KasiaMichał 05.02.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 dżem dobry wieczór rzecz zacznę od fundamentów..jak już wspominałem będą oparte na ławie..fundament..oszalowany..a następnie izolowany i obsypany ziemią ze zewnątrz.. pytania dwa mam do Państwa. - czy ktoś wykonywał badania geotechniczne, ile zapłaciliście, czy byliście obecni przy tym badaniu i jaką firmę polecacie do wykonania takiegoż - chciałbym już się dowiedzieć gdzie mogę kupić deski na szalunek . może polecicie jakiś skład drewna, tartak ( interesują mnie deski calówki, niekoniecznie klasowe ) z uwagą czytam posty Wasze Głuska nie znam..kredyt zmuszony wziąć będę..mieszkać w szeregowcu nie było mi dane..Adam Małysz wygrał..Adamek niestety nie..a szczypioprniści dali czadu w sumie... i jutro poniedziałek znuf..ale może wiosna już zaraz będzie..hm.. pozdro m i jeszcze ... - czy ktoś kopał fundamenty przy pomocy koparki czy innego "ostrówka" ? ile zapłaciliście, na co trzeba zwrócić uwagę.. - czy wykonywaliście we własnym zakresie linię elektryczną ? ( nie wiem czy wyrażam się precyzyjnie ) pierwotnie..całość miał wykonać Lubzel ale "dostałem propozycje" wykonania przez firmę prywatną a następnie "odkupienia" przez Lubzel..jakie są plusy i munusy..czy koszt wykonania nie przewyższy kosztu "odkupienia", na co zwróćić uwagę.. Radek, zapytam i jak się będzie zainteresowany to dam Ci info Siemka. Co do lini elektrycznej to chyba nie wyrazileś się precyzyjni bo ni wiem czy chodzi ci o doprowadzenie lini do granic dzialki tzw uzbrojenie w elektrycznośc czy poprowadzenie na terenie dzialki. Jak piszesz, ze Lubzel obiecal ci zwrócic koszty to domniemam, że chodzi o doprowadzenie lini do dzialki i tu nic ci nie podpowiem, oprócz tego, żebyś uważal i nie przeplacil bo dla mojego kumpla na dzialce linię kladl Lubzel i dalej nie opisze ci na forum bo sie boje ,,,,,sam się domyśl. Wyszlo fajnie bo do dzialki linie doprowadzili za darmo - super, ale za polożenie linii na dzialce tzn do miejsca wyznaczonego przez geodete to... No a jeszcze tak ze swojej strony to u mnie na dzialce mimo że dzialka nie budowlana zalatwilem sobie malutką kopareczkę, która wykopala (sory mój teść zalatwil), waziutki rowek oczywiscie zgodnie z przepisami następnie przyszedl znajomy elektryk z odpowiednimi uprawnieniami, który kupil i polozyl kabelek taki na 3 fazy i nastepnie sam musialem zasypac te cholerny dól. w Sumie 100 m bieżących linii kosztowalo mnie naprawdę grosze tzn mojego teścia (ale dobry chlop). No to napisz moze nastepnym razem więcej szczegulów. Pozdro. Tak apropo zaile i ile ziemi dogadaleś z tym gościem. dżem dobry wieczór a myślałem, że zapodałem ze szczegółami.. a tu proszę całe życie człowiek się uczy tak, chodzi mi o doprowadzenie prądu do działki. dzięki za odpowiedź..więc nie taki straszny ten teść.. pan od ziemi przywozu był konkretny, pogadalim o co komu chodzi. zanotował numero telefonu i będziemy w kontakcie. aż sezon wykopaliskowy ruszy. cena za ziemię zostanie ustalona w późniejszym terminie. uzależniowa w sumie od odległości. więc teraz skupiam się na badaniu geotechnicznym..i muszę poczytać na forum o tym. co i jak i na co patrzeć adios.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agira 05.02.2007 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 i jeszcze ... - czy wykonywaliście we własnym zakresie linię elektryczną ? ( nie wiem czy wyrażam się precyzyjnie ) pierwotnie..całość miał wykonać Lubzel ale "dostałem propozycje" wykonania przez firmę prywatną a następnie "odkupienia" przez Lubzel..jakie są plusy i munusy..czy koszt wykonania nie przewyższy kosztu "odkupienia", na co zwróćić uwagę.. Witam My robiliśmy przyłącze sami tzn. robił nam Pan Elektryk Całość wyszła nas 3000zl Przeprowadzenie prądu z działki sąsiada ze słupa, następnie przekop pod drogą i do skrzyneczki( razem około 15 m). A do domu to już też będziemy sami kopać dół pod kabel i teść napewno pomoże Nie powiem ile wyniusł koszt odkupienia ale jeśli nie jesteście pewni za ile zaczną wam robić ten prąd a zależy wam na czasie to radzę robić prywatnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaMichał 06.02.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 i jeszcze ... - czy wykonywaliście we własnym zakresie linię elektryczną ? ( nie wiem czy wyrażam się precyzyjnie ) pierwotnie..całość miał wykonać Lubzel ale "dostałem propozycje" wykonania przez firmę prywatną a następnie "odkupienia" przez Lubzel..jakie są plusy i munusy..czy koszt wykonania nie przewyższy kosztu "odkupienia", na co zwróćić uwagę.. Witam My robiliśmy przyłącze sami tzn. robił nam Pan Elektryk Całość wyszła nas 3000zl Przeprowadzenie prądu z działki sąsiada ze słupa, następnie przekop pod drogą i do skrzyneczki( razem około 15 m). A do domu to już też będziemy sami kopać dół pod kabel i teść napewno pomoże Nie powiem ile wyniusł koszt odkupienia ale jeśli nie jesteście pewni za ile zaczną wam robić ten prąd a zależy wam na czasie to radzę robić prywatnie. Pozdrawiam dzień dobry, Pan Elektryk zrobił projekt ? ile kosztował ? rozumiem, że potem pracownik Lubzelu "odebrał" ? sami kupiliście kabel ? czy Pan Elektryk ? a ile kosztowała "skrzynka elektryczna" czy jak to się nazwywa w umowie mam napisane, że wykup to 85 % wartości..ale jestem tego pewien i muszę o tym pogadać z sąsiadem elektrykiem..co mi zaproponował wykonanie..a gość solidny i jet i jakby ktoś potrzebował speca to mogę go polecić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agira 06.02.2007 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 i jeszcze ... - czy wykonywaliście we własnym zakresie linię elektryczną ? ( nie wiem czy wyrażam się precyzyjnie ) pierwotnie..całość miał wykonać Lubzel ale "dostałem propozycje" wykonania przez firmę prywatną a następnie "odkupienia" przez Lubzel..jakie są plusy i munusy..czy koszt wykonania nie przewyższy kosztu "odkupienia", na co zwróćić uwagę.. Witam My robiliśmy przyłącze sami tzn. robił nam Pan Elektryk Całość wyszła nas 3000zl Przeprowadzenie prądu z działki sąsiada ze słupa, następnie przekop pod drogą i do skrzyneczki( razem około 15 m). A do domu to już też będziemy sami kopać dół pod kabel i teść napewno pomoże Nie powiem ile wyniusł koszt odkupienia ale jeśli nie jesteście pewni za ile zaczną wam robić ten prąd a zależy wam na czasie to radzę robić prywatnie. Pozdrawiam dzień dobry, Pan Elektryk zrobił projekt ? ile kosztował ? rozumiem, że potem pracownik Lubzelu "odebrał" ? sami kupiliście kabel ? czy Pan Elektryk ? a ile kosztowała "skrzynka elektryczna" czy jak to się nazwywa w umowie mam napisane, że wykup to 85 % wartości..ale jestem tego pewien i muszę o tym pogadać z sąsiadem elektrykiem..co mi zaproponował wykonanie..a gość solidny i jet i jakby ktoś potrzebował speca to mogę go polecić.. Pan Elektryk wszystkim się zajmował (projekt, zakup kabla i skrzynki)-miał większe zniżki w hurtowni. Nie wiem ile kosztowały poszczególne rzeczy, cene podał za całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaMichał 06.02.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 dzień dobry wieczór Agira ...dzięki za info.. m PS. jak się "wkleja" "kawałek z Postu" w celu zacytowania akapity a nie całości..ponieważ za duże się robią i mogą męczyć niezainteresowane osoby.. a dodatkowo chciałbym pozdrowić dwie koleżanki z pracy, które forum czytają ale nie piszą jeszcze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agira 06.02.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 PS. jak się "wkleja" "kawałek z Postu" w celu zacytowania akapity a nie całości..ponieważ za duże się robią i mogą męczyć niezainteresowane osoby.. Kasuje się to czego się nie chce I gotowe. Ale uwaga żeby nie skasować znaków quote Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_m 06.02.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Witam My robiliśmy przyłącze sami tzn. robił nam Pan Elektryk Całość wyszła nas 3000zl Przeprowadzenie prądu z działki sąsiada ze słupa, następnie przekop pod drogą i do skrzyneczki( razem około 15 m). A do domu to już też będziemy sami kopać dół pod kabel i teść napewno pomoże Nie powiem ile wyniusł koszt odkupienia ale jeśli nie jesteście pewni za ile zaczną wam robić ten prąd a zależy wam na czasie to radzę robić prywatnie. Pozdrawiam Witaj Jak można to poproszę o namiary na tego Pana Elektryka. Mi gość krzyknął 8500 zł za przyłacze, co prawda mam 63m ale wydaje mi się że trochę za drogo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agira 06.02.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Witaj Jak można to poproszę o namiary na tego Pana Elektryka. Mi gość krzyknął 8500 zł za przyłacze, co prawda mam 63m ale wydaje mi się że trochę za drogo. Pozdrawiam Poszło na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaMichał 07.02.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 PS. jak się "wkleja" "kawałek z Postu" w celu zacytowania akapity a nie całości..ponieważ za duże się robią i mogą męczyć niezainteresowane osoby.. Kasuje się to czego się nie chce I gotowe. Ale uwaga żeby nie skasować znaków quote Pozdrawiam prościzna ...dziekuję.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 07.02.2007 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Agira bardzo proszę o namiary na tego elektryka. Czeka mnie przebudowa linii energetycznej a Pan polecony przez Lubzel od 3 miesięcy nie może się określić co do wynagrodzenia więc zaczynam się martwić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a k a 07.02.2007 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 jutro podpisjemy umowę z ekipą od stanu surowego macie już ogrodzone działki ? jeżeli tak to proszę o info czym i jaki to koszt ?zastanawiamy się nad ogrodzeniem z siatki leśnej, jest najtańsza, a jak będą chcieli przeciąć siatkę i coś wynieśc to chyba każdą przetną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaMichał 08.02.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 rozmawiałem na temat siatki wykonanej z lin kopalnianych. w ub. roku w czerwcu kosztowała 5,50 za metr. nie widziałem ich jeszcze. jak zobaczę to opiszę jakość.. a z czego masz zamiar zrobić słupki ? a tak dodatkowe pytanie mam. napewno obawiacie się złodziei. nie chcę wywoływać narzekania ale chciałbym poznać Wasze pomysły na walkę z tym procederem. zaznaczę. nie kupuję niczego od złodziei. i nie kupię. takie mam postanowienie i tego się trzymam. a jak złapię..... wiem, że trzeba pilnować, że trzeba wprowadzić się po zainstalowaniu okien, że złodzieje wiedzą co i gdzie jest, ale interesuje mnie czy macie alarm, jak działa i ile płacicie firmie ochroniarskiej i tak dalej.. konstruktywnie podejdźmy do tematu, ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agira 08.02.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 jutro podpisjemy umowę z ekipą od stanu surowego macie już ogrodzone działki ? jeżeli tak to proszę o info czym i jaki to koszt ? zastanawiamy się nad ogrodzeniem z siatki leśnej, jest najtańsza, a jak będą chcieli przeciąć siatkę i coś wynieśc to chyba każdą przetną My mamy siatkę powlekaną 2,2 mm ocynkowaną. Zdecydowaliśmy się na nią bo nie trzeba jej potem konserwować i jest mocna koszt coś ok 11 zł za mb(namiary mogę wysłać na priv) Słupki kupawaliśmy w Kijanach (chyba 17 zł za szt)-wszystko zależy od cen stali. Co do firm ochroniarskich to rozmawialiśmy z jedną przy okazji montażu alarmu w firmie. Miesięczny koszt to około 60 zł (poza miastem- W Lublinie może być taniej) Pozdrawiam Ps.Ewa7506 Pan Elektryk też był polecony przez LUBZEL. Może to ten sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agira 08.02.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 http://img504.imageshack.us/img504/3158/spiczyn0332un1.jpgA wygląda to tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a k a 09.02.2007 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 My mamy siatkę powlekaną 2,2 mm ocynkowaną. Zdecydowaliśmy się na nią bo nie trzeba jej potem konserwować i jest mocna koszt coś ok 11 zł za mb(namiary mogę wysłać na priv) poproszę o namiary jaka jest wysokość siatki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a k a 09.02.2007 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 a z czego masz zamiar zrobić słupki ? jeżeli siatka leśna i ogrodzenie tymczasowe to słupki drewniane, ale rozważamy też siatkę docelową, taką jak ma Agira, wtedy oczywiście metalowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agira 09.02.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 poproszę o namiary jaka jest wysokość siatki ? Wysokość 1,50 Trzeba uważać bo wielu producentów podaje cenę za m2 a nie mb. U nas docelowe jest tylko z przodu (belki drewniane i własnej produkcji brama ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta76 09.02.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 A k aco u ciebie słychać w sprawie wędrówek po bankach?Moja mieścina jest taka mała,że banków jest raptem 4.Ja byłam w trzech,najlepszą ofertę daje nam bank bph,ale to i tak dużo w porównaniu z tym co ludzie piszą na forum.Oferują 4,9 %,przy tym odradzają kredyt w walucie polecając złotówki.I bądź tu mądry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaMichał 09.02.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 dzień dobry.. deski calówki metr będzie kosztował + - 450 zł się dzisiaj dowiedziałem. Agira, czemu zdecydowałaś się na siatkę powlekaną. słyszałem różne opinie na ten temat, chciałbym poznać Twoje zdanie.możessz mi podać namiary na producenta słupków z Kijan i czy ten producent nie robi też siatki ? Aka, qmam, że jak siatka leśna to słupi drewniane i tak dalej. znuf nieprecyzyjnie zadałem pytanie. mam na myśli czy kupisz gotowe słupki czy też może bedziesz je robić we własnym zakresie, nie mam na ten temat doświadczenia i wiedzy. i chciałbym wiedzieć, czy można "samemu" zrobić. nie żebym już chciał "startować" ale wiedzieć to mieć wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 09.02.2007 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Ps.Ewa7506 Pan Elektryk też był polecony przez LUBZEL. Może to ten sam O cholerka. To może nie będzie źle Chyba zaczynam być przewrażliwiona po geodecie melepecie (obiecał mapkę w tydzień a zrobił po jakiś 100 telefonach w 1,5 miesiąca) i średnio inteligentnym architekcie nabawiłam się traumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts