piotrulex 26.06.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Witam po dlugiej przerwie. Powiedzcie z ktorego biura skorzystac KarBUD czy Inewestprojekt w Toruniu w celu wykonania adaptacji projektu do dzialki. Mial ktos doswiadczenia z tymi biurami? Mamy projekt z Atrium i chcemy wprowadzic drobne poprawki. Czy warto zlecic takim biurom posrednictwo w uzyskaniu pozwolenia na budowe czy samemu biegac? karbud nie znam a inwestprojekt czyli pan Kruger to stara maruda Ty mu jedno a on Ci drugie pomimo uzgodninej wczesniej ceny za "wszystkie" zmiany doliczyli mi 200 zeta za zmiane stropu z lanego na terive. dla mnie wszystkie to wszystkie ale nie dla niektorych ja mu ze piwnica o on ze nie bo ody gruntowe sa za wysokie. ja mu ze mam 2 metrowa dziure i nie ma wody a on mi ze to niemozliwe. no wiec musial przyjechac i zobaczyc ze dopiero na 2,5 zaczelo sie saczyc no i oczywiscie mam piwnice pol na pol w ziemi bo taka wlasnie chciale. maruda i tyle. sytuacje ratuje jedynie mlody czlowiek ta pracujace lednak ja tego biura nie polecam pomijam bledy w adaptacji projektu, zle poprzeliczane wymiary itd. dobrze ze wykonawca solidny i z doswaiadczeniem bo jakby mial sie trzymac scisle projektu to pewnie by juz sie zawalilo ( wszystko wlacznie z pozwoleniem zalatwia biuro do adaptacji. wszelkie pisma o warunki itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 27.06.2007 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Witam po dlugiej przerwie. Powiedzcie z ktorego biura skorzystac KarBUD czy Inewestprojekt w Toruniu w celu wykonania adaptacji projektu do dzialki. Mial ktos doswiadczenia z tymi biurami? Mamy projekt z Atrium i chcemy wprowadzic drobne poprawki. Czy warto zlecic takim biurom posrednictwo w uzyskaniu pozwolenia na budowe czy samemu biegac? Robiłem projekt garażu w Karbudzie. Mogę polecić tą firmę. W cenie było bieganie po urzędach. Myślę, że nie warto tego robić samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz_Dom 27.06.2007 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Dziekuje wam za cenne uwagi. Okazuje sie ze projekty ATRIUM obsluguja jeszcze: - Pośrednictwo w Usługach Projektowych pani Bogumiła Tomaszewska na ul Barwnej- THERMOPROJEKT S.C. JACEK WINOGRODZKI,ROBERT KARCZEWSKI ul Pigwowa Moze cos o tych biurach ? No to zaczynamy swoja dluga droge do wymarzonego domu. Fajnie macie ze na takich etapach zaawansowanych macie swoje domy ale moze przez to skorzystam z waszych doswiadczen na rynku torunskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 27.06.2007 05:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Nasz Dom, a gdzie się budujesz?Mogę dac Ci namiary na babkę, która mi robiła adaptację. Siedzi w starostwie więc wszystko szło szybko i bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz_Dom 27.06.2007 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Nasz Dom, a gdzie się budujesz? Mogę dac Ci namiary na babkę, która mi robiła adaptację. Siedzi w starostwie więc wszystko szło szybko i bez problemów. Buduje sie w Toruniu. Rozumie ze projekt moge kupic sobie w ATRIUM a adaptacje moze ta Pani zrobic ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DONKK 27.06.2007 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Ja akurat mam złe doświadczenia z Karbudem, babka wygląda i gada miło ale jak przychodzi co do czego to podwyższa ceny. Umówiłem się z nią na 1000 za adaptacje + jeszcze kupiłem u niej projekt. W cenie tego 1000 miały być 4 zmiany ale później kazała jeszcze sobie dopłacać. Z tym że ja uwierzyłem jej na słowo, a to trzeba na papierze jakie zmiany i za ile i nie będzie później głupich gadek o dopłatach, że ona myśłała że to będzie prostsze i takie tam....KARBUDU nie polecam.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 27.06.2007 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Nasz Dom, a gdzie się budujesz? Mogę dac Ci namiary na babkę, która mi robiła adaptację. Siedzi w starostwie więc wszystko szło szybko i bez problemów. Buduje sie na Wrzosach. Rozumie ze projekt moge kupic sobie w ATRIUM a adaptacje moze ta Pani zrobic ? Pozdrawiam Projekt kupujesz tam gdzie i chcesz i tak jak Ci sie podoba a adaptacje i wszelkie zmiany robi Co osoba ktora ma do tego odpowiednie uprawnienia tez mialem z polecenia jakas Pania ze starostwa, ktora posredniczyla w sprzedazy projektow i robila adaptacje. niestety dalem sie namowic na inwestprojekt - nie polecam - operuja standardami kolejny przyklad: mam mala, waska dzialke bo kiedys tam mialy stac blizniaki. w warunkach mam napisane ze dopuszczalna zabudowa wolnostojaca lub blizniacza. sasiad ma wolnostojacy a my i tak wybralismy sobie projekt ktory moze byc blizniakiem bo z jednej strony nie ma wcale okien i ma prosta sciane. Kruger mowil ze nie da rady postawic go na granicy i koniec. uwierzylem w to. okazalo sie jednak ze mozna napisac jakies pismo gdzies tam i sie zgadzaja na zmniejszenie odleglosci z 3 metrow nawet do 0. wystarczy tylko wiedziec o tym i chciec - dla nich to jednak zbyt skomplikowane NIE POLECAM Na koniec jako klientowi proponowali jeszcze w promocyjnej cenie projekt przylacza wodnego i kanalizacyjnego za 600 zeta sztuka (i to kto wie czy nie netto) Zrobilem te oby dwa projekty za 650 zeta razem bez faktury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 28.06.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 No to ja tez sie w koncu dopisze. Budujemy w Zlotorii domek DG11 z kolekcji Bauherr'a. Wlasnie konczymy sciany. Planowana przeprowadzka - jak najszybciej, ale nie pozniej niz przed Bozym Narodzeniem 2007. Czy ktos z Was ma dach kryty gontem - chetnie popodgladam. Agnieszka - przeprowadzilas sie juz? PozdrawiamMagda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 28.06.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 nie pozniej niz przed Bozym Narodzeniem 2007. my chcielismy tez do gwiazdki lecz 2008 roboty ida jednak niespodziewanie szybko co nas wcale nie martwi wiec w tej chwili majster mowi ze bedzie to wielkanoc 2008 choc do konca 2007 chcemy wszystko zamknac, ocieplic, elektryka, kanaliza, woda, piec tak aby zima mozna bylo spokojnie grzebac dalej wewnatrz zawsze mozna zac zac od 1 sypialni i lazienki + kawalek kuchni i sie przeprowadzic ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 28.06.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Ja mam jednak nadzieje, ze to bedzie na gotowo. Ekipa, ktora nam buduje domek postawila wiekszy w 6 miesiecy - w momencie przeprowadzki byl wykonczony w 100%. Licze wiec, ze i nam sie uda. Na szczescie nie mamy problemow z materialami, ale zamawialismy je w styczniu. Teraz jestem na etapie instalacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Krzysiek 28.06.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Ja mam jednak nadzieje, ze to bedzie na gotowo. Ekipa, ktora nam buduje domek postawila wiekszy w 6 miesiecy - w momencie przeprowadzki byl wykonczony w 100%. Licze wiec, ze i nam sie uda. Na szczescie nie mamy problemow z materialami, ale zamawialismy je w styczniu. Teraz jestem na etapie instalacyjnym. Masz trochę łatwiej, bo jedna ekipa robi Ci wszystko od A do Z. My mamy jedną ekipę co nam ściany i dach zrobi, a dalej trzeba będzie szukać na poszczególne etapy: elektryka, hydraulika, tynki, gładzie, płytki...uff ile tego szukania będzie http://forum.tkk.pl/engine/images/smiles/doh.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 28.06.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 dalej trzeba będzie szukać na poszczególne etapy: elektryka, hydraulika, tynki, gładzie, płytki...uff ile tego szukania będzie http://forum.tkk.pl/engine/images/smiles/doh.gif elektryk - ojciec tynki, gladzie, plytki i inne murarki - tesc hudraulik - jest choc zobaczymy jak to bedzie, zycie czesto weryfikuje nasze plany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Krzysiek 28.06.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 dalej trzeba będzie szukać na poszczególne etapy: elektryka, hydraulika, tynki, gładzie, płytki...uff ile tego szukania będzie http://forum.tkk.pl/engine/images/smiles/doh.gif elektryk - ojciec tynki, gladzie, plytki i inne murarki - tesc hudraulik - jest choc zobaczymy jak to bedzie, zycie czesto weryfikuje nasze plany Niektórzy to mają dobrze, u nas w rodzinie, żadnego człowieka co by umiał coś w budowlance zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz_Dom 28.06.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Czy moze ktos podpowiedziec ile w Toruniu czeka sie na wydanie pozwolenia na budowe, urzedowo wiem ile ale chce to skonfotowac z praktyka aby zobaczyc jaki grafik czasowy mnie czeka i czy realne mam szanse zaczac w tym roku z budowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetat 28.06.2007 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Czy moze ktos podpowiedziec ile w Toruniu czeka sie na wydanie pozwolenia na budowe, urzedowo wiem ile ale chce to skonfotowac z praktyka aby zobaczyc jaki grafik czasowy mnie czeka i czy realne mam szanse zaczac w tym roku z budowa. To zależy jaką drogą chcesz to pozwolenie uzyskac...Jeżeli za pomocą dobrego biura to postarają się pozwolenie załatwic po uzgodnieniach z ZUD w 3 tygodnie...Samo zbieranie papierków to jakiś miesiąc w zależności od tego na jakie utrudnienia się natkniesz Mogę podac adres dobrego biura, które wszystko załatwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetat 28.06.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Czy 11zł (w tym przywóz) za tonę żwiru to dobra cena? Ma ktoś namiary na w miarę tani styropian? A jak wygląda na dzień dzisiejszy cena gruchy? Kto z Was ostatnio robił ławę i orientuje się w cenach? A tak przy okazji poszukuję dobrego murarza..najlepiej takiego co nie ma firmy... Pozdrawiam budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 28.06.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Czy 11zł (w tym przywóz) za tonę żwiru to dobra cena? Ma ktoś namiary na w miarę tani styropian? A jak wygląda na dzień dzisiejszy cena gruchy? Kto z Was ostatnio robił ławę i orientuje się w cenach? A tak przy okazji poszukuję dobrego murarza..najlepiej takiego co nie ma firmy... Pozdrawiam budujących ja za 18 ton place 500 zeta wiec Twoja cena jest wrecz rewelacyjna - poprosze o namiar. styropianu tez niebawem bede poszukiwal gruchy nie znam dobrego murarza bez firm znam ale jest w tej chwili bardzo zajety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz_Dom 28.06.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 W projekcie mojego domu jest Porotherm 30 + ocieplenie welna. Zastanaiwam sie czy zmienic na bloczki betonowe. Powiedzcie jak wyglada lokalny rynek czy warto zostac przy PH 30 czy przejsc an bloczki ? Jakies srednie ceny?Wiem ze wielu korzysta z bloczkow i pewnie tu raczej nalezy kierowac sie dostepnoscia na rynku i cena? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Krzysiek 28.06.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Apel Przyznać się proszę kto z Was buduje Rododendrona 5 w Mierzynku pod Toruniem. Przypadkowo z mężem natknęliśmy się na budowę tego domu. Chętnie byśmy się wprosili na oglądanie wnętrza domu bo to też nasz projekt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borówka07 28.06.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Czy moze ktos podpowiedziec ile w Toruniu czeka sie na wydanie pozwolenia na budowe, urzedowo wiem ile ale chce to skonfotowac z praktyka aby zobaczyc jaki grafik czasowy mnie czeka i czy realne mam szanse zaczac w tym roku z budowa. To zależy jaką drogą chcesz to pozwolenie uzyskac...Jeżeli za pomocą dobrego biura to postarają się pozwolenie załatwic po uzgodnieniach z ZUD w 3 tygodnie...Samo zbieranie papierków to jakiś miesiąc w zależności od tego na jakie utrudnienia się natkniesz Mogę podac adres dobrego biura, które wszystko załatwi My złozyliśmy w Starostwie po uzgodnieniach w ZUD wniosek o pozwolenie 21 maja. Pani powiedziała, że trzeba czekać miesiąc czasu. Po trzech tygodniach udaliśmy się na zwiad i okazało się, że należy coś poprawić, uzupełnić. 15 czerwca odebraliśmy pozwolenie Jak dotychczas sprawy w urzędach nie były straszne, gorsze doświadczenia mieliśmy z adaptatorem projektu, ale to już za nami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts