Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kontrola Banku - wypłata ostatniej transzy

doli

Recommended Posts

Jutro mam kontrole rzeczoznawcy bankowego przed wypłata ostatniej transzy kredytu - rzeczoznawca chce zobaczyc równiez mój projekt - i tu prblem: mam kilka zmian w projekcie i jeszcze nie mam zrobionego projektu zamiennego (wydaje mi się, że nie jest konieczny - ale pewności nie mam) czy rzeczoznawca może zakwestionować wypłatę transzy w związku z tym ??? Czy ktos miał podobne doświadczenia ???

dom mam wg projektu

http://www.studioatrium.pl/res/009/big_1.jpg

Z przodu jest mały ganek, który został do połowy zabudowany (mam lustrzane odbicie i tam gdzie są sciany do połowy zabudowalismy je do końca tworząc zamkniety mały wiatrołap z dużym oknem) - mam na to zgodę projektanta budynku.

Podepnę się bezczelnie pod Twój topik i zadam kilka pytanek jesli mogę. Ja też zamierzam brac kredyt w Millenium banku. Czy możesz napisać czy były jakieś problemy z załatwieniem i obsługą tego kredytu -czy jest wszystko ok? A co do Twojego pytania to niestety nie mogę odpowiedzieć bo mnie dopiero to czeka :o .

Też miałam problem z ostatnią transzą. :-? Niby rzeczoznawca był zdziwiony, że tyle zostało zrobione, ale wstrzymał wypłatę, bo okazało się, że najpierw musze dołożyć ze "swojej kupki", bo budowa miała być finansowana w części z moich środków. Na początku nikt mi nie mówił, że mam płacić w środku budowy ze swoich pieniędzy i planowaliśmy trochę inaczej rozegrać spłaty. Na szczęście mieliśmy pieniądze i mogliśmy zapłacić wykonawcy. A poza tym rzeczoznawcy nie spodobało się, że koszty realizacji etapów, które sprawdzał były o ok. 2 tys wyższe niż przewidywał kosztorys. :o Wynikło to z dołożenia stelaży pod wiszące sedesy, czego w kosztorysie nie było.

W sumie trochę nerwów nas to kosztowało. :evil:

dziwne :roll: ja mam kredyt w GE Money i przy 4 transzy mialam inspekcje na budowe. Pan zadal pytania przez telefon a nastepnie pojechal na budowe sam i zrobil fotki. Ta transze dostalam wiec tydzien pozniej niz wczesniejsze, ale bez problemow. Podejrzewam, ze inspekcja byla glownie spowodowana naszym wnioskiem o podwyzszenia kredytu. Ogole interesuje ich zaawansowanie prac a nie trzymanie sie kosztorysu. Na mojej budowie malo co odpowiada kwotom z kosztorysu :wink: Trzeba mowic prawde i uzbroic sie w ciepliwos, bo troche dluzej sie czeka na pieniazki :wink:

Też Bank Millenium.Miała być kontrola przy ostatniej /trzeciej/ transzy ,czekałem o 10 dni dłużej niż w poprzednich dwóch transzach.Okazało się ,że kontrolera nie było wcale na budowie.Wystarczyła mu dość "obfita" dokumentacja zdjęciowa.

Jestem zadowolony z banku ale niezadowolony z dość wysokich kosztów około kredytowych /ubezpieczenia,opłata za przeliczenie kredytu w przypadku np. zmiany oprocentowania-wyszło naprawde sporo!!!/

:iga9 24 transze!!! Ja bym nie skoordynował wydatków z terminami wykonania robót jak by mi "srywali" po pare tysięcy złotych.

Sorry :oops: :lol: Juz poprawialm - chodzilo o 4 transze :wink: A tak w ogole GE jest znany z duzej ilosci transz - ja mam 7 :o na poczatku zaoferowali mi 10, ale sie wyklocilam :wink:

Kobieta jednak potrafi!!!!

Ja miałem trzy transze ale się nie wykłócałem o mniej,bo podzielone na trzy to wydałem wszystko ze spokojem a gdyby było wypłacane na dwie transze to chyba bym nie dał rady wszystkiego wydać :wink: :wink: :wink:

A ja właśnie dzisiaj gościłem miłą i ładną pania z BPH na inspekcji. Zrobiła parę zdjęć. To była inspekcja po ostatniej transzy. Do rozliczenia trzech poprzednich transz, sam przynosiłem zdjęcia z cyfraka do banku - nikt się do mnie nie fatygował. Musiałem mieć rachunki na 60% kwoty transzy, reszta to oświadczenie.

Takie miłe te panie z banku - może na jeszcze jedną inspekcję zaproszę :D

• 2 weeks później...
Ech też miałem podobnie, też nie wpłaciłem 200zł - elementy układanki jak u Ciebie,z tym ,że ja miałem na 3 transze i tą ostatnią podzielili po prostu w proporcji 40:20 tys i wtedy wyszło że tak naprawdę miałem 4 transze.Wydaje mi się ,że wystarczyło pójść Tobie na ręke i zachowując procedury bankowe wypłacić np połowe ostatniej transzy a na resztę wysłać kontrolera...wtedy i by było te 200zł i czasowo by się tak nie paliło.ale tak jak mówię ,ktoś nie chciał Ci iść na rękę....

U mnie rzeczoznawca porobił zdjęcia, spisał co mam kupione, a jeszcze nie zamontowane i tyle. Powiedział mi, że musi dla banku wystawić opinię, czy za pozostałą transzę jestem w stanie doprowadzić dom do takiego stanu, że zostanie odebrany. Banku nie interesuje, czy będę miał na podłogach kafelki i parkiety, czy beton :lol:

Aha, wypłacili ostatnią transzę bez żadnych problemów, w terminie. Millennium.