Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa zaczynająca wiosną 2007 LUBLIN i okolice

a k a

Recommended Posts

Ewa7506 chyba wszyscy architekci mają czasem pomieszane w głowie :lol:

Co do siatki to powlekana jest bardzeij trwała, nie trzeba jej malować i wszyscy sąsiedzi robili jedną siatką, więc nie chcieliśmy się wyłamywać. Decyzji nie żałujemy mimo że trochę drożej. W Kijanach też robią siatkę ale wtedy nie mieli średnicy oczek 5,5 cm. Telefonu do nich nie mam ale łatwo tam trafić. Jadąc w prawo koło kościoła w Kijanach (tak jak na pojezierze) po prawej stronie za Wieprzem będzie szyld.

Podrawiam

• Odpowiedzi 553
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aka, ... mam na myśli czy kupisz gotowe słupki czy też może bedziesz je robić we własnym zakresie, nie mam na ten temat doświadczenia i wiedzy. i chciałbym wiedzieć, czy można "samemu" zrobić. nie żebym już chciał "startować" ale wiedzieć to mieć wybór :wink:

prawdopodobnie kupimy gotowe, podobno najtaniej jest w tartaku lub u leśnika

prawdę mówiąc zadając pytanie dotyczace ogrodzeń liczyłam na pomoc, sami się jeszcze w ten temat nie wgryźliśmy

a co z WC ? wynajmujecie toj-tojki czy kopiecie dziurę w ziemi ?

dzień dobry..

ile zapłaciliście za wytyczenie fundamentów ?

U nas wyszło 500 zł ale spory dom

Pozdrawiam

A co u was słychać bo my zbieramy dokumenty do kredytu

dzień dobry,

u mnie troszkę pod górkę z pozwoleniem mamy..

warunki zabudowy wydane przez gminę są bardzo "surowe" i szukaliśmy odpowiedniego projektu. ale już jest. teraz adaptacja i zgoda. potem uprawomocnienie...uff toszkę zdrowia mnie to kosztowało..ale najważniejsze, że się udało wreszcie..

Agira, dzięki za info

jakie banki "brałaś pod uwagę" i na jaki się ostatecznie zdecydowałaś i dlaczego..jeśli można spytać..?

nas tez to czeka, chętnie poznam Twoje zdanie :D

nie tyczyliśmy jeszcze fundamentów, nie byliśmy też w bankach, ale musimy się wreszcie zmobilizować i trochę połazić

dzisiaj bylismy na działce, ziemia całkiem rozmarznięta, zaczynamy myśleć o wyciąganiu pni ( nasza działka to niestety dawny sad )

czy ktoś oreintuje się jaka jest cena za godzinę pracy koparki ?

gdzie jest tanio ?

co zrobić z takimi pniami ?

robiliście już jakieś roboty ziemne ?

My mamy wykopane fundamenty-NIESTETY!!!!!!!!!!!!!!!!

zabrakło nam jednego dnia do zalania i wszystko szlag trafił

trzeba będzie deskowanie robić ale na szczęście nie jest to aż tak kosztowne ale troszkę pracochłonne

chcieliśmy przyspieszyć to teraz mamy :wink:

Co do kredytu to zajmuje się tym mąż ale przez jakąś firmę typu expander czy coś takiego- w czwartek ma spotkanie.

Co do koparki to chyba ok 200 zł za godzinę ale lepiej szukać w pobliżu budowy bo dojazd może wyjść drożej

Pozdrawiam wszystkich

Mam pytanko: czy ktoś robiła badania geologiczne czy geotechniczne ( nie wiem które nazwa jest prawidłowa)? Jesli tak- gdzie i za ile? Czy było warto- tzn, czy ich wynik sprawił, że cos zmieniliście w projekcie?

u mnie żona się tym zajmuje..w sensie wyszukała w internecie firmy, potem obdzwoniła,

akurat jedna z firm już robiła odwierty w naszej miejscowości, więc ustaliliśmy cenę za dowiert i mają to zrobić w tym tygodniu.

nic jeszcze nie mogę więc powiedzieć na ten temat. ale badanie geotechniczne zalecił nam architekt, ma dać obraz co kryje się pod warstwą piachu. i dobierzemy odpowiedni maratiał budowalny. u nas jest mokro strasznie i musimy uważać.

po zrobieniu badania opiszę bardziej szczegółowo..

pozdro..m..

Mam pytanko: czy ktoś robiła badania geologiczne czy geotechniczne ( nie wiem które nazwa jest prawidłowa)? Jesli tak- gdzie i za ile? Czy było warto- tzn, czy ich wynik sprawił, że cos zmieniliście w projekcie?

Robiłam i warto było, bo okazało się, że mam jakieś okresowe wody gruntowe i coś tam trzeba dodatkowo zaizolować fundamenty bo inaczej będzie wilgoć. Kosztowało mnie to 450zł, badania miałam w tydzień i przydadzą się jeszcze do Poś-a.

I jakie ceny udało się wam wynegocjować jeśli mogę zapytać. Ja mam 55zl za m2 ze wszystkim bez podbitki oczywiście. Jeśli z deskowaniem 10 zl więcej.

kładziemy dachówkę, nie robimy deskowania, cena taka sama czyli 55 zł./m2, w tym wszystko bez podbitki

kilka firm proponowało taką samą cenę, ale były też oferty 60-70 zł./m2 i nawet 100 zł./m2