Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

do mnie tez dzisiaj bartek dzownil i powiadomil ze moze wejsc na moja budowe za 2 tyg albo dopiero za 6 tyg - jutro spotkanie na marcina budowie (sciaga szalunek czy cos tam ) i podejmiemy decyzje kiedy !

zrezygnowalem jednak z piwnicy bo jak mam zrobic izolacje typu ciężkiego z kosmiczna kase to dziekuje !

a co do cen to tak naprawde pewnie zawsze sie beda roznic - bo kazdy mimo wszystko ma inny domek i z innych materialow bedzie budowal - jak ktos chce moge udostepnic swoja wycene przez bartka ustalona w zeszlym roku !

a odnosnie pradu to jak ktos ma mozliwosc to niech sie dogada z sasiadem - qpi licznik i sie rozlicza - wyjdzie duzo taniej niz budowlany !

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Misiak dawaj ta wycena bo my nie mamy porównania co do cen a z zeszłego roku to już wcale.To Bartki teraz u ciebie zaczynają robotę ,to fajowo 3 osoby z forum i ten sam wykonawca ,współczuje mu naprawdę ,uszy będą go piekły całymi dniami ... Zobaczymy ile nam zejdzie z ceny mam nadzieję że dużo.... :p

Pozdrawiam

Oczywiście Robert pochwalił się że widział na zdjęciach na forum jego pracę tę ładną i nieładną( wieniec Marzina ) więc gitara mu zmiękła i zaproponował że przeliczy jeszcze raz i jutro przysle nową wycenę; sie zobaczy? :)

No to nieźle. Ze mną też Bartek dziś rozmawiał :o Wnerwiłem się i napisałem mu smsa, bo od miesiąca ściąga mi szalunki i zabiera stemple. Powiedziałem, że jak tego nie zabierze, to oddam komuś na opał. Zadziałało - oddzownił. Wypomniałem mu tez ten mój wieniec, że zapłaciłem zanim dobrze to obejrzałem, że zaufałęm mu... i takie tam. Umówiliśmy się, że przy okazji murowania chałupy Misiaka to poprawi.

do mnie tez dzisiaj bartek dzownil i powiadomil ze moze wejsc na moja budowe za 2 tyg albo dopiero za 6 tyg - jutro spotkanie na marcina budowie (sciaga szalunek czy cos tam ) i podejmiemy decyzje kiedy !

A Ty jesteś za którą opcją? Za 2, czy 6 tygodni?

zrezygnowalem jednak z piwnicy bo jak mam zrobic izolacje typu ciężkiego z kosmiczna kase to dziekuje !

No to teraz pójdziesz do przodu z grubej rury!

[

A Ty jesteś za którą opcją? Za 2, czy 6 tygodni?

chcialbym juz nawet za 2 tygodnie qrde ale ja jeszcze nic nie mam bo nie wiedzialem co i jak bede robil - nie wiem czy uda mi sie material zalatwic no i od pogody zależy :( bo wykopy to nie beda normalne jak beda musieli kopac jeszcze na 1,5 metra :(

a tu moja wycena nie wiem czy duzo czy malo - nie szukalem ! u pana zdzisia pewnie bylo by taniej ale czy dobrze ?

Wycena prac budowlanych

ETAP 1 fundamenty

-wykopanie zaszalowanie

-zazbrojenie

-zalanie

-wymurowanie bloczków betonowych do stanu zera

-izolacja dysperbit od środka

-izolacja zewnącz dysperbit ,styropian ,siatka ,klej i jeszcze raz dysperbit

-zasypka do stanu zera + zagęszczenie (ubijanie ubijarka spalinową)

-kanalizacja wewnącz budynku parter

-podbeton

cena etap 1 –7250zł

ETAP 2 parter

-wymurowanie ścian zewnęcznych

-wymurowanie ścian działowych

-wykonanie podciągów (zaszalowanie , zazbrojenie , zalanie)

-wykonanie słupów (zaszalowanie , zazbrojenie , zalanie)

-zalanie zazbrojenie tup (wejście do domu)

-wymurowanie kominów

cena etap 2 –9600zł

ETAP 3 strop

-ułożenie belek stropowych i pustaków stropowych

-zazbrojenie

-zalanie

cena etap 3 –4800zł

ETAP 4 poddasze

-wymurowanie ścianki kolankowej

-zaszalowanie , zazbrojenie i zalanie wieńca poziomego i pionowego

-wymurowanie kominów

cena etap 4 –4600zł

RAZEM :26250zł Netto

zaznaczam ze to byla wycena z zeszlego roku i zabardzo nic nie targowalem :(

wiec nie wiem czy to duzo czy malo :(

Witam

Przydałyby mi się namiary na "koparkowego" do ściągnięcia humusu, operującego po zachodniej stronie Poznania. Ile srednio kosztuje taka usługa ??

Ok 70-80 zł/rbh. A dokładnie ten zach Poznań?

Ten Zachód to Skórzewo. Jeżeli ktoś ma namiar na koparę, to proszę o info.

Pozdrowionka

Jak jest sąsiadka, to z nią będzie taniej. Prąd budowlany to abonament 100pln/msc + wyższa stawka za kWh

Zbulwersowałeś mnie tą informacją :) bo moi rodzice jak się budowali to wychwalali prąd budowlany że tańszy niż zwykły - no i zadzwoniłam do ENEA i tak:

taryfa zwykła taka jak docelowa: C11 tzn 0,3651/kWh

dodatkowo 2,72zł + 2,84 x moc zamówiona [kW] - w moim przypadku to wyjdzie 28zł z kawałkiem plus zużycie

pozdrawiam

Asia

czy ktos moze mi powiedziec ile kosztuje zalozenie takiego pradu budowlannego???

pozdrowiam fred

["Marzin"Stal np w Novastal, lub Centrostal Szczecinek. Namiary tu już są, jak nie chce się szukać, to pogoogluj. Ile stali? Projekt w rączki i rachujesz :roll:]

Witam

Jakiej grubości pręty zbrojeniowe brac pod uwagę i jakie przeliczniki na metr bieżący trzeba przyjąć zużycia? Najgorsze, że wszystkie projekty są teraz w starostwie, iwec opieram sie tylko na wydruku ze strony Muratora.

Macie jakieś wypasione wzory umowy z ekipą budowlaną oraz z KierBudem, takie które chronią nas przed niecnymi zakusami budowlańców ?? Jakby co to podeślijcie na priva

Pozdrawiam

Wracając do Prądu

Samo podłączenie to koszt około 2 000 - 2 500 krótko mówiąć około 160 zł za 1 kW. Sam prąd budowlany jest tańszy niż w terenie zabudowanym ale za to opłaty abonamentanowe i przesysłowe są droższe śrdnio 80 zł na dwa miesiące tak, że prąd budowlany to wyjście ostateczne.

Jakiej grubości pręty zbrojeniowe brac pod uwagę i jakie przeliczniki na metr bieżący trzeba przyjąć zużycia? Najgorsze, że wszystkie projekty są teraz w starostwie, iwec opieram sie tylko na wydruku ze strony Muratora.

obawiam sie ze moze byc problem jak nie masz projektu no chyab ze wiesz gdzie ile pretow przypada i o jakiej srednicy generalnie zazwyczaj daje sie 4 prety fi 12 x dlugosc lawy trzeba dodac troche na zaklad i juz bedzie mniej wiecej znana ilosc

zaznaczam ze to byla wycena z zeszlego roku i zabardzo nic nie targowalem :(

wiec nie wiem czy to duzo czy malo :(

Może porównamy moją wycenę do Twojej, przeliczając np metry bieżące fundamentów. Ja miałem o tyle dobrze, że Bartek wypisał mi stawki.

A odnośnie rozpoczęcia prac - do fundamentów nie wiele potrzebujesz.

Cement - z dnia na dzień

Piasek - z dnia na dzień - Rumcyk (chyba ze z gruszki)

Stal - z dnia na dzień - namiary powyżej

Bloczki - potzrebujesz klika dni na realizację. Mam namiary na dobre ceny.

Marzin

i jak wycena na okna od Gasiorka? Ja mam wycene na biale okna sosnowe w sumie w podobnej cenie jak ci z Karpicka maja PCV w okleinie tylko ciekaw jestem jak z jakoscia? Z drugiej strony patrzac na realizajce to powinno byc ok

Całkiem zapomniałem złożyć tam zapytanie.

misiak

mam podobną cenę netto. Jaką masz powierzchnię po podłodze?

Powierzchnia ścian fundamentowych 57,1 m2

Powierzchnia ścian wewnętrznych nośnych 41,0 m2

Powierzchnia ścian działowych parter 20,1 m2

Powierzchnia ścian działowych poddasze 66,1 m2

Powierzchnia podłóg i schodów 159,6 m2

Powierzchnia dachu 205,5 m2

Kubatura drewna na więźbę 7,18 m3

Powierzchnia stolarki zewnętrznej 38,7 m2

Powierzchnia ścian zewnętrznych 140,4 m2

jeszcze nic nie liczylem a to dane projektanta ze strony ;)

tobie tez bartki beda robic ??

Misiak twoja wycena jest ok chociaż mógłbyś się jeszcze potargować ,tak dla ogólnego rachunku 25k byłoby w sam raz ,ale i tak nie jest żle w porównaniu z naszą na 29k. Musimy jeszcze coś utargować !!!

tak myslalem ze nie jest zle

niestety nawet bartki ceny podniesli w tym roku i to bylo juz wiadomo w zeszlym roku ze bedzie drożej ;(

a mial byc tani domek ;(

dzisiaj ide na spotkanie z kolejnym " inz " mam mi rozwiazac problem z moja gleba i fundamentami zobaczymy co mi madrego powie :(

Marzin, czy mi również namiary na tanie bloczki możesz? i tanie, to jest ile? Orientujecie się po ile są kręgi? tak mniej więcej, oczywiście....

Porotherm zamawiam jutro w Komornikach, bo coś czuję, że problem zaraz będzie...

z tego co pamietam to kregi kosztuja jakies 80 zl netto loco firma