Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

2. z tymi oknami U=0,6 to jest to U szyby czy całego okna ?

"U" w M&S dotyczy szyby, ale za dodatkową opłatą można zamówić specjalne (opatentowane przez nich niedawno) ocieplenie w ramie. Wtedy 'U" ramy zmniejsza się z 1,58 do 1,2. Niestety coś za coś. Takie ciepłe okienka są dwa razy droższe niż te z szybą 1,0 i normalną (nieocieploną) ramą :( .

Mądra jestem :wink: , bo właśnie przerabiam temat.

Warto sobie policzyć koszty vs zyski z takich okienek. W OZC (ta nazwa jest powtarzana prawie jak mantra :lol: ) wszystko pięknie widać i wtedy wiadomo gdzie jest granica sensu w przypadku domu normalnego, enerooszczędnego czy pasywnego (kolejna mantra :wink: ). Wg mnie, w moim przypadku zysk nie jest wart wydania kwoty x2 na okna bo o zwróci się po nastu latach (a w tym czasie okna pewnie wymienię :roll: ).

Inna sprawa, że jak się policzy U całęgo okna, to i tak większe znaczenie ma szyba bo powierzchnia jest znacznie większa. Dlatego dobra rama i dobra szyba w domu nie pasywnym wystarczy. Większe straty do "wygrania" są na przegrodach, wentylacji i innych.

Tak a`propos targów, to odradzam wycieczkę na nie w ostatni dzień. Jak znam życie i targi, to część wystawców będzie się już zwijać i raczej będzie ciężko uzyskać zadowalające odpowiedzi na dręczące nas pytania (tym bardziej, że na rynku jest boom i nie muszą teraz dbać o każdego klienta). Odradzam też pierwszy i drugi dzień, bo zazwyczaj w te dni wystawcy mają poumawiane spotkania ze swoimi partnerami handlowymi, ważnymi klientami itp.

To taka mała uwaga.

Tak a`propos targów, to odradzam wycieczkę na nie w ostatni dzień. Jak znam życie i targi, to część wystawców będzie się już zwijać i raczej będzie ciężko uzyskać zadowalające odpowiedzi na dręczące nas pytania (tym bardziej, że na rynku jest boom i nie muszą teraz dbać o każdego klienta). Odradzam też pierwszy i drugi dzień, bo zazwyczaj w te dni wystawcy mają poumawiane spotkania ze swoimi partnerami handlowymi, ważnymi klientami itp.

To taka mała uwaga.

Jeżeli pierwszy i drugi dzień jest zły, ostatni też, to niewiele zostaje - czwartek 25.01.2007 :o

"U" w M&S dotyczy szyby, ale za dodatkową opłatą można zamówić specjalne (opatentowane przez nich niedawno) ocieplenie w ramie. Wtedy 'U" ramy zmniejsza się z 1,58 do 1,2. Niestety coś za coś. Takie ciepłe okienka są dwa razy droższe niż te z szybą 1,0 i normalną (nieocieploną) ramą :( .

Właśnie rozmawiamy z przedstawicielem okien M&S we Wrocławiu.

Za dodatkowa dopłata jest pakiet 3 szybowy - wlasnie zmniejsza to U z 1.1 do 0.6, (koszt ok. 1500 zl na oknach do calego domku), wkład 'TERMO" do okien w calym domku to 920 zł dodatkowo, a tzw Ciepła Ramka jest w cenie okna. Nijak nie wychodzi mi dwa razy drożej. Moze musicie ponegocjować z przedsawicielem..

Właśnie rozmawiamy z przedstawicielem okien M&S we Wrocławiu.

Za dodatkowa dopłata jest pakiet 3 szybowy - wlasnie zmniejsza to U z 1.1 do 0.6, (koszt ok. 1500 zl na oknach do calego domku), wkład 'TERMO" do okien w calym domku to 920 zł dodatkowo, a tzw Ciepła Ramka jest w cenie okna. Nijak nie wychodzi mi dwa razy drożej. Moze musicie ponegocjować z przedsawicielem..

No tak, ale jak ktoś (znaczy ja :wink: ) sobie wybrał okna zwane przez MS "tytanowymi", bo mu się bardziej ramki podobają niż w standardowych, to cena jest niestety kolosalna :( . Rzeczywiście same termobajery zwiększają koszt okien o nie więcej niż 25%.

To taka mała uwaga.

Jeżeli pierwszy i drugi dzień jest zły, ostatni też, to niewiele zostaje - czwartek 25.01.2007 :o

Wiem to z praktyki. Nikomu nie bronię iść w pierwszy-drugi dzień, tylko czasem można do jakiegoś stoiska podchodzić po kilka razy, żeby porozmawiać z kimś konkretnym (chyba że ktoś ma ochotę pogadać z hostessą ;) ) Także trzeba na to brać poprawkę.

Ostatni dzień odradzam, szczególnie w godzinach popołudniowych. Szkoda pieniędzy na bilet.

Wy już o oknach!!.. trochę wam zazdroszczę ,a my dopiero kredycik załatwiamy.

Może poradzicie w którym banku warto wziąć kredyt i jaki .Obecnie nadal frank szwajcarski się opłaca, raty są chyba niższe tylko trudniej go dostać .Może wiecie z własnego doświadczenia, które banki są przyjazne i otwarte na negocjacje ?? :lol:

ja bylem w wielu bankach i firmach typu expander czy openfinance

wybralem kredyt w pko bp (w chf)

w wiekszosci bankach prowizje i inne kwoty sa sprytnie poukrywane

w pko przyznanie kredytu bylo w ciagu tygodnia

firmy typu expander czy opefinance sa moim zdaniem do kitu

namawiaja na kredyt tam gdzie maja lepsze zyski (norlana sprawa - tak dzialaja zdrowe firmy)

tlumacza sie ze maja podpisane umowy i taki sam procent od kazdej firmy - ale moim zdaniem to nie prawda

w moim przypadku pani zaproponowala mbank i milenium (pewnie jak wiekszosci )

tylko po podliczeniu wszystkich ukrytych oplat byli sporo drożsi niz pko bp

jak zadzwonila i zapytala sie czy juz jestem zdecydowany ( bylem juz po podpisanej umowie z pko) najpierw zapytalem dlaczego mowila ze pko jest bardzo drogi z porównaniu z mbankiem i milenium - udowodnilem jej ze tak nie jest

Pani z open nie wiedziala co powiedziec wiec ja odeslalem na drzewo !

ps. oczywiscie pko ma pare minusow jak chodzi o war. kredytu ale mozna je w miare obejsc np. prowizja za wczesniejsza splate (jakies 0,20% od pozostalej kwoty ) za nadplate sie nic nie placi wiec slacasz 99 % pozostalego kredytu a od 1 % placisz prowizje 0,22% wiec groszowe sprawy (inni przyciagaja 0 % ale sa kruczki w umowach )

najgorsze jest to ze wiekszosc bankow naciaga na dodatkowe(obowiazkowe) ubezpieczenie a tak naprawde to sa dla nich poukrywane prowizje

jakis czas temu założyłem nowy temat$GoRąCy TeMaT - KrEdYt z UlGą OdSeTkOwĄ - Do KoŃcA RoKu 06 $ gdzie pozbieralem informacje z forum i na podstawie zrobionej tabelki latalem po bankach (na ta chwile juz wiem ze pare rubryczek mozna zmodyfikowac )

ciekawe, bo jak wysłałem maila z prośbą o wycenę okien do Fakro, to odpowiedź otrzymałem po...

godzinie - fakt, że była to odpowiedź dość lakoniczna dowiedziałby się tego samego, gdybym przestudiował cenniki :-?

Cześć!

Zobacz na Allegro u sprzedajacych Fakro z Kobyłki :o)

Ja mam wycenę i chyba kupię właśnie od nich połaciówki Fakro :o)

Pozdrawiam

Misiak albo jestem ślepy, albo faktycznie nie napisałeś. Jeśli to nie tajemnica czy mógłbyś podać kwotę miesięcznej raty, którą płacisz i którą proponowali Ci w MBanku? Porównanie, które przedstawiłeś w wątku jest bardzo ciekawe a do tego rozumiem, że CAŁKOWITY koszt kredytu, po jedo spłacie w PKO jest nie gorszy, a nawet lepszy niż w innych bankach :)

pozdrawiam

Witam

Chcemy dołączyć do grupy budujących na wiosnę 2007, no ale z tego co widzę, to niektórzy już o oknach................. a my dopiero zaczniemy za miesiąc kopać fundamenty

:)

Domek powstanie we Wrześni. Projekt mamy z Domusa o nazwie Feniks.

http://www.dobredomy.pl/?id_project=40

Pozdrawiamy

Sylwia i Maciej