agnieszkakusi 07.04.2009 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Michałka, jak zasiejesz swoja trawkę to będziesz wiedzieć, że ta deszczowa rośnie lepiej niż podlewana z węża jałową wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMajaD 07.04.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 widzę Nastka, że wiesz o kim mówię zasuwają chłopaki, ale pewnie ze 3 tygodnie im zejdzie Aga, może się uda tak załatwić bo ja najprawdę nie chcę deszczu jak masz tam wejścia to załatw to proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 07.04.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 oby nie padało, bo u nas na działce jest tak ziemia nasiąknięta, że koparka musiała się poddać bo nie mogła już manewrować w 70 cm koleinach poza tym gmina ma kopać wode i dobrze by było aby pogoda wtedy dopisała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz_Dom 07.04.2009 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 wchodziłam na http://www.twojapogoda.pl gdzie zawsze sprawdzam pogodę. Ma byc przelotny deszcz, ale ochłodzenie przez chyba dwa dni dopiero po świętach. A tak poza tym niech pada, bo trawka posiana Ja polecam serwis http://new.meteo.pl Dla Torunia model UM http://new.meteo.pl/um/php/meteorogram_list.php?ntype=0u&row=383&col=209&lang=pl&cname=Toru%F1 lub model COMPAS ten dluzsza ma prognoze ale czasami mniej trafna http://new.meteo.pl/php/meteorogram_list_coamps.php?ntype=2n&row=127&col=84&lang=pl&cname=Toru%F1 Podczas budowy dalem to moim budowlancom i bardzo byli zadowoleni bo dobrze sprawdzalo sie im. Szczegolnie np poziom wilgotnosci na niektorych etapach budowy wazny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdeterminowany 07.04.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Cześć wszystkim!Popieram przedmówcę, http://www.new.meteo.pl dla tej okolicy najlepszy, choć zdarzają się wpadki.Trochę zahaczyłem o temat podlewania deszczówką, że jest lepsza od kranówy. Co myślicie na temat, żeby zbierać deszczówkę do wkopanego w ziemię zbiornika, aby potem użyć jej do podlewania?Może ktoś zrobił już coś takiego?Pewno z czasem w takim zbiorniku rozwiną się glony. To z pewnością wada tego pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdeterminowany 07.04.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 ...tak cicho, chyba wszyscy już śpią.Rano na pewno ktoś coś napisze. Idę spać. Do juterka! chhhh........ rrrrrrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 08.04.2009 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Co do deszczówki, to my wkopiemy rury rozsączające z odprowadzeniem wody z rynien na ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 08.04.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 A my na razie mamy rynny i na tym zakończyłem Myślałem o rozprowadzaniu , ale i tak mam dużo wody na działce Prawdopodobnie skończy się na jakiś zbiornikach w ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 08.04.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 I wyjdzie na to, ze brzydka pogoda bedzie z mojej winy. Ale ja tez wole sloneczko. Wczoraj rozwiozlam kolejna gore ziemi. Jeszcze TYLKO 2 i przygotowyjemy ziemie do siania, czyli do akcji wkracza ekipa glebogryzarka+walec+grabie i tak na zmiane kilka razy. Bedzie wesolo. W temacie deszczowki, to my zrobilismy tak jak pisze Nastka - do spustow rynien mam podpiete weze drenujace i rozprowadzone pod ziemia. Do kazdego odplywu mam okolo 25 m rury (razy 6 spustow). Niby duzo, ale jak sobie policzylismy, ze do odprowadzenia calej wody z dachu przy duzej ulewie potrzebne bylo ponad 1,5 km rur (mam 360m2 dachu) zakopanych w ziemi to wymieklismy. Na razie nasze rozwiazanie sie sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 08.04.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 I wyjdzie na to, ze brzydka pogoda bedzie z mojej winy. Ale ja tez wole sloneczko. Wczoraj rozwiozlam kolejna gore ziemi. Jeszcze TYLKO 2 i przygotowyjemy ziemie do siania, czyli do akcji wkracza ekipa glebogryzarka+walec+grabie i tak na zmiane kilka razy. Bedzie wesolo. W temacie deszczowki, to my zrobilismy tak jak pisze Nastka - do spustow rynien mam podpiete weze drenujace i rozprowadzone pod ziemia. Do kazdego odplywu mam okolo 25 m rury (razy 6 spustow). Niby duzo, ale jak sobie policzylismy, ze do odprowadzenia calej wody z dachu przy duzej ulewie potrzebne bylo ponad 1,5 km rur (mam 360m2 dachu) zakopanych w ziemi to wymieklismy. Na razie nasze rozwiazanie sie sprawdza. Madzialenka, ja chcę "zaprosić " sąsiada z traktorem i bronami aby nam w miarę ziemię wyrównał bo po koparce zostaly góry i doliny. Glebogryzarkę i walec wypożyczasz czy macie swoje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.04.2009 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 walec można kupić w Leroy Merlin za 119 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 08.04.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 A może mi jeszcze ktoś pomóc jak założyć trawnik ? 1. Wybronować 2. walec 3. glebogryzarka 3. walec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 08.04.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 A może mi jeszcze ktoś pomóc jak założyć trawnik ? 1. Wybronować Mozesz sprobowac, ale nie jestem pewna, co z tego wyjdzie. Brona raczej nie wyrowna dobrze terenu. Dlatego my po zeszlorocznym doswiadczeniu zrezygnowalismy z rozwozenie koparka i bawimy sie z taczkami. Po koparce bylo o wiele wiecej problemow. Moja kolejnosc jest taka 1. rozwiezc ziemie 2. wyrownac grabiami 3. glebogryzarka pozycje 2-3 powtorzyc ze 3 razy 4. walec 5. uzupelnic ziemie w dolkach 6. dluga decha i na kolanach ustalic poziom Generalnie zabawa dla 2 osob na kolka dni - my 400m trawnika robilismy ze 2 tygodnie nie liczac czasy na rozwozenie. Ale z efektu jestesmy zadowoleni, bo po zimie nic sie nie zapadlo. teraz na tapecie kolejne 400m. Pozdrawiam i zycze cierpliwosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.04.2009 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 My koparką rozwoziliśmy ziemię i było bardzo nierówno. Teraz wszystko robione ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 08.04.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 No wlasnie, nie ma to jak praca wlasna. A jak kondycja i figura sie poprawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.04.2009 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 no ja z taczką to raczej nie pojeżdżę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 08.04.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 No mam nadzieje. Bo jak Cie dorwe z taczka, lopata, widlami czy czyms podobnym, to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.04.2009 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 no aż tak głupia to ja nie jestem chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 08.04.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 tak taczką........ ok. 200m przed domem robiłem taczką - 3 soboty od godziny 8 do 18. pozostało mi 1200 m i nie da rady ręcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.04.2009 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 jeśli chcesz mieć ładny trawnik to niestety trzeba się poświęcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts