Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AGNIESZKA 2 pracownia MGPROJEKT

Recommended Posts

Największy problem mam z kotłownią, bo chciałabym tam od razu zrobić pralnie i suszarnie i deskę do prasowania ... Nie wiem czy te 6 metrów na to wystarczy. Z drugiej strony łazienki już nie da się zmniejszyć, tym bardziej, że pewnie na początku wykończymy tylko dół, więc i łazienka i pokój nie mogą być mniejsze.

Jeśli chodzi o kotłownie z Agnieszki II to niezbyt podoba mi się to, żeby za każdym razem przechodzić przez garaż, żeby coś wyprasować, nie mówiąc już o spalinach z garażu :(

Najchętniej zrobiłabym kotłownie wydzieloną z garażu jak w II, ale z wejściem z korytarza, tylko czy to jest możliwe?

Pomóżcie!!

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My też wybraliśmy Agnieszkę - a dokładnie Agnieszkę II wersję C z podwójnym garażem.

Co do kotłowni i deski do prasowania, to ja wolę składaną deskę postwić sobie przed TV w salonie niż prasować w kotłowni :lol:

Na razie planujemy w kotłowni postawić pralkę i zrobić warsztacik / składzik.

Wydaje mi się, że wejście od garażu nie jest takie złe, przecież nie chodzi się do kotłowni tak często, a spaliny??? przecież do garażu się tylko wjeżdża i wyjeżdża a nie jeździ po nim :wink:

Ze zmian to wstępnie planujey tylko podział łazienki na dole na WC i drugą część przeznaczyć na spiżarkę. Dwie łazienki na górze nam wystarczą. Szczególnie, że na dole nie będzie sypialni tylko gabinet.

Z tego co wyczytałam w innych wątkach, to budujący Agnieszkę i Agnieszkę II:

- poszerzają garaże (do 6 m)

- rezygnują ze słupów

- przebudowują schody (poszerzają i zmniejszają stopnie, bo 17,5 cm są za wysokie)

- budują z : porothermu, silikatów lub z pustaków MAX

Piszcie na co jeszcze dobrze zwrócić uwagę w projekcie i na jakie niespodzianki natrafiliście podczas budowy - np. kosztowe :-?

Ostatnio ogładałam dom w stanie surowym (nie Agnieszką), w którym schody miały 95 cm szerokości i bardzo się cieszę, że moja brzydsza ( i gorsza) połowa wpadla na pomysł ich poszerszenia w naszej Agnieszce do 110 cm. Wydaje mi się , że przy szerokości takiej jak w projekcie nie byłoby zbyt prosto choćby wnieść meble na górę. Lunetka, chyba rzeczywiście pomysł ze zrobieniem spiżarni w małej łazience jest ciekawy - bo z uwagi na schody jest ona niezbyt ustawna. Niestety w związku z przeniesieniem kotłowni do dużej łazienki na parterze u mnie nie wchodzi to w grę. Co do niespodzianek to narazie jedyną są koszty materiałów :evil: . ale obawiam się, że jak zacznę budować to "kwiatki" dopiero wyjdą. (na razie cały czas papierologia)

SONYA, a schody poszerzacie kosztem przedsionka czy nad całym WC?

Tak uściślając, to pierwszy pomysł z przerobieniem łazienki na dole był taki: WC zostaje bez zmian, łazienkę dzielimy na 1/2 w poziomie, górna część to schowek, dolna spiżarka, ale obawiam się że taka spiżarka byłaby jednak za mała. Poza tym jeśli zdecydujemy się na poszerzenie schodów, to pewnie trzeba będzie to zmienić i zrezygnować ze schowka.

A co powiecie w temacie słupów podtrzymujących strop w podcieniach przed wejściem i na tarasie? Robiliście jakieś zmiany w tym temacie? Ja się zastanawiam nad zmianą kształtu, żeby zamiast trapezowych był prostokątny albo może dwa cieńsze prostokątne albo okrągłe? Co o tym myslicie? Jak by wyglądała taka elewacja?

Nie wiecie przypadkiem jakie poprawki w projektach MG Projekt są wliczone w cenę projektu a za co trzeba płacić?

Nie chcemy przesuwać żadnych ścian, tylko:

- poszerzyć schody (tylko to by pewnie było kosztem kawałka łazienki na poddaszu)

- zamienić dolną łazienkę na spiżarkę / pomieszczenie gospodarcze

Hurra !!! Mam już pozwolenie na budowę. W czerwcu zaczynam moją Agnieszke!! :D

A przy okazji życzę wszystkim "Agnieszkowiczom" (i nie tylko) zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych oraz nieustająco samych solidnych wykonawców i drastycznego spadku cen usług i materiałów budowlanych. :D

Sonya

• 3 weeks później...

Witajcie,

jak to miło znaleźć ludzi, którzy pozytywnie ocenili Agnieszkę z MG Projekt. Od pewnego czasu poważnie się zastanawiamy nad zakupem tego projektu. Brakowało nam jedynie, opini kogoś spoza MG Projekt. I znaleźliśmy Was.

Czy nadal jesteście zadowoleni z tego projektu? Czy w okolicy Warszawy, ktoś chciałby z Was pochwalić się postępami swoich prac na budowie? Jesli tak to proszę o kontakt. :D

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...