leszekg 09.10.2006 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Witam, To moj pierwszy post na tym forum ale powoli przygotowuje sie do budowy domu wiec pewnie postow bedzie wiecej. Zacznijmy od poczatku. Moja dzialka jest nie uzbrojona, wiec trzeba będzie do niej dociągnąć conajmniej prąd. Co do pozostałych mediów nic po za tym chwilowo nie będzie dociągane na teren działki. Głownie dlatego ze opłacalność takich działań w tej chwili (ze względu na odlęgłość itp ) jest po prostu wątpliwa. Na dzialce bede wiec budowal oczyszczalnie i jednocześnie studnie wierconą (tak przynajmniej myśle dzisiaj). Do tego wszystkiego, żeby było mało zastanawiam się nad instalacją pompy ciepła typu woda/woda. Podstawowe pytanie jakie mnie nurtują to: 1. Czy na wszystkie te instalacje na działce o powierzchni 1400 m2 starczy miesjca? Zwarzając na odległości które musze być zachowane oczyszczalni od studni itp. 2. Czy można bez obaw pobierać wodę pitną z wód gruntowych do których jednocześnie odprowadza się oczyszczoną wodę z oczyszczalni? Jakoś psychicznie mi to nie idzie w parze. ) 3. Czy pompa ciepła typu woda/woda może kłócić się w jakiś sposób z ujeciem wody w postaci studni wierconej? Za pomoc w tych zawiłych dla mnie tematach z góry dzieki. Leszekg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/63505-pompa-ciep%C5%82a-typu-wodawoda-a-studnia-wiercona-i-jeszcze/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.10.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Witaj w gronie budujących! Wydaje mi się, że czeka Cię sporo upojnych nocy spędzonych na lekturze. Tu wszystko już było i po wiele razy, ale wyszukiwaczka nie zawsze daje odpowiedzi "wprost". To kwestia stawianych pytań. Sugeruję poszukać norm i przepisów kodyfikujących te odległości. Są tu gdzieś, bo widziałem. Dobrze by było mieć badanie geotechniczne terenu. Wykluczy sporo rozwiązań i wskaże inne. Pisali tu o cenie kilkuset zł za takie badanie gruntu. Im dalej od stolicy tym taniej! Łamigłówka fajna, ale przy odrobinie cierpliwości znajdziesz rozwiązanie. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/63505-pompa-ciep%C5%82a-typu-wodawoda-a-studnia-wiercona-i-jeszcze/#findComment-1395463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekg 10.10.2006 05:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Oczywiscie szukalem przez wyszukiwarke. Spedzilem nad tym dobre 30 minut ale fakt faktem ta wyszukiwarka precyzyjna to nie jest. (( Dzieki za podpowiedz jak wyszukiwac to sprobuje w ten sposob. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/63505-pompa-ciep%C5%82a-typu-wodawoda-a-studnia-wiercona-i-jeszcze/#findComment-1395518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekg 10.10.2006 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Niestety mimo usilnych poszukiwań na grupie nie wiele znalazłem w tematach mnie interesujących. Jest oczywiście oddzielnie o studni, oddzielnie o oczyszczalni i jeszcze osobno o pompie cieplnej ale łącznie nie widze czegos takiego. Dlatego mimo wszystko prosba jesli ktoś cos takiego praktykował to chętnie usłyszę opinię jak to wszystko dobrze razem pogodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/63505-pompa-ciep%C5%82a-typu-wodawoda-a-studnia-wiercona-i-jeszcze/#findComment-1395741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.10.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Ad 1 i 2. § 31. 1. Odległość studni dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, niewymagającej, zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony ujęć i źródeł wodnych, ustanowienia strefy ochronnej, powinna wynosić - licząc od osi studni - co najmniej: 1) do granicy działki - 5 m, 2) do osi rowu przydrożnego - 7,5 m, 3) do budynków inwentarskich i związanych z nimi szczelnych silosów, zbiorników do gromadzenia nieczystości, kompostu oraz podobnych szczelnych urządzeń - 15 m, 4) do najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej, jeżeli odprowadzane są do niej ścieki oczyszczone biologicznie w stopniu określonym w przepisach dotyczących ochrony wód - 30 m, 5) do nieutwardzonych wybiegów dla zwierząt hodowlanych, najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji lokalnej bez urządzeń biologicznego oczyszczania ścieków oraz do granicy pola filtracyjnego - 70 m.2. Dopuszcza się sytuowanie studni w odległości mniejszej niż 5 m od granicy działki, a także studni wspólnej na granicy dwóch działek, pod warunkiem zachowania na obydwu działkach odległości, o których mowa w ust. 1 pkt 2-5. Ad3. W grę wchodzi wydajność studni. PC potrzebuje przepompowanie okreslonej ilości wody (okresla to producent PC dla danej pompy),w związku z tym - przy małej wydajności studni - może jej braknąć. Jeszcze jedna sprawa. Pamietaj, że zgodnie z przepisami zrzut wody z PC musi nastapić do tej samej warstwy co pobór. W przeciwnym wypadku zrzut z PC traktowany jest jako ściek.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/63505-pompa-ciep%C5%82a-typu-wodawoda-a-studnia-wiercona-i-jeszcze/#findComment-1395794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carpedijem 10.10.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Z różnych ofert które przejrzałam na PC (moja działka 700m2, dom zajmuje 120m2) wynikałoby że miejsca masz pod dostatkiem. Tym bardziej że z tego co czytam wynika że chcesz pompę woda-woda. Jedna rzecz jeszcze - odległość między studnią czerpną a zrzutową powinna być zdaje się min 15m, ale przy twojej powierzchni nie powinieneś mieć z tym problemu. O oczyszczalniach nic nie wiem.PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/63505-pompa-ciep%C5%82a-typu-wodawoda-a-studnia-wiercona-i-jeszcze/#findComment-1395851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts