Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Mam pytanko odnośnie ubezpieczenia budowy.

Czy ktoś z forumowiczów miał lub ma ubezpieczoną budowę (w trakcie) stan surowy zamknięty?

Bo ja mam i mam oczywiście z firmą ubezp. same nieprzyjemności.

Miałem ubezpieczony i nie było problemów, chyba, że masz problemy po kradzieży to nie wiem :roll:

Gość Gosc_gość
No właśnie po :evil:

Okazało się, że Towarzystwo, w którym mieliśmy takie ubezpieczenie, nie ma uprawnień, by ubezpieczać domy w trakcie budowy.

I są schody - tzw. błąd agenta.

Co radzicie?

A co to za Towarzystwo ?

Bo ja też mam ubezpieczoną budowę, ale na razie (odpukać) nie musiałem korzystać z polisy.

Gość Gosc_gość
No właśnie po :evil:

Okazało się, że Towarzystwo, w którym mieliśmy takie ubezpieczenie, nie ma uprawnień, by ubezpieczać domy w trakcie budowy.

I są schody - tzw. błąd agenta.

Co radzicie?

Poza tym zapytaj agenta czy ma ubezpieczenie OC prowadzonej działalności,

powinien mieć w końcu to agent od ubezpieczeń :wink:

Człowiek mądry po szkodzie.

Ostrzegam wszystkich budujących się - żadna firma ubezpieczeniowa nie posiada takich uprawnień, by ubezpieczyć budowę (w obojętnie jakim stadium budowy) od kradzieży.

Wszystkie ubezpieczenia budowy są TYLKO od zdarzeń losowych.

No inaczej ma się sprawa, jak ktoś już mieszka.

Także nie można nigdzie ubezpieczyć budowy od kradzieży.

A błąd agenta - musimy miesiąc czekać aż jego ubezpieczenie wyrazi jakąś opinię w tym temacie, a potem zobaczymy :evil: Ale nie będzie tak lekko.

Jeszcze pytanko ile płaciliście za podłączenie alarmu firmie ochraniającej?

I Ile abonamentu na miesiąc.

Nam krzyknęli 2500 (alarm + instalacja)

i abonament 120 miesięcznie, ale podłączone przez GPRS.

Gość Gosc_gość
Człowiek mądry po szkodzie.

Ostrzegam wszystkich budujących się - żadna firma ubezpieczeniowa nie posiada takich uprawnień, by ubezpieczyć budowę (w obojętnie jakim stadium budowy) od kradzieży.

Wszystkie ubezpieczenia budowy są TYLKO od zdarzeń losowych.

Nie zgodzę się z Tobą.

Ja mam ubezpieczoną budowę w Hestii i jak mi coś ukradną z domu to ubezpieczenie wypłaci.

Jest tylko jedno ale - jest to ubezpieczenie od kradzieży stałych elementów budynku już zamontowanych, np. okna, drzwi, instalacje itp.

Gość Gosc_gość
A ukradli Tobie coś :)

Mój kuzyn jest agentem Hestii i twierdzi, że budowę w trakcie ubezp. nie obejmuje.

Odpukać, na razie jeszcze nie :roll:

Poza tym czytałem dokładnie warunki ubezpieczenia i zakres jaki obejmuje

i jeśli ubezpieczenie nie obejmowało by tego co potrzebuję to bym tego nie wykupywał.

Jakby mi np. okna wymontowali/ukradli to odszkodowanie na pewno by mi wypłacili - tak myślę, ale jakby mi z budowy narzędzia opędzlowali tudzież materiały nie zamontowane to by nie wypłacili.

:roll:

Nadzwoniłam się po różnych firmach ubezp. i wszędzie uzyskałam informację, że można ubezp., ale tylko od zdarzeń losowych.

W PZU można od kradzieży, ale tylko i wyłącznie jak dom jest oddany do użytku, albo się w nim mieszka - bez meldunku.

Szybko musimy alarm montować. A jeśli chodzi o firmy ubezp. to wszyscy ładnie gadają przed podpisaniem umowy. Ja też czytałam ogólne warunki i co z tego - teraz będziemy mieli duże schody.

Jak zdążyłam się zorientować, to możemy pisać o zwrot składki ze względu na błąd agenta.

Zobaczymy.

Nikt mi nie udzielił info, ile płaciliście za montaż alarmu (oczywiście przez firmę ochraniającą). Mamy już instalacje rozprowadzoną - trzeba resztę zrobić.

No i ile za abonament miesięczny?

:roll:

Nadzwoniłam się po różnych firmach ubezp. i wszędzie uzyskałam informację, że można ubezp., ale tylko od zdarzeń losowych.

W PZU można od kradzieży, ale tylko i wyłącznie jak dom jest oddany do użytku, albo się w nim mieszka - bez meldunku.

Szybko musimy alarm montować. A jeśli chodzi o firmy ubezp. to wszyscy ładnie gadają przed podpisaniem umowy. Ja też czytałam ogólne warunki i co z tego - teraz będziemy mieli duże schody.

Jak zdążyłam się zorientować, to możemy pisać o zwrot składki ze względu na błąd agenta.

Zobaczymy.

Nikt mi nie udzielił info, ile płaciliście za montaż alarmu (oczywiście przez firmę ochraniającą). Mamy już instalacje rozprowadzoną - trzeba resztę zrobić.

No i ile za abonament miesięczny?

A co z Wartą????