wloczykij 08.01.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Marzin - ja chyba też skłaniałbym się ku wyższym oknom, ale co powiesz na to, by zrobić je z pustaków szklanych? np szerokość na 2 pustaki x wysokość na 6 pustaków co przy standardowych rozmiarach t.j. 19cm x 19 cm oraz szerokością spoiny powiedzmy 2cm daje okienko o wymiarach 41cm na 124cm. Trochę sobie kombinowałem i niestety przy standardowych wymiarach pustaków, jakoś nie udało mi się otrzymać dokładnie 120cm wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 08.01.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 a co do miejsca na spotkanie, to swego czasu, kiedy doktorantem jeszcze byłem to często zaglądałem "Za kulisy", ale nie wiem czy to kafejka jeszcze istnieje i czy będzie wystarczająco pojemna. Na stronie http://www.info.poznan.pl ta kafejka jeszcze istnieje: Poznań, ul. Wodna 24, tel.: 8532397. Można by do Dramatu (prawie vis-a-vis wejścia do Ratusza) tam dają dobre naleśniki, albo na herbatkę do Chimery (ul. Żydowska) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 08.01.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Witam Czy ktoś jest już zorientowany w temacie REKU ? Jezeli tak, to czy możecie podesłać mi namiary na godne polecenia firmy działające na terenie Poznania i najbliższych okolic, które zajmują sie projektowaniem i montażem wentylacji mechanicznej z REKU. PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 08.01.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 odp. poszła na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 08.01.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 ja też będę montował rekuperator i kolega zza biurka który jest bardziej zaawansowany w budowie też będzie - on rozpoznawał temat i wybrał sobie (ale jeszcze nie zamawiał) Helios KWL EC 350 (opis na str 78 ) Dystrybutorem jest firma Istpol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 08.01.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Dawno mnie nie było zatem nadrabiam: 1) spotkanie: jestem za. Ale ja mogę mieć problemy z piątkiem, bardziej pasowałaby mi sobota. Jeżeli piątek to godziny późno wieczorne (ok. 20) 2) Marzin: ja bym nie zmieniala okien. W moim projekcie mam super fajowe okno w kotlowni na frontowej sciane 150 x 150 cm i juz wyobrazam sobie jak elegancko kociol i rozwieszone pranie przez to okno bedzie wygladalo no i z łazienką ten sam problem - rolety pewnie będą cały czas zasłonięte. Więc uważam że nie ma sensu dorzucać sobie dodatkowych kosztów (większe okna) po to by potem dorzucić sobie jeszcze więcej kosztów (rolety). 3) Mice: czy ja tez mogę poprosić o namiar na firmę od reku? 4) Do montujacych reku: będziecie rownież robić GWC? jeśli tak to jakie? 5) Przegląd cen za roboty budowlane: jedna z firm (numer od Krys) zażyczyła sobie za fundamenty (robocizna!!)... 11,5 tys. zł szukam dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 08.01.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 3) Mice: czy ja tez mogę poprosić o namiar na firmę od reku? ogólnie http://www.rekuperatory.pl i http://www.pro-vent.pl . Nie wiem jak robią, tylko słyszałem z drugiej ręki lub czytałem. Natomiast mają b.dużo informacji na swoich stronach, zdjęcia z realizacji, opracowania i ciutkę wychodzą do klienta. I nie mają super drogich reku, jesli ktoś nie robi domu pasywnego ich centrale powinny wystarczyć. 4) Do montujacych reku: będziecie rownież robić GWC? jeśli tak to jakie? jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 08.01.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 4) Do montujacych reku: będziecie rownież robić GWC? jeśli tak to jakie? Witam Planuję jak najbardziej GWC. Wstepnie myślałem o rurowym, chcoiaż ostatnio im więcej czytam i przeglądam skłaniam się ku GWC żwirowemu. Przeczytajcie wątki Adama_Mk - "fotki, GWC, solar reku" lub "GWC - 100 sposobów schowania jamnika pod szafą" Znajdziecie w nich dużo informacji. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 08.01.2007 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Marcinie a może tak w łazience większe a mniejsze w kotłowni, zawsze to jakiś kompromis. Choć może nieciekawie wygładać na elewacji ale mogę się mylić PS. W piątek ruszam na ferie i nici z Budmy (nawiasem mówiąc dość wcześnie w tym roku i ferie i Budma). Ciakawe czy będzie choć trochę śniegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 08.01.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 hej!mam pytanko z innej beczki, czy macie namiary na dobre firmy od okien, żaluzji zewnętrznych bram garażowych? Wiem że jeszcze dość wcześnie na takie tematy, ale chciałabym zrobić żaluzje razem z oknami- więc trzeba wiedzieć jakie zrobić otwory w ścianie.pozdrówkiatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 08.01.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Cze ATKA13 My już na etapie adaptacji zaznaczyliśmy w projekcie rolety ,ponieważ nie zawsze wysokość kondygnacji pozwala na umieszczenie rolet razem z oknami .My zmienialismy strop na terive i projektant podniósł trochę kondygnację aby zmieścić kasetę z roletą ,która ma 16cm na normalnym oknie i chyba 19cm przy balkonowych Rena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 08.01.2007 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Atka13 - Znów powołam się na kolegę, bo ja jeszcze tematu nie zgłębiałem ani w teorii ani w praktyce. Acha i jeszcze wspomnę że to będzie o oknach i roletach, a nie żaluzjach. Otóż mój szanowny kolega zwrócił mi uwagę na to, że standardowe rozwiązanie rolet z "klapką" rewizyjną umieszczoną od środka ma dwie poważne wady - po pierwsze właściwie nie da się tego ocieplić i zapobiec przewiewaniu zimnego powietrza z zewnątrz do środka domu po drugie sposób montażu takich rolet powoduje, że nie można górnej krawędzi okna przymocować bezpośrednio do muru, a jedynie przez roletę, co ułatwia wyważenie takiego okna. Kolega w swym domu montować będzie rolety systemu Integro firmy Aluprof. Aluprof sama tego nie robi, ale poleca jako wykonawców m.in. poznańską firmę Karo-Kramer. Tam również znajdziesz okna produkowane z wykorzystaniem bardzo dobrych profili (np. Rehau). Bardzo dobre okna znajdziesz też w firmie M&S Poznań. Mają nawet okna 3-szybowe o U=0,6!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 09.01.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 wloczykij, tylko 2 uwagi :1. skoro montujesz na murze nośnym to w tym miejscu odchodzi ocieplenie ściany więc to lekki kit marketingowy o tutaj cytat ze strony : " toteż nie naruszają bilansu energetycznego budynku". Roleta ma min. 15 cm a kto z tutaj obecnych robi ocieplenie grubsze niż 15 cm żeby choć trochę ocieplić ? Jak zamontujesz pod nadprożem to możesz ocieplić.2. z tymi oknami U=0,6 to jest to U szyby czy całego okna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 09.01.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Mice> 1. no fakt... ale sama kaseta rolety pewnie też troszkę chroni a poza tym to chyba lepiej jednak mieć kawałek muru bez ocieplenia, ale przykryty kasetą niż szczelinę przez którą swobodnie przewiewa powietrze... 2. Masz racje, nie doczytałem - to U dotyczyło samych szyb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 09.01.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Mam ofertę od wykonwacy gen.!!!Stan sur. otwarty: 132000złstan dewelop.: 283200złobie ceny bruttopodesłał też wzór umowy - wydaje się bez haczyków... czy jest tu jakiś prawnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 09.01.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Mice> 1. no fakt... ale sama kaseta rolety pewnie też troszkę chroni a poza tym to chyba lepiej jednak mieć kawałek muru bez ocieplenia, ale przykryty kasetą niż szczelinę przez którą swobodnie przewiewa powietrze... Czepiam się właśnie dlatego, że widziałem w ofercie gdzieś, kasety ocieplane. Były szersze ale przez to można je było dać w świetle okna. A ze szczeliną to bez przesady, przykrywasz styropianem wzdłuż elewacji, w zależności od tego gdzie jest rewizja od spodu lub od środka też docieplisz, szczelnie pianką wkoło i jeśli nie jest to dom pasywny to nie jest źle. Ale zgadza się, że najlepiej nie robić rolet to nie będzie mostków z ich powodu bo tak to zawsze coś będzie nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 09.01.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Mam ofertę od wykonwacy gen.!!! Stan sur. otwarty: 132000zł stan dewelop.: 283200zł obie ceny brutto przy powierzchin po podłodze 180m2 to chyba nie jest zły wynik. Rozumiem, że razem z wentylacją mechaniczną itp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 09.01.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Mam ofertę od wykonwacy gen.!!! Stan sur. otwarty: 132000zł stan dewelop.: 283200zł obie ceny brutto podesłał też wzór umowy - wydaje się bez haczyków... czy jest tu jakiś prawnik? Więcej danych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 09.01.2007 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 spis robót wrzuciłem do mojego dziennika a wzór umowy to prześlę Marzin tobie na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 09.01.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Mice> niestety ze spisu robót nie wynika, żeby to była wycena razem z wentylacją mechaniczną - już im wysłałem listę zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts