Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa zaczynająca wiosną 2007 LUBLIN i okolice

Recommended Posts

najpierw robiliście/będziecie robić tynki wewnętrzne czy instalacje sanitarne ?

Najlepiej zrobić najpierw instalacje, ponieważ po zrobieniu tynków hydraulicy będą musieli je skuwać, a później (nie wiadomo czy będą chcieli) ponownie je położyć.

W przypadku łazienki to wiadomo - brak tynków, a na końcu glazura.

• Odpowiedzi 553
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najlepiej zrobić najpierw instalacje, ponieważ po zrobieniu tynków hydraulicy będą musieli je skuwać, a później (nie wiadomo czy będą chcieli) ponownie je położyć.

ale instalacja grzewcza raczej po tynkach, tynkarze mogliby uszkodzić rurki rozprowadzające wodę

Według mnie aka, ogrzewanie rzeczywiście lepiej jest zrobić po tynkach (wcześniej myślałem o kanalizacji i wodzie).

U siebie planuję rozprowadzić instalacje w posadzkach, w warstwie styropianu. Podejścia do grzejników można wtedy albo zrobić z posadzki (ale wtedy gorzej to wygląda, a na pewno zbiera się kurz przy rurkach), albo ze ściany za grzejnikiem zasilanym od dołu (ładniej, chociaż pewnie więcej pracy dla fachowca). Ponieważ do skucia byłoby niewiele -tylko na rurki za grzejnikiem, można to zrobić po tynkach, a później uzupełnić, jest tego niewiele i nie będzie widać (jakby komuś niewyszło).

W łazience do grzejnika drabinkowego najpierw rurki potem glazura. W zasadzie zostaje tylko pion na górę, ale jak się uda, najlepiej go puścić w takim miejscu żeby nie było potem widać i obudować, a jeżeli musi być w bruździe to nie przez środek pomieszczenia, tylko gdzieś w rogu, a później "ładnie" tynk uzupełnić.

Witam Państwa po dłuższej przerwie,

Mam do sprzedania 2 palety betonu komorkowego 24cm po dobrej cenie, niestety bez transportu. BK u mnie na budowie ok 7km od Lubartowa.

Zainteresowanych prosze o kontakt na prv.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam!

Poszukuję dobrych bloczków fundamentowych. A może ktoś ma jakies informacje nt bloczków z : 1.Wibro-Lubartów, 2. od Wolińskiego-Skrobów 3. od Urbana-Lisów??

• 4 weeks później...
Witam!

Poszukuję dobrych bloczków fundamentowych. A może ktoś ma jakies informacje nt bloczków z : 1.Wibro-Lubartów, 2. od Wolińskiego-Skrobów 3. od Urbana-Lisów??

Dolacze sie do prosby....ja takze bardzo poprosze o info dt. w/w bloczków oraz solidnej cegly i styropianu eksdraduru

please ?

• 2 weeks później...

Witam wszystkich budujacych

Mam pytanko do tych którzy polozyli dach i mogliby polecici fachowców od dachu. Oczywiscie i cena jest wazna, bo co niektórzy to z cenami przesadzaja. dzieki czekam na odpowiedz. :D

Mam serdeczne zapytanie :

Proszę o podpowiedź jakie okna kupić ?, przeszukałem już internecik i rynek lubelskich sprzedawców, ale jak to w zyciu bywa....ofert internetowe są piękne i gładkie...a efekt koncowy nie zawsze rózowy :)

Znalazłem takie firmy jak:

1. GORAN

2. URZEDOWSKI

3. OKNOPLAST

4. OKNODOM

Dodam, iż nie mam preferencji czy maja to byc plastiki czy drewno, chce po prostu kupic dobre okna i mić bezproblemową dostawę i montaż.

Pozdrawiam

Witam,

Ja okna zalatwialem u swojego znajomego - Veka 5-ci komorowa obła - perfectline swing. Pewnie z racji znajomosci wyszlo konkurencyjnie, nie mniej jednak moge podac kontakt.

Mam jednak pytanie do lubelakow na etapie wylewek:

JESLI NIE KAńCZUGOWSKI TO KTO ?

Jesli mozecie polecic JKOSC prosze o posty.

Pozdrawiam

Witam!

A ja o ogrodzeniu z siatki. Czy może ma ktoś siatkę ZGRZEWANĄ? Jest w takiej cenie co powlekana ocynkowana - najgrubsza- a podobno jest lepsza trwalsza i ładniejsza. Bardzo proszę o opinię!

A bramy i bramki zamawiacie, czy kupujecie gotowe?

Temat bram mam na świerzo :lol:

Ja kupiłem gotową.

Kompletna brama z furtką (4+1m).

Koszt 820 PLN (+50 za transport)

Jest to najtańsza brama jaką spotkałem.

Są inne, znacznie solidniejsze, a niewiele droższe.

Można kupić za ok. 1000PLN

->http://www.hzr.pl/

Brama robiona na zamówienie to koszt ok. 1500PLN.

Chyba nie warto :roll: