Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Od jakiegoś czasu remontuję i rozbudowuję dom z lat 70tych. Na parterze mam tynki wapienno-jakieś tam pomalowane farbą. Wyburzyłam część ścianek i okien i zostały ogromne dziury. Nie wiem co robić aby mieć równe i gładkie ściany, pomóżcie:

powinnam zeskrobać farbę i zrobić gładzie czy też zbić tynki i zrobić nowe tynki gipsowe (te i tak robię na górze), która jest dobudowywana.

Co będzie lepiej wyglądało i będzie tańsze?

będę wdzięczna za dobre rady,

Agnieszka

https://forum.murator.pl/topic/63560-remont-domu-nowe-tynki-czy-g%C5%82adzie-gipsowe-pom%C3%B3%C5%BCcie/

Ja bym położył nowe tynki gipsowe ( chociaż osobiście wolę cementowo - wapienne ) Nie ma co szpachlować starych tynków bo jak wiadomo jest to pewnie sam piasek i szkoda na to pieniędzy :) . Radzę tobie zrobić raz a porządnie - takie tynki odświeżą dom i będzie ok

ja bym gładz zrobił, koszt tańszy o gdzieś 50% w stosunku do kucia i nowych. Czas też dużo krótszy (np. schnięcie nowych), a jak spartolą nowe to i tak gładz zostanie

ja bym

1)obejrzał tynki

2)przygotował pod gładz (czyszczenie, szlifowanie, na koniec zagruntować itd...)

3)położył gładz, tam gdzie spękanie dać siatkę, przed farbą zagruntować

Ja myślę że na takich robotach lepiej nie oszczędzać.

Polecam :

1. Skuć tynki

2. Zagruntować ściane

3. Położyć tynk gipsowy

4. Delikatnie wyszpachlować i wyszlifować

5. Zagruntować tynk

6. Malować

7. Cieszyć się tym na długie lata :)

Ja myślę że na takich robotach lepiej nie oszczędzać.

Polecam :

1. Skuć tynki

2. Zagruntować ściane

3. Położyć tynk gipsowy

4. Delikatnie wyszpachlować i wyszlifować

5. Zagruntować tynk

6. Malować

7. Cieszyć się tym na długie lata :)

Ja napiszę dlaczego ja bym tak nie zrobił

1)koszty 2 x większe, przy średniej wielkości parterze to będzie dodatkowo około 5tyś zł.

2)po gładzi powinno lepiej wyglądać niż same nowe tynki

3) "0" gwarancji iż nowy tynk gdzieś nie pęknie, a na starym widzimy co jest i po tylu latach już się raczej nic nie zmieni, a można dobrze naprawić przed gładzią

4) trwałość gładzi po malowaniu jest porównywalna z nowym tynkiem gipsowym

5) czas robót przy gładzi jest krótki

6) za różnicę cieszyć się na Majorce

Twoje argumenty mnie nie przekonują :p Ja patrze na to troche z innej strony . Osobiście nie chciałbym mieć słabych tynków w swoim domu. Więc jak robić remont to już taki poważny a nie że tylko zwierzchu delikatnie nałożyć gładź a to co jest pod gładziuą to na to już nikt nie patrzy. W sumie to zamiast tego gipsowego tynku to lepiej machnąć cem. - wap. i wtedy dwa razy wyszpachlować :)