Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Acidtea napisał:

Mi się w Nordei i PKO BP nie podoba to, że wypłacają transze w wysokości połowy tego, jakie są postępy na budowie. Tzn. jeśli dostaniesz 1 transzę na 50 kpln, a pracownik banku oceni postępy na budowie na 30 kpln, to następna transza jest w wysokości 15 kpln.

to nie tak

np. działka warta 100 tyś =pierwsz transza 50% watrtości tj.50 tyś

włożysz to w budowę: działka +to co zbudujesz warte 150 tyś druga transza 50% czyli 75 tyś itd.

tak przynajmniej jest w PKO BP

pozdrawiam atka :lol

witam wszystkich , nasza grupa coraz bardziej sie powieksza , że nie nadążam śledzic na bieżąco forum.

Na temat pieca i ogrzewania,popieramy MISIAKA,bo także mamy gaz w działce , choc chcemy wstawic piec na paliwo stałe,w naszym przypadku chyba na jęczmień ,a miejsce na składowanie opału,wystarczy postawic jakiś blaszak,lub szopkę,tak tylko na odbór budynku,pózniej ją rozebrać, bo na dzisiejsze czasy to każdy zaopatruje sie w opał na bieżąco,bez składowania go na zapas kilkunastu ton...

Atka13

Być może masz rację.

Wcześniej napisałem, że pani kiepsko się orientowała i musiała co chwila latać do kogoś innego w oddziale, żeby odpowiedzieć na moje pytania.

W identyczny sposób tłumaczyli mi w Nordei. Więc przyjąłem, że to normalna praktyka?

Jeśli nie mam racji, to bardzo zle świadczy to o pracownikach niektórych banków.

Witam

No przedew szytskim bardzo mnie cieszy ze jest taka grupa na forum. ja oczywisce tez ruszam na wiosne teraz koncze papierki i zaczynam intensywnie analizowac materialy.

Wit

Hej Witolo :)

W której części Skórzewa budujesz, bo ja przy Wiosennej..

Hej TomcioB

Powiem Tobie jedno czuje ze bedziemy razem popijac piwko przy sąsiedzkim grillu bo ja tez bede sie budowal przy Wiosennej:):):)

Rozważaliście kwestie: umowa z wykonawcą czy bez?

Bark umowy = brak gwarancji dla mnie i 19% zarobku dla niego (który nie musi odprowadzić do US)?

umowe mozesz spisac a nawet powinno sie natomiast nie musisz brac faktury za robocizna i wtedy wykonawca powinien Ci opuscic cene o kwote podatku ktory nei zaplaci niekoniecznie musi to byc 19% bo moze byc na ryczalcie i wtedy placi podatek 5,5% a moze tez przekroczyc prog i musiec zaplacic 30% tak czy inaczej nie biorac faktury powinno sie zadac obnizenia kwoty robocizny

Witam

No przedew szytskim bardzo mnie cieszy ze jest taka grupa na forum. ja oczywisce tez ruszam na wiosne teraz koncze papierki i zaczynam intensywnie analizowac materialy.

Wit

Hej Witolo :)

W której części Skórzewa budujesz, bo ja przy Wiosennej..

Hej TomcioB

Powiem Tobie jedno czuje ze bedziemy razem popijac piwko przy sąsiedzkim grillu bo ja tez bede sie budowal przy Wiosennej:):):)

:lol: :lol:

Bark umowy = brak gwarancji dla mnie i 19% zarobku dla niego (który nie musi odprowadzić do US)?

dlaczego brak gwarancji? umowa ustna też jest ważna a po drugie to mój murarz ma tyle zdjęć podczas budowy mojego domu, ze sie niczego nie wyprze ;)

dlaczego brak gwarancji? umowa ustna też jest ważna a po drugie to mój murarz ma tyle zdjęć podczas budowy mojego domu, ze sie niczego nie wyprze ;)

Owszem, jest ważna, ale nie stanowi żadnego materiału dowodowego w ewentualnym sporze :roll:

A co do zdjęć: nie radziłabym iść do sądu wymachując zdjęciami poświadczającymi zatrudnienie na czarno i udział w unikaniu opodatkowania :o A ponadto zgodnie z prawem mając umowę i faktury masz dowód na 3-letnią rękojmię na wykonane prace - czyli za ok 2.000 zł (7% od 30.000 zł - robocizna stanu surowego) kupujesz sobie na 3 lata spokojną głowę, że Twój dorobek życia warty 100-200 krotnie więcej będzie podreperowany, gdyby okazało się, że coś zostało zrobione nie tak - skoro uważasz że warto na tym zaoszczędzić... :roll:

Owszem, jest ważna, ale nie stanowi żadnego materiału dowodowego w ewentualnym sporze :roll:

A co do zdjęć: nie radziłabym iść do sądu wymachując zdjęciami poświadczającymi zatrudnienie na czarno i udział w unikaniu opodatkowania

to akurat jest murarza zmartwienie, że nie wystawił faktury i pracował na czarno - ja sie z nim umawiałem jako z firmą, a że on nie wystawił faktury to jego problem a nie mój - w Polsce nabywca nie ma obowiązku jej otrzymania np. jak we Włoszech

Pozdrawiam

fotograf to jest murarza zmartwienie pod jakim kątem, bo nie rozumiem?

Dla niego to czysty zysk:

1. nie płaci podatku,

2. nie masz mocnego dowodu, że wykonał usługę więc wyprze się, że cokolwiek dla Ciebie robił jeśli wyjdą jakieś usterki.

Ryzyko, że ktoś ze skarbówki go za rękę złapie jest minimalne.

Nie masz FV to bierzesz ryzyko na siebie. Nie mówię, że czasami nie warto zaryzykować, ale obiektywnie patrząc nie zawsze jest to rozwiązanie najrozsądniejsze :wink:

A co do zdjęć: nie radziłabym iść do sądu wymachując zdjęciami poświadczającymi zatrudnienie na czarno i udział w unikaniu opodatkowania

to akurat jest murarza zmartwienie, że nie wystawił faktury i pracował na czarno - ja sie z nim umawiałem jako z firmą, a że on nie wystawił faktury to jego problem a nie mój - w Polsce nabywca nie ma obowiązku jej otrzymania np. jak we Włoszech

Pozdrawiam

Nie ma umowy = nie ma dowodu, że umawiałeś się z firmą a nie z "panem Kaziem", ktory pracuje na czarno. Zdjęcia natomiast potwierdzają, że "pan Kazio" u Ciebie pracował. Nie żądasz faktury = zatrudniasz go na czarno, tudzież czerpiesz korzyści z tego, że firma jej nie wystawia - on unika PITu, Ty VATu - obydwoje podpadacie pod kodeks karny skarbowy.

No to troskę uproszczone bo jeśli nie wystawi Ci faktury to nie będzie miał kosztów a i Vat-u z materiału nie będzie miał od czego zdjąć.

A jak jest na ryczałcie?

No ale teraz Twój punkt obserwacji: nie masz gwarancji i sama musisz się męczyć z usterkami. PO drugie: jakby nie było to pomagasz gościowi popełnić przestępstwo - kac moralny :) oby tylko.

Niestety tak długo jak sami nie zmienimy swojego podejścia nie mamy co liczyć na zmianę "nienormalności" w naszym życiu. A takie podejście uniemożliwia tym firmą co płacą podatki zatrudniają legalnie pracowników i płacą im uczciwie wszystkie świadczenia funkcjonowanie w warunkach uczciwej konkurencji na rynku.

Ale mimo wszystko liczę że to się kiedyś zmieni i że nadejdą czasu gdy po tym jak wykonawca zaproponuje robotę bez faktury klient odeśle go w siną dal...:)

Nie żądasz faktury = zatrudniasz go na czarno, tudzież czerpiesz korzyści z tego, że firma jej nie wystawia - on unika PITu, Ty VATu - obydwoje podpadacie pod kodeks karny skarbowy.

możesz podać jakiś przepis mówiący o tym, że kupujący ma żądać faktury? to jest obowiązek sprzedawcy a nie klienta !!! tylko we Włoszech ze znanych mi krajów nie zabranie dowodu zakupu jest karalne - a z Panem Kaziem sprawa jest banalna - wystarczy poprosić w momencie zapłaty o pokwitowanie zapłaty pod rygorem niezapłacenia - jeszcze żaden majster nie odmówił

Pozdrawiam

Nie żądasz faktury = zatrudniasz go na czarno, tudzież czerpiesz korzyści z tego, że firma jej nie wystawia - on unika PITu, Ty VATu - obydwoje podpadacie pod kodeks karny skarbowy.

możesz podać jakiś przepis mówiący o tym, że kupujący ma żądać faktury? to jest obowiązek sprzedawcy a nie klienta !!! tylko we Włoszech ze znanych mi krajów nie zabranie dowodu zakupu jest karalne - a z Panem Kaziem sprawa jest banalna - wystarczy poprosić w momencie zapłaty o pokwitowanie zapłaty pod rygorem niezapłacenia - jeszcze żaden majster nie odmówił

Pozdrawiam

A podbił firmową pieczątkę? bo jak nie to dalej jest tylko "panem Kaziem" zatrudnionym przez Ciebie nielegalnie - jak nie daj Boże spadnie mu cegłówka na głowę to ty będziesz za to odpowiedzialny :wink:

Oczywiście w Polsce nie ma wymogu, aby kupujący żądał faktury, ale próbowałeś coś zareklamować w sklepie bez dowodu zakupu?? :o A ty teraz chcesz powiedzieć, że skutecznie udowodnisz w sporze sądowym, że w dobrej wierze zleciłeś budowę wzbudzającej zaufanie, poważnej firmie (no bo przecież innej byś nie powierzył budowy domu), która co prawda nie podpisuje umów i nie wystawia faktur (ale to nic, bo nadal wygląda wiarygodnie), która ochoczo podjęła się budowy, potem zrobiła bubla a teraz chce Cię wykiwać i uchylić się od obowiązku zrealizowania zobowiązań wynikających z rękojmi na wykonane roboty... :o :o :o

W Polsce sprawy "oczywiste" potrafią ciągnąć się latami, a co dopiero takie ze słabym materiałem dowodowym... Trochę to kiepsko widzę... ale cóż, może jestem "czarnowidzką" :wink:

A poza tym Taro bardzo słusznie zauważył - dużo czasu jeszcze upłynie zanim Polacy docenią uczciwość, a porządne firmy, płacące podatki i ubezpieczenia swoich pracowników nie będą musiały konkurować z pracującymi na czarno "fachowcami". A potem są posty: "pomocy!!! dach przecieka!!! jak mam go uszczelnić??", podczas gdy firma która robiła ten dach po prostu powinna przyjść i go naprawić :roll: No ale jak ją zmusić skoro wszystko było robione "na gębę"? :-?

Niniejszym kończę z mojej strony udział w tym ponurym wątku :wink:

Ania i grześ - super!!! :D :D :D