enickman 10.10.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Witam, Wlasnie jestem na etapie wyboru projektu i troche mnie ciagnie w strone konstrukcji szkieletowych, ale zawsze chcialem miec porzadny dach, z tego co wiem to szkielety raczej nie wytrzymuja ceramiki.Ale ostatnio byl u mnie tesc i udzielal mi tzw. "dobrych rad", ze ceramiczny dach sie w ogole nie oplaca, bo to nie tylko sam dach drozszy ale wiezba duzo drozsza, bo musi byc mocniejsza, do tego mury mocniejsze, wiecej zbrojenia nawet w fundamentach - wiec pytanie do wszystkich bobów budowniczych - jak to jest z tymi dachami? Czy faktycznie dach ceramiczny wychodzi drozej juz na etapie stawiania murow? No i pytanko zwiazane ze szkieletami - jakie jest pole manewru jezeli chodzi o rodzaj dachu? Czy tylko bitumiczne? Czy tez blacha? Czy cos jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 11.10.2006 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Technologia szkieletowa ma pewne założenia, a wśród nich "waga" całego budynku pełni niebagatelną rolę. Dach w szkielecie przewidziany jest jako konstrukcja lekka ( ach te trąby powietrzne z fruwajacymi dachami ) zatem wrzucenie ceramiki wymaga zwiększenia przekrojów więźby ( ciężar wzrasta ok. 4 razy w stosunku do bituminu ) a co za tym idzie pozostałej konstrukcji budynku. Co do innych materaiłów - może gont ??? J ... osobiście pytałbym konstruktora ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vib 11.10.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 zalozylem podobny topic, bo sam musze zdecydowac wlasnie, w jakim kierunku isc przy projekcie dachu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=82786 Pzdr.vib Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 11.10.2006 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Czyli z dosc duzym prawdopodobienstwme mozna zalozyc, ze pokryciem mozna zaczac sie martwic na etapie konstrukcji dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vib 11.10.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 no wlasnie chyba nie tak - jestem laikiem, ale ogladalem jeden projekcik domku ktory mi sie podobal - byly 2 opcje konstrukcji do niego dachu (identyczny dach, identyczny spadek, po prostu inna konstrukcja) i w jednym przypadku w projekcie przewidziano w srodku domu sciany nosne (czyli jakies dodatkowe pkt. podparcia) a w drugim przypadku w srodku domku same sciany dzialowe Pzdr.vib Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 11.10.2006 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 ... raczej na etapie ław, ścian ....J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts