doli 10.10.2006 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Jutro mam kontrole rzeczoznawcy bankowego przed wypłata ostatniej transzy kredytu - rzeczoznawca chce zobaczyc równiez mój projekt - i tu prblem: mam kilka zmian w projekcie i jeszcze nie mam zrobionego projektu zamiennego (wydaje mi się, że nie jest konieczny - ale pewności nie mam) czy rzeczoznawca może zakwestionować wypłatę transzy w związku z tym ??? Czy ktos miał podobne doświadczenia ??? dom mam wg projektu http://www.studioatrium.pl/res/009/big_1.jpg Z przodu jest mały ganek, który został do połowy zabudowany (mam lustrzane odbicie i tam gdzie są sciany do połowy zabudowalismy je do końca tworząc zamkniety mały wiatrołap z dużym oknem) - mam na to zgodę projektanta budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 10.10.2006 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Bankowego rzeczoznawcę interesuje wyłącznie czy jest wykonany zadeklarowany zakres prac, które miały być wykonane za poprzednią transzę kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doli 10.10.2006 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Jesli tak - to w jakim celu kazał mi przynieść na kontrolę projekt budynku aby sprawdzić czy jest wykonany zgodnie z projektem Ps. bank Millenium - tak dla jasności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 10.10.2006 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 banku raczej nie interesują względy konstrukcyjne czy architektoniczne typu szczegóły , może chce projekt żeby zobaczyć czy nie wybudowałeś np. czegoś całkiem innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.10.2006 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Podepnę się bezczelnie pod Twój topik i zadam kilka pytanek jesli mogę. Ja też zamierzam brac kredyt w Millenium banku. Czy możesz napisać czy były jakieś problemy z załatwieniem i obsługą tego kredytu -czy jest wszystko ok? A co do Twojego pytania to niestety nie mogę odpowiedzieć bo mnie dopiero to czeka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doli 10.10.2006 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Przez cały czas było OK - problem jest własnie z wypłata ostatniej transzy - ale to już przez niekompetencje pracowników Millenium, które oczywici wykorzystam na niekorzyć banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.10.2006 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Dzieki za odpowiedź, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 10.10.2006 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Też miałam problem z ostatnią transzą. Niby rzeczoznawca był zdziwiony, że tyle zostało zrobione, ale wstrzymał wypłatę, bo okazało się, że najpierw musze dołożyć ze "swojej kupki", bo budowa miała być finansowana w części z moich środków. Na początku nikt mi nie mówił, że mam płacić w środku budowy ze swoich pieniędzy i planowaliśmy trochę inaczej rozegrać spłaty. Na szczęście mieliśmy pieniądze i mogliśmy zapłacić wykonawcy. A poza tym rzeczoznawcy nie spodobało się, że koszty realizacji etapów, które sprawdzał były o ok. 2 tys wyższe niż przewidywał kosztorys. Wynikło to z dołożenia stelaży pod wiszące sedesy, czego w kosztorysie nie było. W sumie trochę nerwów nas to kosztowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 10.10.2006 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 dziwne ja mam kredyt w GE Money i przy 4 transzy mialam inspekcje na budowe. Pan zadal pytania przez telefon a nastepnie pojechal na budowe sam i zrobil fotki. Ta transze dostalam wiec tydzien pozniej niz wczesniejsze, ale bez problemow. Podejrzewam, ze inspekcja byla glownie spowodowana naszym wnioskiem o podwyzszenia kredytu. Ogole interesuje ich zaawansowanie prac a nie trzymanie sie kosztorysu. Na mojej budowie malo co odpowiada kwotom z kosztorysu Trzeba mowic prawde i uzbroic sie w ciepliwos, bo troche dluzej sie czeka na pieniazki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 10.10.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Też Bank Millenium.Miała być kontrola przy ostatniej /trzeciej/ transzy ,czekałem o 10 dni dłużej niż w poprzednich dwóch transzach.Okazało się ,że kontrolera nie było wcale na budowie.Wystarczyła mu dość "obfita" dokumentacja zdjęciowa.Jestem zadowolony z banku ale niezadowolony z dość wysokich kosztów około kredytowych /ubezpieczenia,opłata za przeliczenie kredytu w przypadku np. zmiany oprocentowania-wyszło naprawde sporo!!!/ :iga9 24 transze!!! Ja bym nie skoordynował wydatków z terminami wykonania robót jak by mi "srywali" po pare tysięcy złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 11.10.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Sorry Juz poprawialm - chodzilo o 4 transze A tak w ogole GE jest znany z duzej ilosci transz - ja mam 7 na poczatku zaoferowali mi 10, ale sie wyklocilam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 11.10.2006 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Sorry Juz poprawialm - chodzilo o 4 transze A tak w ogole GE jest znany z duzej ilosci transz - ja mam 7 na poczatku zaoferowali mi 10, ale sie wyklocilam Kobieta jednak potrafi!!!! Ja miałem trzy transze ale się nie wykłócałem o mniej,bo podzielone na trzy to wydałem wszystko ze spokojem a gdyby było wypłacane na dwie transze to chyba bym nie dał rady wszystkiego wydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 11.10.2006 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 A ja właśnie dzisiaj gościłem miłą i ładną pania z BPH na inspekcji. Zrobiła parę zdjęć. To była inspekcja po ostatniej transzy. Do rozliczenia trzech poprzednich transz, sam przynosiłem zdjęcia z cyfraka do banku - nikt się do mnie nie fatygował. Musiałem mieć rachunki na 60% kwoty transzy, reszta to oświadczenie. Takie miłe te panie z banku - może na jeszcze jedną inspekcję zaproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregori 23.10.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 WitajcieApropos kontroli przed wypłatą (nie tylko) ostatniej transzy w Millenium i ku przestrodze:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1444806#1444806 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 23.10.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Ech też miałem podobnie, też nie wpłaciłem 200zł - elementy układanki jak u Ciebie,z tym ,że ja miałem na 3 transze i tą ostatnią podzielili po prostu w proporcji 40:20 tys i wtedy wyszło że tak naprawdę miałem 4 transze.Wydaje mi się ,że wystarczyło pójść Tobie na ręke i zachowując procedury bankowe wypłacić np połowe ostatniej transzy a na resztę wysłać kontrolera...wtedy i by było te 200zł i czasowo by się tak nie paliło.ale tak jak mówię ,ktoś nie chciał Ci iść na rękę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 23.10.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 U mnie rzeczoznawca porobił zdjęcia, spisał co mam kupione, a jeszcze nie zamontowane i tyle. Powiedział mi, że musi dla banku wystawić opinię, czy za pozostałą transzę jestem w stanie doprowadzić dom do takiego stanu, że zostanie odebrany. Banku nie interesuje, czy będę miał na podłogach kafelki i parkiety, czy beton Aha, wypłacili ostatnią transzę bez żadnych problemów, w terminie. Millennium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts