Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Misiak wielkie dzięki za informacje.Twoje spostrzeżenia są bardzo ciekawe ,szczególnie te o ubezpieczeniu kredytu do czasu wpisu w hipotekę .Szczerze mówiąc nie sądziłam że to taka spora kwota ,no i ten manewr z podpisaniem umowy i odczekaniem z wzięciem pierwszej transzy jest świetny i wart zastanowienia

spoko, banki to nie caritas zarabiac musza wiec zwabia jednym dowala na drugim i wyjda na swoim

a odnosnie tych transz wyjdzie w praniu :wink:

A tak swoją drogą Misiak jak ty chcesz postawić swój domek przez rok ??????

To jest technologicznie niemożliwe , mury ,betony muszą wyschnąć ,nabrać wytrzymałości ,odparować ......ale życzę powodzenia ,do odważnych świat należy!

Czy to znaczy że już zacząłeś ????

a tego to nie wiem 8)

technologicznie wszystko jet mozliwe zobacz na domek Marzina i innch

w wiekszosci budowy ciagna sie latami bo ludzie nie biora kredytu i jada na maxa ile moga ale moim zdaniem to nie ma sensu

lepiej wybudowac sie szybko i cieszyc sie tym splacajac kredyt niz budowac latami i nie majac ani domku ani kasy bo i tak idzie w budowe

jak jest kasa to budowa musi isc

widze po przykladzie moich znajomych i rodziny

kolega na wiosne dopiero wytyczal dom a na sylwka tego samego roku bawilismy sie u niego w 98 % skonczonym domu (brakowalo w 2 pokojach mebli, trawki i altanki ;-) )

moj kuzyn zaczynal w lipcu 06 fundamenty b. duzo robil sam po pracy a i pan murarz mial tylko 1 pomocnika

1 lisopada bylem u niego to jeszcze nie mial tynkow a wigilie juz mieli w swoim domku w 100 % zrobiony parter (lazienka, 1 pokój, salon, kuchnia,kotlownia)

nie dal rady zorbic gory (ma kaloryfery, i ocieplony dach )dlatego ze brali tylko

100k kredytu pozniej im zabraklo wiec dobrali 20 k i juz wiecej nie chcieli

wiec ograniczenie to tylko kasa !!!!

bartki przeznaczaja na budowe mojego domu ok 2 tyg max pod dach

wiec z dachem niech bedzie 1 miesiac pozniej okna itp....

qrde sam w to nie wierze ale co tam jedynie zrobie aneks do umowy i przesune termin zakonczenia budowy

a moj stopien zaawansowania na budowie to wytyczony domek i wykop na 80 cm - ogracznienie dlaczego nic nie robie bo qrde nie wiem od czego zaczac i jak robic (problem z ziemia ) planuje w przyszlym tygodniu pare dni wolnego i zabrac sie za to !!!!

Jak Misiak zacznie na wiosnę, w lato chałupa przeschnie, na jesień wykończeniówka. Nie wspomnę o tym, że w międzyczasie urządzimy wspólnie parę grilków Na wszystko musi być czas.

spoko pierwsze co kupie z narzędzi do budowy to bedzie grilek :wink:

P.s. Misiak, wysyłaj żonkę, na kurs parawa jazdy, bo jak my po tych grilach będziemy wracać

dostala rozkaz ! ma zrobic i tyle !

sasiedzie! nie chcialem tak szybko o tym mowic ale jestem kompletnym abstynentem jedynym moim trunkiem jest pepsi :oops:

ale moja zonka z tego sie cieszy bo ma zawsze kierowce :(

a jak chodzi o grile to chyba trafisz na ulice obok pieszo (wrazie co to sznurek rozciagniemy miedzy naszymi domami- pojdziesz po sznurku ) a do inch forumowiczow moge byc kierowca ;-)

Na Budmę idę sama, na spotkanie w klubie jestem jak najbardziej za jeśli można bez męża, albo żony (bo nie mam

to moze pojde bez zony ?

:wink: 8)

luzik ziomal!

Ja się równie dobrze bawię łykając mineralkę więc mogę służyć jako kierowca bombowca

dzieki ! to jest nas dwóch ;-)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

wiem ze to jeszcze wczesnie na projektowanie lazienki ale zainteresowanym polecam darmowy program z kola i bawic sie online albo pobrac go na kompa i pobawic sie offline

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witajcie :) Dawno mnie nie było widać (czytać :lol: ) na forum, ale cały czas z Wami jestem :) A to wszystko przez to, że nam się pory roku poprzestawiały..hehehe...na coś muszę zwalić... :oops:

Ostatnio zastanawiałam się nad sposobem doświetlenia klatki schodowej....i zobaczcie co wyszperałam:

http://www.tubzzz.com/pl/img/roof-004.jpghttp://www.tubzzz.com/pl/img/roof-001.jpg

Z zewnątrz... Od wewnątrz....

Zdjęcia pochodzą ze strony producenta tych świetlików http://www.tubzzz.com/pl/index.php

Nie jestem pewna czy u mnie się sprawdzi, bo w dziwnym miejscu musiałby być zamontowany i boję się że oszpeci dach...ale co sądzicie o takim rozwiązaniu? Zawsze to jakaś alternatywa dla okna połaciowego, którego nie mogę zastosować z braku miejsca (załamanie dachu nad klatką schodową)....no i taniej :)... w promocji 600mm - ok. 1 000+VAT. Dla porównania tyle samo kosztuje świetlik Velux, ale 350mm.

Witam

Przyszła sobota i a tu luzik ,jak nigdy. Postanowiliśmy skoczyć do pobliskiej hurtowni pokryć dachowych Wasz Dach przy Sycowskiej co by rozeznać się w cenach dachówek i okien dachowych . Dachóweczki jak marzenie ,ceny już trochę mniej ale po dłuższej analizie nie jest tak źle . I tak np. dachówka Roben średzka falista kolor miedziany 34,65 m2 -12,6szt wchodzi w m2 całkiem ładna, cena do negocjacji w zależności od elastyczności producenta .A okna dachowe Velux to już prawdziwe cudeńka z wentylacją oraz nawet z roletami zewnętrznymi Ceny od 1300 - 1600 +kołnierz 270 zł .Gasiory około 15,00zł szt . Ceny oczywiście się zmienią w marcu prawdopodobnie. No co wy na to ????????

witam

jestem zupełnie "świeża", bo dopiero zaczynam budowę. Zachodnia Wielkopolska to silna ekipa, a może znajdzie się ktoś z okolic Siekierek? Strasznie fajne jest to forum - dużo pożytecznych info, między innymi od domprojekcie na kwiatowej do którego o mało co nie trafiłam.

Czy ktoś słyszał o dobrej firmie robiacej kominki z płaszczem wodnym?

życzę wszystkim Forumowiczom (i sobie) w Nowym Roku realizacji planów

Kaśka

witam

jestem zupełnie "świeża", bo dopiero zaczynam budowę. Zachodnia Wielkopolska to silna ekipa, a może znajdzie się ktoś z okolic Siekierek? Strasznie fajne jest to forum - dużo pożytecznych info, między innymi od domprojekcie na kwiatowej do którego o mało co nie trafiłam.

Kaśka

witamy!!!

a co budujesz jeśli to nie tajemnica? :wink:

witam

Kaśka

witamy!!!

a co budujesz jeśli to nie tajemnica? :wink:

Jesteśmy na etapie projektu i najprawdopodobniej wybierzemy ten z pracowni M&L Lipińscy (http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=56609&page=1). Bardzo podobają mi się projekty Lipińskich, a poza tym dla nas kluczowy był wydzielony pokój z łazienką na parterze dla starszej osoby.

pzdr :wink:

Nie jestem pewna czy u mnie się sprawdzi, bo w dziwnym miejscu musiałby być zamontowany i boję się że oszpeci dach...ale co sądzicie o takim rozwiązaniu? Zawsze to jakaś alternatywa dla okna połaciowego, którego nie mogę zastosować z braku miejsca (załamanie dachu nad klatką schodową)....no i taniej :)... w promocji 600mm - ok. 1 000+VAT. Dla porównania tyle samo kosztuje świetlik Velux, ale 350mm.

Sam nie wiem, wygląda jak właz do prototypowego statku kosmicznego za lat 50-tych. Zobacz na stronę fakro, okno o większej powierzchni, z tym, że nieootwierane, jest tansze niż ta bańka.

tylko że mi o 50... postów chodziło....

To też gratulacje.

W końcu zacząłem poważne rozmowy z wykonawcami. Rozrzut mają niezły. Jeden, kiedy mu podziękowałem z powodu zbyt wysokiej ceny, od razu obniżył ofertę, UWAGA!, o 50 tys. zł za stan surowy. Co o tym myśleć?