Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt PIASEK PUSTYNI pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 138
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
No niestety garaz to straszny niewypał, nie wjezdzamy samochodem, bo wowczas ciezko sie przedostac do kotłowni, no i poza tym syf straszny sie robi.

Teraz bym troche pozmieniala w tym projekcie, szkoda, ze juz za pozno na zmiany.

Zapomnialam napisać, że garderoba tez jest beznadziejnie wąska.

Ładnie to wyglada.

Garaż nadaje się na tylko mały samochód.

W garażu parkuje żona - ja parkuję na podjeździe bo jak się rozpędzę i wjadę za daleko do garażu to nie mogę swobodnie przejść do kotłowni.

Syfi się i owszem - ale tak ma być - garaż w bryle domu ma jednak swoje plusy, o kt.nie będę teraz pisał :-)

Garderoba jak garderoba.

Skosy najbardziej mnie wku......ły w górnej łazience ale już je polubiłem.

Generalnie dla mnie jest ok - ja mam chyba mniej ścian na dole albo mi się tak wydaje ...Jadalnia połączona z holem to może nie zbyt ciekawe ...Zresztą nie ma co się czepiać za dużo.

Na razie jestem zadowolony, bawię się kominkiem (piec gazowy na razie nie popracował), rozgryzam prawa fizyki obserwując wentylację grawitacyjną, patrzę jak pracuje dach i pękają gipsy u góry ...

mariozdr niemozliwe, ze masz mniej scian, my nie mamy sypialni na dole, mamy duzy salon, kominek na scianie za schodami. Moim zdaniem za mało w domu powierzchni gospodarczej.

To całkiem możliwe, że to niemożliwe - takie jakieś złudzenie miałem...Nie wiem, może ze mnie marny gospodarz skoro potrzebuję mniej powierzchni gospodarczej :-)

Tak poważnie to na razie nie odczuwam jej braku - ale zapytam żonę bo ona pewnie ma dużo więcej na ten temat do powiedzenia...

Ja bardziej się skupiam na aspektach eksploatacyjnych.

mariozdr to troche mnie pocieszyles swoim optymizmem. mam nadzieje, ze nie bedzie tak tragicznie i jakos bedzie sie dalo zyc :lol: w koncu dom ma okolo160m2. skosy mi nie przeszkadzaja, jedyna rzecz to ten garaz i jadalnia dziwnie w holu, ale bedzie blizej gosciom do wyjscia :lol: masz jakies nowe fotki?

pozdrwiam

magda

• 2 weeks później...

Witam wszystkich forumowiczów

Za 2 tygodnie ruszam z budową domu Piasek Pustyni 2 (jeśli pogoda będzie tak przychylna jak teraz). W ubiegłym roku kupiłem większość materiałów do budowy domu. Na razie wydałem 58.000 zł.

Cena zawiera koszt pustaków Porotherm (ściany zewnętrzne i wewnętrzne), zbrojenie, bloczki betonowe, dachówka ceramiczna Roben z akcesoriami, strop ceramiczny, systemy kominowe i wentylacyjne. Majster wycenił mi stan surowy na 30.000 zł (bez położenia dachówki). Koszty związane z pozwoleniem i uzbrojeniem do tej pory wyniosły ok. 5.000 zł. o dalszych kosztach będę informował na bieżąco.

Forumowicze pisali o beznadziejnie wąskim garażu. Myślę iż dobrym rozwiązaniem będzie przesunięcie do przodu drzwi wejściowych do garażu. Nie powinno być wtedy problemu z przejściem do kotłowni (oczywiście gdy nie jeździmy zbyt długim samochodem)