Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Gdzie zamawialiście lub bedziecie zamawiać beton towarowy, na ławy, wylewki, stropy itd.

Macie jakąś betoniarnię godną polecenia ??

Cze

Moge Ci polecić betoniarnie DORA - chyba z Buku. Znam dobrze kierowce, który tam pracuje dwa lata i wozi beton w gruszce - mówi, że szef firmy woli dołożyć do gruchy na ilośći i jakości niż stracić wiarygodność.

Tomasz

Natus, a tak w zasadzie to po co ty tą studnię kopiesz? :roll: Bo takie koszta to rozumiem, że raczej nie na ogródek? :o

Ja planuję studnię do podlewania ogródka, ale kurcze jak przyjdzie mi za to dać więcej niż 2000 zł to chyba mi się nie opłaca... :roll:

I pytanie laika: czym sie rozni studnia kopana od wierconej? :oops:

z tego samego samego powodu co Ty oraz dlatego, że wodociągu póki co nie mam i nie dowiem się kiedy będę mieć dopóki gmina budżetu nie zatwierdzi

Natus, nie narzekaj.

My za podłączenie do wodociągu zapłaciliśmy 4000zł i tera zmożemy już płacic tylko za to co zużyjemy.

A przy studni koszty ponosisz jednorazowo i są one i tak niższe.

z mojej studni kopanej, jeśli wystarczy wody na podlanie ogródka, to bedzie sukces...tam jest coś mało wody, poza tym jak piszę- nie sądzę, aby się na tym skończyło: rurki, pompa i nie wiem co tam jeszcze...

1. czy slyszeliscie o podwyzkach na ceramike od marca?

tak, na pewno drożeje Phoroterm, co do reszty to nie wiem, ale ja chciałam kupić ceramikę z jakiejś prywatnej cegielni i nie mają po prostu...

Misiak

Wielkie dzięki za tabelki.

spoko mam nadzieje ze sie przyda

dzisiaj dzwonilem odnosnie stali i wychodzi ze stal z novostali z lutyckiej maja najtaniej za f12 2,97 m /brutto w innych 3,45 brutto

ceny za beton

betoniarnia w mrowinie B20 -211 netto a dla pompy 220 netto pompa 230 1h i dojazd 100 zl

dzisiaj dzwonilem odnosnie stali i wychodzi ze stal z novostali z lutyckiej maja najtaniej za f12 2,97 m /brutto w innych 3,45 brutto

ceny za beton

betoniarnia w mrowinie B20 -211 netto a dla pompy 220 netto pompa 230 1h i dojazd 100 zl

misiak, ja brałam Stal z Kowstalu ze Swarzędza: tel. 061/ 818 20 58, a beton B20 ze Stanbudu 061/ 817 30 36, cen dokładnych nie pamiętam a nie chcę wprowadzać w błąd...pozdrawiam :)

jestem po rozmowie z kilkoma "ekspertami budowlanymi" i chyba bede budowal z Porothermu 50. Czy ktos z forum wybudowal dom z takimi scianami bez ocieplenia?

Jak poszukasz na forum to jest parę osób które pobudowały ale z porothermu 44.

Ja mam z keramzytobetonu (Optiroc) też jednowarstwowa, możę też Ciebie to zainteresuje

Co podrożeje w tym roku wg analizy "Gazety Prawnej" z 7 lutego 2007

cement ; podwyżka między 10 a 15 proc.; zdrożeje najpóźniej na początku marca (20-30 zł. na tonie), przewiduje się, że tak jak w ubiegłym roku zabraknie cementów workowanych

wełny szklane i mineralne do ociepleń ; ostatnia podwyżka ma być w marcu 2007 i wyniesie ok. 6 proc.; niektóre wełny specjalistyczne czy nietypowe zdrożeją nawet o 20 proc.

beton komórkowy (wzrost cen spowodowany wzrostem cen za komponenty: cement, wapno, piasek)

wyroby stalowe ; obecna cena za tonę ok. 2 tys. zł. Przewidywany wzrost ceny w tym roku za tonę do 2,8 tys. zł.

chemia budowlana ; najwyżej 5 proc.

ceny za beton

misiak, ja brałam Stal z Kowstalu ze Swarzędza: tel. 061/ 818 20 58, a beton B20 ze Stanbudu 061/ 817 30 36, cen dokładnych nie pamiętam a nie chcę wprowadzać w błąd...pozdrawiam :)

Beton też brałem od Smirnowa (namiary wyżej). Cena netto 200 zł, a z pompą 220.

Mam wycenę, jest w dzienniku. Rewelacji (cenowej) nie ma.

Witam

wycene widzialem mi Gasiorek wycenil okna na jakies 15 000 drewno sosna kolor bialy + 1500 montaz

natomiast wycena z Nexbau profil Rahau 5 komor Brilant kolor baily na 10150

+ 1200 montaz

ceny jak bierzesz ich montaz sa z 7% vatem jak nie no to z 22%

Co podrożeje w tym roku wg analizy "Gazety Prawnej" z 7 lutego 2007

wełny szklane i mineralne do ociepleń ; ostatnia podwyżka ma być w marcu 2007 i wyniesie ok. 6 proc.; niektóre wełny specjalistyczne czy nietypowe zdrożeją nawet o 20 proc.

Znakiem tego muszę się w te materiały czym prędzej zaopatrzyć. :roll:

Witam

wycene widzialem mi Gasiorek wycenil okna na jakies 15 000 drewno sosna kolor bialy + 1500 montaz

natomiast wycena z Nexbau profil Rahau 5 komor Brilant kolor baily na 10150

+ 1200 montaz

ceny jak bierzesz ich montaz sa z 7% vatem jak nie no to z 22%

To może porównamy jaką dał cenę ze jedno typowe okno? Np 120-ka?

Brachol, w moim dzienniku jest link do fabryki okien w Świebodzinie. Można je obejrzec w firmie Progress na ul Św Michała. Cena niższa jak u Gąsiorka, a jakość większa. Okna chodzą jak laleczki - okucia znaczy.

No u nas wreszcie też coś budowlanego się wydarzyło! Byli u nas panowie od oczyszczalni ścieków. Przyszli z dwóch różnych firm i zaproponowali ... dokładnie takie samo rozwiązanie. Czy ktoś z was też będzie zakładał oczyszczalnię? System zaproponowany przez panów pochodzi z firmy HABA. Czy ktoś coś o nich słyszał? Obaj panowie zrobili generalnie bardzo dobre wrażenie i dali bardzo podobne ceny - około 7000. Nie wiem teraz czy to dużo czy mało. Pomóżcie! Dodam tylko, że to rozsączenie HABA to nie jest takie coś jak w większości POŚów, tylko ma być z racji swojej konstrukcji wydajniejsze. Jak by ktoś coś wiedział na ten temat to byłbym wdzięczny.

Mąż Jaloski

naprawdę nikt ni ma nic do powiedzenia w tej sprawie?

Macie kanalizację u siebie czy jest to na razi tmat zbyt odlgły żeby o nim pisać?