosenno-letnich ?

pozdrawiam

Pawlok

Pytania do starszaków :-) :

1)Czy ktos moze polecic dac namairy na jakas ekipe elektryków wykonujących instalacje z bruzdowaniem? Wszyscy poleceii i napotkanii chca robic bez bruzdowania bo to tynk przykryje...Jakie macie doswiadczenia z tymi kablami tylko zatynkowanymi?

2) Z doswiaczen - czy warto kupowac kolejne materiały np stroipian na posadzki i ocieplenie zewnetrzne, wełne zimą czy ceny są niższe w stosunku do cen wiosenno-letnich ?

pozdrawiam

Pawlok

ad 1 tyn przykryje i wyjdzie to taniej bo ja bruzdwanie to sporo kasy chcą więcej i mało kto to chce robić

ad 2 te materiały chyba w tym okresie są droższe niż latem bo wszyscy ocieplają :)

ale rynek jest tak zmienny jak kurs franka szwajcarskiego ;)

pytanie czy masz to wszystko gdzie zmagazynować?

ad 1 tyn przykryje i wyjdzie to taniej bo ja bruzdwanie to sporo kasy chcą więcej i mało kto to chce robić

Przykryc przykryje tylko nie podoba mi sie ta koncpecja - gorzej własnei że nikt nie chce robic:-(

ad 2 te materiały chyba w tym okresie są droższe niż latem bo wszyscy ocieplają :)

ale rynek jest tak zmienny jak kurs franka szwajcarskiego ;)

pytanie czy masz to wszystko gdzie zmagazynować?

Myslalem o zakupach styczen/luty - bot ka mi se wydawło że popryt powinen byc na wiosne i jesien...

Pawlok