Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

A może znacie jakiegoś sensownego kamieniarza, który zrobi granitowy blat za normalne pieniądze? Studio kuchenne wyceniło koleżance kawałek blatu na 12 tysięcy... A ja też tak myślałam o granitowym blacie, ale za taką kwotę to odpada :(

Ital marmi na Miętowej.

W sumie cena zależy od tego jaki granit wybierzesz. Sa takie za 400 zł za m i takie za 4 tys.

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powiedzcie mi prosze czy zakładaliscie w swoich domach system zmiekczania wody z osmozą?? Czy warto robic takie cuda (koszt ok 3000) i czy rzeczywiscie mozna na tym pozniej duzo zaoszczedzic? Czy zmiekczona woda z osmozą ma wpływ na wydajnosc ogrzewania???

Mam założony na ujęciu wody do domu odkamieniacz - polecam - super sprawa, bowiem nie mam osadzonego kamienia na umywalkach i kiblach, nie mówiąc o ekspresie do kawy czy czajniku. Nie jest to jednak odwrócona osmoza - mało kto wie, że przez proces odwróconej osmozy uzyskujemy wodę nie inną niż destylowana, a jest to szkodliwe!!!!!!!! dla naszego zdrowia, bowiem większość minerałów potrzebnych do życia człowiek czerpie właśnie z wody i nie jest tego w stanie uzupełnić innymi pokarmami. Pomyśl - nikt normalny nie kupuje w celach spożywczych wody destylowanej, a handel obnośny aparaturą do niby-odczyszczenia wody w kranach poprzez odwróconą osmozę w Polsce kwitnie.

Kup odkamieniacz - ja kupiłam przez internet amerykański - taniej i działa bdb.

Czy komus jeszcze będzie chciało sie napisać z jakich firm ochroniarskich korzystacie? Czy robiliście system przez firmę, czy samodzielnie?

Z góry dziekuję za informacje:)

Solid - i wszystko wykonali sami. I dobrze, bo serwis mam w pakiecie i nic mnie nie obchodzi. Kolega zlecił "Panu X" bo taniej a teraz firma ochroniarska ma w dupie jak nie działą, bo nie oni instalowali,a Pan X nie ma czasu przyjechać na reklamację. Kumpel żyje w strachu o mienie, bo nowy dom, a jak zgłosił do ubezpieczalni że ma alarm i mu teraz nie zadziała, to mu nawet po włamaniu ubezpieczalnia za kradzież nie zwróci....

A może znacie jakiegoś sensownego kamieniarza, który zrobi granitowy blat za normalne pieniądze? Studio kuchenne wyceniło koleżance kawałek blatu na 12 tysięcy... A ja też tak myślałam o granitowym blacie, ale za taką kwotę to odpada :(

Oczywiście, że cena blatu zalezy nie tylko od ilości kamienia ale od:

1. typ granitu (polski od kilkuset zł/m2 aż do egzotycznych kilka tys zł/m2)

2. jego grubości (2 czy 3 cm blat?)

3.typu obróbki - oo tu już duże pole do popisu

4. ilości otworów i typu łączenia (gierung droższy :))

Mało kto to wie, ale jak już zrobisz to będziesz miała wycenę w oczach patrząc na kamienne blaty :)

Mało kto to wie, ale jak już zrobisz to będziesz miała wycenę w oczach patrząc na kamienne blaty :)

Granit chciałam taki dość popularny - Kashmir Gold albo White, grubośc - nie wiem jaka jest sugerowana... nie mam pojęcia co to jest gierung. Ale dzięki :D

Witam, zmagamy się z elektrykiem. Czy cena 14-16 tyś za położenie prądu (w cenie materiały) to dużo?

Dom ok 180 m z garażem.

Będzie norma pod warunkiem, że będzie tu naprawdę wszystko: cała inst. elektr. + alarm + tv. Do tego skrzynki, rozdzielacze i ramki Legranda :wink:

U mnie inst. wyniosła podobnie ale mam wszystko i to nie najtańsze. Musisz wiedzieć co za tę kwotę otrzymasz. Bo jak Ci wciśnie taniochę to napewno przepłacisz.

Witam, zmagamy się z elektrykiem. Czy cena 14-16 tyś za położenie prądu (w cenie materiały) to dużo?

Dom ok 180 m z garażem.

Będzie norma pod warunkiem, że będzie tu naprawdę wszystko: cała inst. elektr. + alarm + tv. Do tego skrzynki, rozdzielacze i ramki Legranda :wink:

U mnie inst. wyniosła podobnie ale mam wszystko i to nie najtańsze. Musisz wiedzieć co za tę kwotę otrzymasz. Bo jak Ci wciśnie taniochę to napewno przepłacisz.

hej nas wyniesie za dom 150m2 poniżej 10tyś z materiałem (oczywiście bez pstryczków, same kable)

Granit chciałam taki dość popularny - Kashmir Gold albo White, grubośc - nie wiem jaka jest sugerowana... nie mam pojęcia co to jest gierung. Ale dzięki :D

gierung jest sposobem łączenia kamienia - poproś w zakłądach kamieniarskich, zeby pokazali Ci typy obróbek, żebyś wiedziała co wybrac i za co płacisz; przez to co wybierzesz wyceny moigą sie wlaśnie bardzo różnić

acha - ważne też, żeby zazbroili Ci blat od spodu, bo nawet kamienie pękają, jeśli są to blaty robocze; kamień jest wieczny i jest to jednorazowy wydatek, jeśli wykonają Ci wszystko poprawnie, więc warto zwrócić na to uwagę

Podpowiedzcie gdzie można kupić parkiet przemysłowy w przyzwoitej cenie. Ile trzeba policzyć za jego położenie i olejowanie?

kiedys znajomi kupowali w Bolechowie przy trasie na Murowana Gosline i twierdzili ze tam najtaniej

My ściagnęlismy stąd http://drewex.rze.pl/

Było o niebo taniej niż w Pozku.

Do tego ok 80 zł za m chemia robocizna. Ale wykonawcy nie polecam bo :evil:

Kolejny elektryk wycenił 10-12 tyś (instalacje, TV + internet) + ok.2,5 alarm

w środę przyjedzie kolejny

Moje pytanie: ile macie pkt w dom? U nas wg elektryka ma być ok 120-150- dużo coś mi się wydaje?? :roll:

Na co zwrócić uwagę przy tych wycenach?

Jesli chodzi o ilosc pkt. to raczej standard... :-?

Troche za ogólna ta kwota moze warto poprosic elektryka o rozbicie na robocizne i towar u mnie elektryk wycenil prace na 4 tys. (w tym inst TV , alarm osobno 50 zł. /pkt ) reszta ok. 4-5 tys. towar (zobaczymy ile wyjdzie wszystkiego) ,