Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mice

A to dziwne, moja małżonka również wczoraj była w bph.

Czyżby mamy tę samą? :wink: :wink: :wink:

Zapytaj czy była dzisiaj w PKO BP jeśli tak to chyba ta sama :lol:

a tak z cyklu śmiesznych rzeczy, byliśmy dzisiaj w PKO BP, gadamy z Panem, podajemy wartość inwestycji, wartość kredytu i ... Pan szuka kalkulatora. Po chwili mówię, wie Pan, menu Start, programy, akcesoria ... Pan nie może znaleźć, no to mówię, Menu start, uruchom, calc i jazda ... uśmiech na twarzy Pana i ... cisza, Pan mówi, że nie umie policzyć procentów, no orzeszek nie wytrzymałem i mu policzyłem w komórce :roll:

a tak z cyklu śmiesznych rzeczy, byliśmy dzisiaj w PKO BP, gadamy z Panem, podajemy wartość inwestycji, wartość kredytu i ... Pan szuka kalkulatora. Po chwili mówię, wie Pan, menu Start, programy, akcesoria ... Pan nie może znaleźć, no to mówię, Menu start, uruchom, calc i jazda ... uśmiech na twarzy Pana i ... cisza, Pan mówi, że nie umie policzyć procentów, no orzeszek nie wytrzymałem i mu policzyłem w komórce :roll:

ja pare lat temu mialem kontrole z US w firmie i Pani przy mnie liczyla czy sie nie pomylilem w Picie i tez jej nie bardzo szlo w koncu ja policzylem i Pani zaakceptowala moje wyliczenia

Acidtea napisał

Pozdr

Ja prawie jestem na niego zdecydowany. Jeszcze tylko ostatecznie skonsultuje się z kierownikiem bud.

Jeżeli mozesz to podaj Mi jakieś materiały na temat PROTON szukałem jakieś informacje chcesz murować tradycyjna zaprawą czy na klej?

Ja też się na Niego zdecydowałem praktycznie i zastanawiam się nad klejem czy zaprawą cementowo wapienną

Mam pytanie. Ile się płaci teraz kierownikowi budowy? I jak to wygląda w praktyce, tzn. płaci się za etapy budowy, za przyjazd czy za całość, czy jak się tam dogadamy? Proszę wszystko mających (tzn. kierbuda) o odpowiedź.

ja płacę 2000zł, 1000 po postawieniu murów, reszta po zakończeniu budowy, z tego co się orientuję w Poznaniu cena jest około 2.500 i rożnie to wygląda, niektórzy życzą sobie dodatkowe pieniądze za dojazdy itp.

a tak w ogóle krys1 kiedy złożyliście wniosek o PnB?

a tak w ogóle krys1 kiedy złożyliście wniosek o PnB?

W połowie grudnia. No i tak sobie czekamy

http://www.cosgan.de/images/more/bigs/a227.gif

żartujesz? nie mówią dlaczego tak długo?

No qrde, mają 30 dni na to. Dzwoniłaś do nich ?

Ja miałem po niecałych 3 tygodniach :)

No qrde, mają 30 dni na to. Dzwoniłaś do nich ?

Zgodnie z przepisami mają 30 dni na wydanie Pnb, w sprawach szczególnie skomplikowanych 60 dni...i często z tego korzystają, niestety ... ale jak zadzwonisz i zapytasz co skomplikowanego jest w Twoim wniosku to powinnaś miec szybciutko wydane :) ... u mnie to działa :)

Krys1 I jeszcze dwie sprawy : po pierwsze jeśli nie dzwonisz to oni nie zadzwonią sami. Po drugie być może jest coś do dołożenia/poprawienia i czekają aż się zgłosisz. W moim przypadku "panienka" nie "zauważyła" jednej strony i chcieli mi cofnąć do poprawki. Pojechałem, pokazałem i po 3 minutach wyszedłem z PnB pod pachą.

Witam

studnia, oczyszczalnia

500 m od naszej działki jest kanalizacja, a w tej części miasta, w której mamy działkę jeszcze nie ma. Także mam nadzieję, że za nim skończymy się budować będzie doprowadzona. :) A w projekcie - szambo.

kierbud - wynagrodzenie

umówiliśmy się docelowo na 1000 zł. Płatne oczywiście w etapach budowy. Za adaptaję i złożenie wniosku o PnB zapłaciliśmy 600 zł.

Pozdrawiam

Sylwia

Już odpowiadam. Mamy poślizg spowodowany tym, że architekt do dokumentów nie dołączył badań gruntowych a tłumaczyliśmy aby dołączył bo taki zapis był w warunkach zabudowy. Ale nasz architekt musiał być mądrzejszy i postawił na swiom. Od poniedziałku bierzemy sprawy w swoje ręce. Oj będzie się działo.

Witam

Wczoraj dopiero z mężem się dogadaliśmy, że trzeba jeszcze załatwić projekt przyłącza gazowego. Wpadliśmy na genialny pomysł, żeby ogrzewanie domu zrobić na gaz. :o

Wie ktoś, ile może kosztować taki projekt i jak wygląda przyłącze i czy potem płaci się jakiś abonament, czy co?

Pozdrawiam

Sylwia

czy potem płaci się jakiś abonament, czy co?

Pozdrawiam

Sylwia

http://www.gazownia.poznan.pl/index.php?id=806

taryfa zwykle ta z "3" chociaż jak dobrze ocieplony dom i np płyta kuchenna el. to można się wmieścić w "2"

we własnym zakresie na pewno trzeba zrobić projekt wewn inst gazowej, i pozwolenie na budowę tej inst - co do przyłącza to nie jestem pewna czy projektu nie zapewnia gazownia - dowiem się i jeśli ktoś mnie nie wyprzedzi z informacją to napiszę

Pozdrawiam

Asia

S&M i jjsod

jestem na etapie wałkowania tego tematu. Żeby można było dostać pozwolenie na budowę, należało otrzymać z gazwoni opinię. I teraz mając ten paier należy wystąpić o szczegółowe warunki przyłączenia do sieci gazowych. Ja już to zrobiłem i parę dni temu takie coś dostałem. Z dokumentu tego wynika, że:

- za wykonanie przyłącza od gazociągo do kurka głównego włącznie odpowiada ZG

- kurek ten ma być umieszczony w granicy posesji w szafce gazowej

- należy zamontować gazomierz (nie wiem kto za to płaci, ale pewnie ja)

- granicę własności sieci gazowej należącej do przedsiębiorstwa gazowniczego stanowi kurek główny umieszczony w szafce gazowej.

- projektowana opłata za przyłącze wyniesie 1556 zł + VAT

A dalej czytamy, że żeby wszystko doszło do skutku trzeba podpisać umowę. Jak ktoś z Was chce mogę zrobić fotę z umowy i przesłać na naila. Podany powyżej koszt to robota gazwoni, czyli w moim przypadku przebicie pod drogą i wyprowadzenie rury do granicy posesji. Teraz zostaje projekt instalacji po mojej stronie i wykonanie. Nie mam pojęcia jakie to będą koszty. Pewnie z jakieś 3kPLN.... :roll:

Dowiedziałam się :)

tzn znalazłam moje warunki - zamierzałam się zająć tym dopiero w lutym więc miesiąc sobie przeleżały - a aktualnie synek ma zapalenie oskrzeli więc czekam aż wróci do przedszkola...

U nas opłata o której pisze Marzin to 920 +VAT (przynajmniej tak napisali w warunkach)

Umowy jeszcze nie podpisałam, podobno od umowy do podłączenia mają pół roku...

Co do wykonania instalacji to się jeszcze nie orientowałam, projekt instalacji wewnętrznej (w miare standardowej) przygotowany do złożenia na PnB instalacji ok 150-200zł

pozdrawiam

Asia

jjsod i Marzin

Dziękuję :D

Marzin jeżeli możesz to proszę na meila: [email protected]

Jutro dzwonię do gazowni.

Zastanawiam się nad tym, co taniej :-? Tzn. biorę pod uwagę ogrzewanie na ekogroszek (standard) albo gazem i nic innego. No tak, żeby mieć to gazowe, to na pewno będzie drożej, bo trzeba zrobić te wszystkie papierowe sprawy, które kosztują, no i wykonać podlączenie do tego "kurka", a potem docelowo do domu. I to myślę, że koszt wysoki. Nie orientowałam się jeszcze w cenach piecy.

Bo ten na ekogroszek to ok. 10 tys. A ile na gaz, nie wiem.

Odnośnie energii !!! Rozmawiałam z mężem, który rozmawiał z kier. w energetyce jakiegoś działu i mówił, że najlepiej wziąć sobie 6 KW, a maksymalnie 9 KW.

My początkowo mówiliśmy o 16KW, ale w zasadzie tyle jest nie potrzebne.

Także wieźmiemy chyba te 9 KW.

Mąż za granicą, a ja tylko siedzę i rozmyślam i marzę o budowie :D

Pozdrawiam

Sylwia

Zastanawiam się nad tym, co taniej :-? Tzn. biorę pod uwagę ogrzewanie na ekogroszek (standard) albo gazem i nic innego. No tak, żeby mieć to gazowe, to na pewno będzie drożej, bo trzeba zrobić te wszystkie papierowe sprawy, które kosztują, no i wykonać podlączenie do tego "kurka", a potem docelowo do domu. I to myślę, że koszt wysoki. Nie orientowałam się jeszcze w cenach piecy.

Bo ten na ekogroszek to ok. 10 tys. A ile na gaz, nie wiem.

piec na gaz można kupić na pewno taniej - nawet kondensacyjny, tańsza jest również sama instalacja (instalacje na paliwo stałe muszą być wykonane jako otwarte, żeby "przejść" na tradycyjny układ potrzebny jest jeszcze wymiennik (też kosztuje, no i powoduje zmniejszenie sprawności układu)

koszty eksploatacji sa niewątpliwie mniejsze - lecz nie podjęłabym się bez konkretnych danych określić po ilu latach większe koszty inwestycyjne się zwrócą

fakt, przy gazie trzeba liczyć koszty przyłącza, ale można rozpatrywać jeszcze kilka aspektów: brak gazu wyklucza kuchenkę gazową - rozwiązanie tańsze niż gotowanie na prądzie, łatwiejsze sterowanie kotłem gazowym, większa wygoda - nie trzeba się troszczyć o dostarczenie odpowiedniej ilości opału no i zapewnienie mu miejsca przechowywania (co też powinno być uwzględnione na etapie projektu - są do tego odpowiednie przepisy itd)

chociaż zabrzmiało to jakbym była przeciwniczką ekogroszku to w żadnym wypadku tak nie jest, chciałam tylko zwrócić uwagę na wiele różnych aspektów jakie wiążą się z takim wyborem - sami poprzednią działkę mieliśmy bez gazu i zamierzaliśmy montować kocioł na pellety :)

Mąż za granicą, a ja tylko siedzę i rozmyślam i marzę o budowie :D

mój mąż też jedzie za granicę 4 marca na 3 tygodnie - już się boję co się może stać jak zostanę z tym wszystkim sama :)

pozdrawiam

Asia