Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa zaczynająca wiosną 2007 LUBLIN i okolice

a k a

Recommended Posts

zapraszam wszystkich z Lublina i okolic do dzielenia się wrażeniami z pokonywania kolejnych etapów budowy własnego domku

mamy: działkę, wybrany projekt, wypis z planu zagospodarowania

przed nami: mapka do celów projektowych, adaptacja projektu, "odrolnienie" części działki, szukanie dobrej ekipy, "przymierzanie się" do materiałów budowlanych

mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości podzielimy się informacjami nt. hurtowni, cen materiałów, itp.

• Odpowiedzi 553
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzięki za zaproszenie

przez kilka dni przeglądałam dość wnikliwie forum weteranów, ale trudno dogrzebać się do informacji które są istotne na samym początku przygód z budową ( mieszkacie już w nowych domkach , a grupa ma już 153 strony !!! ), a rynek już niestety też nie ten - mam na myśli zwłaszcza problemy ze znalezieniem ekipy i rosnące ceny

jeżeli miałabyś jakieś rady dla początkujących to bardzo proszę

zastanawiamy się nad rodzajem ścian - jednowarstowe Ytong lub dwu, trzywarstowe docieplane wełną i nad rodzajem pokrycia dachu

na co się zdecydowałaś ? jesteś zadowolona z wyboru ?

co powinniśmy zrobić w zimie poza papierami, żeby zacząć na wiosnę ? czy faktycznie ceny materiałów w zimie były niższe ? czy powinniśmy już w zimie zamawiać drewno na więźbę itp.

Witam wszystkich!

Bardzo dobry pomysł na grupę. Planuję budowę na wiosnę 2007 na osiedlu Borek. Mam warunki oprócz Lubzelu, wypis i wyrys, mam problemy z projektem, bo planuje budowę w zabudowie szeregowej. ale mam nadzieję, że je przezwycięże. Szukam teraz geodety co mi zrobi mapkę co celów projektowych, no i oczywiście porządnej ekipy budowlanej

dzięki za zaproszenie

przez kilka dni przeglądałam dość wnikliwie forum weteranów, ale trudno dogrzebać się do informacji które są istotne na samym początku przygód z budową ( mieszkacie już w nowych domkach , a grupa ma już 153 strony !!! ), a rynek już niestety też nie ten - mam na myśli zwłaszcza problemy ze znalezieniem ekipy i rosnące ceny

jeżeli miałabyś jakieś rady dla początkujących to bardzo proszę

zastanawiamy się nad rodzajem ścian - jednowarstowe Ytong lub dwu, trzywarstowe docieplane wełną i nad rodzajem pokrycia dachu

na co się zdecydowałaś ? jesteś zadowolona z wyboru ?

co powinniśmy zrobić w zimie poza papierami, żeby zacząć na wiosnę ? czy faktycznie ceny materiałów w zimie były niższe ? czy powinniśmy już w zimie zamawiać drewno na więźbę itp.

:) W tamtym roku rzeczywiscie mieliśmy szczęście - można było przebierać w ekipach i promocjach, a w tym - co tam zresztą będę gadać, sami wiecie ;)

Jeśli chodzi o adaptacje - Gepro jest dość drogie, ale wszystko przepchnie. Jeśli Wam zalezy na cenie, poszukajcie architekta...

Ceny w moim przypadku były lepsze w sezonie niż zimą :o , ale to mój indywidualny przypadek. Ja osobiście sparzyłam się na przedpłatach - jeśli cos kupiłam w ten sposób przyjeżdżało z przygodami, niepełnowartościowe albo z opóźnieniem. Moim zdaniem się nie opłaca.

Ścianę mam 2W (PTH 25 + 14cm styropianu), dachówkę ceramiczną. Gdybym miała budować drugi raz, wybrałabym tak samo.

Jeśli chodzi o więźbę poszukajcie na forum namiarów na p. Łupikaszę - kilka osób u niego zamawiało i jakość była OK. Ja dach robiłam kompleksowo.

Swojej ekipy do stanu surowego nie polecam, za to fachowców od wykończeniówki - bardzo :)

Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

Baba długo czekałaś u nich na adaptację? zadowolona byłaś co do jakości i ceny?

Z jakości byłam zadowolona, cena - wiem, że można taniej, ale ja byłam leniwa - załatwili za mnie całą papierologię ;) Adaptacja normalnie to ok. miesiąc czasu - z wszystkimi mapkami, wyrysami, warunkami itp. Później czeka się na pozwolenie ;)

a k a oglądałam Twój projekt fajny. to ten bez podpiwniczenia? Gdzie planujesz dać do adaptacji swój projekt? I moze orientujeszsię co do cen w Lublinie. ja myślę o Gepro na ul. Czechowskiej.

tak, nasz projekt jest bez podpiwniczenia

chcieliśmy mieć dom piętrowy, ale bardzo mało jest takich projektów, a plan zagospodarowania przestrzennego mamy też taki "dysusyjny" w zakresie ilości kondygnacji, zdecydowaliśmy się więc na projekt ametyst - na piętrze ma dosyć dużo powierzchni z pełną wysokością, poza tym zależało nam na salonie na trzy strony świata

kilka dni temu byłam u projektanta w sprawie adaptacji, cena 3.300 - 4.300 , w zależności od ilości zmian ( mamy dość dużo zmian ), cena adaptacji + projekt gotowy to już chyba prawie projekt indywidualny :o

dzisiaj byłam u znajomego, który generalnie nie zajmuje się adaptacjami ( projektuje większe obiekty ), natomiast adaptacje robi właśnie dla znajomych

cena 2.500 + 800 zł. za projekt zjazdu na drogę i chyba na niego się zdecydujemy

kilka dni temu uraczyli nas asfaltowym dojazdem na działkę, a myślałam, że trochę pomieszkam na wsi ...

czy ktoś się orientuje się w sprawie szamba ? jeżeli za kilka lat będzie kanalizacja to można takie szambo wykorzystać jako studzienkę czy nie ? bo mam sprzeczne informacje

kanalizacja miała być w tym roku, ale niestety nie doszli do mojej działki

:cry:

Swojej ekipy do stanu surowego nie polecam, za to fachowców od wykończeniówki - bardzo :)

baba

poproszę o namiary na ekipę od wykończeniówki

mam nadzieję że się przyda

wyślę Ci jutro na priva - namiarów jest kilka. Lepiej zacznij rozmawiać teraz :o 8) :o

Witam,

mamy działkę, mapę do celów projektowych, kupiliœmy już gotowy projekt - Celinka z Archipelagu i teraz szukamy projektanta do adaptacji i przyłšczy. Warunki przyłšczy + zjazd już mamy, kogoœ polecacie? Gepro jest drogie, to wiem. Sprawdziłem osobiœcie.

pozdrawiam,

Maciek i Luiza

ps. budujemy w Kolonii Skrzynice - gm Jablonna na wiosnę 2007 ruszamy

Mam upragnioną działkę. Chciałbym zacząć w tym roku. Zrobiłbym chociaż stan zerowy przed zimą. Niestety nie mam ekipy budowlanej. Nikt nie chce robić. Czy wszyscy już wyjechali lub chcą wyjechać Polski. Pomóżcie. Może daci enamiary na jakąś ekipę okolice Dęblin, Puławy, Ryki.

Pozdrawiam.