Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa zaczynająca wiosną 2007 LUBLIN i okolice

Recommended Posts

Mam pytanie,,,czy ktoś z was zbudował sobie lub planuje budowę domu z zastosowaniem płyty fundamentowej LEGALETT, mam działke bez gazu i jestem w "dużej kropce" jaki system ogrzewania wybrać.

Wiem, ze nie jest to tanie rozwiazanie, ale przy niepewnych cenach gazu, oleju napedowego a takze drewna i pochodnych, wydaje mi się, ze w końcowym rozrachunku nie byłoby to abstrakcyjne rozwiązanie.

Co o tym sądzicie.....????

• Odpowiedzi 553
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam !

Czy ktos może mi polecić dobrego i taniego architekta do adaptacji projektu, jak zrobiłam rozeznanie to ceny za adaptacje bez zmian w projekcie startują od 2 500,00. Czy gdzieś można taniej??

Czy ktos może mi polecić dobrego i taniego architekta do adaptacji projektu, jak zrobiłam rozeznanie to ceny za adaptacje bez zmian w projekcie startują od 2 500,00. Czy gdzieś można taniej??

ja płaciłam 2500 po znajomości ( podobno normalnie 3.500 ) + uzgodnienia ZUD ok. 140 zł., miałam dośc duzo zmian, ale architekta polecić nie mogę - bardzo długo to trwało i cieszę się , że mam to już za sobą

na priv wysyłam telefon architekta polecanego na grupie lubelskiej

Zaczęło się fundamenty wylane.

teraz murowanie bloczków fundamentowych i przerwa do czerwca.

A jak u Was?

My roundup kupowaliśmy w sklepie ogrodniczym na Zemborzyckiej( po tej stronie co Elkabel). Czy najtaniej niewiem.

A jak u Was?

my dopiero kilka dni temu złozyliśmy wniosek o pozwolenie, odrolnienie działki i zgłoszenie ogrodzenia

niedługo roundup, za miesiąc ogrodzenie, a roboty dopiero od 1 lipca

A jak u Was?

Widziałam dzisiaj widziłam..... Działeczka ogrodzona iglaczki posadzone, jak fajnie. A my cały dzień spędziliśmy na tępieniu chaszczy na działce i jeszcze nie skończone... a najgorsze, że teraz to chyba jakąś kopare potrzebuje do powyrywania korzeni. :roll:

A czemy aż do czerwca chcesz czekać z dalszym murowaniem??

Czekamy do czerwca bo ekipę budowlaną znaleźliśmy dość późno i mają też inne budowy. Teraz fundamenty a potem reszta.Coraz bardziej zaczynam wątpić czy zdążymy przed zimą. A wszystko tak idzie do góry. Dzwonili do nas z okien że jak nie zamówimy w przeciągu tygodnia to 20% drożej.

Cała okolica u nas tętni życiem. Nasz sąsiad już ściany stawia. Obok dziś koparką równali.

Pozdrawiam

Agira a które okna?

my planujemy zakupić z oknodomu

ale póki co tylko kosztorys zrobiliśmy

z zamówieniem czekamy

a może trzeba sie spieszyć?

Składaliśmy w kilku firmach

Najbardziej zastanawiamy się nad Goranem.

Drewniane meranti.

ze względu na to że mamy ziemię klasy II będziemy mieć dodatkowe koszty przy odrolnieniu - geodeta musi zrobić wykaz zmian gruntowych, podobno koszt ok. 300 zł. :evil:

Cholera jasna.......ja takze mam klasę II, a swoją drogą to niezły interes dla miasta Lublina, zatwierdzać plany i kazać sobie płacić za odrolnienie....."tutaj było strasznie brzydkie słowo"

Cholera jasna.......ja takze mam klasę II, a swoją drogą to niezły interes dla miasta Lublina, zatwierdzać plany i kazać sobie płacić za odrolnienie....."tutaj było strasznie brzydkie słowo"

Co miasto to pomysł jak złupić kasę. W Łęcznej np. jako że nie mogą brać kasy za pozwolenie na budowę domu to kasują za pozwolenie na budowę zjazdu z drogi do tego domu 155zł. :wink:

Witam,

mam zamiar budować się w tym roku na Podzamczu koło Łęcznej.

Za wyłączenie z produkcji rolnej fragmentu działki 128m^2 pod garaż wolnostojący będę musiał zapłacić 628zł teraz i przez 10 lat płacić co roku równowartość połowy tony zboża - tak mówiono mi wcześniej, a jak będzie - dowiem się jutro w urzędzie.

Pozdrawiam,

Andrzej

Czekamy do czerwca bo ekipę budowlaną znaleźliśmy dość późno i mają też inne budowy. Teraz fundamenty a potem reszta.Coraz bardziej zaczynam wątpić czy zdążymy przed zimą. A wszystko tak idzie do góry. Dzwonili do nas z okien że jak nie zamówimy w przeciągu tygodnia to 20% drożej.

Cała okolica u nas tętni życiem. Nasz sąsiad już ściany stawia. Obok dziś koparką równali.

Pozdrawiam

Agira a jak Ci poszło w starostwie z pozwoleniem na budowę bo mnie powoli trafia... :evil:

Agira a jak Ci poszło w starostwie z pozwoleniem na budowę bo mnie powoli trafia... :evil:

U nas cofnęli nas z poziomem zerowym ale pani kazała przyjechać architektowi żeby naniósł zmiany i po krzyku

Raczej wszystko sprawnie przebiegło.

A co u Was coś wymyślają?

Tak wszystko idzie do góry,że zastanawiam się czy uda nam się przed zimą dach położyć. Bo o skończeniu nie ma mowy.

Pozdrawiam