Arek99 14.04.2003 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 czy są produkowane bloczki fundamentowe przeznaczone do układania na klej (trzymające wymiar)?? jeśli tak to czy ktoś zna producenta, namiary?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 14.04.2003 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Z Ytonga mozna stawiac sciany fundamentowe na klej ale trzeba je bardzo dobrze zabezpieczyc. Sa tez producenci bloczkow o dokladnych wymiarach (np. Kaczmarek) ale ich raczej na klej nie postawisz. A nawet jak postawisz to bedzie bardzo drogo. W ogole nie ma sensu klejenie - bo to sa zbyt wysokie koszty. Chyba ze zdecydujesz sie na fundamnt z ytonga i dostaniesz zaprawe w cenie bloczkow. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 14.04.2003 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 jedyne wyjaśnienie klejenia bloczków betonowych to strach przed ubrudzeniem rąk zaprawą )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 14.04.2003 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 to Roose:wyobraź sobie, że mogą być poważniejsze powody, np. brak prądu na budowie i tym samym perspektywa mieszania zaprawy w taczce zamiast w betoniarce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 14.04.2003 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Nie wiem, czy nie taniej wyjdzie wynająć agregat prądotwórczy, klej jest drogi, w taczce cieżko go rozrobić dokładnie, bloczki powinny być betonowe, a nie BK (zbyt nasiąkliwy), a betonowych równych raczej nie robią. Może lepiej wylej fundamenty monolityczne, wypożyczająć na czas lania agregat (żeby podłaczyć wibrator) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 14.04.2003 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Popytaj w okolicy. Sam kiedyś korzystałem z betoniarki która była połączona z ciągnikiem rolniczym za pomocą wałka transmisyjnego. Albo agregat prądotwórczy to będą trochę tańsze rozwiązania. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 14.04.2003 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Ja zbudowałem ściany fundamentowe z bloczków ytonga do ścian piwnicznych. Warunku gruntowe na działce mam takie, że nie muszę się zbytnio martwić izolacją przeciwwilgociową. Moimo to zastosowałem lepik do zagruntowania i folię kubełkową. Zapewne ktoś potrafi obliczyć, że mogłem ściany wykonać taniej, ale ja nie jestem załamany kosztami. Ściany fundamentowe ze zwykłych bloczków betonowych musiałbym dodatkowo otynkować rapówką, ocieplić styropianem i też zaizolować przeciwilgociowo. Trwałoby to na pewno dłużej i nie jestem przekonany czy byłoby zauważalnie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 14.04.2003 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Ja nie tylko ściany fundamentowe na normalnej zaprawie, ale i ściany parteru (Ytong) postawiłem na agregacie, takim za 1100 zł, 2,2 kW. Spalił jakiś 20 litrów benzyny.Jak zamieszkam, to będzie służył jako awaryjne zasilanie oświetlenia - odpowiedni "kabelek" już na niego czeka w garażu. Jedyne bloczki, jakie widziałem, które mogłyby nadać się do kleju to bloczki od Kaczmarka. Są naprawdę bardzo równe i gładkie. Ja kładłem na nie bezpośrednio izolację przeciwwilgociową. PozdrowionkaMetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 15.04.2003 05:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Dzięki za konkrety - agregat również rozważam - przyda się na pewno również i później. Na prąd z ZE muszę niestety jeszcze troche poczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts