Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć Zuza!

Można wiedzieć gdzie się budujecie w Tulcach - bo ja tam mieszkam i będę się budował :)

Witam Zioma :-)

Ja mieszkam w Tulcach os. Przylesie :-) ,

a budować zamierzam w Szczepankowie, ech już się nie mogę doczekać startu :p

...to chociaż koszty przeprowadzki nie będą duże :lol:

Masz rację, chyba wszystko przewiozę taczką :D

Ech szczęściarz...

jeszcze powiedz, że przez okno tam gdzie mieszkasz widzisz plac budowy :-)

to zaraz pęknę z zazdrości.

Ja mało brakowało, a tak bym miał, żebym widział plac budowy z kuchni z mieszkania, ale niestety się nie udało :(

To może zdradzisz na PRIV, gdzie mieszkasz i gdzie budowa ?? :)

lubię podpatrywać inne budowy i wykradać różne patenty na ciekawe rozwiązania

8)

My też się czailiśmy na te działki... :D

Ale w końcu udało nam się znaleść działkę w starej części.

Działka jeszcze jest nie kupiona - ale to opowieść nacały dzień...

Zaraz jak dostaniemy pozwolenie dam znać gdzie dokładnie będę spędzał bardzo dużo czasu :D

Nie chcę zapeszyć :-?

szperając po forum znalazlem Najczęstsze błędy przy posadawianu budynków male streszczenie co i jak ;-)

.....a ja caly czas walcze z moim gruntem ;-(

nie wiem jakie ci inzynierowie kocznyli szkoly ale tragedia juz bylem z wizyta u kolejnego ktory odradzal mi posadowienie na mikropalach bo ponoc drogo a namawial na studnie ;-(

na moje po miesiacu wertowania netu nie tak zle wychodzi wiec zacząłem szukac sam na wlasna reke rozwiazania - pierwsze to poszukac wiertło srednicy 20-35 cm najlepiej mechaniczne bo bedzie jakies 70 pali wiec torche wiercenia.

i tu wlasnie problem okazal sie najwiekszy - takie wiertnice maja glownie firmy co wierca studnie i oni sobie licza od metra wiercenia a nie na h i to jest chore bo jak srednio bedzie glebokosc ok 2,5 m x 70 pali wiec kwota zrobila sie kosmos 17500 :o

uświadamiałem im ze ze to cena kosmos bo dlaczego w takich przypadkach nie licza za godzine ?

moga liczyc sobie za metr jak wiercą studnie np na 12m to w cene musi byc wkalkulowana cala logistyka i koszty przyjazdu wiec kasuja 1200 zl za 12 metrwa studnie i zajmuje im to prawie caly dzien ! i tu cena jest ok !

ale nie za odwiert 70 szt (hurt) na gleb. ok 2,5 m w jednym prawie miejscu wiec koszty dojazdu jedne i max. odwiercenie tyle szt. mysle ze zajmie im 2 dni robocze wiec za 2 dni 17500 to przesada :evil:

narazie udalo mi sie poszukac 2 firmy co sa normalne i biora na godzine (tak jak jest w przypadku np. koparki) jedna ma stawke 125 zl/1h ale ma duze wiertla tylko srednica 55 lub 90 i druga firma co ma wiertlo o sred. 35 i stawka to 80 zl/1h

wiec kwota za nawierty to ok. 2800 brutto !!!

kwota za beton (przyjęte 70 szt. o srednicy 35 i wysokosi 2,5 ) to jest 3400 (beton liczony z betoniarni ale taniej wyjdze jak ekipa od zalewania bedzie mieszac to w betoniarce )

no i 3 prety f12 wiazane w kazdym palu to kwota ok 2000 (ponoc to i tak za duzo tego zborjenia )

to daje nam kwote pali ok 8200 zl na 70m/bieżących fundamentu !!!

+ kwota ekipie murarskiej ale glownie chce to robic wlasnymi silami z wsparciem ze strony bartkow ;-)

wiec nie wiem dlaczego wszyscy tak zniechecaja do tych pali :cry:

http://www.euroadres.pl/images/Wizytowka/kokpol.jpg

ja Cie zniechęce nawet do tej działki - sprzedaj ją w cholere i kup normalną

bo na palach pewnie sie nie skończą Twoje wydatki

No nie! Co to za rady!

Misiak, zakazuję Ci sprzedawać działkę!!!

Odnośnie pali. Chciałem pogadac na skype, ale napiszę tutaj. Mój kolega, zarazem projektant mojej chałupki, zresztą pewnie już Ci o nim mówiłem, robił kiedyś projekt takich pali pod wybudowany budynek, który osiadał. To była jakaś szkoła. Powiedział, że to normalne rozwiązanie w takich przypadkach i może być z dobrym skutkiem wykorzystane.

Inny przypadek, w którym uczestniczył jako kierbud, to sytuacja bardzo podobna do Twojej. W skrócie:

Przejmuje kierownictwo nad budową, nikt nie robił badań geotechnicznych, robią wykop, okazuje się, że grunt do "d" Jako kierownik budowy (cytuję co powiedział: "nie robiłem łaski, i musiałem facetowi zaproponować rozwiązanie problemu projektując zmianę posadowienia budynku"

Powiedział, że musiał to "przeliczyć", zmodyfikował projekt i postawili chatę!

Pytałem, czy może Ci pomóc. Mówi, że trzeba nad tym chwilę posiedzieć, ale z powodu nawału roboty teraz się tego nie podejmie.... :(

P.s.1 Misiak, ten szkic. Pale muszą być ostre??!! Przecież one muszą przenosić pionowe obciążenia całęgo domu... Jak na mój gust powinny mieć płaskie zakończenie.

P.s.2 Moze pojedź na polibudę, tam gdzie jest wydział budownictwa, albo akademik i powieś ogłoszenie. Jakiś kumaty student zrobi Ci to za parę browarków. (znaczy wszystko przeliczy)

No nie! Co to za rady!

w tym przypadku niestety słuszne - na palach sie nie skończy a wydatki mogą być finalnie większe niż zakup nowej działki

Pozdrawiam

Tylko, że zapomniasz o 2 rzeczach :

1. działki zdrożały gdzieś 2,5 - 3x od czasu zakupu przez Misiaka i teraz może go być nie stać na kupno lepszej (bo tej może tak drogo nie sprzedać, a nawet jeśli to pytanie czy gdzieś w okolicy się jeszcze jakieś ostały wolne)

2. Np. my wybraliśmy działkę ne tylko ze względu na cenę ale i samo miejsce, w tym miejscu nie ma już działek na sprzedaż i dlatego zrobimy wszystko, żeby się wybudować 8)

No nie! Co to za rady!

w tym przypadku niestety słuszne - na palach sie nie skończy a wydatki mogą być finalnie większe niż zakup nowej działki

Pozdrawiam

Nie zgadzam się. Misiak ma już działkę, projekt, pozwolenie na budowę, zrobiony wykop, kupiony garaż, i wzięty kredyt. On szuka rozwiązania, jak ma postawić w określonych warunkach dom, a nie rad typu: sprzedaj działkę. Proponując takie rozwiązanie, wogóle nie pomagasz, oprócz dobijania kogoś.

Proponując takie rozwiązanie, wogóle nie pomagasz, oprócz dobijania kogoś.

sprowadzam na ziemie.....

za pare lat jak mu chałupa zacznie sie przechylać jakiej rady mu udzielisz?

owszem, da sie wybudować dom nawet na środku morza, ale nie tanim kosztem

i głównie na to zwracam uwage - KOSZTY mogą okazać sie po zakończeniu budowy o wiele większe niż zakładał, a że buduje na kredyt to dopiero może być dobijające jak będzie miał niewykończony dom i kredyt do spłacania

i jeszcze jedno na koniec - widziałem kiedyś reklame firmy z Wrocławia, która robi coś na wzór prześwietlenia gruntu - polegało to na tym, że wkopują w ziemie na działce kable (całe mnóstwo) o na podstawie odbicia fal dają dokładny obraz geologiczny - reklama była skierowana do inwestorów indywidualnych, więc usługa nie może być za droga

Pozdrawiam

Dzieki za wsparcie

ale powoli mam dosc tej dzialki ;-(

kupilem ja w miare niedrogo 34 tys. za 844 m2 wiec ponoszac koszty nawet 20 tys mysle ze na ta chwile nigdzie nie znajde za ta kase dzialki w rokietnicy wolaja teraz od 100 zl w gore za m2 ( na peryferiach rokiernicy a ja mam w samym centrum) wiec mysle ze moja dzialka to na ta chwile min 90 - 100 tys. kosztuje (nie biorac niespodzianek pod uwage ;-) )

ja podobnie jak mice nie tylko cena a dosc ciekawe polozenie dzialki w zaciszu (tak nazywa sie moja ulica) w samym centrum wszedzie blisko

ps. Marzin

wszystkiego najlepszego z okazji urodzin !!!

http://republika.pl/blog_ty_379279/616254/tr/gify-okazyjne_015.gif http://republika.pl/blog_ty_379279/616254/tr/mis.gif

@fotograf

Widzisz, problem polega na tym, że nie znasz szczegółów dotyczących Misiaka inwestycji, a dajesz rady. Badania geologiczne, całkiem profesjonalne, ma już zrobione. Wynika z nich, że grunt nośny jest, tylko że ok 2 metry poniżej poziomu. Misiak rozważał opcje budowy domu z piwnicą, budowy domu na płycie fundamentowej lub posadowienie na palach. Głównym czynnikiem wyboru mają być koszty. Teraz rozważał temat tych pali i prosi o pomoc lub radę w tej konkretnej sprawie

Wracając do badań geologicznych. Można tam postawić dom, nie będzie się przechylał. Trzeba tylko to zrobić z głową.

I jeszcze jedno. Misiak będzie moim sąsiadem, nie przez płot, ale widać jego działkę z mojego podwórka. Płaciliśmy za metr działki ok 40 zł, teraz cena w tej okolicy to 100-120 pln/m2. I co Ty na to?

Powiedzmy, że jego działka jest teraz warta ok 100.000, cena zakupu była załóżmy 40.000 (bo szczegółów nie znam). Nawet jak wyda na te pale 10 tyś, a nawet niech 20 tyś, to i tak jest parę groszy do przodu.

W tym miejscu gdzie jest jego działka wolnych miejsc praktycznie już nie ma, a lokalizacja jest niezła.

P.s. Misiak, a gdzie Ty wogóle jesteś??? Śpisz, czy co? Pogodaj z kolegą fotografem :wink:

Dzieki za wsparcie

ale powoli mam dosc tej dzialki ;-(

kupilem ja w miare niedrogo 34 tys. za 844 m2 wiec ponoszac koszty nawet 20 tys mysle ze na ta chwile nigdzie nie znajde za ta kase dzialki w rokietnicy wolaja teraz od 100 zl w gore za m2 ( na peryferiach rokiernicy a ja mam w samym centrum) wiec mysle ze moja dzialka to na ta chwile min 90 - 100 tys. kosztuje (nie biorac niespodzianek pod uwage ;-) )

ja podobnie jak mice nie tylko cena a dosc ciekawe polozenie dzialki w zaciszu (tak nazywa sie moja ulica) w samym centrum wszedzie blisko

Noo. Jesteś!

ps. Marzin

wszystkiego najlepszego z okazji urodzin !!!

http://republika.pl/blog_ty_379279/616254/tr/gify-okazyjne_015.gif http://republika.pl/blog_ty_379279/616254/tr/mis.gif

DZIĘKI :oops:

A skąd Ty wiesz, że mam dziś urodziny??? :o

He he. Zakumałem. W moim profilu w skype jest wszystko napisane.

rozpracowałeś mnie :wink:

P.s. Jedziecie dziś do Rokietnicy? Bo my będziemy tam gdzieś ok 14.

nie wiem jeszcze bo na 16 jestesmy juz umowieni u znajomych wiec jak sie wyrobimy to moze wpadniemy na chwile zobaczyc ile wody w "stawie" mam

- chyba karpie na swieta zaczne hodować :wink:

jestem w tym tygodniu umowiony na wypompowanie wody i juz sie boje pewnie jakies 1000 zl pojdzie na to :cry:

moge komus odstapic jakies 50 m3 wody jak ktos ma braki :wink: