Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

linia zabudowy

on33

Recommended Posts

No własnie jak to jest z linią zabudowy? U mnie jest obowiązujaca linia zabudowy 6m od drogi wewnętrznej. Ale istniejące domu (2 działki dalej) są usytuowane około 15m od drogi. Działkę mam długą, dlatego takie 15m idealnie by mi pasowało.

Czy jest szansa na cofnięcie domu w głąb działki?

Pzdr,

TS

No własnie jak to jest z linią zabudowy? U mnie jest obowiązujaca linia zabudowy 6m od drogi wewnętrznej. Ale istniejące domu (2 działki dalej) są usytuowane około 15m od drogi. Działkę mam długą, dlatego takie 15m idealnie by mi pasowało.

Czy jest szansa na cofnięcie domu w głąb działki?

Pzdr,

TS

Zalezy co masz napisane w warunkach zabudowy.

Tak tez myslalem. Okazalo sie w gminie, ze nie ma planu zagospodarowania tego terenu, wiec prawdopodobnie obowiazuje... obowiazkowa linia zabudowy. Zasugerowano, ze mozna od tego zrobic ustepstwa, ale trzeba dobrze umotywowac wniosek o warunki zabudowy. Ale jak go umotywowac? Finansowo ;)

Wystarczy wystąpić o WZ ( na planie narysować domek) i już :) Dostanieszw decyzji jasną odpowiedź.

TS147

Tak, ale musisz wystąpić o zmianę WZ i umotywować wniosek m.in. tym, że fizycznie istnieje inna linia zabudowy niż wynikająca z ustawy o drogach publicznych.

On33

Motywacja finansowa? Tym tematem staram się na tym forum nie zajmować.

Rozumiem więc, że chodzi o motywację merytoryczną zmiany - ale nad tym musisz pomyśleć sam, wykorzystując pomysły z innych wątków tego forum.

Tak, ale musisz wystąpić o zmianę WZ i umotywować wniosek m.in. tym, że fizycznie istnieje inna linia zabudowy niż wynikająca z ustawy o drogach publicznych.

Mam WZ wydane poprzedniemu właścicielowi 3 lata temu. Teraz będe występował o WZ dla siebie. Czy powinienem już przed tym zaznaczyć jaka linia zabudowy "mnie interesuje", czy dopiero później po uzyskaniu WZ ewentualnie się odwoływać?

Pzdr,

TS