natus 30.01.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Włóczykiju gratulacje a w temacie okien drewnianych, to Druti mówił, że w jego rodzinnej miejscowości się tym parają od lat i mają bardzo dobre jakościowo. Może dałbyś Druti namiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 30.01.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Ale skoro masz 180 użytkowej to ile faktycznej podłogi ? ups - miało być "po podłodze" a nie "użytkowej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 30.01.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Marzin czy byłe w Rokietnicy w tym sklepiku z oknami przy kolei? Tak, tam. Babka mieszka na mojej ulicy. W rozliczeniu chce wziąć siporex Chyba masz wszyskiego 4 czy 5 okien do tego tarasowe. Ja mam ja mam 8 okien ale do tego jedno wielgachne tarsowe i drugie małe - zwykłe drzwi szklane. Ale do tego majš być wszędzie rolety. Tak więc w Martomie mielimy wycenę na 22 tys przy obustronnym kolorze, a w Suchym Lesie w Bilazrdzie to 40 tys by nie starczyło. Mam w sumie 5 okien, z czego jedno tarasowe 2x2 metry. Czy mógłbyć dać cene jako orientację na onko które wchodzi o otwor 150x150 cm? Ja mam okno 120x120. Cena od babki na profilu aluplast 830 zł netto. Dopłata za jednostronną okleinę 20% @krys1 @ania i grześ Jezusicku Dzięki za ostrzeżenie! @wloczykij Congratulation Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 30.01.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Słuchajcie, chciałem zaszaleć i wysłałem zapytania do producentów drewnianych okien. Najpierw Bertrand: Dzień Dobry , w załączeniu przesyłam wycenę na okna. Oczywiście również wykonujemy okna sosnowe i takie są policzone. Obecne terminy na okna drewniane to 15 tygodni. Z poważaniem Nieźle, nie. Ale to nie koniec. Za okna PCV aluplast z okleiną (oklepany złoty dąb) zapłaciłbym z montażem ok 2700 PLN, to za te same okna w bertrand (derwniane) wyliczyli mi z montażem 7253 zł Teraz Nexbau: 5589 zł brutto + montaż Chyba sobie wybije drewniaki z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 30.01.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 W nawiązaniu do dywagacji na temat materiałów wstawiam wyniki moich weekendowych poszukiwań odpowiedzi na pytanie: ceramika poryzowana - co lepsze?: http://images12.fotosik.pl/28/9866b791156af42bmed.jpg ...hmmm...na placu boju pozostał Porotherm i Poroton... Co Wy na To ? Ja zakupiłam już u220 za 2,70 szt. brutto z transportem na miejsce i rozładunkiem na ściany zewnętrzne i za m2 wyjdzie 59,40 zł. A na ściany nośne za 2,75 zł szt. i za m2 wyjdzie 60,50 zł. Ja też robiłam różnego rodzaju zestawienia. Pod uwagę brałam jeszcze POROMUR Z firmy Jopek. U nas musiałam wziąć pod uwagę to, że narazie cegła musi czekać na placu u hurtownika i dlatego mamy dość wysoką cenę. Bo znalazłam u220 za 2,43 za szt. brutto, ale towar trzeba było jak najszybciej odebrać i załatwić transport. Ten współczynnik można obniżyć dając styropian 15 (tak mi mąż nagadał) Pozdrawiam Sylwia AP Aby Wam pozazdrościć takiego piątkowego wieczoru. Tyle bobów budowniczych w jednym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 30.01.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Słuchajcie, chciałem zaszaleć i wysłałem zapytania do producentów drewnianych okien. Najpierw Bertrand: Dzień Dobry , w załączeniu przesyłam wycenę na okna. Oczywiście również wykonujemy okna sosnowe i takie są policzone. Obecne terminy na okna drewniane to 15 tygodni. Z poważaniem Nieźle, nie. Ale to nie koniec. Za okna PCV aluplast z okleiną (oklepany złoty dąb) zapłaciłbym z montażem ok 2700 PLN, to za te same okna w bertrand (derwniane) wyliczyli mi z montażem 7253 zł Teraz Nexbau: 5589 zł brutto + montaż Chyba sobie wybije drewniaki z głowy No tak, od dawna wiadomo, że drewniane to zakładają tylko Ci, co z pieniędzmi nie mają robić Ale z drugiej strony, akurat Aluplast to robi chyba jedne z najtańszych okien, ja zebrałam kilka wycen i Aluplast był tańszy od innych o kilka tys. zł - skoro faktycznie tak mało masz okien może wybierz opcję pośrednią: PCV w okleinie ale jakieś takie "lepsiejsze"? z ciepłą ramką czy cóś... A u mnie na budowie sprawy wymknęły się spod kontroli : mąż dzwoni do budowlańca spytać kiedy zaczniemy budowę skoro pogoda się popsuła (mieliśmy w umowie start na 1. lutego) a on na to, że już zaczął wczoraj - humus zdjęty i budynek wytyczony i jeszcze dodał, że stal drożeje to już kupił nam 1,3 tony fajnie, nie? szkoda że nie spytał czy już przypadkiem nie zamówiliśmy (całe szczęście - nie zamówiliśmy). Wyszlo mu 3500 zł za te 1,3 tony... dużo to czy mało?? No i nie ma mnie w Poznaniu, wyjechałam na delegację autem i teraz nie ma jak podjechać na działkę, zobaczyć czy dobrze wytyczyli i co gorsza - nie ma jak zdjęć zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 30.01.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 W nawiązaniu do dywagacji na temat materiałów wstawiam wyniki moich weekendowych poszukiwań odpowiedzi na pytanie: ceramika poryzowana - co lepsze?: http://images12.fotosik.pl/28/9866b791156af42bmed.jpg ...hmmm...na placu boju pozostał Porotherm i Poroton... Co Wy na To ? A skąd Ci taki współczynnik U przy Porotonie wyszedł?? 0,16 przy 12 cm styropianu?? Jak ja to przeliczyłam w takim programiku liczącym U, to wyszło mi U=0,23 dla 24 cm Porotonu i 12 cm styro... więc raczej tym U w tej tabeli się nie sugeruj zresztą takie też U jest u mnie w projekcie, w tym względzie porotherm i poroton nie powinny się różnić bo to przeciez ta sama technologia. Skoro zdecydowałaś, że na pewno chcesz mieć ceramikę, to wybierz z tych dwóch co tańsze w przeliczeniu na m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 30.01.2007 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Witam wy już o oknach a my odebrałaliśmy dzisiaj następną wycenę i klops... Wszystkie wyceny na podobne kwoty, nie wiadomo kogo wybrać ?? Chyba muszę porównać odrębnie prace i kwoty za nie i tam gdzie za dużo to przyciąć .Z tego co zauważyłam to za niektóre prace np schody zelbetowe 3000 inni 1600 -spora różnica ,ale ci znowu przywalą na czymś innym...... No i bądź tu mądrym!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 30.01.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 ...hmmm...na placu boju pozostał Porotherm i Poroton... Co Wy na To ? Co prawda poltora roku temu jak sie budowalem to bylo ale... Wzialem Porton. Tir na budowe przyjechal prosto z Niemiec z cegielni. Swego czasu chodzily sluchy ze zakwestionowano jakies partie porothermu... Poroton byl ladny i rowny jak mowil moj murarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola.d 30.01.2007 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 W nawiązaniu do dywagacji na temat materiałów wstawiam wyniki moich weekendowych poszukiwań odpowiedzi na pytanie: ceramika poryzowana - co lepsze?: http://images12.fotosik.pl/28/9866b791156af42bmed.jpg ...hmmm...na placu boju pozostał Porotherm i Poroton... Co Wy na To ? Ja za Porotherm 25 z dowozem i wyładunkiem płacę 6,18zł brutto (5,07netto/szt). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 30.01.2007 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Widzę że okna w modzie. Marzin czy byłe� w Rokietnicy w tym sklepiku z oknami przy kolei? Chyba masz wszyskiego 4 czy 5 okien do tego tarasowe. Ja mam ja mam 8 okien ale do tego jedno wielgachne tarsowe i drugie małe - zwykłe drzwi szklane. Ale do tego majš być wszędzie rolety. Tak więc w Martomie mieli�my wycenę na 22 tys przy obustronnym kolorze, a w Suchym Lesie w Bilazrdzie to 40 tys by nie starczyło. Czy mógłbyć dać cene jako orientację na onko które wchodzi o otwor 150x150 cm? Ile za te okna? Rany, Wciornastku, już zaczynam myśleć, że z tym M&S, to dobry interes zrobiłam. Ja mam 14 okien i to większość niewymiarowych. No, ale moje są białe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 30.01.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 No tak, od dawna wiadomo, że drewniane to zakładają tylko Ci, co z pieniędzmi nie mają robić Ale z drugiej strony, akurat Aluplast to robi chyba jedne z najtańszych okien, ja zebrałam kilka wycen i Aluplast był tańszy od innych o kilka tys. zł - skoro faktycznie tak mało masz okien może wybierz opcję pośrednią: PCV w okleinie ale jakieś takie "lepsiejsze"? z ciepłą ramką czy cóś... Pomyślałem, że skoro tylko kilka tych okienek... i tak tanio pcv... i drewno jest takie fajne... Zobaczymy. Na razie pytałem u najberdziej oklepanych producentów. Ojciec sprawdzi mi u znajomego stolarza ile mogłoby to kosztować. A u mnie na budowie sprawy wymknęły się spod kontroli : mąż dzwoni do budowlańca spytać kiedy zaczniemy budowę skoro pogoda się popsuła (mieliśmy w umowie start na 1. lutego) a on na to, że już zaczął wczoraj - humus zdjęty i budynek wytyczony i jeszcze dodał, że stal drożeje to już kupił nam 1,3 tony fajnie, nie? szkoda że nie spytał czy już przypadkiem nie zamówiliśmy (całe szczęście - nie zamówiliśmy). Wyszlo mu 3500 zł za te 1,3 tony... dużo to czy mało?? No i nie ma mnie w Poznaniu, wyjechałam na delegację autem i teraz nie ma jak podjechać na działkę, zobaczyć czy dobrze wytyczyli i co gorsza - nie ma jak zdjęć zrobić No to fajnie i niefajnie. Potrafię sobie wyobrazić, jak to jest być daleko, kiedy paraca na budowie wre i nie móc tego doglądać. Ale dobrze, że coś się dzieje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 30.01.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Ja za Porotherm 25 z dowozem i wyładunkiem płacę 6,18zł brutto (5,07netto/szt). Jola, a podzielisz się namiarami na tego super taniego dostawcę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 30.01.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 W nawiązaniu do dywagacji na temat materiałów wstawiam wyniki moich weekendowych poszukiwań odpowiedzi na pytanie: ceramika poryzowana - co lepsze?: http://images12.fotosik.pl/28/9866b791156af42bmed.jpg ...hmmm...na placu boju pozostał Porotherm i Poroton... Co Wy na To ? Mam pytanko, podane ceny jednostkowe pustaków, to są ceny brutto, czy netto? Ceny brutto datowane na 23-26 stycznia 2007 (poznańskie składy materiałów budowlanych: Wesołek, Patex i dane z netu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anstak 30.01.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Słuchajcie, chciałem zaszaleć i wysłałem zapytania do producentów drewnianych okien. Najpierw Bertrand: Dzień Dobry , w załączeniu przesyłam wycenę na okna. Oczywiście również wykonujemy okna sosnowe i takie są policzone. Obecne terminy na okna drewniane to 15 tygodni. Z poważaniem Nieźle, nie. Ale to nie koniec. Za okna PCV aluplast z okleiną (oklepany złoty dąb) zapłaciłbym z montażem ok 2700 PLN, to za te same okna w bertrand (derwniane) wyliczyli mi z montażem 7253 zł Teraz Nexbau: 5589 zł brutto + montaż Chyba sobie wybije drewniaki z głowy No Marzin, widze, że chyba BB i Nexbau tez to forum czytają i widzieli moje wczorajsze narzekania na brak wyceny...bo ja tez dzisiaj od nich wyceny dostałam:) Na razie czekam jeszcze na 3 wyceny, m.in. od MS, ale cos mi te BB wpadły kolorystycznie w oko, pomimo tego, że są ciut droższe od Nexbau. Zobaczymy na ile jeszcze da się cenę znegocjować. Jednak terminy realizacji w BB na plastiki to aż 8 tygodni, w Nexbau podobno 3. No ale nam się az tak bardzo nie spieszy. Marzin jeszcze gdzieś robiłeś wyceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 30.01.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 A skąd Ci taki współczynnik U przy Porotonie wyszedł?? 0,16 przy 12 cm styropianu?? Jak ja to przeliczyłam w takim programiku liczącym U, to wyszło mi U=0,23 dla 24 cm Porotonu i 12 cm styro... więc raczej tym U w tej tabeli się nie sugeruj zresztą takie też U jest u mnie w projekcie, w tym względzie porotherm i poroton nie powinny się różnić bo to przeciez ta sama technologia. Skoro zdecydowałaś, że na pewno chcesz mieć ceramikę, to wybierz z tych dwóch co tańsze w przeliczeniu na m2. Mnie też wydawał się podejrzany ten współczynnik...przeliczone ręcznie wyszło U=0,20 dla styropianu 12 cm i U=0,22 dla styropianiu 10 cm. Przyjęłam parametry dla Poroton 24 L=0,16 Na razie ceną bardziej przekonuje mnie Poroton, ale ponoć na Porothermie lepiej kładzie się tynki wewnętrzne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 30.01.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 No Marzin, widze, że chyba BB i Nexbau tez to forum czytają i widzieli moje wczorajsze narzekania na brak wyceny...bo ja tez dzisiaj od nich wyceny dostałam:) Na razie czekam jeszcze na 3 wyceny, m.in. od MS, ale cos mi te BB wpadły kolorystycznie w oko, pomimo tego, że są ciut droższe od Nexbau. Zobaczymy na ile jeszcze da się cenę znegocjować. A możesz Twoją wycenę puścić mi na maila? Jest w stopce. Jednak terminy realizacji w BB na plastiki to aż 8 tygodni, w Nexbau podobno 3. No ale nam się az tak bardzo nie spieszy. Marzin jeszcze gdzieś robiłeś wyceny? Wysłałem jeszcze do urzędowskiego. Oprócz tego będę pytał tutaj: http://www.gasiorek.poznan.pl - robili okna w budynku biura firmy, w której pracuję. Przeglądam teraz czerwcowe wydanie muratora i znalazłem całkiem sympatycznie wyglądające okna ---> http://www.jezierski.com.pl Zaraz będę tam klikał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anstak 30.01.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 A możesz Twoją wycenę puścić mi na maila? Jest w stopce. Ok chętnie przesle, tylko, ze z Twojej stopki gdzieś zniknął Twoj adres email??Klikam, ale zostaje tylko "mailto:" Ten gąsiorowski, to rozumiem, że robi tylko drewniane?? my nie chcemy drewnianych choc ładne, bo po pierwsze za drogie a po drugie jestesmy lenie i na pewno nie bedzie nam sie chcialo ich w przyszłosci konserwować. Wybieremy chyba jakies dobre 5 komorowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 31.01.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 A skąd Ci taki współczynnik U przy Porotonie wyszedł?? 0,16 przy 12 cm styropianu?? Jak ja to przeliczyłam w takim programiku liczącym U, to wyszło mi U=0,23 dla 24 cm Porotonu i 12 cm styro... więc raczej tym U w tej tabeli się nie sugeruj zresztą takie też U jest u mnie w projekcie, w tym względzie porotherm i poroton nie powinny się różnić bo to przeciez ta sama technologia. Skoro zdecydowałaś, że na pewno chcesz mieć ceramikę, to wybierz z tych dwóch co tańsze w przeliczeniu na m2. Mnie też wydawał się podejrzany ten współczynnik...przeliczone ręcznie wyszło U=0,20 dla styropianu 12 cm i U=0,22 dla styropianiu 10 cm. Przyjęłam parametry dla Poroton 24 L=0,16 Na razie ceną bardziej przekonuje mnie Poroton, ale ponoć na Porothermie lepiej kładzie się tynki wewnętrzne... Nie żebym się czepiał ale jeśli L to lambda to dla materiałów niejednorodnych nie liczy się tak prosto jak dla np. styropianu. Dla Porothermu 25cm R=0,82 a dla styropianiu 12cm R=3 czyli całościowo U wynosi 0,26. Więc nie sądzę, żeby Poroton miał nagle 2x lepsze właściwości, zwłaszcza, że przy szerokości 30cm ma minimalnie gorsze niż Porotherm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 31.01.2007 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 A skąd Ci taki współczynnik U przy Porotonie wyszedł?? 0,16 przy 12 cm styropianu?? Jak ja to przeliczyłam w takim programiku liczącym U, to wyszło mi U=0,23 dla 24 cm Porotonu i 12 cm styro... więc raczej tym U w tej tabeli się nie sugeruj zresztą takie też U jest u mnie w projekcie, w tym względzie porotherm i poroton nie powinny się różnić bo to przeciez ta sama technologia. Skoro zdecydowałaś, że na pewno chcesz mieć ceramikę, to wybierz z tych dwóch co tańsze w przeliczeniu na m2. Mnie też wydawał się podejrzany ten współczynnik...przeliczone ręcznie wyszło U=0,20 dla styropianu 12 cm i U=0,22 dla styropianiu 10 cm. Przyjęłam parametry dla Poroton 24 L=0,16 Na razie ceną bardziej przekonuje mnie Poroton, ale ponoć na Porothermie lepiej kładzie się tynki wewnętrzne... Nie żebym się czepiał ale jeśli L to lambda to dla materiałów niejednorodnych nie liczy się tak prosto jak dla np. styropianu. Dla Porothermu 25cm R=0,82 a dla styropianiu 12cm R=3 czyli całościowo U wynosi 0,26. Więc nie sądzę, żeby Poroton miał nagle 2x lepsze właściwości, zwłaszcza, że przy szerokości 30cm ma minimalnie gorsze niż Porotherm. Masz rację: Poroton i Porotherm mają bardzo zbliżone parametry. Wszytko zależy od tego jaki współczynnik przewodzenia ciepła przyjmiesz do obliczeń. Tylko dla Poprotonu 24 współczynnik [lamda] kształtuje się, w zależności od gęstości objetościowej pustaka od 0,21 do 0,16...bądź tu teraz mądry... W obliczaniu U przyjęłam również 1,5cm tynku wenętrznego...stąd różnice w wartości U... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts