agnieszkakusi 12.12.2007 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 jeńki mój dom 141m razemz wykończeniem, meblami, sprzętem agd-rtv kosztował 450 tyś....a tu 600?900? Jakaś paranoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 12.12.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 jeńki mój dom 141m razemz wykończeniem, meblami, sprzętem agd-rtv kosztował 450 tyś....a tu 600?900? Jakaś paranoja. Niby tak , tylko Twój dom ma użytkowej 109m2 , całkowitej 141m2 Faworyt ma użytkowej 158m2 + pomieszczenie nad garażem (pralnia i szuszarnia ) 21m2 + garaż 21m2 + pomieszczenia gosp i podniesienie ścianki kolankowej spowoduje , że ten dom będzie miał całkowitą powierzchnię 250m To troszkę robi różnicę...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 12.12.2007 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Daniel, ja powiększałam powierzchnię domu. Użytkowej ma 141m. Przy czym sam dach był bardzo drogi - koszt ok. 60 tyś, a można było go zrobić o wiele taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 12.12.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 jeńki mój dom 141m razemz wykończeniem, meblami, sprzętem agd-rtv kosztował 450 tyś....a tu 600?900? Jakaś paranoja. kiedy zaczelas budowac, kupowalas materialy? my zaczelismy w kwietniu 2007 a zakup BK koniec lutego po 7,90 brutto z transportem - mamy w planie w okolicy Wielkanocy 2008 sie wprowadzic choc cisnienia nie ma uzytkowej mamy chyba 127, calkowitej ponad 200 gdyz mamy calkowicie podpiwniczony dom - mam nadzieje nie wydac wiecej niz 250 kola wiec jeszcze 100 nam pozostalo. troche kasy chce aby zostalo na nieco mlodsze auto, i chocby tygodniowy urlop w nieco cieplekszym kraju zmiescic sie w tych 250 w naszym przypadku to na obecna chwile realna suma aczkolwiek wiemy, ze wykonczeniowka wykancza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 12.12.2007 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 zaczynałam we wrześniu 2006, BK kupowałam po 6,10. W grudniu dzień przed Wigilią kończyliśmy wylewać nadproża. Piotrulex, wykończeniówka....nas wykończyła na całej linii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 12.12.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 zaczynałam we wrześniu 2006, BK kupowałam po 6,10. W grudniu dzień przed Wigilią kończyliśmy wylewać nadproża. Piotrulex, wykończeniówka....nas wykończyła na całej linii bardzo zaluje ze nie zaczelismy wlasnie tak jak Ty od okolo wrzesnia 2006. mielismy juz wtedy troche kasy aby zakupic materialy i pojechac z murami do gory. czekalismy niepotrzebnie zwiekszajac sobie zdolnosc kredytowa gdyz nikt kuźwa nie przewidzial tego szalenstwa w budowlance w roku 2007. mam znajomych ktorzy BK24 kupowali po 19 zeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 12.12.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Piotrulex - czy mogę dostać namiary na Twoją ekipę ? W związku w brakiem gazu nastawiamy się na ogrzewaniem pelletem . A czy ktoś w was miał doczynienia z ogrzewaniem elektryczne akumulacyjnym ?Liczę że ogrzewanie przy pellets + ciepła woda cały rok powinno się zamknać w 2500zł rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 12.12.2007 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 My we wrześniu robiliśmy fundamenty i mieliśmy czekać z murami do wiosny. Mąż nie chciał słyszeć o stawianiu murów w listopadzie i grudniu. Po paru awanturach w moim wykonaniu i stwierdzeniu "lbo z tobą albo sama" mury rosły do góry. I to było najlepsze posunięcie. Do tej pory mąż twierdzi, że moja uparta natura bardzo nam pomogła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 12.12.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Piotrulex - czy mogę dostać namiary na Twoją ekipę ? W związku w brakiem gazu nastawiamy się na ogrzewaniem pelletem . A czy ktoś w was miał doczynienia z ogrzewaniem elektryczne akumulacyjnym ? Liczę że ogrzewanie przy pellets + ciepła woda cały rok powinno się zamknać w 2500zł rocznie. raczej nie nam buduje tesc z pomocnikiem, w 2008 maja do dokonczenia dom ktory zaczeli jak u nas byla przerwa na robienie dachu, wstawianie okien + wod-kan. dodatkowo w kuchni widzialem kolejny projekt ktory ma wycenic, do tego jakis spiry garaz ma budowac wiec chlop raczej sie nie opedzi ... moze masz w rodzinie jakiegos murarza, zastanow sie pellets nie jest najtanszym paliwem i 200 zeta srednio miesiecznie jak na moje to nie starczy na ogrzewanie i ciepla wode aczkolwiek nie znam sie - tak mi sie wydaje my postawilismy na ekogroszek25KW Elektromet + podajnik czyli po prostu drobny wegiel - zobaczymy czy to dobry wybor - gaz ziemny mamy szanse miec w najblizszych kilku niedlugich latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 12.12.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Opieram się na danych od dwóch kolegów którzy korzystają w pelletu. Niestety nie jest on bezobsługowy (zasyp raz na 5 dni) i potrzeba więcej miejsca na składowanie i podajnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 12.12.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Opieram się na danych od dwóch kolegów którzy korzystają w pelletu. Niestety nie jest on bezobsługowy (zasyp raz na 5 dni) i potrzeba więcej miejsca na składowanie i podajnik. bezobslugowe to chyba tylko gazowe, olejowe i elektryczne pellesty, pestki, wegle, mialy czy jakies tam groszki to jednak trzeba zasypac chocby w podajnik, co jakis czas wygasic i wyczyscic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 12.12.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Wiem o tym oczywiście , że bezobslugowe to tylko gazowe, olejowe i elektryczne . Piszę niestety bo wolałbym mieć piec taki ale cóż nie ma wyboru. Gazu tam nie ma, olej i prąd drogo wychodzi. Ciekawy jestem jak wyglądają koszty ogrzewania elektrycznego elektryczne akumulacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 12.12.2007 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Odnośnie takich kosztów w niedługim czasie będzie mogła się wypowiedzieć Madzialenka Ona ma takie ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 12.12.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Daniel, my też postailiśmy (tak jak Madzialenka) na elektryczne akumulacyjne. Do tego kominek z DGP. Tzn. jeszcze nie mamy, ale będziemy mieć . A poza tym ocieplenie domu - ściany 20cm styro, poddasze - 30cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 12.12.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Daniel, my też postailiśmy (tak jak Madzialenka) na elektryczne akumulacyjne. Do tego kominek z DGP. Tzn. jeszcze nie mamy, ale będziemy mieć . A poza tym ocieplenie domu - ściany 20cm styro, poddasze - 30cm wełny. I jakie przewidujesz roczne koszty ogrzewania mieszkania i wody ? Jak masz rozwiązane ogrzewanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 12.12.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Przewiduję, że nie będę płaciła więcej niż teraz w bloku, czyli ok. 2500 / rok. Ale żadnymi obliczeniami nie jest to poparte. Zamierzamy przeważnie palić kominkiem (rozprowadzenie na wszystkie pomieszczenia z wyjątkiem kuchni), a tylko w przypadku większych mrozów dogrzewać elektrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 12.12.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Oczywiście 2500 za samo ogrzewanie, dodatkowo płacę teraz jakieś 100/m-c za wode więc myślę, że to pozostanie podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom212 12.12.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Jeszcze w kwestii kosztów domu: Między sosnami M20 - 147 metrów - stan obecny - układana dachowka cementowa z IBF, - czyli jak to się mówi stan surowy otwarty - koszt całkowity z robocizną (33.000) 120.000. Mam plik excelowy z kosztami " co do gwoździa", więc opieram się na faktach. Zacząlem budowę 17.09 więc już po szale kwietniowo-majowym, choć teraz sprzedając mieszkanie uzyskam mniej niż np. w lipcu 600.000 - jak dla mnie 2 domy, albo przynajmniej 1,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 13.12.2007 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Daniel, jak tam szukanie wykonawców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 13.12.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Daniel, jak tam szukanie wykonawców? W najbliższy weekend decydujemy się na konkretny projekt i dopiero jak go kupię będę mógł szukać tak naprawdę wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts