kenji 23.02.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 A ja czekam za mapkami od geodety. Jestem też umówiony z projektantem. Jak do lata zdobędę PnB to będzie cud Jedyne co na razie mam załatwione to podpisana umowa z Energetyką. No i jak Kenji - kiedy będziesz miał prąd? A kiedy wodę z wodociągu - nie mówię o gruntowej bo widziałem że obecnie jest powyżej gruntu Jaki jest numer Twojej działki jeśli to nie tajemnica Działka 364/5. Co do prądu to wg. Energetyki 9+5 miesięcy, wg. byłego właściciela działek do lata (wczoraj dosyłałem papiery niezbędne do projektu przyłącza) i jest to chyba realne. W każdym razie umowę mam już podpisaną. Zaliczkę też wpłaciłem. Co do wody, to jak byłem na działce miesiąc temu to jeszcze mieściła się w rowie. Mówisz, że teraz wylała? Muszę się tam przejechać. Co do wody niegruntowej, to nie mam jeszcze opinii z Aquanetu, ale akurat jestem w gronie tych szczęśliwców, koło których znajduje się ten pierwszy ring wodny. Mam już ofertę na wykonanie przyłącza + studni. Obecnie czekam za mapkami no i mam już upatrzony projekt. W ten weekend mam jechać do projektanta obgadać co i jak. Wtedy go zamówię i będę jechał dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 23.02.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Pytanko o kierownika budowy. Miałem jednego na oku ale po wczorajszej rozmowie chyba wolałbym zmienić Rozliczenie : 1500 pln za pierwszy rok (w tym 5 przyjazdów na etapy budowy) po roku każdy przyjazd płatny ok 100 pln. Poza tym z rozmowy wynikało, że najwazniejsza jest ekipa (to ja akurat wiem ) bo on chce raz wyjasnić co i jak mają robić a on najchętniej by nie przyjeżdżał. Cena jest w miarę, ale chcę mieć kierownika który będzie pilnował, ma ktoś namiary na kogoś zaufanego i jeszcze wolnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 23.02.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 jaloska, cofnij sie kilkanascie stron, podawalismy jakie mamy wyceny na nasze domy. Twoja jak na ten metraż (280 m2!!!??) wygląda na mój gust całkiem dobrze, a nawet wręcz atrakcyjnie (wychodzi Ci 125 zł/m2 - mi np. wychodzi 200 zł/m2 ale juz z dachem na gotowo i ja jestem zadowolona z mojej wyceny ) witam jak tam idzie Twoja budowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 23.02.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 jaloska, cofnij sie kilkanascie stron, podawalismy jakie mamy wyceny na nasze domy. Twoja jak na ten metraż (280 m2!!!??) wygląda na mój gust całkiem dobrze, a nawet wręcz atrakcyjnie (wychodzi Ci 125 zł/m2 - mi np. wychodzi 200 zł/m2 ale juz z dachem na gotowo i ja jestem zadowolona z mojej wyceny ) witam jak tam idzie Twoja budowa? No właśnie ??!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 23.02.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 My bierzemy kredyt w CHF ,przynajmniej mamy taki zamiar,rata jest mniejsza o przeszło 200 zł a w przyszłości jak przejdziemy na euro to i tak ta waluta będzie korzystniejsza( takie są prognozy).A tak naprawdę to pożyjemy,zobaczymy wszystkiego nie da się przewidzieć,30 lat to sporo czasu i wiele się może zdarzyć!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 23.02.2007 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Moja budowa jest... w polu!!! (dosłownie i w przenośni ) Pogoda nie sprzyja, humus zdjety, budynek wytyczony ale nie można dalej ruszyć, dopóki nie będzie kilku słonecznych dni z rzędu bo inaczej grucha nie wjedzie No więc sobie czekamy... Żeby coś się działo postanowiłam jutro pojechać zamówić dachówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 24.02.2007 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Moja budowa jest... w polu!!! (dosłownie i w przenośni ) Pogoda nie sprzyja, humus zdjety, budynek wytyczony ale nie można dalej ruszyć, dopóki nie będzie kilku słonecznych dni z rzędu bo inaczej grucha nie wjedzie No więc sobie czekamy... Żeby coś się działo postanowiłam jutro pojechać zamówić dachówki Czekamy na założenie dziennika, unikniesz pytań, co?, jak? i kiedy? Życzę sprzyjającej pogody i sama na nią liczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 24.02.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Dostaliśmy wreszcie wycenę za robociznę. Stan surowy otwarty z więźbą i kominami ( w klinkierze) 35000PLN. Dom z poddaszem, dach dwuspadowy z dwoma lukarnami, powierzchnia po podłodze jakieś 280 m2. Co sądzicie o tej cenie, bo mnie wydaje się całkiem przyzwoita. mam jeszcze parę cen na dalsze etapy, podam kilka przykładowych: położenie dachówek - 18zł, docieplenie styropianem +tynk 25 zł /m2, punkt grzewczy w miedzi 100zł, punkt elektr. 44zł, malowanie 2x z wyprawkami 8 zł/m2, posadzki 12zł/m2. Facet robi u naszej sąsiadki. Wygląda, że dobrze - zbudował jej ze swoją ekipą dom od a do z. Powiedzcie co sądzicie o cenach. Może jednak ktoś się wypowie, bardzo mi zależy. Mnie też wydaje się, że jest to dobra propozycja, teraz tylko dokładnie spisać umowę i jeszcze raz przyjrzeć się pracy wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 25.02.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Jezusie, jak nam wątek upadł!!! Był na ostatniej pozycji pierwszej strony. Ledwie odratowałem! Cisza jak w kościole... Śpicie czy tak zarobieni jesteście? Bo ja to z centralnym walczę. Jeszcze trochę a eksploduje mi czaszka od dylematu jaki kocioł wybrać. Z instalatorem jest jeszcze gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 25.02.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Ja mam lenia. Zamówiłam dachówki. W ostatniej chwili - czynne było do 14 a ja wpadłam tam o 14.02 Tiaaa.... I to by było na tyle w temacie budowy Kurcze, trzeba by się wziąć za temat budowy ponownie, bo ja nadal nie wiem gdzie tą rurę do GWC wetknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania i grześ 25.02.2007 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 cisza jak makiem zasiał,to chyba z powodu braku dobrej pogody, ale chyba juz blizej niż dalej do dobrej pogody... a u nas są już zrobione mapki geodezyjne 4 szt. za 600 pln. to chyba dobra cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 25.02.2007 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Ogólna cisza spowodowana, przynajmniej u mnie, zastojem w interesie W tym tygodniu rozmowy z ekipami budowalnymi, ciekawostka, wyceny robocizny od 24k (bez rachunku) do 90k za stan surowy otwarty, bez dachu 2 wyceny na około 37-38k pln i z nimi będę negocjował ogólna załamka Pojeździłem wczoraj po hurtowniach, nic nie ma, a jak jest to ceny jak na batorym ... moje GWC będzie droższe niż zakładałem Żwir 35-80mm 73 pln brutto za tonę o ile w ogóle jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 25.02.2007 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 cisza jak makiem zasiał,to chyba z powodu braku dobrej pogody, ale chyba juz blizej niż dalej do dobrej pogody... a u nas są już zrobione mapki geodezyjne 4 szt. za 600 pln. to chyba dobra cena? Ja płaciłam 450 zł za 15 sztuk Z czego użyłam może 2 sztuki Mice a wyliczałeś ile Cię wyniesie całość GWC? bo tak się zaczynam zastanawiać, czy nie ekonomiczniej będzie po prostu dobre reku Jedyne co mnie do żwirowca pociąga to ten letni chłodek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 25.02.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Mice a wyliczałeś ile Cię wyniesie całość GWC? bo tak się zaczynam zastanawiać, czy nie ekonomiczniej będzie po prostu dobre reku Jedyne co mnie do żwirowca pociąga to ten letni chłodek.... Właśnie wyliczyłem +/- Żwir z dowozem : 3860 pln (46t mi wyszło ) Rury 200mm : 700 pln (cenę mam hurtową, jakbym wziął 160mm to poniżej 350 pln) Geowłóknina : 700 pln (tutaj zależy za ile dostanę) razem 5260 ale należy odjąć 46t piachu który musiałbym dowieźć do zasypania fundamentów (46t po ok 19 pln za tonę daje 874 + dowóz ok 300 pln) Czyli w sumie ok 4100 za duże, wg obliczeń 24 godzinne GWC filtrujące, za tyle nie zrobię z rur więc i tak jest taniej. Czy warto ? Chłodek latem to jedno, nawilżanie powietrza to drugie. Boli ale co robić Reku o takich możliwościach ? I tak mało prądożerne ? Reku będzie miało nagrzewnice, do tego jakieś nawilżacze, bez filtrów ... Nie ma szans raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 25.02.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Mice a wyliczałeś ile Cię wyniesie całość GWC? bo tak się zaczynam zastanawiać, czy nie ekonomiczniej będzie po prostu dobre reku Jedyne co mnie do żwirowca pociąga to ten letni chłodek.... Właśnie wyliczyłem +/- Żwir z dowozem : 3860 pln (46t mi wyszło ) Rury 200mm : 700 pln (cenę mam hurtową, jakbym wziął 160mm to poniżej 350 pln) Geowłóknina : 700 pln (tutaj zależy za ile dostanę) razem 5260 ale należy odjąć 46t piachu który musiałbym dowieźć do zasypania fundamentów (46t po ok 19 pln za tonę daje 874 + dowóz ok 300 pln) Czyli w sumie ok 4100 za duże, wg obliczeń 24 godzinne GWC filtrujące, za tyle nie zrobię z rur więc i tak jest taniej. Czy warto ? Chłodek latem to jedno, nawilżanie powietrza to drugie. Boli ale co robić Reku o takich możliwościach ? I tak mało prądożerne ? Reku będzie miało nagrzewnice, do tego jakieś nawilżacze, bez filtrów ... Nie ma szans raczej. Ja po gruntownym przeanalizowaniu moich fundamentów stwierdziłam, że nijak żwirowiec tam nie wejdzie no chyba że zrezygnowałabym ze spiżarki pod schodami ale to wykluczone! wiec jako że domy mamy podobne, ja musiałbym się liczyć z kosztem 5300 zł - trochę dużo Wiem że reku oferuje nieco inne możliwości, ale z drugiej strony reku i tak będziesz robił i tak, więc jakby same zyski z GWC nie będą tak duże niż gdyby reku w domu nie było. Co masz na myśli mówiąc: "Reku będzie miało nagrzewnice, do tego jakieś nawilżacze, bez filtrów" ?? ja nie planowałam nagrzewnic przy reku, z kolei myślałam że filtry to standard a o nawilżaczach jeszcze pomyślę, zapewne da się to domontować później gdyby zaszła taka potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 25.02.2007 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Ja po gruntownym przeanalizowaniu moich fundamentów stwierdziłam, że nijak żwirowiec tam nie wejdzie no chyba że zrezygnowałabym ze spiżarki pod schodami ale to wykluczone! wiec jako że domy mamy podobne, ja musiałbym się liczyć z kosztem 5300 zł - trochę dużo Wiem że reku oferuje nieco inne możliwości, ale z drugiej strony reku i tak będziesz robił i tak, więc jakby same zyski z GWC nie będą tak duże niż gdyby reku w domu nie było. Co masz na myśli mówiąc: "Reku będzie miało nagrzewnice, do tego jakieś nawilżacze, bez filtrów" ?? ja nie planowałam nagrzewnic przy reku, z kolei myślałam że filtry to standard a o nawilżaczach jeszcze pomyślę, zapewne da się to domontować później gdyby zaszła taka potrzeba No to kolejno : filtry to standard ale nie tak mocno "antyabkteryjne". Nawilżaczy w reku nie widzałem więc nie wyobrażam sobie jak to miałoby wyglądać pod względem wydajnościowym. Nagrzewnice ze względu na możliwość zamarzania wymiennika zimą. Co jeszcze, co do zysków to GWC wbrew logice nie daje zysków na wymienniku, bo im większa różnica temperatur tym wymiennik daje większe zyski (a tutaj różnice zmniejszamy). GWC dla mnie ma 3 zastosowania : "klima" latem, nawliżone i przefiltrowane powietrze, zabezpieczenie antyzamrożeniowe. Można sprawdzić symulację, jak tak zrobiłem, powyżej kilku st Celcjusza sprawność reku spada. Stąd potrzebny bypass. Niestety trochę główkowania jest jak się chce zaoszczędzić i zrobić wszystko samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 25.02.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 "klima" latem Patrząc na koszty GWC zaczynam dochodzić do wniosku, że taniej chyba jednak od wyjdzie kupić jakieś tanie splity i powiesić w sypialniach (bo tam człowiek najciężej znosi upały) No i o ile skuteczniej, bo wydajność klimatyzatorów jednak jest nieporównywalnie wyższa nawliżone i przefiltrowane powietrze no tak, tu GWC ma porządną zaletę, ale to ponoć też nie jest takie pewne z tym nawilżaniem... jak GWC leży sobie pod trawką, to go deszczyk co jakiś czas przemywa i nawilża a takie GWC w fundamentach?? a z drugiej strony: czy żwir mi przefiltruje powietrze lepiej niż filtr klasy EU4? zabezpieczenie antyzamrożeniowe Dlatego myślałam o reku Bartosza, ponoć są tak skonstruowane że nie zamarzają i nie potrzebują nagrzewnic, nawet przy mocno ujemnych temperaturach powyżej kilku st Celcjusza sprawność reku spada No właśnie o tym mówiłam, czyli inwestując 5300 w GWC sprawiam, że te 6000 ktore zainwestuje w reku zwracać mi się będzie dłużej Ja niestety będę zmuszona zlecić montaż tego wszystkiego jakiejś firmie, więc będę miała ograniczone możliwości "kombinowania" z różnego typu bypassami, przepustnicami, czerpniami i innym ustrojstwem dlatego zaczęłam wątpić w mój wymarzony GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 25.02.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Widzę, że nie tylko ja przegryzam sie przez temat GWC. Do szeregu plusów instalacji z GWC wymienionych już wyżej dorzucę jeden/dwa "minusiki". Ze strony http://www.rekuperatory.pl: Jedyną wadą GWC jest konieczność jego tzw. regeneracji, czyli "odpoczywania" przez 8-10 godzin na dobę. [...] Złoże musi w okresie "odpoczynku" odzyskać stałą temperaturę otaczającej je ziemi (czyli ok. 4 stopni C). [...] Minusem jest też możliwość powstania zapachu stęchlizny, jeśli nie używamy GWC przez dłuższy czas (2-3 tygodnie). Konieczne jest wówczas przedmuchanie instalacji (poprzez np. włączenie całości instalacji na maksimum i otwarcie okien w mieszkaniu).[...] Koszt wykonania GWC oscyluje w granicach od 1500 do 3500 PLN, w zależności od jego wielkości. GWC rurowy można wykonać we własnym zakresie, jednak przy instalacji GWC żwirowego zalecałbym wykorzystanie doświadczonej ekipy. Słowo "wykonanie" oznacza tylko i wyłącznie "montaż" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 25.02.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 majania dlatego ja robię takie duże, żeby się nie musiało regenerować i mogło chodzić non stop Poza tym pod ziemią nie ma +4 tylko raczej pomiędzy 6 a 10 ale to oni są niby specjalistami A co do wykonania GWC żwirowego i zaleceń aby robiła je doświadczona ekipa, zapewne reku też każą kupić gotowe ... no cóż wentylatory już zamówiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 25.02.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 pod ziemią nie ma +4 tylko raczej pomiędzy 6 a 10 ale to oni są niby specjalistami Temperatura zależy od głębokości usytuowania GWC i kilka innych parametrów jak m.in. rodzaj pokrycia powierzchni gruntu (trawnik, kostka itp), czy struktura gruntu. Jesteś w stanie osągnąć temp. ok 8 stopni instalując GWC na 5 m głebokości. Myślę, że problem nie tkwi w "minusach" (zawsze można pojąć działania zmierzające do ich wyeliminowania lub ograniczenia), ale w kosztach wykonania GWC. Jeżeli mam wydac 10 000 na "kilka" rur, nawet mających szereg bezdyskusyjnych zalet, to trochę boli Poważnie zastanawiam się nad wentylacją mechaniczną, ale nie stać mnie na GWC. Alternatywa jest - wtórna nagrzewnica - koszt 750,00 PLN. Może kiedyś dostanę spadek i sobie zafunduję GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts