Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wreszcie przeprowadzka do nowego domku, dziś pierwsza noc. Miałem wprowadzać się na święta ale to chyba i tak nieżle biorąc pod uwagę że zaczynałem (od wytyczenia) 19 kwietnia 2006

Wam życze wytrwałości i jak najszybszego zakończenia budowy

Gratuluję!! ... i nie ukrywam, że zazdroszczę. Zapamiętaj dzisiejszy sen - może okazać się proroczy PS. Wcale nie wierzę w zabobony :roll:

Wreszcie przeprowadzka do nowego domku, dziś pierwsza noc. Miałem wprowadzać się na święta ale to chyba i tak nieżle biorąc pod uwagę że zaczynałem (od wytyczenia) 19 kwietnia 2006

dzięki ROBSON68!

gratulujemy i chyba wiesz o tym, że to co przyśni ci się pierwszej nocy na nowym miejscu oznacza coś ważnego :wink: . chyba możemy liczyć na opowieść tego snu? czekamy :lol:

Myślę, że problem nie tkwi w "minusach" (zawsze można pojąć działania zmierzające do ich wyeliminowania lub ograniczenia), ale w kosztach wykonania GWC. Jeżeli mam wydac 10 000 na "kilka" rur, nawet mających szereg bezdyskusyjnych zalet, to trochę boli :roll: Poważnie zastanawiam się nad wentylacją mechaniczną, ale nie stać mnie na GWC. Alternatywa jest - wtórna nagrzewnica - koszt 750,00 PLN. Może kiedyś dostanę spadek i sobie zafunduję GWC :lol:

Dlatego zamiast rur robię żwirowca, cena jak widać :wink:

A nagrzewnica jest o tyle problemem, że ma pewnie z 1,5kW więc trochę mało ekonomiczna.

Ale zgadzam się, że jeśli ktoś nie może sam zrobić żwirowca i ma w alternatywie rury Rehau to za 10k pln nie warto robić.

Gratulacje, zadroszczę 8) Ja właśnie wczoraj zacząłem myśleć intensywnie nad przyśpieszeniem budowy (jak można przyśpieszyć coś czego się jeszcze nie zaczęło ) tak, żeby latem 2008 się wprowadzić zamiast zimą 2008. Myślę intensywnie :wink: :lol:

dlatego ja robię takie duże, żeby się nie musiało regenerować i mogło chodzić non stop

Mice, czy zwiększając powierzchnię GWC planujesz zastosować jedną czerpnię gruntową ? Zastanawiam się nad sprawnością takiego wymienika...co oczywiście zależy od jego powierzchni (jaką planujesz?). Możę lepiej zastosować dwie czerpnie :roll: Poza tym jeżeli wykonać GWC żwirowe w obrysie fundamentów to chyba nie ma ono parametrów nawilżenia powietrza porównywalnych z GWC "w trawniku" :roll: Ale ja specjalistą nie jestem ... :)

Mice, czy zwiększając powierzchnię GWC planujesz zastosować jedną czerpnię gruntową ? Zastanawiam się nad sprawnością takiego wymienika. Możę lepiej zastosować dwie czerpnie :roll: , ale ja specjalistą nie jestem ... :)

Czerpnia jedna ale o fi 200mm aby przepływ był wolniejszy, do tego 5,5m rozstawu rur. Tak jak pisałem rury droższe ale prędkość powietrza mniejsza i o to mi chodzi. Przy max wydajności 3,36m/s, spadek w granicach 1Pa na 1mb rury. Przy 160mm opory i prędkość wzrastają dosyć mocno.

Przez przypadek małża widziała na WTK reportaż, jutro ma być coś więcej w Wyborczej... jestem w szoku....

A Wy budujecie gdzieś koło Mice'a?

PETERGOL,gdziesTY to znalazł?

szok :evil:

TO CO MAMY SIE BUDOWAĆ CZY ZBIERAMY GRUPE NA PROTESTACJE?

:evil:

Przez przypadek małża widziała na WTK reportaż, jutro ma być coś więcej w Wyborczej... jestem w szoku....

A Wy budujecie gdzieś koło Mice'a?

PETERGOL,gdziesTY to znalazł?

szok :evil:

TO CO MAMY SIE BUDOWAĆ CZY ZBIERAMY GRUPE NA PROTESTACJE?

:evil:

my w sumie po drugiej stronie szczytnik, od ul.piotrowskiej w lewo.

ale chyba jesteśmy w promieniu 1 km :cry:

no mówi się trudno, budujmy się dalej :wink: , póżniej będziemy się martwić :wink:

no orzeszek, co to do ciężkiej ... ma być :evil:

Co prawda w linii prostej raczej mam ponad 1km od tych magazynów ale niech mi ten kolo płk. Adamek nie wyjeżdża z tekstami o ochronie informacji niejawnych ... :roll:

Ech powoli zabieram się za budowę, pozowlenie mam, plan zgaospodarowania jest ważny, jak będę musiał się wynieść to mi zapłacą grubą kasę za to.

Nie pękąć 8)

spoko mice, nie my jedyni tam się budujemy :-?

Wiem, że nie ale jak na razie bliżej ode mnie budują się tylko 2 chaty :lol:

No nic, wysłałem wici do znajomego ze znajomościami, w ciagu kilku dni powinienem wiedzieć co we "władzach" na to :evil:

Mice, licząc od ściany lasu- też się łapię na ten kilometr- jedziemy na tym samym wózku... mimo wszystko jestem dobrej myśli :). Jak będziesz coś wiedział- zapodaj info.

Pozdro

pod ziemią nie ma +4 tylko raczej pomiędzy 6 a 10 ale to oni są niby specjalistami

Temperatura zależy od głębokości usytuowania GWC i kilka innych parametrów jak m.in. rodzaj pokrycia powierzchni gruntu (trawnik, kostka itp), czy struktura gruntu. Jesteś w stanie osągnąć temp. ok 8 stopni instalując GWC na 5 m głebokości.

Myślę, że problem nie tkwi w "minusach" (zawsze można pojąć działania zmierzające do ich wyeliminowania lub ograniczenia), ale w kosztach wykonania GWC. Jeżeli mam wydac 10 000 na "kilka" rur, nawet mających szereg bezdyskusyjnych zalet, to trochę boli :roll: Poważnie zastanawiam się nad wentylacją mechaniczną, ale nie stać mnie na GWC. Alternatywa jest - wtórna nagrzewnica - koszt 750,00 PLN. Może kiedyś dostanę spadek i sobie zafunduję GWC :lol:

widzę że nie do końca doczytałaś moją mgr ;) - w żwirowych wymiennikach (jak i płytowym który sama będę miała) nad złożem montuje się warstwę styropianu - ok 10-12cm, symuluje to warstwę gruntu nad wymiennikiem i dlatego średnia temp pod tym styropianem jest równa ok 8stC

to właśnie jest dla mnie główna wada rurowych - nad rurami tego styropianu się standardowo nie daje i montując je na gł 1,4m rury znajdują się na granicy przemarzania gruntu - tzn zimą temperatura gruntu wokół rur dochodzi do 0stC - jak dla mnie różnica - oczywiście Rehau tego nie mówi... :)

tak moim prywatnym zdaniem GWC rurowy jaki pokazują na schematach dla domków jednorodzinnych to strata pieniędzy i ogólnie sztuka dla sztuki - taki co by faktycznie działał podobnie kosztuje DUUUŻO więcej (tzn w systemie Rehau kilkadziesiąt tys.)

racja - nagrzewnica dużo tańsza, niestety inwestycyjnie... gdyby włączyć nagrzewnicę 1,5kW na całą dobę to zużycie energii na dobę wyniesie 36kWh, na miesiąc już 1080kWh przyjmując że pracowałaby ok 3 miesiące w roku i cena kWh 0,37zł to dodatkowo kosztuje to ok 1000PLN :) - można policzyć po ilu latach GWC się zwróci

a przyjmując ok 360m3/h świeżego powietrza to taka nagrzewnica dogrzeje to powietrze max o ok 12stC czyli przy mrozach -12 dojdzie do 0stC :) - żadna rewelacja jak za taką cenę...

to tak dla uzupełnienia zestawienia kosztów w temacie GWC :)

a co do nawilżania to niezależnie od miejsca wbudowania nad GWC jest styropian i folia - więc to nie deszcz itp wpływają na nawilżanie - tylko pewne zależności pomiędzy możliwą ilością wilgoci w powietrzu a jego temperaturą...

pozdrawiam

Asia

No nic, wysłałem wici do znajomego ze znajomościami, w ciagu kilku dni powinienem wiedzieć co we "władzach" na to :evil:

fajnie Mice, czekamy na wiadomości :-? . ale nie sądze, żeby cokolwiek zmieniło naszą decyzje o rozpoczęciu budowy-tacy jesteśmy napaleni 8)

Dzisiaj u znajomego ze Szczytnik było TVN24... na pewno będzie się coś działo w tym temacie.

Pozdro