Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wpływ rodzaju dachu na konstrukcję ścian domu?

Recommended Posts

Witam,

Wlasnie jestem na etapie wyboru projektu i troche mnie ciagnie w strone konstrukcji szkieletowych, ale zawsze chcialem miec porzadny dach, z tego co wiem to szkielety raczej nie wytrzymuja ceramiki.

Ale ostatnio byl u mnie tesc i udzielal mi tzw. "dobrych rad", ze ceramiczny dach sie w ogole nie oplaca, bo to nie tylko sam dach drozszy ale wiezba duzo drozsza, bo musi byc mocniejsza, do tego mury mocniejsze, wiecej zbrojenia nawet w fundamentach - wiec pytanie do wszystkich bobów budowniczych - jak to jest z tymi dachami? Czy faktycznie dach ceramiczny wychodzi drozej juz na etapie stawiania murow?

No i pytanko zwiazane ze szkieletami - jakie jest pole manewru jezeli chodzi o rodzaj dachu? Czy tylko bitumiczne? Czy tez blacha? Czy cos jeszcze?

Technologia szkieletowa ma pewne założenia, a wśród nich "waga" całego budynku pełni niebagatelną rolę. Dach w szkielecie przewidziany jest jako konstrukcja lekka ( ach te trąby powietrzne z fruwajacymi dachami :wink: ) zatem wrzucenie ceramiki wymaga zwiększenia przekrojów więźby

( ciężar wzrasta ok. 4 razy w stosunku do bituminu ) a co za tym idzie pozostałej konstrukcji budynku.

Co do innych materaiłów - może gont ???

J

... osobiście pytałbym konstruktora ...

no wlasnie chyba nie tak - jestem laikiem, ale ogladalem jeden projekcik domku ktory mi sie podobal - byly 2 opcje konstrukcji do niego dachu (identyczny dach, identyczny spadek, po prostu inna konstrukcja) i w jednym przypadku w projekcie przewidziano w srodku domu sciany nosne (czyli jakies dodatkowe pkt. podparcia) a w drugim przypadku w srodku domku same sciany dzialowe

Pzdr.

vib