Jasiu 14.04.2003 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Właśnie synchronizuje przemarsze band fachowców przez mój dom i nie mogę sobie poradzić z garażem A chodzi o to, że z garażu zrobiłem sobie kanciape i nie pasuje mi wynoszenie wszystkiego pod robienie posadzki. Dodatkowo na rękę by mi było gdyby posadzka garażu została na tym poziomie na jakim jest (czyli bez ocieplenia i wylewki, o 16 cm niżej). I w związku z tym pytanie - co mi grozi jeśli w garażu w bryle budynku nie zrobie ocieplonej posadzki ? Czy ktoś z was podarował sobie posadzkę w garażu ? Czy możeci mi coś "w tym temacie" doradzić [ Ta wiadomość była edytowana przez: Jasiu dnia 2003-04-14 08:39 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 14.04.2003 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Ja nie odpuszczę sobie ocieplenia i wylewki w garażu, bo chcę mieć w nim temeraturę 5-8 stopni nawet w największe mrozy, jak najmniejszym kosztem. Ale to moje zdanie. Chcę mieć możliwość umycia furki zawsze.Ale jak nie masz takich potrzeb ... Po mojemu jedyne co Ci grozi, to zimno w tym garażu i w pomieszczeniach do niego przeległych, jeżeli ściana je odzielająca ma parametry cieplne ściany wewnętrznej, a tak pewno jest. PozdrowionkaMetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 15.04.2003 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Ja mam ocieplenie podłogi w garażu, który jest w bryle budynku oraz grzejnik na ścianie. Na ścianie pomiędzy garażem i resztą domu 5cm wełny pod płytą GK. Wszystko po to aby ograniczać straty cieplne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 15.04.2003 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 jesli garaz jest wyniesiony ponad poziom zero to pewnie bedzie sie bardziej wychladzal niz garaz w piwnicy ale ...nie przesadzajmy: nikt boso tam nié bedzie chodzil, a ja przy -10° na zewnatrz w piwnicy z nieizolowana posadzka mam +10°, piwnica ida tez rury do podlewania ogrodu i jeszcze nie zamarzly. Teraz ocieplilem sciany piwnic i zyskalem kolejne 2..3°. Jesli garaz nie jest ogrzewany to nie ma strat - moze wtedy warto odizolowac cieplnie garaz od reszty budynku - bedzie w nim zimniej ale beda mniejsze straty przez przegrody. hmm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachtomasso 15.04.2003 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Myślę, że może tak zostać. Jeśli rzeczywiście zależy Ci na tym obniżeniu. Tylko podzielam zdanie przedmówców o izolacji ścian pomiędzy garażem a pomieszczeniami mieszkalnymi. I nie zapomnij o stropie garażu jeśli na górze też jest pokój. U mnie garaż był bardzo zimny (jak kupiłem dom). Zdecydowałem jednak docieplić garaż i wstawić grzejnik. Ale każdy robi to na co ma ochote .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2003 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Jeżeli garaż jest nieogrzewany to styropian w posadzce go niestety nie ogrzeje. No, a jeżeli ma być ogrzewany - to wszystko zgodnie ze sztuką budowlaną.Pzdr. R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 15.04.2003 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 anonimfundamenty tez sa nieogrzewane a jednak sie je czesto izoluje cieplnie. jasiumusisz zdecydowac czy chcesz ogrzewac stratami budynku garaz czy go totalnie odizolowac. z moich doswiadczen z piwnica moge ci powiedziec ze uczucie zimnej podlogi w pokoju nad piwnica jest straszne ale za to w piwnicy mam zawsze 10..12° i latem i zima. a poza tym podobno cieplo unosi sie do gory(?) wiec dlaczego ma ogrzewac pomieszczenia na dole? moze przez przewodnictwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 15.04.2003 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Garaż jest w bryle budynku - przez kotłownie łączy się z kuchnią. W garażu nie ma grzejników, ściany są (będą ) ocieplone. Brama garażowa też będzie ocieplona segmentowa (U=1.1 - jak okna ) Nad garażem jest (też) nie ogrzewana pakamera. Nie chodzi więc o to żeby w garażu było ciepło tylko żeby nie było dużych strat. Hmmm... może w takim razie przełamie swoje lenistwo i wyniose wszystko ? A ile dni potrzeba, żeby można było łazić po posadzce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 15.04.2003 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Ja też byłem sceptycznie nastawiony do wydawania kasy na ocieplenie garażu, ale po namyśle stwierdziłem że nawet dam tam grzejnik. Jak trzeba będzie zimą coś zrobić w garażu to go odkręce i wtedy będzie przyjemniej. Może nawet będzie można stół do ping ponga rozstawić.Mam tylko pytanko, jak planujecie wykończyć ścianę pomiędzy garażem a częścią mieszkalną. Z pewnością dam ocieplenie (styropian lub wełna) ale co dalej ? Otynkować, dać płyty g-k, czy może pomalować jakąś farbą (jeżeli styropian)?Co będzie najtańsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 15.04.2003 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Nie wiem, czy to najtańsze rozwiązanie, ale ściany w naszym garażu zostały wyłożone najtańszymi płytkami. Jak sobie pomyślałam, że będzie wyglądał jak ten, w którym mi zmieniają opony zimowe na letnie i na odwrót (wszędzie kurz, pył, zapyziałe brudki na ścianach), a ja mam utrzymywać jaki taki porządek (łącznie z malowaniem co 2-3 lata)- to są płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 15.04.2003 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Jeśli to było pytanie do mnie to odpowiadam - a po co ? Ściany (zewnętrzne) garażu będą miały taki sam wsp U jak reszta domu, strop będzie pod nieogrzewaną ale równie dobrze zabezpieczoną pakamerą (wełna 20cm). Brame specjalnie wybrałem segmentową 40mm o wsp U=1.1 Jedynie z podłogą się waham, ale nie ze względu na skąpstwo (zaoszczędziłbym na tym jakieś 700 złotych), tylko mi nie pasuje do grafiku W sumie po tym co napisaliście obiecałem sobie, że jednak zrobię tą wylewkę dla świętego spokoju. Przez pierwszy rok-dwa garaż będzie służył głównie jako "warstat" więc przyda się żeby nie było za zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts