Mice 09.01.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Mice> niestety ze spisu robót nie wynika, żeby to była wycena razem z wentylacją mechaniczną - już im wysłałem listę zmian No to teraz zapnij pasy i się trzymaj jestem ciekawy ile doliczą sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 09.01.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 2. z tymi oknami U=0,6 to jest to U szyby czy całego okna ? "U" w M&S dotyczy szyby, ale za dodatkową opłatą można zamówić specjalne (opatentowane przez nich niedawno) ocieplenie w ramie. Wtedy 'U" ramy zmniejsza się z 1,58 do 1,2. Niestety coś za coś. Takie ciepłe okienka są dwa razy droższe niż te z szybą 1,0 i normalną (nieocieploną) ramą . Mądra jestem , bo właśnie przerabiam temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 09.01.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Warto sobie policzyć koszty vs zyski z takich okienek. W OZC (ta nazwa jest powtarzana prawie jak mantra ) wszystko pięknie widać i wtedy wiadomo gdzie jest granica sensu w przypadku domu normalnego, enerooszczędnego czy pasywnego (kolejna mantra ). Wg mnie, w moim przypadku zysk nie jest wart wydania kwoty x2 na okna bo o zwróci się po nastu latach (a w tym czasie okna pewnie wymienię ). Inna sprawa, że jak się policzy U całęgo okna, to i tak większe znaczenie ma szyba bo powierzchnia jest znacznie większa. Dlatego dobra rama i dobra szyba w domu nie pasywnym wystarczy. Większe straty do "wygrania" są na przegrodach, wentylacji i innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 09.01.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Warto sobie policzyć koszty vs zyski z takich okienek. Dlatego mam teraz niezły zgryz , bo decyzję muszę podjąć do końca tygodnia, a kwota do wydania niebagatelna . Ale nastawiamy się na max oszczędność w zużyciu energii, więc może jednak warto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 10.01.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Tak a`propos targów, to odradzam wycieczkę na nie w ostatni dzień. Jak znam życie i targi, to część wystawców będzie się już zwijać i raczej będzie ciężko uzyskać zadowalające odpowiedzi na dręczące nas pytania (tym bardziej, że na rynku jest boom i nie muszą teraz dbać o każdego klienta). Odradzam też pierwszy i drugi dzień, bo zazwyczaj w te dni wystawcy mają poumawiane spotkania ze swoimi partnerami handlowymi, ważnymi klientami itp. To taka mała uwaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 10.01.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Tak a`propos targów, to odradzam wycieczkę na nie w ostatni dzień. Jak znam życie i targi, to część wystawców będzie się już zwijać i raczej będzie ciężko uzyskać zadowalające odpowiedzi na dręczące nas pytania (tym bardziej, że na rynku jest boom i nie muszą teraz dbać o każdego klienta). Odradzam też pierwszy i drugi dzień, bo zazwyczaj w te dni wystawcy mają poumawiane spotkania ze swoimi partnerami handlowymi, ważnymi klientami itp. To taka mała uwaga. Jeżeli pierwszy i drugi dzień jest zły, ostatni też, to niewiele zostaje - czwartek 25.01.2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 10.01.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 "U" w M&S dotyczy szyby, ale za dodatkową opłatą można zamówić specjalne (opatentowane przez nich niedawno) ocieplenie w ramie. Wtedy 'U" ramy zmniejsza się z 1,58 do 1,2. Niestety coś za coś. Takie ciepłe okienka są dwa razy droższe niż te z szybą 1,0 i normalną (nieocieploną) ramą . Mądra jestem , bo właśnie przerabiam temat. Właśnie rozmawiamy z przedstawicielem okien M&S we Wrocławiu. Za dodatkowa dopłata jest pakiet 3 szybowy - wlasnie zmniejsza to U z 1.1 do 0.6, (koszt ok. 1500 zl na oknach do calego domku), wkład 'TERMO" do okien w calym domku to 920 zł dodatkowo, a tzw Ciepła Ramka jest w cenie okna. Nijak nie wychodzi mi dwa razy drożej. Moze musicie ponegocjować z przedsawicielem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 10.01.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 "U" w M&S dotyczy szyby, ale za dodatkową opłatą można zamówić specjalne (opatentowane przez nich niedawno) ocieplenie w ramie. Wtedy 'U" ramy zmniejsza się z 1,58 do 1,2. Niestety coś za coś. Takie ciepłe okienka są dwa razy droższe niż te z szybą 1,0 i normalną (nieocieploną) ramą . Mądra jestem , bo właśnie przerabiam temat. Właśnie rozmawiamy z przedstawicielem okien M&S we Wrocławiu. Za dodatkowa dopłata jest pakiet 3 szybowy - wlasnie zmniejsza to U z 1.1 do 0.6, (koszt ok. 1500 zl na oknach do calego domku), wkład 'TERMO" do okien w calym domku to 920 zł dodatkowo, a tzw Ciepła Ramka jest w cenie okna. Nijak nie wychodzi mi dwa razy drożej. Moze musicie ponegocjować z przedsawicielem.. No tak, ale jak ktoś (znaczy ja ) sobie wybrał okna zwane przez MS "tytanowymi", bo mu się bardziej ramki podobają niż w standardowych, to cena jest niestety kolosalna . Rzeczywiście same termobajery zwiększają koszt okien o nie więcej niż 25%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 10.01.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Tak a`propos targów, to odradzam wycieczkę na nie w ostatni dzień. Jak znam życie i targi, to część wystawców będzie się już zwijać i raczej będzie ciężko uzyskać zadowalające odpowiedzi na dręczące nas pytania (tym bardziej, że na rynku jest boom i nie muszą teraz dbać o każdego klienta). Odradzam też pierwszy i drugi dzień, bo zazwyczaj w te dni wystawcy mają poumawiane spotkania ze swoimi partnerami handlowymi, ważnymi klientami itp. To taka mała uwaga. Jeżeli pierwszy i drugi dzień jest zły, ostatni też, to niewiele zostaje - czwartek 25.01.2007 Wiem to z praktyki. Nikomu nie bronię iść w pierwszy-drugi dzień, tylko czasem można do jakiegoś stoiska podchodzić po kilka razy, żeby porozmawiać z kimś konkretnym (chyba że ktoś ma ochotę pogadać z hostessą ) Także trzeba na to brać poprawkę. Ostatni dzień odradzam, szczególnie w godzinach popołudniowych. Szkoda pieniędzy na bilet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 10.01.2007 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 dzięki za "rozruszanie" tematu okien. A co myslicie na temat profili Thyssen 5 k.? Czy słyszeliście coś o firmie Oknovid? -czekam na wycenę Pozdrawiam Atka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 10.01.2007 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Atka13, Oknovid na Słowiańskiej? Zdaje się, że świercz ma od nich okna i jest bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 10.01.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 K74 oknowid na pętli tramwajowej Serbska. Czekam juz kilka dni- może zapomnieli pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 10.01.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 ciekawe, bo jak wysłałem maila z prośbą o wycenę okien do Fakro, to odpowiedź otrzymałem po... godzinie - fakt, że była to odpowiedź dość lakoniczna dowiedziałby się tego samego, gdybym przestudiował cenniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 10.01.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Wy już o oknach!!.. trochę wam zazdroszczę ,a my dopiero kredycik załatwiamy. Może poradzicie w którym banku warto wziąć kredyt i jaki .Obecnie nadal frank szwajcarski się opłaca, raty są chyba niższe tylko trudniej go dostać .Może wiecie z własnego doświadczenia, które banki są przyjazne i otwarte na negocjacje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 10.01.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Może wiecie z własnego doświadczenia, które banki są przyjazne i otwarte na negocjacje ?? Mnie się bardzo dobrze z KredytBankiem rozmawiało. Jedyne, do czego mam zastrzeżenia to czas rozpatrywania wniosku, ale nie spieszyło mi się specjalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 11.01.2007 01:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 ja bylem w wielu bankach i firmach typu expander czy openfinance wybralem kredyt w pko bp (w chf) w wiekszosci bankach prowizje i inne kwoty sa sprytnie poukrywane w pko przyznanie kredytu bylo w ciagu tygodnia firmy typu expander czy opefinance sa moim zdaniem do kitu namawiaja na kredyt tam gdzie maja lepsze zyski (norlana sprawa - tak dzialaja zdrowe firmy) tlumacza sie ze maja podpisane umowy i taki sam procent od kazdej firmy - ale moim zdaniem to nie prawda w moim przypadku pani zaproponowala mbank i milenium (pewnie jak wiekszosci ) tylko po podliczeniu wszystkich ukrytych oplat byli sporo drożsi niz pko bp jak zadzwonila i zapytala sie czy juz jestem zdecydowany ( bylem juz po podpisanej umowie z pko) najpierw zapytalem dlaczego mowila ze pko jest bardzo drogi z porównaniu z mbankiem i milenium - udowodnilem jej ze tak nie jestPani z open nie wiedziala co powiedziec wiec ja odeslalem na drzewo ! ps. oczywiscie pko ma pare minusow jak chodzi o war. kredytu ale mozna je w miare obejsc np. prowizja za wczesniejsza splate (jakies 0,20% od pozostalej kwoty ) za nadplate sie nic nie placi wiec slacasz 99 % pozostalego kredytu a od 1 % placisz prowizje 0,22% wiec groszowe sprawy (inni przyciagaja 0 % ale sa kruczki w umowach ) najgorsze jest to ze wiekszosc bankow naciaga na dodatkowe(obowiazkowe) ubezpieczenie a tak naprawde to sa dla nich poukrywane prowizje jakis czas temu założyłem nowy temat$GoRąCy TeMaT - KrEdYt z UlGą OdSeTkOwĄ - Do KoŃcA RoKu 06 $ gdzie pozbieralem informacje z forum i na podstawie zrobionej tabelki latalem po bankach (na ta chwile juz wiem ze pare rubryczek mozna zmodyfikowac ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 11.01.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 ciekawe, bo jak wysłałem maila z prośbą o wycenę okien do Fakro, to odpowiedź otrzymałem po... godzinie - fakt, że była to odpowiedź dość lakoniczna dowiedziałby się tego samego, gdybym przestudiował cenniki Cześć! Zobacz na Allegro u sprzedajacych Fakro z Kobyłki ) Ja mam wycenę i chyba kupię właśnie od nich połaciówki Fakro ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 11.01.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Misiak albo jestem ślepy, albo faktycznie nie napisałeś. Jeśli to nie tajemnica czy mógłbyś podać kwotę miesięcznej raty, którą płacisz i którą proponowali Ci w MBanku? Porównanie, które przedstawiłeś w wątku jest bardzo ciekawe a do tego rozumiem, że CAŁKOWITY koszt kredytu, po jedo spłacie w PKO jest nie gorszy, a nawet lepszy niż w innych bankach pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 11.01.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Ja mam wycenę i chyba kupię właśnie od nich połaciówki Fakro ) Moze się podłączę i wynegocjujemy lepsze ceny. Potrzebuję 5 okien połaciowych + coś ala świetlik, tzn żeby wyglądało tak samo jak okno, ale nie było otwierane. Oczywiście okna z kołnierzami montazowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 11.01.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Witam Chcemy dołączyć do grupy budujących na wiosnę 2007, no ale z tego co widzę, to niektórzy już o oknach................. a my dopiero zaczniemy za miesiąc kopać fundamenty Domek powstanie we Wrześni. Projekt mamy z Domusa o nazwie Feniks. http://www.dobredomy.pl/?id_project=40 Pozdrawiamy Sylwia i Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts