K74 21.02.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 A swoją drogą, poszukuje obecnie sprawdzonych cieśli i dekarzy. Będę wdzięczna za namiary na osoby, które polecacie:) Z danych jakie posiadam m2 dachu (więźba + pokrycie dachówką) to koszt ok. 65 zł ... hmmm...juz wiem czemu w listopadzie nikt nie chciał podpisać umowy Polecam moich (naprawdę dobra ekipa, sprawdzona też u igi9), ale obawiam się, że liczą więcej niż 65 zł/m2. My płaciliśmy w grudniu 2006 - 35zł za więźbę z deskowaniem i papą. Dachówka (karpiówka, sic!) bedzie w marcu - 55zł . Namiary na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 21.02.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 obawiam się, że liczą więcej niż 65 zł/m2. My płaciliśmy w grudniu 2006 - 35zł za więźbę z deskowaniem i papą. Dachówka (karpiówka, sic!) bedzie w marcu - 55zł Ceny faktycznie kosmos, ale za to jaki fikuśnie piękny masz dach no i karpiówka kładzie się mozolniej niz tradycyjna ceramiczna... Co mnie pokusiło z tymi lukarnami ?? ... ale one też są fikusnie piękne Będę wdzięczna za namiary (dach planujemy na maj). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 21.02.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Witam Doradzcie mi, z której strony działki powinna być umieszczona skrzynka energetyczna ? Czy lepiek zrobić skrzynkę z tej strony działki, na której bedzie budowana część garażowa domu, czy może z tej strony mieszkalnej. Tam gdzie garaż, mam równiez w planie przyłącze wodne. Jaki ma wpływ umieszczenie skrzynki z tej czy innej strony działki i jakie to może mieć kosekwencje przy dalszych podłączeniach. Chodzi mi potem o potencjalne komplikacje z krzyżowaniem się poszczególnych mediów. Troszkę namieszałem.... , ale może ktoś zrozumie i pomoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 22.02.2007 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Witam Doradzcie mi, z której strony działki powinna być umieszczona skrzynka energetyczna ? właśnie firma projektująca też nam przysłała pismo z pytaniem czy nam pasuje proponowana przez nich lokalizacja - wrysowali tam gdzie planowaliśmy mieć śmietnik - po wywiadzie wyszło że tak jest ok - moi rodzice też tak mają i śmietnikowi to nie przeszkadza . I będzie to od strony garażowej. Jaki ma wpływ umieszczenie skrzynki z tej czy innej strony działki i jakie to może mieć kosekwencje przy dalszych podłączeniach. Chodzi mi potem o potencjalne komplikacje z krzyżowaniem się poszczególnych mediów. Największe odległości wymagane są przy prowadzeniu rur/przewodów równolegle przy krzyżowaniu wystarczy ok 30cm (takie można przyjąć średnie założenie żeby nie wnikać w szczegóły) i będzie bez problemu (tzn jak wodą i tak pójdziesz głębiej niż prądem to przy skrzyżowaniu się miną Pozdrawiam Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 22.02.2007 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Troszkę namieszałem.... , ale może ktoś zrozumie i pomoże... ja rozumiem doskonale, ale nie pomogę bo dokładnie te same pytania chodzą mi po głowie...może jakąś burzę mózgów zrobimy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 22.02.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 TomcioB, w moim przypadku przyłącza mamy po stronie garażu i pomieszczenia gospodarczego. Dlaczego? Planujemy zainstalowanie liczników wody i energii w garażu jak najbliżej bramy garażowej, coby nie łazić po domu za spisywaniem liczników... a swoją drogą są to urządzenia wątpliwej urody Przyłącze gazowe chcemy doprowadzić do pomieszczenia gospodarczego które mamy bezpośrednio za garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 22.02.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 majania a dlaczego nie chcecie liczników "w płocie" ? skrzynkę prądową i gazową teraz zawsze standardowo w płocie montują i nawet nie musisz ich wpuszczać na działkę jak spisują - może Cię nawet nie być... a wodomierza również zazwyczaj można uniknąć w budynku - np poprzez studzienkę wodomierzową - zależy od zapisu w warunkach i jak będziesz miała w projekcie przyłącza - tzn jak sobie zażyczysz pozdrawiam Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 22.02.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Witam Mamy bardzo pracowity tydzień. Mąż w domu, więc codziennie coś załatwiamy na budowę. Mamy dziennik budowy (4 zł) jak ja bym chciała takie rachunki w czasie budowy rozpoczęcie budowy zgłoszone u Inspektora Nadzoru Budowlanego, złożony wniosek w Enei (skrzynka stoi na działce, ale pusta), załatwiony elektryk (który przyspieszy sprawę w Enei), załatwiony geodeta, koparka, no i kupiony pojemnik na wodę (1000 l). No wykonawca w osobie kolegi mojego męża i osobie mojego męża gotowi do pracy. Obmyślany plan ile kupić stali na cały dom i jakieś drobiazgi. Mąż przeliczał cały dzień stal, bo robimy fundamenty inne niż w projekcie. Zaczynamy zaraz po Świętach. jeszcze opiszę problem energii. Złożyliśmy wniosek o określenie warunków przyłączenia. Czekamy aż przyślą do nas odpowiedź. Potem składamy wniosek o zawarcie umowy z Eneą. W tym czasie robimy skrzynkę budowlaną, która zostanie sprawdzona przez elektryka i zrobiony pomiar i wtedy dopiero możemy złożyć wniosek o umowę. No i czekamy i przyślą nam umowę do podpisu i odsyłamy ją do Enei i czekamy na włożenie licznika do skrzynki, która już stoi na działce. Pan elektryk i Pan z Enei twierdzi, że zmieścimy się w miesiącu i na końcu marca powinien już prąd płynąć. Pozdrawiam Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 22.02.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 majania a dlaczego nie chcecie liczników "w płocie" ? skrzynkę prądową i gazową teraz zawsze standardowo w płocie montują i nawet nie musisz ich wpuszczać na działkę jak spisują - może Cię nawet nie być... a wodomierza również zazwyczaj można uniknąć w budynku - np poprzez studzienkę wodomierzową - zależy od zapisu w warunkach i jak będziesz miała w projekcie przyłącza - tzn jak sobie zażyczysz pozdrawiam Asia Skrzynki od prądu i gazu będą w płocie ... na ścianie śmietnika, ale "wejście" do domu przyłączy odbędzie się na zasadach opisanych powyżej... Pewnie nie precyzyjnie się wyraziłm , u nas elektryka w garażu to nie licznik tylko tablica rozdzielcza, a wodę już mamy (bez studzienki wodomierzowej na zewnątrz, bo taniej wyszło od razu "wyjście" do domu) i wodomierz jest w garażu. S&M, trzymam kciuki za łatwe trudne początki Nie mogę się doczekać oficjalnego otwarcia sezonu budolwanego...a tu śnieg za oknem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 22.02.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Skrzynki od prądu i gazu będą w płocie ... na ścianie śmietnika, ale "wejście" do domu przyłączy odbędzie się na zasadach opisanych powyżej... Pewnie nie precyzyjnie się wyraziłm , u nas elektryka w garażu to nie licznik tylko tablica rozdzielcza, a wodę już mamy (bez studzienki wodomierzowej na zewnątrz, bo taniej wyszło od razu "wyjście" do domu) i wodomierz jest w garażu. teraz wszystko jasne fajnie macie, już tacy "uzbrojeni" jesteście a, pewnie że w studzience drożej ... pozdrawiam i życzę wszystkim szybkiego powrotu wiosny Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 22.02.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 fajnie macie, już tacy "uzbrojeni" jesteście A gdzie tam! ... mamy tylko wodę na działce ... prąd i gaz przy granicy, ale jeszcze nie "w granicy" (nie w skrzynkach) ... ale już niedługo Dzisiejsza cena Porothermu 25 w niektórych hurtowniach to 7,50 PLN brutto !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaloska 22.02.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Dostaliśmy wreszcie wycenę za robociznę. Stan surowy otwarty z więźbą i kominami ( w klinkierze) 35000PLN. Dom z poddaszem, dach dwuspadowy z dwoma lukarnami, powierzchnia po podłodze jakieś 280 m2. Co sądzicie o tej cenie, bo mnie wydaje się całkiem przyzwoita. mam jeszcze parę cen na dalsze etapy, podam kilka przykładowych: położenie dachówek - 18zł, docieplenie styropianem +tynk 25 zł /m2, punkt grzewczy w miedzi 100zł, punkt elektr. 44zł, malowanie 2x z wyprawkami 8 zł/m2, posadzki 12zł/m2. Facet robi u naszej sąsiadki. Wygląda, że dobrze - zbudował jej ze swoją ekipą dom od a do z. Powiedzcie co sądzicie o cenach. Może jednak ktoś się wypowie, bardzo mi zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość hubx 22.02.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Witam wszyskich w tej zacnej grupie, do której chcę się przyłączyć.Tez jak pozostali grupowicze mam zamiar zacząć budowę wiosną.Mój domek bedzie położony w Kamionkach.Poszukuję namiarów na kogoś z koparką z okolic Kamionek.Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 22.02.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Witamy wszystkich po długiej przerwie! My aktualnie złożyliśmy wniosek kredytowy do pko i czekamy na odpowiedż, ponoć tylko dwa dni sie zobaczy co wymyslą. Na razie zaproponowali marżę 1,30 i prowizję 0,95 z kartą kredytową;podobnie jak u Misiaka Jaloska myślę że twoja wycena z dachem jest ok.My za stan surowy ale bez dachu dajemy 26.000 a jak doliczyć do tego cenę ułożenia więźby to wyjdzie podobnie; a jak duży dom budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 22.02.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Korzystałem i polecam - Przemysław Liberek - 602-666-141 U mnie też on robił i jestem średnio zadowolony. Facet tnie dachówki koszowe na dachu (w koszu) przy pomocy gumówy kalecząc przy okazji blachę. Lubi też naciągać na dodatkową kasę np. za dodatkową robociznę z tytułu rzekomo dodatkowej folii przy oknach połaciowych (a wcześniej o tym nie mówi)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 22.02.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 A ja czekam za mapkami od geodety. Jestem też umówiony z projektantem. Jak do lata zdobędę PnB to będzie cud Jedyne co na razie mam załatwione to podpisana umowa z Energetyką. No i jak Kenji - kiedy będziesz miał prąd? A kiedy wodę z wodociągu - nie mówię o gruntowej bo widziałem że obecnie jest powyżej gruntu Jaki jest numer Twojej działki jeśli to nie tajemnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 22.02.2007 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Uuuhuuuu mam pozwolenie... co prawda przez te moje warunki zabudowy musiałam 95zł zapłacić jakiejś opłaty skarbowej (dom letniskowy!, że niby bogata jestem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 23.02.2007 01:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Dostaliśmy wreszcie wycenę za robociznę. Stan surowy otwarty z więźbą i kominami ( w klinkierze) 35000PLN. Dom z poddaszem, dach dwuspadowy z dwoma lukarnami, powierzchnia po podłodze jakieś 280 m2. Co sądzicie o tej cenie, bo mnie wydaje się całkiem przyzwoita. mam jeszcze parę cen na dalsze etapy, podam kilka przykładowych: położenie dachówek - 18zł, docieplenie styropianem +tynk 25 zł /m2, punkt grzewczy w miedzi 100zł, punkt elektr. 44zł, malowanie 2x z wyprawkami 8 zł/m2, posadzki 12zł/m2. Facet robi u naszej sąsiadki. Wygląda, że dobrze - zbudował jej ze swoją ekipą dom od a do z. Powiedzcie co sądzicie o cenach. Może jednak ktoś się wypowie, bardzo mi zależy. jaloska, cofnij sie kilkanascie stron, podawalismy jakie mamy wyceny na nasze domy. Twoja jak na ten metraż (280 m2!!!??) wygląda na mój gust całkiem dobrze, a nawet wręcz atrakcyjnie (wychodzi Ci 125 zł/m2 - mi np. wychodzi 200 zł/m2 ale juz z dachem na gotowo i ja jestem zadowolona z mojej wyceny ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 23.02.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Witojcie! A ja dziś o godz 7:16 podpisałem z gazownią umowę na przyłącze! I nawet na 8 do pracy do Tarnowa zdążyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 23.02.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Witamy wszystkich po długiej przerwie! My aktualnie złożyliśmy wniosek kredytowy do pko i czekamy na odpowiedż, ponoć tylko dwa dni sie zobaczy co wymyslą. Na razie zaproponowali marżę 1,30 i prowizję 0,95 z kartą kredytową;podobnie jak u Misiaka Jaloska myślę że twoja wycena z dachem jest ok.My za stan surowy ale bez dachu dajemy 26.000 a jak doliczyć do tego cenę ułożenia więźby to wyjdzie podobnie; a jak duży dom budujesz? mozna prosic troche szcegolow np. waluta? dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts