Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich!

Chciałabym poradzić się doświadczonych inwestorów :) od dawna czytam to forum, więc wiem, że takich tu nie brakuje. Chodzi mi tylko o radę - w jakiej z trzech wymienionych przeze mnie okolic kupilibyście działkę :) : Osiek, Sąsieczno czy Kolonia Małszycka (okolice Szembekowa) i oczywiście dlaczego? :) z góry dziękuję za odpowiedzi. pozdrawiam wszystkich :)

kupuj tam gdzie Ci sie podoba, masz dobry dojazd tam gdzie potrzebujesz, sklep, apteka, przychodnia zdrowia, przystanek autobusowy, kanaliza, wodociag, gaz, oswietlone ulice, asfalt jak najblizej domu ktory w zime ktos odsnieza. Ty wiesz najlepiej czego chcesz :)

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

1905

• agnieszkakusi

1365

• nastka79

1031

• JaMajaD

458

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

własnie sie zarejestrowałem:-)

mam pytanie, nie wiem czy to właściwa grupa ale co tam najwyżej mnie okrzyczą:

mam małą działkę w Toruniu, śliczną (730m) same zielsko ale mi się podoba :-D i teraz ponieważ kasy na budowę brak więc sobie wymyśliłem że trzeba to jakoś zagospodarować do czasu aż wygram w totka (jak już zagram). I teraz chce to zaorać, wyrównać, coś tam porobić, zasiać trawę a na jesień wsadzić 4 drzewka owocowe

a moje pytanie czy to ma sens? czy budowa (futurystyczna) domu nie zrówna tego z ziemia (przypominam 730m2)? albo może wszystko i tak zdemolują (dookoła same domki)

my mamy ponizej 500m i gdybym mial cokolwiek przed budowa to w trakcie pewnie by sie poniszczylo. jak w niedlugim czasie chcesz budowac to daruj sobie, jak moze to potrwac kilka dluzszych lat i masz ochote miec cos ladnego to posiej trawe i przy plocie posadz zwykle choinki :)

Witam wszystkich okołotoruńskich sąsiadów:)

Wczoraj wreszcie po długim oczekiwaniu sfinalizowaliśmy zakup działki, będziemy budować w Lulkowie, na razie jeszcze czeka nas papierologia, ale tak już na wyrost rozglądam się za blaszakiem na budowę. Czy może ktoś ma na zbyciu lub będzie miał w przeciągu 4-5 miesiecy?

Pozdrawiam.

my zbilismy sobie z dragow i desek. wyszlo taniej, szybciej, pod konkretny wymiar i po budowie dzieki temu drewnianemu "domkowi" bylo kilka dni cieplo w kaloryferach :)

Witam wszystkich okołotoruńskich sąsiadów:)

Wczoraj wreszcie po długim oczekiwaniu sfinalizowaliśmy zakup działki, będziemy budować w Lulkowie, na razie jeszcze czeka nas papierologia, ale tak już na wyrost rozglądam się za blaszakiem na budowę. Czy może ktoś ma na zbyciu lub będzie miał w przeciągu 4-5 miesiecy?

Pozdrawiam.

Wiem kto chce oddac prawie za darmo taki kontener..mozna tam posiedziec...poskładowac jakies materiały...nie wyglada to jak Hotel ale mysle za na budowe wystarczy...Jakbys chciał/a to namiary na Priv.

Pozdr

Dzięki wszystkim za namiary na Czarnaziem, nie moge już dłużej patrzeć na moją pustynię. Mam 3 tys metrów do zagospodarowania i jestem troszke przerażona tym ogromem działki, bo każde wapno, nawóz i ziemia znikaja tam bez śladu.

My mamy 1/2 z 3 tys. metrów ale i tak wiem co to znaczy. Radzę ci wyznaczyć mniejsze kawałki i zagospodarowywać po kolei. Przychodzi to wtedy jakoś łatwiej, bo widzisz rezultaty na poszczególnych etapach :)

Natalia, gdzieś Ty była jak Cię nie było?:) My właśnie skończyliśmy zagospodarowywać boki działki. W zeszłym roku byla posiana trawa, w tym roku wszystko diabli wzięli. Trawa w tych miejscach nie rosła. Posadziliśmy rośliny, przykryliśmy korą. Natalia ma rację, lepiej po kawałku, bo koszty drzewek są obłędne.

My mamy 1/2 z 3 tys. metrów ale i tak wiem co to znaczy. Radzę ci wyznaczyć mniejsze kawałki i zagospodarowywać po kolei. Przychodzi to wtedy jakoś łatwiej, bo widzisz rezultaty na poszczególnych etapach :)

Właśnie tak myślę zacząć od najdalszego końca i kierować się ku wyjazdowi. Najprzynajmniej coś zrobić z tą ziemią. Muszę w pierwszej kolejności odkwasić glebę, bo rośnie głównie szczaw, póżniej troszkę dowiozę ziemii. Jak nic nie zrobię to walka z chwastami będzie trwała jeszcze długo. mały trawniczek z tyłu już by sie przydał jak zrobi się troszke cieplej. Jak się w końcu zrobi!!!

Tiaaaaa

Zebranie producentow okien ;)

Ktos wynajmuje hale, do producentow okien robi mailing i nakreca na wystawienie sie obiecujac jednoczesnie ze bedzie multum ludzi

Placa firmy ktore sie wystawiaja a ludzie na cale szczescie moge wejsc za darmoche

Jesli jakiejs firmy nie bedzie to co? To znaczy ze nie jest "czolowym producentem"?

:)

Oto podpowiedzi odnośnie ekogroszku za 495PLN ze Żwirowej:

kupic na probe worek i zobaczyc

NIE KUPUJ. TO BADZIEWIE NIE CHCE SIE PALIC. chyba ze masz armate na 38 kw i na maksa pojedziesz to wtedy da rade. Inaczej wyrzucisz kase w bloto. Sasiad kupil 2 tony i miesza z normalnym ekogroszkiem

W tym sezonie kupowalem groszek za 530zł..niby ok.. w sumie 3.5 tony, ale kalorycznośc kiepska...kupiłem potem lepszy za 680 zł i juz tylko takim pale....jak przeliczysz to warto zapłacic wiecej bo na to samo wyjdzie albo jeszcze zaoszczedzisz!!

No to po próbie. Pali się idealnie.Lepiej od tego kupowanego jesienią po 720. Zaletą jest to, że się nie spieka (nie szlakuje). Wadą jest to, że jest mokry. Kiedy zdążyli polać wodą? Za opinie, szczególnie forumowiczom z dwoma postami, dziękuję.

Edytowane przez cemik1

Oto podpowiedzi odnośnie ekogroszku za 495PLN ze Żwirowej:

No to po próbie. Pali się idealnie.Lepiej od tego kupowanego jesienią po 720. Zaletą jest to, że się nie spieka (nie szlakuje). Wadą jest to, że jest mokry. Kiedy zdążyli polać wodą? Za opinie, szczególnie forumowiczom z dwoma postami, dziękuję.

Mój tez sie palił b. ładnie....nie moge powiedziec ze był beznadziejny...ale jak kupiłem droższy( czarny a nie brunatny)...to wydajnośc był dużo lepsza...dlatego pozostałem ptrzy tym drugim:)

Pozdrawiam

Kazdy tu pisze o swoich spostrzezeniach. Ja go kupilem i przy niskich parametrach bardzo kipesko sie palil. U sasiada to samo. Ekogroszek ze zwiroej - pelen podajnik - w miesiacu lutym starczla na 3-3,5 dnia. Kosztowal 550 zl. Ekograoszek za 720 zl - podajnik - przy tych samych ustawieniach starczal na 6-7 dni bez podchodzenia i sprawdzania. Dla mnie wybor byl prosty. Mam kociol 18kw i widocznie potrzebuje wegla o wyzszej kalorycznosci. Co do dygresji o ilosci postow - kazdy z nas kiedys tu zaczynal wpisy i ich znikoma ilosc nie swiadczy o nabytych doswiadczeniach.