Ewa7506 06.06.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Orientowałam się w tixi coś tam- takie coś jak toj-toj i cena dla mnie masakra- miesięcznie koszt za najem i serwis blisko 200zł Będziemy zbijać z materiałów ekologicznych- zgodnie z duchem czasu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agira 06.06.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Orientowałam się w tixi coś tam- takie coś jak toj-toj i cena dla mnie masakra- miesięcznie koszt za najem i serwis blisko 200zł Będziemy zbijać z materiałów ekologicznych- zgodnie z duchem czasu.. Tak taki ekologiczny wychodzi najtaniej nasz kosztował około 100zł Zbijany z najzwyklejszych desek króciaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a k a 06.06.2007 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 zniechęca mnie trochę myśl o zanieczyszczeniu działki, zastanawiam się nad wariantem toj-tojka przez 2 - 3 miesiące, a potem najtańszy kibelek dla ekipy w domu ale może za bardzo kombinuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lena31 07.06.2007 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 najlepiej kibelek zrobić tak jak radzi Agira. Mąż zrobił z deseczek, płyty pilśniowej. Nie wiem ile wytrzyma ten kibelek, ale na razie jest. Ja mam problem z materialem. cegłę i pustaki kupiłam w marcu w hurtowni, zapłaciłam gotówką, dostawa miałabyć na koniec maja. I niestety nie ma. Codziennie dzwonię do hurtowni i słyszę to samo: będzie jutro. mam już tego dosyc, gdybym miała chociaż cegłę to ruszylibyśmy z podmurówką. A teraz nie wiem co mam robić. Hurtownię polecili znajomi, ktorzy też wcześniej zakupili tam materiały i nie mieli żadnego kłopotu z dostawą. Ile mam jeszcze czekać i co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 08.06.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Lena współczuje, ale mam nadzieję że niedługo będą Może podasz nazwę tej hurtowni, żebyśmy dłużej sie zastanowili jak będziemy coś z niej zamawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GK7 08.06.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 WitamWspólnie z mężem kończymy budowę domu parterowego Przestronny D08 z kolekcji Muratora, zabieramy się już do malowania ścian i układania płytek. Zastanawiamy się teraz nad budowa garażu obok naszego domu. Powiedzcie po ile za ile teraz można kupić Porotherm 30. My 2 lata temu kupowaliśmy za cenę 2,34 zł jeden pustak. Mam tez pytanie Czy ktoś zdecydował się na budowę domku parterowego , a może ktoś buduje ‘Przestronnego” chętnie podzielę się informacjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 08.06.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 2,34zł świetna cena.. No to teraz się okaże, że za Porotherm na garaż zaplacicie tyle co za domek cena ok. 9,5 za 30 P+W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewcik1 08.06.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Domek parterowy ja tez buduje ale APS 151 i nie moge sie doczekac kiedy sie pozbede murarzy z budowy!!!Maja dokonczyc kominy i uciekac ale jakos im to mozolnie idzie bleee Pozdrawiam,Ewelina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GK7 09.06.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 9,5 zł to strasznie drogo za porotherm, trochę współczuje wszystkim którzy teraz rozpoczęli budowę, ale nie łamcie się jak zaczniecie to i kiedyś na pewno skończycie. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 09.06.2007 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Macie jakiego instalatora od kanalizacji wody, potrzebny mi na etpaie funfdamentów? Mój zwiał... a raczej zrezygnowal Priv czy cos .... Lublin , Nałęczów okolice Z materiałami nadal są problemy, brakuje cegieł, pustaków, drewna. Czas oczekiwania, lepiej się nie wypowiadać... Skoro dopiero papaierkowa robota wiec dla was to nei problem. Jakies podstawowe materialy mozecie w zimie zamawiac na przyszly rok, no i trzeba ekipe do budowy znalezc. Co do blaszaków, takie ceny. Ja też z anonsów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula77 10.06.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 witam wszystkich!Jesli chodzi o materiały to nie taki diabeł straszny trzeba wiedziec gdzie szukac, i co wam powiem to znajoma zamówiła pustaki 3mies temu i nadal czeka a ja zamowiłam tydzien temu i juz mam u siebie za 14 zł/szt.,cena mysle przyzwoita,jak bedzie z reszta jestem wciaz dobrej mysli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 10.06.2007 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Cena chora ale takie czasy, chcesz budować to płać krocie. Z materiałami trzeba mieć szczęście. Ja ciągne z Rzeszowa - 11zl z transportem. Dla poprawienia chumoru. Odrolnienie 200m kw. z 1200 na działce 30tys zł . Więc będziemy chodzić po trawie DLaczego my żyjemy w takim chorym kraju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania00127 11.06.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Witam wszystkich, Ceny strasznie poszły w górę, wydatki które człowiek planował trzeba teraz weryfikować, Na czym według Was można trochę zaoszczędzić tak aby nie pogorszyć znacząco standardu domu, wg mnie można sobie odpuścić podłogi np. zamiast parkietu panele, zamiast marmuru gres, ocieplenie np. zamiast wełny styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a k a 12.06.2007 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 gdzie w lublinie lub okolicach kupię styropian ekstrudowany do ocieplenia fundamentów ? czy zna ktoś miejsce gdzie jest "od ręki"?wszedzie gdzie dzwonię czas oczekiwania ok. tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aik 13.06.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Ania00127 ceny poszly w gore- nie ceny poprostu powariowaly, ja rozpoczelam budowe w maju 2006 roku, materjaly kupowalam w styczniu za Maxa placilam 1,8zl teraz kosztuje 9,0zl, cement kosztowal 7 teraz 12, to jest jakies chore.Jesli ktos zakladal w styczniu biezacego roku ze uda mu sie postawic dom do zamieszkania w kwocie 300tys, to na dzien dzisjejszy moze sie z tym zalozeniem pozegnac, moze wystarczy mu na stan surowy zamkniety, instalacje i przylacza ale na nic wiecej niewystarczy.Ja szczerze podziwiam ludzi ktorzy decyduja sie na rozpoczecie budowy w tym roku, ja bym chyba niedala rady.I niechodzi mi tylko o aspekt finansowy ale i problemy z dostepem materialow.Poz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaMichał 14.06.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Ania00127 ceny poszly w gore- nie ceny poprostu powariowaly, ja rozpoczelam budowe w maju 2006 roku, materjaly kupowalam w styczniu za Maxa placilam 1,8zl teraz kosztuje 9,0zl, cement kosztowal 7 teraz 12, to jest jakies chore.Jesli ktos zakladal w styczniu biezacego roku ze uda mu sie postawic dom do zamieszkania w kwocie 300tys, to na dzien dzisjejszy moze sie z tym zalozeniem pozegnac, moze wystarczy mu na stan surowy zamkniety, instalacje i przylacza ale na nic wiecej niewystarczy. Ja szczerze podziwiam ludzi ktorzy decyduja sie na rozpoczecie budowy w tym roku, ja bym chyba niedala rady. I niechodzi mi tylko o aspekt finansowy ale i problemy z dostepem materialow. Poz masz rację...całkowitą..!!!! rzucam wszystko i już nie będę się budował... a tak na poważnie...nie mierz wszystkiego swoją miarą..... problemy były, są i będą...i chyba każdy się z tym zgodzi.. odradzanie komuś spełniania marzeń...jest dziwne...i tak nieststy odebrałem Twój wpis...więc jeśli możesz to pisz konkrety..a jak chcesz nas zmiechęcać to może wybierz wątek psychologa 24 h..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania00127 14.06.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Nie można się łamać cenami oraz brakiem materiałów, trzeba brać "byka za rogi" różnie to już w budowlance bywało, podejrzewam w latach 60 tych i 70 tych również nie było materiałów na budowy a ludzie się i tak budowali. Teraz z mężem robimy dach, wzięliśmy dachówkę ceramiczna, chociaż zastanawialiśmy się już nad blacho-dachówką ale znowu przeważył argument jakości, rozglądamy się za oknami i tutaj tez nie chcemy oszczędzać tak jak i na izolacji ścian i stropów, nie chcemy oszczędzać na izolacji cieplnej budynku. ale ciekawe co będzie później, na jak długo nam starczy kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GK7 14.06.2007 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Zaoszczędzić można później na etapie wykończeniówki. Kupując tańsze materiały np. panele rolety, płytki, przeważnie są to elementy które w miarę łatwo będzie można wymienić na lepsze gdy już będzie kasa. Nie da się wymienić ścian czy fundamentów. Wymiana okien jest bardzo kosztowna i trzeba by było niszczyć elewacje .Mniej więcej do etapu C.O. staraliśmy się nie oszczędzać A teraz jesteśmy zmuszeniu niestety. Chcemy się wprowadzić do końca wakacji wiec mamy w pokojach panele na podłodze, a niektórych pokoi w ogóle nie kończymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 14.06.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Zaoszczędzić można na każdym etapie. Ceny materiałów na stan surowy róznią się niesamowicie np. strop u producenta 6200zł w składzie budowlanym 8500zł. Więźba dachowa na składzie prawie 900zł/m3 u producenata 700zł. Ceny porothermu 30p+w od 7,89zł do 9,95zł maxa od 5zł-9,5zł, ceny bloczków betonowych u producenta 2,7 zł brutto w składzie 4,3zł brutto itd...itd... Sieci komórkowe się radują a ja dzwonię i pytam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aik 14.06.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Witamniebylo moim celem nikogo zniechecac, ale jak czytam posty typu czy wybuduje dom za 200tys to mi sie juz w koncu chce smiac.Ja na poczatku tez bylam pelna optymizmu i dzikiej checi budowania, no i na dzien dzisjejszy niestety zostaniemy bez kostki, ogrodu i wykonczonej gory domu.I nie wybieralam miedzy marmurem a gresem, ale raczej miedzy tarakota a tarakota, nie mam w lazience geberitu ale zwykly kibelek, miala byc wanna i kabina zostala na placu boju tylko kabina itd itd wymieniac mozna by bezliku.Problemy zaczynaja sie w tedy gdy poprostu niema juz z czego kroic, a na dzien dzisjejszy niestety kroic jest coraz trudniej.Ja uwazam tylko ze trzeba miezyc sily na zamiary, ja tylko dziwie sie ludziom takim jak np. moj kolega ktory wziol 400tys kredytu na dom o powiezchni 250m2 i co mysicie ze mu wystarczy, ja poprostu na samym poczatku cielabym wydatki np zmieniajac projekt czy technologie.To jest moja opinia i moje zdanie, a to forum jest chyba po to zeby kazdy mogl sie wypowiedziec, ja nikogo nie obrazam nikomu nie ublizam i nikogo nie odsylam do innych dzialow.Poz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts