majania 14.01.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Nie jestem pewna czy u mnie się sprawdzi, bo w dziwnym miejscu musiałby być zamontowany i boję się że oszpeci dach...ale co sądzicie o takim rozwiązaniu? Zawsze to jakaś alternatywa dla okna połaciowego, którego nie mogę zastosować z braku miejsca (załamanie dachu nad klatką schodową)....no i taniej ... w promocji 600mm - ok. 1 000+VAT. Dla porównania tyle samo kosztuje świetlik Velux, ale 350mm. Sam nie wiem, wygląda jak właz do prototypowego statku kosmicznego za lat 50-tych. Zobacz na stronę fakro, okno o większej powierzchni, z tym, że nieootwierane, jest tansze niż ta bańka. dzięki marzin, problem w tym, że ja nie dam rady wstawić okna sklepienie klatki schodowej mam na załamniu dachu ...no nic..kombinuję dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 14.01.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Ania i Grześ Wogóle nie planujemy kiedy nastąpi przeprowadzka. Myślimy zrobić tak: najpierw fundamenty, potem mury i strop w tym roku na przyszły podciągnąć mury na poddaszu i zrobić dach, no a co potem to zależy jak się w portfelu ułoży. No u nas to będzie bardzo oszczędny tryb budowania. Budujemy mały domek ok. 130 m2 systemem gospodarczym. Tzn. mąż będzie wykonawcą na papierze, a tak naprawdę będzie budował znajomy Władek mojego męża i tak razem pustak do pustaka i coś chyba wyjdzie. Budujemy na ścianę 25 cm pustak u220 + ocieplenie styropian 12 cm. Jutro idę kupić cegły i zapłacić na zapas za cement, bo wszystko drożeje od lutego. Także od poniedziałku wydam jakieś 15 tys. Pozdrawiamy Sylwia i Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania i grześ 14.01.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Ania i Grześ Wogóle nie planujemy kiedy nastąpi przeprowadzka. Myślimy zrobić tak: najpierw fundamenty, potem mury i strop w tym roku na przyszły podciągnąć mury na poddaszu i zrobić dach, no a co potem to zależy jak się w portfelu ułoży. No u nas to będzie bardzo oszczędny tryb budowania. Budujemy mały domek ok. 130 m2 systemem gospodarczym. Tzn. mąż będzie wykonawcą na papierze, a tak naprawdę będzie budował znajomy Władek mojego męża i tak razem pustak do pustaka i coś chyba wyjdzie. Budujemy na ścianę 25 cm pustak u220 + ocieplenie styropian 12 cm. Jutro idę kupić cegły i zapłacić na zapas za cement, bo wszystko drożeje od lutego. Także od poniedziałku wydam jakieś 15 tys. Pozdrawiamy Sylwia i Maciej my na ten rok zaplanowaliśmy tylko fundamenty, na następny mury i dach, a na jeszcze następny całą reszte. też mamy mały dom z garażem i też planujemy system bardzo gospodarczy tzn na zaplanowany czas budowy brać urlop i co tylko się da zrobić samemu. najbardziej przeraża nas postawienie stanu surowego, a całą wykończeniówke grzes zrobi sam bo się na tym dobrze zna no i lubi to robić. na pewno będzie ciężko bo mieszkamy 150km od poznania, ale damy rade! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 14.01.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Misiak? ja tam sie Twojej żonie nie zamierzam narażać, ale jakbyś mi tak w tajemnicy przed nią tę tabelkę od kredytów przesłał... to ja mam prawo jazdy, a też od jakiegoś czasu nie piję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 14.01.2007 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Misiak? ja tam sie Twojej żonie nie zamierzam narażać, ale jakbyś mi tak w tajemnicy przed nią tę tabelkę od kredytów przesłał... wyslalem w tajemicy to ja mam prawo jazdy, a też od jakiegoś czasu nie piję qrde nie wiem czy to akurat dobrze ze nie pijesz bo chcialem przyjsc sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 14.01.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 misiak napisał: qrde nie wiem czy to akurat dobrze ze nie pijesz bo chcialem przyjsc sam znaczy, ze chciales mnie upic?? pozyjemy (popijemy), zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 15.01.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Wesoło się zrobiło, aż miło pościki poczytać. Myślę, że to forum poza cennymi uwagami powinno być miejscem na relaks po ciężkiej budowie. Dziś widziałam "klucz" jakiś ptaków. Chyba wracają z ciepłych krajów. Czyżby to już wiosna???????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 15.01.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Szukam instalatora do CO i wody. Czy możecie po podpowiedzieć jakie obecnie mają stawki na tzw. punkt? Cześć ryby. Te namiary znalazłam na forum: 1.zakład instalacyjny Romulus Kaczmarek (brak tel.) 2.Rafał Kąkolewski z Lubonia (brak tel. ale może znajdziesz w książce tel. lub na informacji) 3.Eugeniusz Marcinkowski, Oborniki tel. 0-61 296 13 89 4. instalator od kanalizy, odwodnień, małych oczyszczalni 063 289 30 40 Na moim osiedlu pracował Maron Stanisław tel. 505 108 600, 0-61 848 20 37 Ps. Chciałam jeszcze napisać, że trudno mi brać odpowiedzialność za jakiekolwiek namiary, ludzi nie znam, nic u mnie nie robili, nie wiem czy są tani czy drodzy. Myślę, że o sprawdzone firmy trzeba pytać na grupie Wielkopolskiej. Tam więcej osób ma te etapy za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 15.01.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Krys, okazuje się że pod latarnią najciemniej jeden z numerów który mi dałaś należy do pana który budował dom 150 m od mojej działki chyba się na niego zdecyduję, nie jest może najtańszy ale wzbudził moje zaufanie... no i nie boi się mojej działki (błocko wszędzie, dojazd 200 m szczerym polem (TERENOWKE TANIO KUPIE ), kabel z prądem jakieś 300 m trzeba zwijać i rozwijać codziennie). Czekam jeszcze na wyceny od innych ekip... plan jest aby zacząć w lutym... o ile oczywiście ten klucz ptaków nie okaże się żadną podpuchą Misiak, z budową do końca roku musi Ci się udać, my też mamy taki plan, jak zima nie przyjdzie to w kwietniu gotowy będzie stan surowy, a potem 7-8 m-cy na wykończeniówkę to chyba spokojnie wystarczy... Serdecznie witam wszystkich ostatnio przybyłych do grupy, fajnie że jest nas coraz więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adisan1 15.01.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Witam wszystkich kilka cen, moze sie komus przyda porotherm 25 - 5.60szt (11szt/m2) siporex 24 - 6,90st (7szt/m2) plyta stropowa kanalowa - 56zl/m2 panowie strasza w hurtowniach ... wiadomo czym od lutego, ile w tm prawdy ? czas pokaze osobiscie zamowilem materialy z mozliwoscia odbioru za 3 miesiace co do ekipy to dostalem kilka propozycji: 1 - m2 sciany 25zl, komin 8m - 1,400zl 2 - m2 sciany 15zl, komin 8m - 1.300zl obecnie poszukuje producenta schodow zelbetonowych jezeli ktos jest zainteresowany kupnem ytonga 6 palet. prosze o telefon 0-602 632 303. pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaloska 15.01.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Witajcie i przyjmijcie do klubu! Trochę podczytujemy Was - czas się ujawnić. Będziemy budowac w Kicinie. Pierwotnie mieliśmy budowac Faworyta z MG Projekt, jednak po wizji lokalnej ścianki kolankowe dosłownie powaliły nas na kolana (56 cm front i tył, 75 cm boki) i zdecydowalismy sie na projekt indywidualny - baz był oczywioście Faworyt. Powstało kilka różnych wersji, z dachu kopertowego w którejś wersji powstał dach dwuspadowy, w końcu w sobotę dokonalismy ostatnich poprawek i dowiedzielismy się od naszego projektanta, że projket bedzie gotowy w maju A ja myślałam, że w maju to my zaczniemy kopać już fundamenty...... No i się trochę wkurzyłam. No i mam pytanie w zwizku z tym: 1. Czy może orientujecie się czy zrobienie projektu tyle trwa (i niepotzebnie sie denerwuję, bo to noramlne terminy) 2. Czy ktoś ma do polecenia sprawdzonego projektanta i czy realne jest zrobienie w Poznaniu projektu za ok. 3000 zł? (nie wiem czy nie wziąc papierów i nie szukać kogoś kto mi szybciej wykonan projekt). 3. jak długo czeka sie na pozwolenie na budowę? Przy okazji chętnie dopiszę się do grupy, która planuje sie spotkac na Budmie, bo też się na nią wybieram 25 I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 15.01.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Witajcie i przyjmijcie do klubu! Trochę podczytujemy Was - czas się ujawnić. Będziemy budowac w Kicinie. Pierwotnie mieliśmy budowac Faworyta z MG Projekt, jednak po wizji lokalnej ścianki kolankowe dosłownie powaliły nas na kolana (56 cm front i tył, 75 cm boki) i zdecydowalismy sie na projekt indywidualny - baz był oczywioście Faworyt. Powstało kilka różnych wersji, z dachu kopertowego w którejś wersji powstał dach dwuspadowy, w końcu w sobotę dokonalismy ostatnich poprawek i dowiedzielismy się od naszego projektanta, że projket bedzie gotowy w maju A ja myślałam, że w maju to my zaczniemy kopać już fundamenty...... No i się trochę wkurzyłam. No i mam pytanie w zwizku z tym: 1. Czy może orientujecie się czy zrobienie projektu tyle trwa (i niepotzebnie sie denerwuję, bo to noramlne terminy) 2. Czy ktoś ma do polecenia sprawdzonego projektanta i czy realne jest zrobienie w Poznaniu projektu za ok. 3000 zł? (nie wiem czy nie wziąc papierów i nie szukać kogoś kto mi szybciej wykonan projekt). 3. jak długo czeka sie na pozwolenie na budowę? Przy okazji chętnie dopiszę się do grupy, która planuje sie spotkac na Budmie, bo też się na nią wybieram 25 I. Do klubu przyjęci ad1. nasz indywidualny robiony był 3 mc. Byłoby szybciej gdyby nie to, że mój mąż potrafi trochę czytać projekty i wyłapał kilka istotnych błędów. Sam projekt gotowy był po ok 2 mc. Reszta to walka o dopracowanie szczegółów. ad.2. projektanta nie polecam, choć za wszystko zapłaciliśmy 4tys. ad.3.nie wiem dokładnie, bo po 2 tyg. od złożenia dokumentów Starostwo upomniało się o bad. geologiczne gruntu (u nas konieczność zrobienia w warunkach zabudowy) Witam wszystkich kilka cen, moze sie komus przyda dzięki, przyda się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 15.01.2007 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Witam wszystkich kilka cen, moze sie komus przyda porotherm 25 - 5.60szt (11szt/m2) siporex 24 - 6,90st (7szt/m2) plyta stropowa kanalowa - 56zl/m2 panowie strasza w hurtowniach ... wiadomo czym od lutego, ile w tm prawdy ? czas pokaze osobiscie zamowilem materialy z mozliwoscia odbioru za 3 miesiace co do ekipy to dostalem kilka propozycji: 1 - m2 sciany 25zl, komin 8m - 1,400zl 2 - m2 sciany 15zl, komin 8m - 1.300zl obecnie poszukuje producenta schodow zelbetonowych jezeli ktos jest zainteresowany kupnem ytonga 6 palet. prosze o telefon 0-602 632 303. pozdrawiam wszystkich cena oczywiście netto? Z jakiej hurtowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 15.01.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 aniu i grzesiuto jedziemy na tym samym wózku. My mamy teraz na naszą działkę 40 km, ale za miesiąc będziemy mieć 70 km, bo zamykają most i będziemy zmuszeniu do objazdu.Nasz domek jest w wersji bez garażu. Działka ma tylko 0,683 ha. Malutka.Dzisiaj kupiliśmy cegłę u220 i zapłaciliśmy za cement na zapas, bo wszystko drożeje.pozdrawiamySylwia i Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 15.01.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Ja znam takie ceny z firmy "Wesołek" ChociczaKroterm 25 - 5,60 (11szt.)Poromur 25 - 4,95 (13 szt.)Porotherm 25 - 5,75 (11 szt.)u220 25 - 2,69 (22 szt.)bloczki betonowe M6 - 2,65 zł szt.cement - 350,00 tonacegła pełna mała - 0,79 szt. To są ceny brutto z dowiezieniem na miejsce. No my z tego nie skorzystaliśmy, bo cegła może czekać na odbiór co najwyżej 3 miesiące.Ale myślę, że to są dobre ceny.Nr telefonu, jeśli chodzi o cegły: 061 287 35 09 prosić Panią Agnieszkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 15.01.2007 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Działka ma tylko 0,683 ha. Malutka. jak to malutka?? toz to 6830 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 15.01.2007 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 http://www.tubzzz.com/pl/img/roof-004.jpghttp://www.tubzzz.com/pl/img/roof-001.jpg co sądzicie o takim rozwiązaniu? Zawsze to jakaś alternatywa dla okna połaciowego. też tak uważam, wcale niezłe rozwiązanie, Marzin się nie zna.http://www.cosgan.de/images/more/bigs/c033.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 15.01.2007 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 też tak uważam, wcale niezłe rozwiązanie, Marzin się nie zna.http://www.cosgan.de/images/more/bigs/c033.gif Hehehe...zna się zna..ale my, kobiety...po prostu...wiemy lepiej... (Marzin..to oczywiście babska solidarność ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 15.01.2007 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Jeśli mogę się wtrącić w babskie rozważania, to świetlik moim skromnym zdaniem nie jest złym rozwiązaniem, ale skoro piszesz, że okno połaciowe się nie zmieści, to sprawdź, czy świetlik z kołnierzem wejdzie. Może się okazać, że też nie, czego Ci nie życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 15.01.2007 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 wyslalem w tajemicy a to mi moze tez? chociaz nei wiem czy to sie nie wyda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts